Meno po mŕtvom dieťatku

merajka
19. nov 2022

Neviem, ci pisem do spravnej diskusie, ale poradte, ak ste sa s tym stretli, prosim. Zomrelo mi dietatko a meno, ktore som mu vybrala malo pre mna velky vyznam. Teraz mam velku dilemu, pretoze pri druhom zivom:
1. bola by som rada, ak by malo to iste meno
2. neviem, ci je to spravne, lebo zrejme aj prve dietatko by si zasluzilo mat svoju jedinecnost (hoci je uz anjelik) a takto by uz boli dve rovnake mena aj priezviska...
Stretli ste sa s tym uz niektora a ako ste postupovali? Dakujem.

simsalabim
19. nov 2022

@merajka moj svokor ma meno po mrtvom bratovi. Rodicia mu ine meno dat nechceli. Ja osobne by som asi volila dve mena, z toho jedno by bolo to po surodencovi.

2helka20
19. nov 2022

@merajka vprvom rade úprimnú sústrasť 🖤 a k tvojej otázke: bábätko sa narodilo a zomrelo/narodilo mŕtve (teda máte rodný aj úmrtný list s jeho menom)? Brat môjho svokra ma meno po mŕtvom bratovi, v tej dobe sa to dalo, v dnešnej dobe už VRAJ nie. Takéto info ti vie poskytnúť matrika .

iwesska
19. nov 2022

Nerobila by som to. Ak sa to dozvie,cely zivot sa bude citit ako nahradnik😔

zuzanockamt
19. nov 2022

@merajka Mám syna, ktorý má podobu mena po našom mŕtvom príbuznom (blízky príbuzný). Aj preto som volila dve mená.
Ak má to meno pre teba význam, dala by som mu ho.

@2helka20 Prečo by sa to nedalo?

viky_21
19. nov 2022

Ja som tiez pocula o tom, ze ak uz jedno dieta malo take meno tak druhe uz nemoze mat to iste aj ked to prve zomrelo :( velmi ma to mrzi cim si si presla

merajka
autor
19. nov 2022

@2helka20
Zomrelo az po nejakom case, cize bolo pokrstene a ma svoj rodny list, umrtny list, vsetky dolezite papiere. Dokonca aj karticku poistenca, ktoru som do dnesneho dna nemala silu ist odhlasit, niekde som pocula, ze to nie je potrebne. Ale asi by som sa mala ist spytat priamo tam.

zuzanockamt
19. nov 2022

@2helka20
@viky_21
@merajka Pár sekúnd vyhľadávania. Dieťa nemôže mať rovnaké meno ako žijúci súrodenec.

ankare
19. nov 2022

@merajka tak potom nedávaj rovnake meno.
Je mi veľmi ľúto, čo prežívas. 😐 Posielam objatie. ❤️

evinqua
19. nov 2022

@merajka ak prvé dietatko malo rodný list, tak asi rovnaké meno nebude možné dať. Tiež mi zomrela dcérka, ešte pred pôrodom a teda vôbec som pri druhom dieťati neuvažovala mu dat rovnaké meno, to meno patrilo jej.druheho mam syna takže by to aj tak nebolo možné. Ty poznáš pohlavie druhého dieťaťa a vieš ze bude rovnaké?

banalu
19. nov 2022

@merajka nedala by som rovnake meno, nie je to jednoducho fer. Len si predstav ako mu to budes starsiemu vysvetlovat. A ako sa bude citit.
Ak by islo o otca, dedka, svagra, tvojho brata ok. Ale mat meno mrtveho brata je trosku moc... a este ked pises, ze zil.
Proste nech sa na to pozeram akokolvek, urcite nie!

doriiis
19. nov 2022

Z úcty k obom deťom by som mu to meno nedávala.Predpokladam,že mŕtve dieťatko je pochované.Predstav si,že toto by na hrobe videlo svoje meno.Nic prijemne

nikayla
19. nov 2022

Meno po mŕtvom súrodencovi mu dať môžeš, nemôžeš len po živom, t.j. nemôžu byť živí súrodenci s rovnakým menom aj priezviskom. Neviem, ja by som mu ho aj tak nedala, to meno patrilo tomu mŕtvemu dieťatku 😥 Ako sa bude to druhé cítiť 😩

mikadooo
19. nov 2022

@merajka no, stretla som sa s tým... Ja by som nedala to isté meno. V tej rodine jeden Martinko odpočíva na cintoríne a jeho braček Martinko behá po svete. Asi keď druhý Martinko vyrastie, bude mu to dosť zvláštne pozerať sa každé dušičky na náhrobný kameň do svojim menom, aj keď to teda nie je on, ale jeho brat, ktorého nikdy nepoznal... Ale kto vie, možno je to len vec zvyku a bude to len zaujímavá storka v spoločnosti kamarátov 🤷.

derdia
19. nov 2022

@merajka ja by som darovala meno a nechala ho tomu mrtvemu dietatku, ono je v nebi, ma svoje meno tam.
Ja by som dala ine...aj ked verima dufam, ze nikdy nic take nezazijem..

Je mi to nesmierne luto... 😔😔😔❤️

nelca84
19. nov 2022

@merajka dala by som ine meno, to prve jednoducho patrilo starsiemu dietatku, kazdy si zasluzi svoje meno. Moj nazor.

nikpa
19. nov 2022

@merajka zažili sme to isté a ďalším svojim deťom sme dali iné meno. Presne ako píšeš, aj to bábätko ktoré je už anjel, si zaslúži mať svoju jedinečnosť. A deti ktoré sa vám narodia po nom, by sa nemali brať ako náhrada sa neho. Ale urob ako to cítiš.

maryetta
19. nov 2022

Tiez by som nedala. Ani neviem ci sa smie? To prve ste aj pochovali?
Kazdopadne by som nedala a ani by som nechcela byt “nahradnik”.

beata_k
19. nov 2022

@merajka Urcite ine meno. Ako matka si ani neviem predstavit aku bolest si musela zazit. Ale tvoje dietatko zomrelo a nikto ho nenahradi. Tvoje druhe dietatko si zasluzi vlastne meno. Ono za to nemoze. Je to jedinecna bytost.

stanulienkat
19. nov 2022

Nikdy by som to dietatu neurobila.

dominikamacakova
19. nov 2022

Tvoje riešenie je dať dve mená.

lenkadenisa
19. nov 2022

Chápem ten smútok a bolesť, ale je to neskutočne morbídne. Mne by to ani nenapadlo.

deniska14
19. nov 2022

Úprimnú sústrasť...vždy budeš mať prvé bábätko v ❤️ a vždy ho budeš oslovovať menom. Ja by som dala iné meno a ak tak by som ho dala ako druhe krstné meno alebo birmovne neskôr.

merajka
autor
19. nov 2022

@lenkadenisa
V nasej rodine malo toto meno viacero pre mna dolezitych ludi. Ja som sa zase nikdy na toto nepozerala ako na nieco morbidne. Ak by ste zvolili tradicne meno po prababicke, ktora prirodzene uz tiez zomrela..alebo babke, mame.. nie je na tom nic morbidne z mojho pohladu.

felycity
19. nov 2022

je mi ľúto čo sa stalo, tiež mi umrelo dieťa, ale neviem si predstaviť, že by ďalšie moje dieťa ( jeho súrodenec) malo to isté meno, je rozdiel ak ide o rôzne generácie, ak veľmi chceš, dala by som dve mená a ta druhé by symbolicky nieslo pamiatku...

zuzana76
19. nov 2022

prijmi uprimnu sustrast
pravne to mozne je, podobnu situaciu zazil Vincent van Gogh a Zdenek Sverak, obaja sa narodili po smrti svojich surodencov, ktori niesli rovnake mena, Sverak potom tuto chulostivu otazku spracoval vo filme Obecna skola

mima172
19. nov 2022

@merajka Chápem presne ako to myslíš, no ja by som to meno už druhému dieťatku nedávala. Navždy ostane v tvojom srdci s týmto menom tvoje prvé dieťatko ❤️
Môj otec mal brata, ktorý sa volal Jozef, zomrel, keď mal cca 9 rokov (na komplikácie spôsobené pri osypkach), môj otec sa narodil až zopár rokov po jeho smrti a dali mu tiež meno Jozef. Mne osobne sa to veľmi nepáči, no keď som sa nato pýtala kedysi dávno otcovej staršej sestry, tak mi vravela, že v minulosti sa práveže často dávali mena po zosnulých deťoch (úmrtnosť deti bola vtedy vyššia), že to bola akoby pocta tomu zosnulému dieťaťu...

adrianap83
19. nov 2022

@merajka a keby si dala dve krstné mena a to po bratovi by bolo to druhe ? Predsa by tam bolo a už uvidíte, ktorým menom si dieťatko zvyknete volať, či vám to predsa nebude vadiť

marca12
19. nov 2022

@merajka v tomto pripade by som nedavala to iste meno. Je mi luto,co sa stalo.

januska12323
19. nov 2022

Ja by som mu to neurobila. Zaslúži si vlastné meno.

mufka1
19. nov 2022

@merajka ja mam meno po mojej sesternica ktorá zomrela v perinke 😏