Ahojte, dookola sa tu rieši výber mien no mňa by prezmenu zaujímalo do akej miery ovplyvnilo vaše okolie výber mena pre vaše dieťaťa.
Tak napríklad my... Mali sme vybraných tak top 5 mien. Jedného dňa sme sa tak povedzme "rozhodli" (stále nie na 100%) že sa bude volať Bria. Povedali sme to mame - "joooj to také britké" (v zmysle nepekné). Povedali sme to kamoške - "noo to jak ten syr brie"...
No proste názory ľudí nás od toho mena odradili.
Potom sme vybrali (zas nie úplne na 100%) že sa bude volať Ela. Babka že Elu nie lebo sa jej nepáči, kamoška že Elu nie lebo každá jedna ktorú pozná je ako z divých vajec, atď.
Nehovorím že úplne, pretože aj my sami sme nerozhodní a každý týždeň sme mali vybrané iné meno, ale do istej miery nás to opäť ovplyvnilo a donútilo zamyslieť sa nad tým.
Teraz sme sa už pevne rozhodli, no nikomu ho pre istotu nehovoríme 😀 Lebo keď sa už tak bude volať, nebudú môcť namietať 😀
Mali ste to niekto aj vy takto podobne?
@sariko mali sme aj blbe reakcie na meno (a to bolo uplne bezne obycajne meno), ale mna nazor ostatnych nezaujima, takze pri tom mene sme aj ostali. Ale teda Bria, tiez ma napadol syr :D
Absolutne nijako.. 🤷♀️meno sme oznamili vzdy, ked sa deti narodili ako hotovu vec...s nikym sme o tom nediskutovali a ani nas nazory inych nezaujimali..pre mna bolo dolezite, aby sme sa na mene zhodli ja a manzel..
Nazor druhych tak ako pri vychove mojho dietata ma nezaujima 🤷🏻♀️ Taktiez ak niekto vyberie meno ktore mne nie je po chuti tak na to nic nepoviem, jedine co si pomyslim ze ja by som take nedala. Uz by sa ludia mohli naucit ze nemaju sprtat nos do druhych.
absolútne nijako.. máme vybraté s mužom dievčenské aj chlapčenské meno.. rodine to oznámime ako hotovú vec.. vieme, že nie každý s tým bude stotožnený, ale neriešime.. povedali sme si, že je to naše dieťa, my s ním budeme 24/7 a snáď sa nebudem riadiť niekým, kto ho príde navštíviť párkrát za rok 🙂 na druhej strane chápem to zdesenie, keď vznikajú kombinácie Kevin Jánošík, Samantha Bačová a podobne.. ale tiež si len o tom pomyslím svoje a rodičom do toho nekafrem
Naše dieťa, naša voľba. Jasné, že mali sme hlavne od svokrovov rady, aké meno by bolo správne, muž povedal bude ako povie matka rodička. Absolútne nerozumiem tomu, že niekto sa týmto nechá ovplyvňovať. Keď budem chcieť dať dieťaťu meno hoci aj Gitara, tak nikoho do toho nič.
@sariko tak mňa teda dosť ovplyvnil svokor. Keď sme pri druhom tehotenstve oznámili že to bude chlapček, svokor sa postavil a rozkazal, že sa musí volať po mužovi. My sme sa už predtým o tom bavili a bola to jedna z možností, ale taká krajná možnosť. Manžel svokrovi povedal, že teda ešte uvidíme. Na to on začal kričať, že žiadne uvidíme, bude ako on povedal. V tú sekundu som sa rozhodla že sa nebude volať po mužovi a ani sa tak nevola. Z princípu.
My sme dali Teo a volá sa tak susedov pes 🤣 a vôbec ma to netrápi 🙅♀️🤣
Kedze sme nevymyslali ziadne sialene zahranicne, tak sme sa nehanbili ho vraviet ani pred ostatnymi vopred, kedze je slovenske tak nikto nic nenamietal, kazdemu sa pacilo 🙂
Absolútne nijako, oznámila som ze bude Aylin a želám si aby ju volali tak ako ma meno žiadne obmeny, ani zdrobneniny ani skratky ani nič podobné. A pri viac ako 80r prababke (nech jej je zem ľahká)
som prizmurila oko keď jej povedala Aylinka a druha prababka potrebovala ako rok kým prešla z Alenka na Aylin ale vzhľadom na vek 85+ tolerujem keď jej občas povie tiež Aylinka
Takto aby sme sa iba pochopili... Ja som presne toho názoru aby bol výber mena čisto na rodičov. My sme sa na meno nikoho nepýtali, s nikým ho nekonzultovali, výhradne sami so sebou. Mne ide skôr o to, že keď sa na meno niekto opýtal, boli k tomu zbytočné komenty ktoré mňa (manželku ani nie, lebo ju názory ostatných naozaj nezaujímajú) do ISTEJ MIERY ovplyvnili. To je všetko. Nakoniec aj tak vyberieme to, ktoré sami chceme. Len ma zaujímalo či to mal niekto podobne, lebo sú ľudia ktorí si fakt servítku pred ústa nedávajú. No ja by som si akékoľvek meno určite nedovolil spochybniť.
My sme tiež nedávno dali dcérke meno Ella, nikoho sme s takým menom nepoznali, ale hlavne manželovi sa veľmi páčilo. Keď sa ktosi pýtal, tak sme samozrejme povedali, ale takmer každý sa tak čudne zatvaril...+ nevhodné poznámky typu: a to je aj v kalendári? Ale samozrejme som to brala tak že naše dieťa, naše rozhodnutie, jediné čo som zvažovala ako sa bude dcére asi s takým menom ziť....nám rodina zas toho toľko nedala a ešte aby sme im skladali nejaké účty a prispôsobovali sa podľa nich. To naozaj nie. Teraz našu Elli rodičia zbožňujú a na meno si rýchlo zvykli a myslím že sa im aj páči.
mala som vybrate meno .. mala byt eliska .. ale tak neako som nebola 100% rozhodnuta i ked okolie nadsena .. ked som porodila a pozrela na nu bola proste Kiara ,,, spomenula som si v tej chvili ked hrozne davno na letisku jedna pani kricala na dceru Kiara a mne to ostalo v pamati .. a ked som ju zbala mi to cirou nahodou preblesklo hlavou a ostalo jej to ... rodina ani nikto nemohol namietal sice boli v soku ze je zrazu ine meno ale dieta je moje a moje rozhodnutie .. teraz si nik nevie predstavit ze by sa volala eliska :D
Z muzovej strany sa vramci respeknu (ci coho) maju dedit mena po otcovi a matke (cize mojho svokra a svokry). Ani jedno neprichadzalo do uvahy pre nas s muzom. Tak isto nie muzove priezvisko. Moja dcera ma moje priezvisko, ktore som si ponechala aj po svadbe (co bol pre nich sok).
Islo o prve vnuca, takze 2 soky pre svokrovcov - ani meno ani priezvisko, to ako?
Tak sme urobili kompromis.
Dali sme 5 mien na vyber aby svokrovci "vybrali" (nasi to nechali na nas, im to bolo jedno). Svokra vyselektovala 2 a my sme dali finalny vyber. Svokra relativne spokojna, lebo teda "rozhodla". Priezvisko ma mala ale po mne.
O asi 5 rokov sa svokrovcom narodila dalsia vnucka, ktora ma svokrine kompletne meno (aj priezvisko). Nemyslim ze to ovplyvnilo jej vztah k mojej dcere aj ked sa vola uplne inac ako si mozno pred 9 rokmi zelala...
@number19 Môžem sa opýtať, že prečo ani priezvisko nie? Ako meno chápem, ale mááálo kedy by na to muž pristúpil. Hlavne, keď ste zobratí.
Nech sa okolie nestará, ale buďte radi, že vás od syra brijé odradili
Nas to neovplyvnilo v nicom. Niektori mali potrebu meno komentovat, nie prave v pozitivnom smere, pripadne, ked sme mali 2 moznosti este, tak sa vyjadrovat, ze ktore by bolo lepsie, ale spravili sme podla seba. Teraz pri druhom ak sa niekto opyta, tak zahovorim, ze este nie sme rozhodnuti. Lebo ma nazory ostatnych na meno nezaujimaju, opat si spravime po svojom. Uprimne nechapem, preco ma niekto potrebu buducich rodicov presviedcat o tom, ake meno je alebo nie je vhodne.
Stalo sa mi podobne, mali sme vybraté meno.. mama sa má pýtala na meno povedala som jej a úplne podobne reagovala... Menili sme meno ale stále sme sa nejak vrátili k tomuto prvému a už sa na mama znova pýtala že aké nakoniec to meno bude tak som jej ani nemala chuť hovoriť lebo zas bud okomentuje alebo sa bude kyslo tváriť... Povedala som jej medzi akými sa rozhodujeme a nati mi povedala aby som dala meno po sebe, mám rovnaké meno ako ona a ako ďalšie staršie generácie pred ňou... To som jej rovní zamietla že po mne meno nebude
Aj ľutujem že som jej vôbec nejaké mena hovorila ale tlačia na nás a vyzvedaju už teraz mená... ako mama tak svokra
@acrobaleno Jasne. Jeho meno je prilis natur (v ramci jeho krajiny bezne - ale tam nezijeme, ale inac...) a nie velmi pouzitelne v krajine (krajinach v ktorych sme aj pred tym zili) v ktorej zijeme...
Moje je jednoduchsie a kratsie, nemusim zakazdym spellovat, on musel vzdy. A aj ked nieco objednava (taxi, jedlo) pouziva moje priezvisko...
Nijako a ani sme to s nimi nepreberali. Povedali sme mena a všetkým sa páčili...možno pre to že sme dali normálne mená a neexperimentovali sme 😃
@sariko ano, u nas to bolo skoro to iste ked sme na začiatku povedali nas výber mien ci pre chlapca alebo dievča 🙈 preto teraz ked sa uz blížime do finale tak nehovoríme nikomu ake sme vybrali, lebo toto počúvať, najma od rodiny ma fakt nebaví
@ariannazara aj my máme vybraté meno Teo 😍
@sariko vôbec. Pri synovi som meno vybrala ja, partner ho schválil. Dostal meno po mojom deduškovi, pretože sa mi veľmi páčilo, aj v skrátenej verzii. A dcéra dostala meno po jeho sestre 🙂, pretože sa nám páčilo. Nikoho sme sa na názor nepýtali 🙂