Ahoj, písem prácu do školy a opakuje sa tam meno Marek. Ale je správne Marekova, o Marekovi, s Marekom. Nie je lepsie s Markom, o Markovi...nie je to tak česky?
Ved tiez sa nepíše chrám sv.Petera, ale sv. Petra. Nehovori sa s Peterom, ale s Petrom. Tak ako to je?
Alebo je to jedno? Napr.potencialny a potencionálny je tiez jedno, ale ten potenciálny je lepsie, aj to lepsie znie a číta. Len to meno Marek mi vrtá hlavou. Ale skloňovanie s Marekom, o Marekovi, skoby to bolo ine meno.
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/9510/ Tu to mas vysvetlene priamo od JUĽŠ… stacilo troska googlit.
https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Marek&s=exact&...
Takže správne sú oba varianty. Mne sa tiež viac páči Marek - Marka,... Presne, ako hovoríš, Peter, Ružomberok... Ale ľudia asi častejšie používajú ten druhý tvar, aspoň v susedstve tak počúvam.
mne sa viac páči od mareka - od marka mi príde také z kostola…
Mne to evokuje dve rozne menovalebo cechizmus.
O marekovi, atd mi ide jedine na jazyk
Správne sú obe tvary ale v bežnej reči sa skloňuje o Marekovi, dám Marekovi.
Ja by som napísala normálne s Marekom, o Marekovi.
My máme v rodine Mareka a vždy to skloňujeme s Marekom, o Marekovi, dám Marekovi.
Nikdy som bežnej reči nepočula aby niekto vynechával písmeno e.
Meno Marek a Marko sú rozdielne mená. Keď niekto povie o Markovi tak by som si myslela automaticky že sa volá Marko.
Marek - od Mareka.. Marko od Marka... Takto mi to sedi.
Marek a Marko su dva rozne mena.
@slavomira236 sú to v podstate jedno a to isté meno - markus… ale tu ide o skloňovanie, nie pôvod mena - a meno marek sa skutočne môže skloňovať rovnako ako meno marko - teda markovi, s markom, o markovi…
Podľa vzoru Chlap🙂
Marko je aj osobitne meno. Preto je podľa mňa vhodnejšie Marekovi, s Marekom atď..
Marko je životne podstatné meno končiace samohlaskou skloňuje sa teda podľa vzoru? Hrdina!
@klip0 tiez som za..nepoviem ze dam Markovi ked mam Mareka. Za mna je to rozdielne meno
Kamoska ma muza Mareka a syna Marka..tak nepovie ze dala som Markovi ked da nieco Marekovi. To by si ludia mysleli ze dala nieco synovi namiesto muza
@klip0
Marek, Mareka mi lepšie sedí , s Marekom
Mam bratranca Marka a vzdy sme pouzivali Markovi, s Markom, pre Marka ...preto mne je prirodzenejsia tato varianta
Neohliadaj sa na to, ako to majú bratia Česi, oni si hovoria po svojom (slovenština, Peterovi, hráči Ružomberoku atď). Ale paradoxne, "s Markom" alebo "k Markovi" je po česky. Možno to môžeš aj Ty tak napísať, ale správne je myslím "k Marekovi", "s Marekom". Ja som mala spolužiaka, ktorý nosil toto meno a naša triedna to stále iba takto hovorila.
No vzhľadom že existuje aj meno Marko , tak to by som ja osobne skloňovala Markovi.... A Marek normálne Marekovi .... Ak sa tak napr volám, nehrozí že nebudú vedieť ako sa volám, ináč by mohla vzniknúť skomolenina mena ... Tot môj skromný názor , ale vraj môže byť aj to aj to. Totálna recesia slovenského jazyka 😂😂
sice si sa na to nepytala, ale potencialny a potencionalny su uplne odlisne veci. googli pred tym, nez sa pytas/
https://slovensko.rtvs.sk/rubriky/aktualne-rubr...
oboje je spravne