Mužský variant priezviska

19. júl 2023

Rozhodovali ste sa, resp. rozhodujete sa preň - ak aj nejde o cudzokrajné priezvisko? Čo bolo/je dôvodom?

Myslím tým spojenia typu: Magdaléna Kubíček, Katarína Stolár, Veronika Malý... čiže bez pripojenia rodného priezviska s koncovkou ová/á.

sajmonka_1216
19. júl 2023

ak by to k sebe pasovalo, tak v pohode... alebo ked si chce žena nechať obe priezviská, tak jedno je napr. Katarína Kubíček Stolárová
ale silou mocou si dávať mužský variant a pritom to znie smiešne, tak to asi nie...a napr. v škole ako učiteľka by som ju oslovovala ako pani Malý?

dundulica
19. júl 2023

priezvisko bez -ová je ok, ale Malý, Veselý a pod. znie môjmu uchu bez ženského tvaru dosť zle

sona96
19. júl 2023

Ja mám trošku problém s tým, že sa takéto meno potom nedá skonvat, znie mi to veľmi neprirodzene. Ja mám obe priezviská a manželove bez -ová.

katarinaba
19. júl 2023

Ja som nad tym uvazovala, ze ked budem mat dceru, tak dam. No mam troch synov. Ale moj ex ma dceru a tej dal muzsky variant a teda som rada, ze som nemala prilezitost to urobit. Keby zijem v zahranici, kde to je bezne, tak by som to asi inak vnimala, ale priznavam, ze mi ova tu na Slovensku nejak chyba pri tych zenach 🙂
Ale suhlasim s vyssie uvedenym - ak to znie pekne tak v pohode. No urcite nie pri priezvyskach konciacich vý, lý, ný, ký.

colsami
19. júl 2023

Mne osobne to pride divne, tu mame zauzivane zenske - a, - ova.
A pripad Vesely... "Pani Vesely, poprosim Vas.... "
🙈
Uprimne, ja sama neviem ako oslovovat klientov co ku mne pridu s priezviskom typu Anna Balog Kubicek a podobne. Pride mi to velmi divne oslovovat niekoho PANI a nasledne "muzske" meno.
Ale... 🙂 100 ludi 100 chuti. Len moj nazor.

deti95060810
19. júl 2023

nie je priezvisko ako priezvisko....
pri niektorých je to celkom Ok, pri niektorých to troška trhá uši....
s dcérou chodilo dievča a priezviskom Bárdy - to sa mi celkom páčilo.....

jaskolka
19. júl 2023

@colsami súhlasím, tiež mi to pripadá zvláštne. Veď v cudzine napríklad sa "nehrnú"ženy volať sa Mary Balogova, Catherine Smithova a podobne. Proste tam je taky štýl a zvyk, ktorý aj "pasuje" k jazyku tej krajiny. Tu je zvyk mat - ová a - á. Naozaj nerozumiem, prečo sa to tak zacalo odmietať a silou mocou dávať si
ženskému menu mužský tvar priezviska.

maciatkoe
19. júl 2023

Baby, keby ste robili na mieste, kde denne vidite viac ako 100 prezvisiek, tak toto by Vam uz bolo jedno 🙂. Ja ked som videla niektore priezviska mala som dost. Ozaj aj vulgarne su priezviska. Az sme sa v praci divili, ze zena si zmenila po svadbe priezvisko za take vulgarne, smiesne a pod.

banalu
19. júl 2023

Ak to ma cveng, preco nie. Znama dcere nedala ova, ale tam sa to hodi na druhej strane kamoska si nedala po svadbe -ova a tam to proste neznie dobre, ale silou mocou chcela bez ova. Mne by sa tiez nehodila bez -ova, lebo to priezvisko prosne neznie dobre nez ova so zenskym krstnym menom tak co to budem silit 🤷‍♀️

cimage
19. júl 2023

Ja aj dcery mame bez ova. V porodnici dostali papier s ova a na matrike sme poziadali bez koncovky a vystavili nam novy rodny list bez koncovky. To bolo vsetko. Pri druhej sme platili 5€, pri prvej nic.

milanemila
19. júl 2023

Ja mam priezvisko bez -ova, znelo mi to krajsie a hlavne vo svete sa ziadne -ova nepouziva, pride mi to ako uplne nezmyselny privlastok ako keby som patrila muzovi 🤷🏼‍♀️ to, ze sa nevolam ako svokra bol uz iba prijemny bonus 😂

maryetta
19. júl 2023

Niektore priezvisko je krajsie bez ova.
Ale nie kazde.
Zasa ak by bolo kazde jedno bez ova tak by sme to asi ani neriesili kedze aj v zahranici je to bezne.

terezka1947
19. júl 2023

Neuvažovala,u nás je takáto tradícia a ostávam jej verná.

jaroe
19. júl 2023

Nie neuvažovala ani omylom. Nechcem byť svetová, ale slovenská.🙂

mamickalisticka
19. júl 2023

Napr na insta tá Erika Mokrý má tiež taký tvar a žijú v FR tuším.. k nej sa mi to hodí..inak asi nie.. ja mám mužský tvar priezviska a v pôrodnici nevedeli ako ma oslovovať, keďže mám trošku zaujímavé slovenské priezvisko 😂😂 ale ja som rada za to, za slobodna som mala asi prvé alebo druhé najpoužívanejšie priezvisko na Slovensku, som rada že som teraz výnimočná 😊

moonlight1210
19. júl 2023

Pri cudzokrajnom priezvisku (manzel z cudziny) to pochopim. Pri slovenskom som za tradiciu.

Ked postupne pozahadzujeme vsetky tradicie, aby sme adoptovali tie z inych krajin, vyvstane otazka: Co su to vlastne Slovaci? Vsak nemaju nic povodne, svoje, osobite. Co vlastne tych ludi definuje ako narod? Len hranice a jazyk (ktory sa sami pohrdavo riadne neucime, lebo "naco mi to bude")?

o__o
19. júl 2023

@milanemila vo svete sa ziadne -ova nepouziva?

milanemila
19. júl 2023

@o__o tak maximalne v niektorych krajinach ako cechy (madarsko ani rakusko urcite nie), mozno polsko to fakt netusim, myslela som vseobecne vo svete, nehovorim, ze ziadna ina krajina to nema rovnako. Nie ked som cestovala, tak som sa nestretla v amerike, afrike ani v azii, ze by niekde komolili zenam priezvisla, tak ako my na slovensku.

shinebright
19. júl 2023

@maciatkoe no presne😁 takí Pipíšovci, Cickovci, Didiovci aj Kakačkovci 🤭 a sú s tým Ok..aj ich tak trochu za to obdivujem.

victoriab
19. júl 2023

@moonlight1210 ale no... slováci vlastnú identitu ani nemajú. sme z každého niečo, ale nič extra osobité na slovákoch až tak nevidím

milanemila
19. júl 2023

@shinebright tak to je fakt, ze ci by som sa mala volat Kakačka alebo Kakačkova by mi bolo asi jedno 😂🙈

snugglingduckling
19. júl 2023

ja som si dala po svadbe priezvisko bez -ova lebo to znelo pre mňa milión krát lepšie... ide síce o priezvisko cudzojazyčného pôvodu ale s tým že manželova radina žije x-tu generáciu na slovenskú a všetky ženy v rodine to -ova doteraz mali - takže som trošku exot rodiny :D každopádne rozhodla som sa ísť na to po svojom a hoc som mala obavu, nikto mi na to v rodine nikdy nič nepovedal... podla mňa treba ísť za svojim vnútorným hlasom ako to žena cíti veď to bude jej meno... nakonci dňa je to aj tak všetkým ostatným jedno 🙂

snugglingduckling
19. júl 2023

tiež ale - stáva sa dosť často že ma niekto automaticky osloví s -ova.... lebo nevie/neuvedomí si alebo je to proste ignorant :D a so slovenským priezviskom ala "Veselý" by som rátala že to bude ešte častejšie - tak ak niekto vie dopredu že toto ho bude nasierať - neodporúčam úplne priezvisko bez -ova ak sa rozhodne ostať žiť na Slovensku :D

moonlight1210
19. júl 2023

@victoriab teraz neviem, ci ides po linii dna, tam naozaj ziaden narod ako taky neexistuje.

Ak myslis narod, tak identitu mame. I ked nasou hlavnou povahovou crtou, ktora nas definuje v poslednej dobe, je pohrdanie vlastnou identitou.

jamimo
19. júl 2023

@milanemila iná koncovka sa používa aj v Grécku, napr. pán Papadoupoulus, pani Papadoupoulu.
Mne osobne sa priezviská bez ová páčia len tie nemecké a anglické, tak ako sa v danej krajine používa. Napr. Iveta Schneider, lebo Iveta Schneiderová je pre mňa 😒 Na Slovensku za mňa s ová, aspoň viem s kým komunikujem. Lebo Ivana Gáborík je tiež zvláštne (ale jej ich vec), ak by žili v USA, tam asi ok.

cookie29
19. júl 2023

Ja som to nesmierne zvazovala. Zijem v zahranici. Ja ova mam. a som spokojna. Prve dieta syn, takze jasne bez -ova... druhe dieta dievca a to bolo hodne dlhe a tazke rozhodovanie...

autor
19. júl 2023

Je fakt, že takýto variant sa ojedinele v minulosti tiež používal, najmä v slov.- maďarských rodinách (Elena Maróthy Šoltésová), ale dnes je toho viac

Asi pred mesiacom v tv nejaký jazykovedec? vyhlásil, že časom sa viac začnú používať aj neutrálne, obojrodové krstné mená typu Alex, Saša, Nicol , René pre obe pohlavia ap., tak asi môžeme byť rady, že sa tradičné slovenské mená udržali aspoň dodnes.

226lenka
19. júl 2023

Som jedna z mála ktorej sa priezvisko u žien bez koncovky ová nepáči? Znie to veľmi čudne, Zuzana Kováč alebo Petra Farkaš.

poppy22
19. júl 2023

ja som rada,ze slovenski predkovia boli v tomto vyspeli a zjednodusili iste veci aj tou priponou -ova a tym,ze mena su vylucne bud zenske alebo muzske...a myslim,ze ak priezvisko konci na -á,bez ova tak nie je dovod robit z toho muzsky ekvivalent konciaci na -y -v zahranici to aj tak nerozoznaju a nam to znie az smiesne za kazdu cenu zniet akoze svetovo....este ked je to ten spominany typ eva balogh-to pochopim,ale jessica vesely je skoro az trapne...moja macedonska nevesta mala rodne priezvisko konciace na -ovska,po svadbe s mojim synom si vzala jeho priezvisko v muzskej forme-ale my mame ten typ priezviska ako balogh,gruber-cize nema ziadnu koncovku -y...dovody,ktore mala aby si nedala -ova boli aby neboli v zahranici hned v prvej sekunde spajani s ruskom atd-lebo ano,kazdeho z nas kto ma koncovku -ova tak aj pred rokmi zvykli zaradit...mne to vsak nevadi...

ariannazara
19. júl 2023

Mne sa to hodilo volám sa Kuľus ale kebyže mam nejaké priezvisko Veselý tak by som si to nenechala😅