Nevieme sa dohodnúť na mene pre dieťa

3. sep 2022

Ahojte. Manžel chce meno po mne: Tonka. Rovnaké prianie má naše 4ročné dieťa. Avšak ja by som chcela Julku.
Naposledy manžel povedal, že je to na mne. Ja sa neviem rozhodnúť, nechcem sklamať ani jedného, no na druhej strane by som chcela "svoje" meno. Viem, že rozhodnutie je moje, ale rada si vypočujem aj názory iných mamičiek, možno ani nie vybrať konkrétne meno, ale ak ste boli v mojej situácii ako ste sa rozhodli?
Ďakujem

zmrzlinka2021
3. sep 2022

Nie, rozhodnutie nie je len tvoje, hlavne ak mate zdravy vztah s muzom. Ak chceme byt respektovane vo vztahu, musi to byt vzdy vzajomne.

Co tak:
- Antónia Júlia?
- Julia Antonia?
- Juliana Tonka?
- Antoinette Julie?

Mne sa aj ta francúzska verzia páči

anjelicek26
3. sep 2022

Kompromis je ako pise zmrzlinka vyssie, dat dve mena... to, ktore date prve mozete rozhodnut kludne v porodnici...

autor
3. sep 2022

@zmrzlinka2021 áno aj túto verziu som navrhla mužovi ale reálne aj tak by sa dieťa volalo len jedným menom nie? Skôr by dieťa malo v konečnom dôsledku len viac starostí všade kde by muselo vypisovať meno

gabriela2952
3. sep 2022

My sa tiež nevieme zhodnúť na jednom 😀 chlapček sa bude volať po ňom Andrej ale dievčatko mne sa paci Sabínka a môjmu Alžbetka, tak sme sa rozhodli ze budeme losovat 🤣 ze to tak bude fér 😀 budeme hrať kameň papier nožnice, napíšeme mena na lístok a niekto tretí vytiahne jeden papier a do tretice si hodíme mincou to meno ktoré bude mať,, dva body,, vyhráva 🤣

basska_b
3. sep 2022

Ja by som.vybrala ine meno, ako mam ja sama... v tomto pripade ta Julka, nechcela by som, aby sa dieta volalo tak ako ja a potom vsetci hovorili "velka a mala, stara a mlada"... moj muz teraz chce, aby sa nase dieta volalo po jednom zo svojich starych rodicov, t.j. moji rodicia pripadne moji svokrovci, ale mne to ide nejako proti srsti. Nastastie to muz nejako nepretlaca. Ale som si ista, ze keby som.bola po porode v kome, tak by to dal 🙆‍♀️

thereisabear
3. sep 2022

Mne sa Antónia veľmi páči, ale nechcela by som rovnaké meno ako dieťa. Ani dve mená. Dala by som Julku.

tamvtme
3. sep 2022

Ak ty nie si stotoznena s tym, ze by ste mali s dcerou rovnale meno, skuste vybrat nejake ine...

asia83
3. sep 2022

@zmrzlinka2021 Bože, tieto dva mená, zbytočnosť nad zbytočnosťou, komplikácia života sebe aj dieťaťu. 🤦‍♀️ A ešte takéto. 🙄 Majte zdravý rozum.

sojorez
3. sep 2022

My sme tie tlaky riesili pri kazdom dietati - meno po manzelovi, jeho a mojej mame.... Mame v rodine maleho, stareho Vlada,Tininho Vlada, dedka Juraja a Juraja, Mariu, Masku, Mariku a Maju 🤦🏼 Takze ja som razila cestu vlastneho mena.

idemo
3. sep 2022

My sme sa nevedli do poslednej chvile rozhodnúť aké meno dáme. Tak som povedala že to nechávam na osud a že keď to dieťa uvidím vtedy poviem meno. Mala som akútnu sekciu a lekár sa ma pred uspatím pýtal na meno, povedala som že neviem😬. Potom mi maličého priniesli na izbu, pozrela som sa naňho a vedela som že to je Martin😊.

dilino
3. sep 2022

@zmrzlinka2021 presne suhlasim s tebou obe mena dať.

vani190493
3. sep 2022

Antoanetta je super možnosť.

ivangeline
3. sep 2022

Ja vy som nasla tretie,kt sa bude pacit vsetkym. ;)

silvike
3. sep 2022

Ja som takto vyberala pre najmaldsieho. Mne sa pacilo Gregor. Ale nikomu inemu, ani manzelovi ani starsim detom ani rodicom, proste nikomu ked som spomenula toto meno. Tak potom som mala este jedno oblubene meno Filip a to sa uz stretlo s vacsim pochopenim. Tak som nakoniec dala dvojmeno Filip Gregor 🙂 Proste som sa toho Gregora nejako nevedela vzdat. A teda syna volame na 90% Filipko. Len sem tam mu povieme zo srandy alebo tak pri jaseni alebo ked nepocuva aj Gregor.

kristiii
3. sep 2022

Za mňa Júlia-krásne meno

autor
3. sep 2022

@ivangeline nenašli sme také ...samozrejme to by bolo najlepšie

silvike
3. sep 2022

Ale teda aby bolo meno rovnake ako ma rodic tak to u nas nehrozilo. S tym sme boli obaja 100% stotozneni ze to nie. Ako mame normalne mena nic extra ale nechcela by som dceru po sebe a ani muz syna po sebe. p. s. a inak Julia, Juliana je teraz dost casto davane meno zrejme. Poznam v okoli zopar z posledneho roka

autor
3. sep 2022

@silvike a všade si musí písať obe mená? Synček je už väčší že vie povedať ktoré sa mu páči viac? Aj toho sa obávam že budeme ju volať napr Julka ale ona nakoniec by chcela aby sme ju volali Tonka

autor
3. sep 2022

@idemo tak to bolo pri prvom dieťati u nás 🙂 a voľba bola správna, meno sa hodí 🙂

anjelicek26
3. sep 2022

Dcera ma dve mena a pisu jej to vyslovene len na vysvedcenie ci letenku a pas, nikde inde... Tiez sme mali dovod dat obidve...

autor
3. sep 2022

@tamvtme nie som s tým stotožnená, nikdy mi to ani nenapadlo...ale na druhej strane je pekné od manžela že si praje aby sa volala po mne ... prvá dcéra sa veľmi podobá na mňa, často sa stane že jej povedia miniTonka a obávam sa, že druhá sa bude volať po mne ale nebude sa na mňa podobať a bude to čudné ...

autor
3. sep 2022

@anjelicek26 a voláte ju len jedným menom? Dcérka nikdy nemala žiadosť, aby ste ju volali práve tým druhým menom?

silvike
3. sep 2022

Tak on ma teraz 3,5r. Vobec neriesi ze ma dve mena, ani to extra neregistruje ani mu to zatial extra nespominam, neupozornujem na to. Volame ho od malicka Filipko a k tomu vsetky mozne zdrobneniny 🙂 Ale ako vie ze je aj Gregor, lebo mu to seeeem tam velmi zriedkavo takto poviem. Do dokladov, prihlasok a pod. samozrejme uvadzam obe mena. Ale mne sa tato nasa dvojkombinacia velmi paci a s nasim priezviskom je to podla mna velmi dobre. dobre to sadlo. Takze mne to nerobi problem. Trosku sa s tym ako treba stotoznit. Ja som nikdy nejako nebola za 2 mena, starsi maju po jednom a presne som bola toho nazoru ze je to zbytocne, matuce a neprakticke. No ale co uz ked to takto pri tom tretom s menami vyslo 🙂 nejako sme sa s tym naucili zit 🙂🙂🙂

autor
3. sep 2022

@silvike chápem ďakujem za skúsenosť 🙂 tak to je naozaj ešte malý chlapček, osobne Filipko je veľmi pekné meno 🙂

miadi
3. sep 2022

@anjelicek26 presne tak tiez mà dcera middle name a nikde ho nemusi pisat len na letenku ( a to pisem Ja a vobec stym nemam problem 😂) mà ho na dokladoch a nema stym problem.

silvike
3. sep 2022

A ja si presne myslim ze to tak aj bude. Ze ta druha sa bude podobat na muza. Vacsinou to fakt tak je ze nie su tie dievcataka rovnake. jedna na ocka, druha skor na mamku. Inak ten nas posledny je fakt ako kopia ocka a zo srandy si sem tam povieme s muzom ze sa mal volat proste Petko (ako ocko). Cisty on 🙂

autor
3. sep 2022

@silvike presne taký mám pocit a preto sa zdráham dať meno po mne hoci je to od neho naozaj pekné.. manžel sa vždy smeje aby bola múdra po mamke a zručná po ockovi, ja som totiž intelektuál, manžel je kutil 🙂

lujza123
3. sep 2022

Ja som hlboko presvedčená že to správne meno pre dieťa intuitívne vycíti jeho mama. Keď nie v tehotenstve tak urcite po pôrode.
Pozrieš sa na toho malého človiečika a proste vieš ze toto je Júlia alebo toto je Tonka.

Ja som bola v tomto možno hnusná, ale od prvých hodín tehotenstva som vedela ze čakám dievca s menom Lucia, ze to je jej meno ktoré si sama vybrala. Mne sa dokonca nikdy predtým ani nepáčilo. Samozrejme v tehotenstve ma napadlo ešte tisíc iných mien, jej otec tiež vymýšľal mena, na každé som mu povedala ze pekne ale my budeme mat Luciu.

K vašim menám, viac sa mi páči Júlia, je také univerzálnejsie. Antónia je krásne meno, ale nenapadá na žiadna jeho skratka. Tona znie otrasne a Tonka je fajn pre malé dievčatko, v 18 tích sa tak aké nebude chcieť predstaviť kamošom.

liloastitch
3. sep 2022

My sme sa teraz dohodli, že pre chlapca vyberám meno ja a pre dievča priateľ má už vysnívané. Samozrejme sme výber navzájom skonzultovali. Náš prvý spoločný syn dostal meno v deň narodenia aj to štýlom "miláčik o 30 minút sa nám narodí syn povedz rýchlo nejaké meno " . Nevedeli sme sa ani za toho pána dohodnúť, nakoniec teda povedal priateľ, že chce Jakubka. Ja som to meno veľmi nechcela,ale v tú chvíľu mi to bolo už ukradnuté.

anjelicek26
3. sep 2022

Volame ju len jednym, pacia sa jej ale obe...