icon

Meno Esma

11. dec 2021

Pekny večer.Začinam rozmýšľať nad menami. Velmi sa mi páči meno Esma.Pride mi také originálne.Onedlho odchádzame žiť do Nemecka tak neviem či také meno je vhodné.Poznate niekoho s takým menom?Priezvisko nemám uplne bežne

Strana
z2
haley7897
11. dec 2021

Pýtaš sa na stránke kde ti na otázku "aké originálne meno by ste dali dcére" polovica napíše Mia a druhá Eliška. V zahraničí je každému jedno aké meno dáš, nikoho nepohorší ani Čumulanga. Akurát by som zvazila ci meno nemá hanlivy význam v tom ktorom jazyku. Inak daj čo sa ti páči...

aniele
11. dec 2021

Je to, myslím, skratka z Esmeralda. Hneď mi prišiel na um Pratchett a jeho Esme(Esmeralda, Bábi) Zlopočasná, čarodejnica, členka Lancreského spoločenstva čarodejníc. Zaujímavá osoba. Vládla celému klanu synov, neviest a vnúčat. Rozhodne sa mi páčila viac ako rovnomenná pekná naivka z Chrámu Matky Božej, alebo slepá kráska z telenovely.

autor
11. dec 2021

@haley7897 no tak nechcem nikoho uraziť ale nechápem ako môže dať niekto meno Eliška..veď to je jak líška a aj sa stoho mena môžu smiať..Keď už tak ta Elisa znie oveľa krajšie.. Veď Eliška nebude navždy dievčatko takže taketo nasilu zdrobnene meno by som nedala.. A Mia sice nieje škaredé meno ale teraz ho už dáva každá tretia..v každom prípade ďakujem za reakciu 🙂
@aniele utf Esmeralda neznie najlepšie

haley7897
11. dec 2021

Tu je v debatách o mene Mia považovaná za vrchol exotiky 😆 preto rovno píšem nedaj sa odradiť komentármi. Mne sa Esme páči a v zahraničí fakt nikto nebude rozoberať aké je to netradičné meno a ci sa hodí k typický slovenskému priezvisku. Pokojne chod za ❤️

aniele
11. dec 2021

No, ale Eliška je česká verzia mena Alžbeta, Elisabeth, Erzsébet, Jelizaveta, Izabela... v takom 13. - 15. st. to bolo vyslovene top kráľovské meno 😉.
A Esmeralda - to je podľa smaragdu, krásneho kameňa.

vanda323
11. dec 2021

Nezelana nevesta ❤️?

vevesh
11. dec 2021

Byvam v nemecku a Esma s obmenami (Azma, Esme atd.) je na kazdom rohu. Takze tu v pohode😀 na slovenskom fore sa to asi s pochopenim a s odporucaniami nestretne...

vevesh
11. dec 2021

A bdw. Esma/Esme je turecke meno.

luci310
11. dec 2021

Mne sa páči ta Čumulanga 🙂

kaya111
11. dec 2021

@vevesh áno, veľmi často sa objavuje aj v tureckych telenovelach

autor
11. dec 2021

@vanda323 Neviem nepozerám síce tento konkrétny seriál ale turecke telenovely mam rada niekedy bola topka Sultán 😀
@vevesh ďakujem za reakciu niečo podobné som potrebovala čítať🙂 takže asi ho dám

haley7897
11. dec 2021

@luci310 Prepis mena na Slovensku stojí tuším 100eur. Pokojne použi, teší ma ze sa páči 😁

luci310
11. dec 2021

@haley7897 najskôr som rozmýšľala, že pre ďalšie dieťa, ale s tým prepisom si mi dala teraz chrobáka do hlavy, že by som ho predsa len pre seba, dúfam že si okolie zvykne na zmenu 🙂

heni79
11. dec 2021

Prečo niekto má potrebu riešiť meno dieťaťa na fóre? 🤔 Lebo je to neistý a nezrelý jedinec. A ešte riešiť to, aké časté je meno, ako bude vnímané v zahraničí... Hm. My sme mená deťom vybrali doma. Dvaja. A áno, návrhy som dala ja a s manželom sme potom vybrali. Obe mená našich detí sú vysloviteľné/akcepotovetľné aj v zahraničí. Hoci to nebola prvotná motivácia. Takže, daj jej meno aj Notburga. V Nemecku to bude ok, u nás "exotika", hoci to bolo meno svätice. Alebo Tekla, Thusnelda. Ak chceš byť iná. A Esma - táto podoba znie ako názov stroja. Esme, Esmeralda - znejú inak. A nie, ja by som ani jeden variant nevolila. No ty budeš matka, či nie? Tak sa už teraz správaj ako matka!

aniele
11. dec 2021

Pamätám si z mladosti knihu z prostredia medzivojnovej Bukurešti ( bola považovaná za Paríž východu). Boli tam tri dcéry z nóbl rodiny (zašlá sláva), Rubina, Smaragda a Zafira (nepamätám si presnú formu). Každá nosila len šperky svojho mena.

haley7897
11. dec 2021

@luci310 však dieťa potom pomenujes po sebe. A verím že tvojej pozornosti neunikol fakt, že meno je unisex. Takže žiadne sklamanie keby náhodou pohlavie nevyšlo ako treba 💁🏻‍♀️

haley7897
11. dec 2021

@heni79 co tak rozvasnilo? 😅 Prečo by mala byť hneď nezrela. Väčšina ľudí sa na dieťa teší a baví ich rozoberať mená pre dieťa. Ono ta debata nieje až tak hlboká 🤦🏻‍♀️

maciatkolulu
11. dec 2021

Sme v AT a každá druhe turecké dievca je esma

mirkasmile
11. dec 2021

Prvé čo mi napadne pri mene Esma je Esma Cirokova, známa podvodnicka :/ dáte si na fb a vyhodí Vam 500prispevkov o nej 🙈
.....ale inak, Renesme bola dcéra Edwarda a Belly 🙃

heni79
11. dec 2021

@haley7897 Aj ja som riešila mená mojich detí. Doma. S manželom. Pýtať sa na fóre? To je naozaj infantilné.

haley7897
11. dec 2021

@heni79 stále menší trapas ako sa tu pohorsovat. Veď stačilo nereagovať

heni79
11. dec 2021

@haley7897 A ešte jedna vec, my sme mená našich detí v rodine povedali vopred. Bez diskusie. Od svokry som paradoxne počula prvé úvahy k menu syna, keď mal 5 rokov. Vtedy navrhla, že sa mal volať inak ... či to nechcem zmeniť. Vzala som to ako prejav jej demencie. Lebo vtedy už začínal jej úpadok.

heni79
11. dec 2021

@haley7897 Ty môžeš povedať svoj názor, ja nie? Ja sa nepohoršujem. Len som autorke napísala svoj názor. Ako ho píšem i tebe.

vanda323
11. dec 2021

Jaaaj , mi hovor dačo a tureckych seriáloch 😄😄😄
Ja som maniak, a Sultána dom včera pozerala ten bol dobrý .

sona96
11. dec 2021

Esme Hogget bola tá baculata gazdinka z filmu Prasiatko Babe 😂😂 to mi napadlo ako prvé.

emalka
11. dec 2021

@aniele Jedno z mien na nasom zozname je Margareta, na pocest Magráty 🙂

roobett
Odpoveď bola odstránená
haley7897
12. dec 2021

@roobett spomenúť Evu Braun a židovské mená ako preferenciu v jednej vete... Nemám slov

basska_b
12. dec 2021

@haley7897 Mia je tuším v top 10 za 2021 na Slovensku 😁

haley7897
12. dec 2021

@basska_b je to možné. Čítam to tu ako "origalne" meno v každej diskusii o menách 😅

Strana
z2