Dobrý večer,
Obraciam sa na vás s prosbou o radu. S priateľom, ktorý je Francúz žijeme v zahraničí - Francúzsko.
Čakáme chlapca a vybrali sme meno Luka.
Obidvom sa nám to meno páči ale ostáva otazka, že či sa bude písať Luka bez S alebo so S.
Každopádne S vyslovovať nebudeme, keďže vo Fr sa to nevyslovuje, ide iba o pravopis.
Chcela by som vedieť váš názor, keďže sa neviem rozhodnúť.
Chcela som aby sa meno písalo po slovensky, že ak raz prídeme na Slovensko žiť, čo zatiaľ vôbec neplánujeme ale človek nikdy nevie, tak aby sa mu deti nesmiali že sa to píše ako lúka lebo chyba S.
Problém je v tom že mne sa už nepáči ak sa píše aj so S.
Poraďte mi prosím či vám to šokuje ako meno bez S, iba Luka.
Ďakujem.
Aj ja som chcela Lukasa 😁👍
tak ako sa používa vo Francúzsku.
Luka Modrič, chorvátsky futbalista.
Mne sa paci Luka . Ked som bola mala pacila sa mi pesnicka od Suzanne Vega my name is Luka . Nemyslim si ze deti na Svk by sa smiali ze lúka. Nezijem na Svk ale nemyslim si ze deti na Svk su na tom tak zle. Uz vselijake mena frcia na Svk Mne sa v teho pacilo aj Niko ( japonske) ale muzovi nie ale viac sa mi pacilo Jesse .. poznam to meno od malicka z pesnicky Jesse’s girl - Springfield., ( australsky spevak co sa usadil v usa) a potom je americky bankovy lupic Jesse James 😃 Mne sa nepacia mena ktore maju pismeno ktore sa nevyslovuje 🥹pride mi to zbytocne meno sa mà Hlavne pacit rodicom .
Luka je pekné, ale väčšine to evokuje balkánske meno, buďte na to pripravení. Ak dáte Lukas, budete musieť zakaždým vysvetľovať výslovnosť, nikto to bez s čítať nebude.
jednoznacne Luka.
Mam rozpozerany francuzsky serial, a jeden z hrdinov je Luka, velmi prijemny, rozumny a sympaticky chalanisko 🙂
kludne dajte Luka, smiatie z mena, ktore nie je zvycajne, je medzi slov. detmi ovela menej rozsirene, ako sa vseobecne mieni. Mozno to mame zafixovane z obdobia, ked sa tocilo dookola 5-6 otrepanych mien, ze kazdy co bol trochu iny, vycnieval. Dnes su deti zvyknute na mnoztstvo cudzokrajnych mien, ze Luka neznie vobec nejako cudne ci pejorativne, ci ako dovod na smiech.
My zijeme v Spanielsku, manzel je Spaniel a syn je Luka. Mne sa Lukas/Lucas nepaci, ale Luka velmi.
A teda maly ma uz 2 a pol a doteraz je v nasom okoli vela ludi, ktori ho stale volaju Lucas a mna ide vtedy vystriet.
@nataliala Ja by som dala Lucas. Lukas bude vela ludi na SK vyslovovat Lukáš, hoci sa tam makcen a dlzen nebude pisat. Poznam to, mam priezvisko, kde mi toto ludia robia, lebo sa podoba na ine frekventovanejsie priezvisko.
A to sa teraz ideš riadiť Slovákmi? Slovenskom? Len preto, že si sa tu narodila? Prečo sa neriadis krajinou, v ktorej plánujete žiť? Väčšou krajinou? Prečo sa ideš riadiť hlupakmi, aby neboli dotknutí, tým ako sa Tvoj syn bude volať?
môže ti to byť jedno, predstavovať sa deťom predsa bude ústne a nie písomne a pri tých všetkých exotikách, čo tu deti podostávali do daru, sa nikto nad balkánskym menom Luka nepozastaví
Riesila som podobny problem a skoncilo to tak, ze sme zvolili ine meno. Ak sa bude volat Luka, vo Fr ho bezne budu pisat ako Lucas a citat L'üka. Na Slovensku to bude Lúka, ak sa prestahujete. A uprimne, k by som tiez nedavala, vo fr je to velmi zriedkave pismeno... ber to tak, ze dieta bude cely zivot hlaskovat svoje meno... a je to otravne...
Neviem aka je sanca sa prestahovat, ale my sme teda vyberali mena aj s ohladom na tuto problematiku a snazili sme sa nieco medzinarodne, prave preto ze sme chceli, aby sa deti volali rovnako aj v slovencine, kde je velka cast rodiny aj vo francuzsku, kde zijeme
@cookie29 ďakujem pekne za odozvu 🙂 iné meno nechceme, keďže na mene Lucas sme sa zhodli ešte dávno predtým než som otehotnela, ale potom priateľ chcel aby sa písalo s K keďže v našom okruhu známych poznáme asi 3-4 Lucasov tu vo Fr. Hláskovať aj tak bude cely život keďže bude mat francúzske priezvisko a píše sa inak ako číta takze na to si zvykne, aj tak tu viac ako 90% ľudí musí vždy hláskovať ich mena takze nič neobvykle 🙂
A šanca, že sa presťahujete je asi 5% ku 95% keďže ja sa na SVK vôbec nechcem vrátiť ale išlo mi o to že čo povie rodina a ako to príjmu že maly ma čisto typické francúzske meno ale na druhej strane viem že každé naše rozhodnutie budú rešpektovať.
@danica2711 ďakujem pekne za odozvu 🙂 je pravda že ja už na SVK dávno nežijem a som rada, že v tomto sa mentalita zmenila, ze ľudia sú už zvyknutí na všelijaké iné nekalendarne mena
@avonladyba máte čistú pravdu 🙂 ani sama neviem prečo som nadtym takto rozmýšľala, keďže išla som sama proti sebe len aby som uspokojila iných, ze čo ak mojej rodine sa meno nebude páčiť, ale viem že vo vsetkom nás podporia a zvyknú si. A tým, ktorým sa to nebude páčiť alebo im to príde divne tak škoda pre nich 😁
@marianarem problém je v tom, že priateľ práveže chce aby sa písalo s K keďže tu vo Fr v našom okruhu poznáme minimálne 3-4 Lucas. On chce trosku zmenu a to ja rešpektujem. Dohodli sme sa na kompromise, on zmenil C na K a mne necháva voľnú ruku so S, či chcem aby sa písalo po slovenský alebo typicky francúzsky.
@amelie2017 áno presne rovnaký problém, že Luka sa mi veľmi páči ale nie Lukas 😁 vo Fr mat problém nebude keďže S sa na konci slova nikdy nečíta takze išlo len o pravopis aby na SVK niekto nemal námietky a aby ho neprirovnavali k slove lúka
Mne sa veľmi páči,mam kamarátku ktorá žije v Chorvátsku a majú tiez Luca,nikto mu to nekomoli,pekne ho tak volajú 😊
@nataliala tak v tomto pripade by som do K uz urcite nesla. A nie vzdy sa hlaskuju priezviska, zalezi ake mate, a ved vo francuzstine je normalne ze sa inak pise a inak cita, snad nepoznam jedno slovo ktore sa pise a cita rovnako 🙂 . Krstne mena castejsie, pretoze ked vidim vsetky tie niektore vymysly tak deti moc na vyber nemaju...
Pokial teda zijete vo Francuzsku, Sloenskom by som sa moc netrapila. My tam mame pevne vazby a aj ked sa nechystame stahovat naspat, tak som proste potrebovala, aby dieta malo rovnake meno. Mne osobne robil problem napriklad aj Victor/Viktor....
Ďakujem vám všetkým vašu odozvu. Neskutočne ste ma potešili a podporili 😊 moja dilema je teda vyriešená, zvolime formu mena aká sa nám viacej páči a ak by náhodou sme išli žiť na SVK, tak teraz už viem, že na SVK meno Luka nebude nič neobvyklé.
Ďakujem Vám ešte raz ☺️
@nataliala moje deti chodia napr. do madarskej zakladnej skoly a tam su decka zvyknute na kadejake zvlastne mena, mali v skole aj cudzincov, miesane deti african+madarka, talianske deti, ze ich proste ziadne meno nedojalo, to uz ja ako stara garda som niekedy s udivom pocuvala, ze dieta menom Kinga, Bogi,Áron, Koloman, CSongor a Tivadar, kazda druha je Alma alebo Dalma, a u nich je napr. Luca bezne dievcenske meno.
ja mam napr. dceru Katalin a muzov kolega z talianska sa divil, ze u nich je to chlapcenske meno, on ma syna menom Katalin, a dievca by bolo katalina.
Luka je veľmi časte meno v krajinách Chorvátsko, Bosna,Srbsko... Veľmi pekne meno
Nemoze byt vo forme Lucas? Ja mam neter - Lucca, mne to znie tak dievcensky 🙂