Ahojte baby chcem sa opýtať ešte síce nevieme čo budeme mat ale ak by to bolo dievčatko jednoznačne jej chcem dať priezvisko bez ová. Máte s tým nejaké skúsenosti treba okolo toho vybavovať?
Sesterka chcela bez ova ked sa vydavala. Nahlasila si narodnost britsku a tym padom jej po po sobasi dali bez ova bez okolkov. Ak by mala sk narodnost, po sobasi by musela byt ova a nasledne poziadat o zmenu. Mozno je to tak aj lri detoch (zmenit narodnost)
@baska1930 vraj sa to dá, tu čítaj ako: https://www.dobrenoviny.sk/c/159071/slovenky-bu...
@opica_skorica ano to je to co spravila sesterka pri sobasi
My ale niesme zosobášený
@baska1930 ja mám tiež priezvisko bez ova- po manželovi, išlo to bez problémov, hneď mi to tak zapísali, ale na sobasnom liste mám uvedené, že ak by sme mali dievčatko, najprv by malo priezvisko ova a potom na žiadosť (čisto jednoduchá formalita) zmenia priezvisko bez -ova. Mám ale chlapceka, tak sme to zatial neriešili..
My tiez nie sme zobrati, dcerky maju priatelovo priezvisko bez ova. Pri prvej, pred styrmi rokmi sme platili pri zmene 5 eur. Pri druhej to bolo uz bez poplatku. Len sme podpisali na matrike ziadost o zmenu priezviska...
Ja ja mam bez -ova a aka by som mala dcerku tak by bola najprv z -ova ale hned by sa ziadala zmena a pas uz by bol vystaveny bez -ova.
@baska1930 treba pozrieť zákon, mám dojem, že práve dnes došlo k nejakej úprave...neviem, či sa to týka zmeny priezviska iba po rozvode, alebo všeobecne...