Môže mať dieťa priezvisko po matke, ktorá je v manželstve?

zitaje
2. apr 2019

Môžeme dať dieťaťu narodenému v manželstve priezvisko po matke? Ja som si nechala svoje priezvisko, čiže on má svoje, ja mám svoje a dieťa by malo mať tiež moje, je to bez problémov?
Ide o to, že naše ostatné deti (narodené pred uzavretím manželstva) majú moje priezvisko, a chcem, aby mali všetky rovnaké priezvisko. Je s tým akýkoľvek problém, vybavovačky navyše, alebo proste v pôrodnici vyplním tlačivá so želaným priezviskom a menom, a vybavené?
Vďaka.

dudos
2. apr 2019

@zitaje ja mám priezvisko po manželovi a aj svoje za slobodna. No malý sa nám narodil ako nemanželské dieťa. My sme museli pred narodením ísť na matriku a zapísať v tedy môjho partnera ako otca dieťaťa a tam sme si určili aj aké priezvisko bude náš syn mať, má ho otcovi /v tedy partnerovi /teraz manželovi. No neviem ako je to pri manželských deťoch.

zitaje
autor
2. apr 2019

@dudos to viem, tiež mám dieťa narodené pred manželstvom s mojim priezviskom, ktoré má uvedeného otca v RL. A mám aj dieťa bez uvedeného otca v RL, lebo sme na to proste pred pôrodom zabudli 😨 😀 ale toto je iné, teraz už sme manželia a neviem, či je to vec dohody medzi manželmi, alebo je to nejak upravované...

deedol
2. apr 2019

my sme to vypisovali pred uzavretim manzelstva - v papieroch bola kolonka, ze ako sa budu volat pripadne deti - zensky aj muzsky tvar. mame to uvedene v sobasnom liste.

lindusss2016
2. apr 2019

@zitaje presne tak, pri sobasi vypisujes, ake priezvisko budete pouzivat vy a vase deti, takze take asi bude mat

maris5
2. apr 2019

V sobasnom liste je uvedene ako sa budu volat deti.

ukulela
2. apr 2019

@zitaje znami tak maju, on ma nelichotive priezvisko, zena si nechala svoje a on sam nechcel, aby sa syn volal po nom, takze da sa to, ale ja by som zavolala na matriku, co treba podpisat.

dudos
2. apr 2019

@deedol to ma ani nenapadlo a sní som to nevedela 😳 a to som vydatá len 2 roky 😁.

lubi40
2. apr 2019

@zitaje ked ste podpisovali papiere pri sobasi, tak ste podpisovali aj ake meno budu mat vase deti. Mysli, ze sa teda pokracuje podla "dohodnutej zmluvy";)

zitaje
autor
2. apr 2019

Hah, vďaka ženy, našla som to, nik sa nás na to nepýtal a svojvoľne si tam napísali štyri tvary: A (mužove v mužskom rode), E (moje v mužskom rode) E-ová, E-ová. Netuším prečo. Keďže čakáme dievčatko, vlastne tam A-ová ani nie je 😝 takže podľa papierov to vyzerá, že musí mať podľa mňa 😎

zitaje
autor
2. apr 2019

My sme sa brali pred tromi rokmi, ja som mala už skoro 40 a muž dobre cez 40, asi nikomu nenapadlo, že budeme mať ešte jedno dieťa (nikomu, vrátane nás 😀 )

deedol
2. apr 2019

tie prve dve su vase po sobasi, tie druhe dve su deti - pozri vlavo sobasny list. ono to vyzera ako styri, ale su len dve. cudne, ze sa vas nepytali, nas sa pytali (tiez sme si kazdy nechali svoje priezvisko)

zitaje
autor
2. apr 2019

@deedol aha tak. Možno je to teda preto, že sme už mali dieťa s mojím priezviskom, tak to tak nechali aj pre ostatné deti.

deedol
2. apr 2019

@zitaje zrejme ano, lebo nam nieco v tom zmysle hovorili, ze nemoze sa jedno dieta volat po muzovi a druhe po mne, vraj musia mat rovnake priezvisko.

zitaje
autor
2. apr 2019

@deedol aha, tak aj to by vlastne riešilo celú moju dilemu. Vďaka 🙂

jana_vaj
3. apr 2019

Ak sa smiem spýtať, prečo si neberieš meno po mužovi? Nebude mu to v konečnom dôsledku ľúto? Nechcela si si tie priezviská aspoň spojiť?

zitaje
autor
3. apr 2019

@jana_vaj nevidím dôvod meniť si meno, prečo by som mala? Mám svoje, ktoré mi vyhovuje 🙂 a deti majú tiež moje, takže to by som mala meniť identitu celej rodine.
Ale inak môj muž má na Slovensku ešte nepoužiteľnejšie priezvisko, ako ja (i keď ani moje nie je zrovna malina).
Takže nemenila som si priezvisko jednak z presvedčenia, ale tiež kvôli okolnostiam, a k tomu ešte aj kvôli jeho priezvisku 😉

simonkaa27
3. apr 2019

@zitaje nemali by robit problem, ved je to vasa vec, ake date malej priezvisko. Urady by teda nemali robit problemy.

bronik89
3. apr 2019

Pokiaľ vám to vyhovuje, tak prečo nie, problém by s tým nemal byť. Tiež mám kamošku, ktorá to má presne takto isto a sú v pohode