Dve krstné mená

24. jan 2024

Ahojte ,čo si myslíte o tom ak má dieťa 2 krstné mena ? My sa nevieme doma dohodnúť rozmýšľala som nad 2 menami ,ale akosi sa s tým neviem stotožniť aj tak ho každý bude volať len prvým menom. Normálne sa aj do rodného listu zapisuju 2 mena ?

guiseppinka
24. jan 2024

Aj do rodneho listu a aj do vsetkych dalsich uradnych dokumentov

belllinka
24. jan 2024

A kvôli čomu potrebuješ tomu dieťaťu komplikovať život? Prečo jedno meno nestačí?

jessx
24. jan 2024

Mne sa to veľmi nepáči nevidím v tom nejaký význam, aj tak bude používať iba jedno ( asi to prvé) a ako celok to bude len taká vec formalít pripadne si myslím že vo veku puberty možno niektorí budú ,,machrovat,, že majú dve mena a naschval budú chcieť používať to druhé ako taku vzácnosť 😃

Avšak, Ja ešte deti nemám, meno mám vybraté pre chlapca ktoré sa mi roky páči ale partner veľmi tuzi aby sa syn volal po ňom, čo sa zase nepáči mne. Nejde o samotné meno ale o to že ja chcem aby mal každý svoje vlastne meno, identitu 😃 nevidím nič prínosné na tom aby doma pobehovali viacerí s tým istým menom. Tak navrhol ak by sme mali syna aby mal práve dve mena, jedno to moje a druhé po ňom aby bol aspoň trosku spokojný. Snáď mu to do času kým dieťa mat budeme vyhovorim ale na druhu stranu by mi aj bolo luto že si urobím po svojom a on nemôže zasiahnuť

veronikam33
24. jan 2024

Moja dcéra má dve mená, a nemá komplikovaný život, na iba viac možností. Doma ju voláme Dianka, zubárka a doktorka Sára a v škole kto ako, ale keďže je jedine dievča v triede, pri 21 chlapcoch vie, že akékoľvek ženské meno použije niektorý učiteľ tak myslí ju. ( Ak si nepamätá náhodou ani jedno z jej ) 😉

zuzi0911
24. jan 2024

Moj syn má dve mena .. nikdy som nad tým neuvažovala a zrazu som povedala ako sa bude volať a inak by mu to ani nepasovalo 😊
A všetci ho volajú druhým menom. Ako ty budes volať dieťa, tak ho budú volať všetci.
Ja mam suseda s 2 menami ,má 16 r a až teraz som zistila,že ma dve mená...čiže to ani neni vec,ktorú bezne človek zisti ...

rfrd12
24. jan 2024

@veronikam33 a to Ti príde normálne, že každý ju volá úplne iným menom?

lenkahvh
24. jan 2024

@zuzi0911 pises, ze ty ho volas jednym a ostatni ho volaju druhym, cize to nedava logiku, ak si zrazu povedala, ze toto mu pasuje a ostatni ho tak maju volat a oni ho aj tak volaju inak

"Ako ty budes volať dieťa, tak ho budú volať všetci." toto potom neplati nie? stracam sa tu ja alebo ty?

ja poznam chlapca, co ma dve mena, mama ho vola prvym, otec druhym - chlapec podla mna nebude v poriadku

bytc20
24. jan 2024

aj moj ma 2 mena, bola som tak zvyknuta zo zahranicia, kde som zila. Vobec mi to nepride divne. Ved aj tu kedysi mavali 2 mena- Milan Rastislav Stefanik. Ma to tak aj v RL. Ale ak s tym nie si stotoznena, tak to nedavaj.

timea301196
24. jan 2024

Máme dva mena uvádzam ich všade keby neboli pindy mala by len to druhé pre mňa krajšie..

veronikam33
24. jan 2024

@rfrd12 nie a ani jej nie mňa volali Nika, Vera, Veja, Verdži, Veronika, teraz mamka, mami, maminka, miláčik, láska, mojko... Beriem to v pohode.

zuzi0911
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. jan 2024

@jessx aké je to vysnívané meno ? Ak to není tajné.

A ďakujem všetkým, neviem, či to vyrieši náš problém, keďže sa nevieme dohodnúť ktoré meno dat, nebudeme sa vedieť dohodnúť ani na tom ,ktoré bude prvé alebo ktorým ho budeme volať 😀 asi hodíme mincu

zuzi0911
24. jan 2024

@lenkahvh nie. Všetci ho voláme druhým menom. Ale kombinácia oboch mien mu krasne pasuje ,len teda není kráľ,aby sme ho volali celým menom 😅

A vždy sa nás aj kazdy opýta ako ho majú volať.

beata110
24. jan 2024

Aj moj syn ma 2 mena vobec mu to nekomplikuje zivot dokonca sa mu to aj paci ze ma 2. Vsade si pise 2 mena nerobi mu to ziadny problem. Volame ho prvym ale najdu sa co ho oslovia aj druhym a reaguje vpohode na obe. To druhe ma po manzelovi. Takze kludne daj 2 take ako sa vam paci. Aj davno sa nasli co davali 2 mena a aj v zahranici je to bezne. Drzim palce

chaerin
24. jan 2024

Tiež mám dve mená a nevnímam to ako komplikáciu… aj tak ma všetci volajú prezývkou alebo prvým menom 😁

vikiki29
24. jan 2024

Autorka, presne tak mi to pripadá ako si to napísala. Keď sa dvaja rodičia nevedia dohodnúť na mene spoločného dieťaťa, tak si dá každý tvrdohlavo svoje. Je to skôr smutné, ale každého voľba 🤷‍♀️.

sandra19860
24. jan 2024

Je to tvoje rozhodnutie , ale podľa mňa stačí len jedno meno ...

maryetta
24. jan 2024

@jessx mozes napr aj tak ze ty das meno a on priezvisko 😉 nemusi mat po nom aj meno aj priezvisko. 😉

jamimo
24. jan 2024

mne prídu 2 mená úplne v poriadku. Je to vec zvyku. Poznám Annu- Máriu. Má viac ako 30 rokov. Všetci ju menujú Anna Mária. Napr. Kto príde zajtra k nám? Anna Mária. Kto ti volal? Anna Mária. Normálka.

anjelaa
24. jan 2024

Aj naše deti majú dve mena. Aká je to už len komplikácia? Pasujú im, dcéra sa všade píše s oboma a je na to dokonca hrda 🙂

jessx
25. jan 2024

@maryetta priezvisko je pre mna taká samozrejmosť že po chlapovi ( keby som od začiatku slobodná mamička vtedy nie) takze to ani on neberie ako nejakú ,,výhodu,, alebo niečo po svojom 😁😁 potom zase že keby mame naaahodou dvojičky dvoch synov aby jeden sa volal tak a to tiež nechcem 😂

jessx
25. jan 2024

@jamimo inak toto je asi take jedine meno ktoré aspoň ja beriem ako celok Annamária hoci sa píše oddelene ale aj celkovo je to tak nejak zaužívané 😃 ja napr aspoň v mojom okoli nepoznám niekoho kto by povedal že volal Peter artur

h2
25. jan 2024

Nič si o tom nemyslím. Keď chceš dať dve mená, tak daj, nie je na tom nič neobvyklé. Aspoň bude mať dieťa na výber, ako ho majú volať, keby sa mu jedno z tých mien nepáčilo. Ak však vieš už teraz, že budete používať len to prvé meno, nevidím zmysel v tom, dávať mu druhé.

jamimo
25. jan 2024

@jessx ja poznám viac. Ava Ella, Eva Mária, Jozef Pavol, Ella Matilda, Anna Paulína, Mária Magdaléna. V minulosti bolo bežné, že 2 mená mali deti z urodzených rodín. Napr. Mária Magdaléna bolo bežné meno.
Aj Boris Kolár má syna menom Šimon Heliodor. Ak niekde počujem o ňom zmienku, vždy povedia Šimon Heliodor. Dokonca som ich stretla v BA v obchodnom centre (stáli za mnou v rade) a matka menovala syna oboma menami.
Ja si myslím, že je to vec zvyku a zaužívaného spôsobu menovania dieťaťa. Napr. niekto nemá rád dlhé mená typu Karolína, Alexandra, lebo sú dlhé na vyslovenie. Potom volajú deti Kaja a Saša. Pre mňa otras. Karolína je u mňa Karolína, Alexandra Alexandra atď...

maryetta
25. jan 2024

@jessx tak pre mna to priezvisko nie je samozrejmost. Resp je to nie o co sme sa tiez dohodli pred svadbou na matrike.
On dava priezvisko ja som vyberala vsetkym detom mena 😉 spokojny je aj muz aj ja.

jessx
25. jan 2024

@jamimo jasne a v tom je to pekne že si každý môže vybrať čo sa mu páči, ja mám tiež neslovenske meno a v tej dobe to u nás bolo skôr zvláštne ako normálne 😊 skratky sa ani mne nepacia preto aj chcem meno pre deti ktoré nebude možné skrátiť, pravda keď sa chce dá sa všetko ale nič typu nikola Veronika = nika

jamimo
25. jan 2024

@jessx súhlasím 👍

jessx
25. jan 2024

@maryetta pravdaže každý inak u nás je to tak zaužívané že vždy dieťa ma priezvisko po otcovi keď s ním matka po pôrode je, aj keď neskôr nie Ale to priezvisko mu zostava po otcovi, keď otec je priznaný
Tak ti chlapi s tým aj tak nejak počítajú a preto nie sú nadseny že super ma moje priezvisko a meno vyber ty, skôr priezvisko berú ako samozrejmosť a chcú ešte sa podieľať na mene

maryetta
25. jan 2024

@jessx ano je to tak zauzivane ze priezvisko ide “automatický” po otcovi. A ano aj s tym chlapi ratajuze je to tak. A bodka.
No nastastie s tym mojim som sa na tom vedela dohodnut a akceptoval tento nazor. On by aj bral aby syn mal aj meno po nom. S cim som ja absolutne nesuhlasila. Ze priezvisko staci. Ale nech ma dieta svoje meno. Svoju identitu.

rorino
26. jan 2024

Ak mu dáte dve mená,píšu sa na všetky oficiálne doklady,nás syn sa dokonca predstavoval oboma menami😂,teraz už len jedným,ale reaguje na obe mena