Nevieme sa zhodnúť na priezvisku dieťaťa

ah1234
23. máj 2018

Ahojte, s priateľom čakáme dieťaťko (som cca 19tt) a nevieme s "zhodnúť" na priezvisku. Som z toho pomerne nešťastná už, lebo veľmi chápem jeho dôvody, že chce, aby malá mala jeho meno, ale neviem sa s tým stotožniť. Ide o to, že všade počúvam, že keď má mamička iné priezvisko ako dieťa, tak býva problém, že všade musí vysvetľovať, dokazovať, že dieťa je jej a mne to príde divné, keďže ja sa budem o malú primárne starať a aj finančne nebudeme odkázané na partnera (už som počula aj názor, že otec živí rodinu, takže má mať dieťa po ňom priezvisko).
Môj otec nás opustil kvôli inej, keď som mala 12, ale keby sa opýtate mojich rodičov, keď ma čakali, tak vám 100% povedia, že by sa nikdy nerozviedli. A rozviedli sa.. Mamka to mala ťažké, lebo tatko aj celá jeho rodina sa ku nám nesprávali ideálne a nechcela si zmeniť priezvisko kvôli nám deťom, aj keď inak by chcela. Tak to mám v sebe zakorenené.
S priateľovou rodinou moc nevychádzame, nemajú ma radi, vyvolávajú, že kvôli mne sa dieťa určite narodí postihnuté a zatiaľ, čo moja rodina by najradšej videla svadbu, oni doslova povedali, že si vydýchli, že sa neberieme v dohľadnej dobe. Brať by sme sa aj chceli, ale až po škole (je to komplikované aj kvôli môjmu otcovi z právneho hľadiska, aj máme toho teraz veľa kvôli škole), ale ja si plánujem nechať svoje priezvisko. Trochu sa obávam toho, že to raz nedopadne dobre s nami, hlavne kvôli tomu, čo vyvádza partnerova rodina odkedy som tehotná. My nemáme nijaké závažnejšie problémy medzi sebou, či už žiarlivosť, nevera, financie, rozumieme si, ale priateľ sa rodine nevie vzoprieť a oni sa nám už teraz starajú do výchovy a vzťahu a on "strká hlavu do piesku" a radšej sa zastane ich, aby sa s nimi nemusel hádať.
Teraz som čítala prípad, že na rakúskom letisku mali problém slovenskú mamičku pustiť cez kontrolu, lebo mala iné priezvisko ako jej dieťa, našťastie tam bol otec dieťaťa.. Ale čo keď sa mi raz stane, že pôjdem niekam sama? Veď ani sa nemusíme rozísť, ale občas chodíme aj bez seba niekam.. To tam budem zložito musieť dokazovať, že dieťa, o ktoré sa starám, milujem ho nadovšetko, je moje?
Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť a fakt neviem, ako to zmeniť. :( On o mojom ani počuť nechce, nechcem, aby bol pre to nešťastný. Už neviem, z akého pohľadu na to pozrieť, aby som sa s tým rýchlo zmierila, keď proste vnútorne s tým zmierená nie som..

Poprosím dopredu, odpustite si poznámky o tom, ako sa dvaja ľudia majú brať, keď čakajú dieťa, alebo, že si mám zobrať po svadbe priateľove priezvisko a podobne, to mi fakt nepomáha a svoj názor aj tak nezmením.. Ďakujem 🙂

bibiankaka
23. máj 2018

Ja by som nedala priatelove. Mam xy kamaratok co dali mena po otcoch nasledne sa rozisli a teraz spekuluju ako im zmenit meno na svoje. Podla MŇA dieťa má mať meno po matke. - pokiaľ nechcete svadbu a volať sa všetci rovnako tak daj svoje priezvisko

obcanka123
23. máj 2018

@ah1234 Ach, nachádzaš sa vo veľmi komplikovanej situácii.. To, že máš v sebe zakorenené to,že ako to bolo s tvojimi rodičmi, je psychický problém, ktorý sa mal riešiť v situácii, keď sa vaši rozvádzali - nemyslím to v zlom, ale bola si asi v tom najhoršom veku, čo mi je ľúto..

ak chceš počuť môj osobný názor, ja by som dieťatku nedala meno po partnerovi. Dala by som svoje v prípade, ak nie sme zobratí - čo je aj váš prípad. To, že nie ste zobratí vám nevyčítam, je to každého osobná vec..

pininka
23. máj 2018

@ah1234 chapem ze mas zlu skusenost, ale ked na toto budes stale mysliet, tak to len privolas. To preco ste sa rozhodli mat takto dieta je vase vec, ale ja si osobne myslim,ze dieta si si nezrobila sama, zrobili ste ho spolu, tvoj priatel je s tebou a urcite by som nechcela,aby nase dieta nemalo meno mo muzovi. Podla mna bude ovela viac divne, ked niekde pojdete vsetci traja a ty s babom ine meno ako muz a ostatni si budu mysliet ze ho mas s niekym inym, resp ze si uz bola vydata. Ked ides niekam na dovolenku,vsade musi mat dieta svoj pas, tak nechapem ake problemy by mali nastat.

tomikejt
23. máj 2018

Syna mám s ex, mal jeho priezvisko a musela som súdne žiadať zmenu na moje. Našťastie mi to súd schválil. Už by som rovnakú chybu nespravila.

beky1813
23. máj 2018

Ja som davala muzove meno, neboli sme este manzelia, ale vedela som, ze do 3 rokov malej sa vezmeme. A aj tak bolo. V tvojom pripade by som dala dietatu svoje meno a navstivila by som aj psychologa. Mas v sebe obrovsku traumu a treba to riesit, aby si si neznicila vztah

sigridka
23. máj 2018

Urcite by som dala priezvisko po sebe pokial som slobodna, nie po partnerovi.a ked sa raz vezmete (kedze to planujete) zmenis priezvisko po manželovi sebe aj dietatu...uz len z praktickeho hladiska ked ideš ku doktorke a dieta ma ine priezvisko ako ty mi pride u mnohych zien divne, no co uz,nova moda...

bluka2
23. máj 2018

Urcite svoje. Zeny ti tu urcite dobre napisu a ja len pridam dovod c. 101, akurat som pozerala podmienky na viza do jednej krajiny .... a kopirujem: If you are traveling with a minor aged 16 and below, you must provide the following:
- Names must be the same, ....

tomikejt
23. máj 2018

A po svadbe si nechám zdvojené priezvisko - moje aj mužove 😉

ah1234
autor
23. máj 2018

@pininka no ako úprimne.. ja som nevedela, že keď otehotniem, tak sa budeme tak "hádať" kvôli priateľovej rodine. Sme spolu cez 3 roky, chceli sme deti mladí, predtým minimálne problémy a bábo nám vyšlo na prvý šup. S rodinou sme sa vídali párkrát do roka a ja na seba nie som nejaká úplne háklivá, takže keď nesúhlasili s mojimi názormi, alebo aj boli nepríjemný, starali sa nám do vzťahu, tak som to prešla bez povšimnutia, však sa predsa nebude rodina hádať kvôli maličkostiam. Ale ma nenapadlo, že keď je žena tehotná, bude matkou, tak to zrazu vníma inak, keď niekto "útočí" na jej dieťa. Mne je proste nepríjemné, keď volajú, že dieťa bude postihnuté a podobne a to už je moc aj na mňa. Nikdy hádku nezačnem, ale priateľ berie aj sebemenšiu kritiku jeho rodiny ako podnet k obrovskej scéne, čo som predtým nevedela. :(
Inak ako samozrejme ja chcem urobiť všetko preto, aby sme spolu zostali, zatiaľ sa neplánujeme vôbec rozísť, obaja sa na miminko tešime, nehádame sa dni a noci kvôli tomu, len sú to naše jediné zásadné hádku.
Ale jak píšu vyššie, ja mám proste z detstva zakorene, že ľudia sa rozvádzajú, aj keď majú pekné manželstvo. Aj som chodila k psychológovi, keď sa naši rozvádzali, aj keď som došla na výšku, tak som k jednému chodila, ale ten mi hovoril, že ja som moc racionálna v tomto, že proste počítam so všetkým a on mi nemôže povedať, že sa nikdy s manželom budúcim nerozvedieme, ale dopredu s takou možnosťou počítať, tak to si len "kazím svoje šťastie". Ako nie som nijaká hysterka, čo robí scény, že ma partner určite raz opustí, ale neviem, ako zmeniť to, že mám v hlave, že "môže sa to raz stať", keď proste taký je život, že skutočne sa to stať môže.

ibrunova
23. máj 2018

Každopádne treba ísť na matriku pred narodením, kde on prizná otcovstvo ešte nenarodeného dieťaťa a tam sa píše, na akom tvare priezviska ste sa dohodli. Ja by som dala tiež svoje..

senaj
23. máj 2018

Moja malá má priezvisko po otcovi , nie sme manželia, bude mať 8 rokov a zatial s tým problem nebol , nikdo to nikde neriešil , v dnešnej dobe je to už úplne bežné.

miskaska
23. máj 2018

Dala som meno po muzovi. S detmi cestujem do Prahy, nebol nikdy problem....mam pre istotu kopie RL. Boli sme aj bez tata v Grecku, niesla som si oficilane prelozene rodne listy (nikto nic nepytal). Teraz ideme do Turecka, zas vezmem prelozene rodne listy. Mne to nevadi, neriesim to....

miskaska
23. máj 2018

Myslim si, ze aj ked sa manzelia rozvedu, tak deti stale patria obom, priezvisko je len cista formalita a vztahy su vztahy....

bluka2
23. máj 2018

@senaj Nie vsade na svete a nikdy nevies, co ti buducnost prinesie. V tomto by som isla na tu najbezpecnejsiu a najkonzervativnejsiu moznost

marytesss
23. máj 2018

tento problém riešim teraz aj ja,aj keď nie som tehotná. pretože priateľ nechce svadbu, aspoň sa tak zatiaľ vyjadril. som sa rozhodla že deti budú mať priezvisko po mne, za predpokladu že sa nevezmeme.

bluka2
23. máj 2018

@miskaska Zaujimave v tejto otazke su skor cesty mimo EU resp. mimo Schengenu, do Prahy ta v 99% pripadoch na hranici ani nikto nekontroluje

ah1234
autor
23. máj 2018

@ibrunova Áno, práve preto to riešime dopredu aj :/, u nás sa deti dosť často rodia predčasne v rodine, takže niekedy na konci júla-augusta už by som chcela mať na matrike napísané všetko (potrebujeme mať zapísaného partnera ako otca kvôli poisteniu v ČR). 🙂

pininka
23. máj 2018

@ah1234 toto je uplne nieco ine, co sa tyka jeho rodiny, ako to co sa tyka neho a jeho priezviska, alebo mi chces tvrdit, ze po vasom rozchode by prestal byt otcom dietata? To ze su oni k tebe hnusni, neznamena ze tym treba muza potrestat a nedat priezvisko. Opakujem ze rozumiem ze mas zlu skusenost,ale tvoje dieta nema, to vazne chcea toto nanho prenasat? Je to smutne,co tu pisu poniektore ze po skonceni vztahu, chceli dat aj meno dietata naspat na seba. Preboha preco? Ved ten muz uz bude navzdy otcom toho dietata a pokial to nieje nejaky tyran, pred ktorym musia cely zivot utekat, tak preco ho chciet vymazat zo zivota dietata. Ak aj nieje perfektny otec a nestara sa, nech si to dieta urobi samo nanho nazor a nie ze este nieje ani na svete a uz uvazujeme ze sa bude volat len po matke lebo urcite sa rozideme a uz to rodic nebude. Sorry,ale premna je toto nepochopitelne. Ludia sa rozchadzaju aj rozvadzaju, ale co to ma s rodicovkymi pravami, to fakt nechapem. Jedine ze je to super sposob ako partnerovi co najviac ublizit, lebo opakujem, dieta si si sama neurobila.

bluka2
23. máj 2018

@pininka Prepac, ale ake potrestanie muza dat priezvisko po zene? Ci je to aj potrestanie zeny dat priezvisko po muzovi?

ciusinka
23. máj 2018

Ja osobne by som NIKDY nedala svojmu dietatu priezvisko po otcovi, keby sme neboli manzelia. A vobec by ma neovplyvnovali vztahy v rodine, ani keby som s jeho rodinou vychadzala neviem ako dobre, dieta by sa proste volalo po mne a bodka. Ja by som to proste nezniesla, aby sa dieta volalo inak ako ja. Ak par planuje svadbu, tak ju moze kludne stihnut aj do narodenia dietata a budu mat vsetci rovnake priezvisko, ty spominas, ze aj po svadbe si chces nechat svoje, co tak si dat papierovo zapisat obe? Mne sa syn narodil po svadbe, takze som toto riesit nemusela, minuly mesiac sme sa rozviedli, kazdy sa ma pyta, ci si necham exmanzelovo priezvisko a ja som nikdy ani len neuvazovala, ze by som sa vratila k svojmu povodnemu priezvisku presne kvoli tomu,lebo sa nechcem volat inak, ako moj syn. A ak by som sa este znovu vydala, budem pouzivat 2 priezviska. Vzdy sa proste budem volat ako moje dieta, inu alternativu nepripustam a nikdy nedovolim.

ah1234
autor
23. máj 2018

@pininka to si ma nepochopila, ja ho vôbec nechcem za nič trestať, ja sa obávam len toho, že by to bolo ešte komplikovanejšie všade dokazovať, že som jeho matka, keby náhodou partner pri mne nebol nikdy nikde. A hlavne, nevidím dôvod, prečo matka nemá rovnaké právo na to dať svoje priezvisko ako otec.. Vôbec si nemyslím, že by prestal byť otcom, ale ja neprestanem byť matkou, takže si myslím, že mam rovnaké právo na svoje priezvisko ako on. 🙂 To o rodine jeho píšem kvôli tomu, že je to jediný dôvod, pre ktorý sa obávam, žeby sa náš vzťah mohol "pokaziť". Ja som na neho neni vôbec kvôli tomu naštvaná

ressankajanka
23. máj 2018

@ah1234 Osobne by som sa snažila žiť svoj život s partnerom, s ktorým si rozumiem, odhliadnuc od jeho rodiny alebo toho, čo som prežila v minulosti. Ak to človek nemá v sebe spracované, bolí to, môžeme to nazývať "zakorenenosťou" alebo iným pojmom, ale partner by nemal pykať za hriechy tvojich rodičov či ty za ich rodinu (prípadne obaja za tie vlastné). Vy ste podstatní ako rodina, ktorá by mala držať spolu. Píšeš, že "Strašne rada by som priateľovi splnila jeho želanie a dala jeho priezvisko, ale neviem sa s tým vnútorne zmieriť" - je to len v tvojom vnútri, nejaká hrdosť, ktorá ťa nepustí. Poznám len jednu osobu z môjho okolia, ktorá nedala priezvisko po otcovi, ale svoje, no mala na to dôvod, keďže s tým mužom nikdy neplánovala žiť. Máloktorý muž toto predýcha, muži sú hrdí na to, že splodili potomka, ktorý nesie ich meno - meno rodiny.

obcanka123
23. máj 2018

@ah1234 ono aj ten psychológ musí byť dobrý..a keď nie psychológ, tak psychiater - veď je to lekár a nie všetci sú takí,ako si mnohí myslia, že len nahádžu do teba tabletky a ideš ďalej.. poznám fakt super psychiatrov a aj psychológov, ktorí stoja aj za to, že im človek zacvaká ;)
A netreba si tieto veci pripúšťať.. môže sa to stať... stať sa môže čokoľvek.. tak sa môže stať to, že si dnes zlomíš nohu, tak sa môže stať že sa dnes nepohádate, tak sa môže stať že sa nerozvediete.
Pre mňa je vzťah dôležitá záležitosť a myslím si, že ho treba budovať stále.. a to sa dotýka aj tvojho problému s priateľovou rodinou.
Zažívala som niečo podobné a trvalo mi to 3 roky, kým sme s partnerom a jeho rodinou našli cestu.. Najmä mi tie tri roky trvalo to, aby môj parner postupne pochopil, že chyby nerobím len ja (keď ich urobím, viem si to uvedomiť aj sa ospravedlniť), ale aj to, že chyby robí jeho rodina... Nakoniec sme dospeli do štádia, že tak ako povedal im čo vadí nám ako partnerom, tak povedal aj mne, čo vadí jeho rodine.. Tie vzťahy nie sú úplne 100%né, ale aspoň vychádzame navzájom tak,aby boli všetci spokojní a najmä, aby sa môj partner neocitol medzi dvomi kameňmi a nevedel si vybrať kam sa pohne (tam by bol problém s tým, že akokoľvek by konal, tak by sa jedna strana urazila) ;)
Rodinné vzťahy sú náročné a je to ťažké, nakoľko každý z nás má inú povahu, ale je potrebné vedieť nájsť kompromis 🙂

pininka
23. máj 2018

@bluka2 je to moj nazor, tak ako tu pisu niektore baby,dieta ma meno po otcovi a nieje s tym ziaden problem. A ako sa hovori, mama je vzdy ista, aj ked ma ine meno. Dalsia vec je,ze niektorym chlapom to pride naramne vhod, ved ani moje meno nema, tak co mam riesit.

bluka2
23. máj 2018

@ressankajanka V tomto pripade sa nejedna o meno rodiny, kedze ho nemaju vsetci. Na vahe muzska hrdost a prakticke dovody, u mna vyhravaju rozhodne prakticke dovody.

miskaska
23. máj 2018

@bluka2 po preto píšem, ze mam notarsky overene, uradne prelozene RL.

bluka2
23. máj 2018

@pininka Praveze mama nie je vzdy ista, aj ked ma ine meno. Ja som kedysi mala ine meno ako moje dieta. Na hraniciach, napr. do UK kontrolne otazky: Aky je vas vztah k tomu dietatu ("matka"), kedy sa narodilo? Kde je otec? Letisko Frankfurt rovnaky pripad, poriadne si ma tam preklepli a vobec nevychadzali z toho, ze to musi byt moje dieta. Odkedy mame rovnake meno, nikto si nas vztah neoveroval.

bluka2
23. máj 2018

@miskaska Hej, v takom pripade nevyhnutnost.

ressankajanka
23. máj 2018

@bluka2 Nech si každý zariadi svoj život ako uzná za vhodné, pridala som len svoj pohľad na to, keďže je to diskusia. Akurát nechápem, ak v tom má autorka jasno, kam potom otázkou smeruje 🙄

bluka2
23. máj 2018

@ressankajanka Vsak jasne, zi a nechaj zit. Asi sa potrebuje "uistit", alebo nazbierat nove pohlady na vec, co ja viem....