Meno pre dievčatko, dôležitá patrónka do života

6. dec 2024

Ahojte, máte doma dcérky, ktoré sa volajú Karolína? Veľmi sa mi toto meno páči a neviem sa rozhodnúť.
Či Karolína, alebo Dorotka? Alebo ešte Mia.
Lenže u mňa hra aj úlohu dosť, aby mali deti meno po nejakej svätej patrónke. A veru svätú Karolínu, či svätú Miu som nenašla...
Ako by ste to riešili vy, keby bol z vášho postoja dôležité dať dieťaťu meno, aby mala silnú patrónku? Karolínka sa mi najviac hodí a pasuje k starším deťom. Ďakujem.

thirstymonk
6. dec 2024

Karolov maš viacero, narychlo ma napada sv. Karol boromejsky napriklad. Sväta Mia bude tiež určite niekde existovať, ale nie je znama v celej cirkvi, skôr len miestne.

Silné patrónky máš svätice. Najsilnejšie tie, ktoré sa spomínajú v prvej eucharistickej modlitbe - Felicita, Perpetua, Agáta, Lucia, Agnesa, Cecília, Anastázia hint: https://liturgia.kbs.sk/sekcia/misal/prva-eucha...

Alebo potom také všeobecne známe svätice ako napr. Faustyna (ale kto by tak pomenoval dieťa, ne? :D ), Terezia z Lisieux, Katarina sienská,...

procrastique
6. dec 2024

Však keď je to pre teba podstatné vyberaj Mária, Panenka, Katarína a tieto mená :D žiadne modernosti a nemusíš sa obávať patronovania.

beata_k
6. dec 2024

K starsim detom? Ty myslis, ze tvoje dieta nebude nikdy dospela zena, matka?
Sara sa ti nepozdava?
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Sára_Salkaháziová

marianarem
6. dec 2024

Mozes dat este dve mena a druhe bude po silnej patronke.

sisa_s
6. dec 2024

@thirstymonk dik za inspiraciu, zachvilu niekto zalozi temu "co hovorite na meno pre dcerku Perpetua?" 😅

skumavka
6. dec 2024

My máme Karolinu-Agatu 😉 Na margo prvých dvoch prispevkov

timea301196
6. dec 2024

V živote som sa nad tým takto nezamýšľala a dala som mená ktoré sa mi páčia dcéra je dokonca Laura Sarah takže má dve patrónky. Zamýšľala som sa na to pri synovi to sa priznám pretože som nevedela či mu môžem dať meno Adrián a akého má patrona ale potom som to už neriešila pred absolútne

brrrrrciatko
6. dec 2024

Mozete dat meno obcianske Karolina a este k tomu druhe krstne meno (bude zapisane iba v krstnom liste, nie v rodnom) napr. Karolina Faustina..ake sa vam bude pacit

marsella_22
6. dec 2024

Keď nie je svätá Karolína, môže byť aj blahoslavená. A taká je: https://www.zivotopisysvatych.sk/karolina-kozko.... Ja som tiež vyberala mená oboch detí, aby mali aj sväté patrónky: Marianna a Kristína. Tiež by asi nikto nepovedal, že také boli aj sväté. Ale gúglila som dovtedy, kým som nenašla 🙂.

veronikam33
6. dec 2024

Našla som aj svätú, ak to pomôže https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Carolina_Santoc...

kacena4
6. dec 2024

moje deti maju dve mena vzdy som im pridala k menu Maria, aby ich ochranovala a sprevadzala zivotom 🙏

thirstymonk
6. dec 2024

Meno Mária sa dokonca môže dať aj chlapcovi. Napr. Ján Maria Vianney. A ževraj sa to dá aj na slovensku. Len tak, pre efekt.

talia16
6. dec 2024

Môžeš dať meno Mia aj Karolina a odôvodniť si to tým, že meno Mia pochádza z mena Mária a meno Karolína pochádza z mužského mena Karol

kakakina
6. dec 2024

A čo Katarína?

barka1
6. dec 2024

Však Mia je Maria....
A kedze je to novodoby vymysel, samozrejme ze nie je ziadna Svata Mia 🤦🏻‍♀️

estellas
6. dec 2024

Veď je aj svätá Katolína, Carolina Santocanale.

katuskacicuska
7. dec 2024

Mám Karolínu, zo začiatku ju zdrobňovali na Kajku, čo je hrôza. Ešte aj teraz ju tak občas volajú..Karolína je za mna krásne meno, a mojej dcére veľmi pristane

revikat
7. dec 2024

My máme doma Dorotku, doslova Boží dar, a je to najkrajšie meno, ale sme jej mohli vybrať, každému sa páči (okrem svokry 😄) . Svätá Dorota je tiež veľmi dobrá patrónka, obrátila na vieru svoje sestry aj mladíka, ktorý sa jej vysmieval, keď išla podstúpiť mučenícku smrť.

Krstili sme dcérku ako Dorotu Annu, druhé meno má na počesť dvoch prababičiek 😊 takže kľudne aj dve patrónky môže dcérka mať 😇

caar_oliine
9. dec 2024

Ja sa volám Karolína, a so svojim menom som vždy bola spokojná. Niekedy ma kamarati volaju Kaja, a v rodine niektorí aj Karol 😃 pracujem so zahranicnymi kolegami aj z Ciny a ani ti nemaju problem s vyslovovanim mojho mena. Za mna dobra volba :D