Ahojte, len tak zo zvedavosti, sa pýtam, aké birmovné mená ste si dávali🙂 ďakujem každému za odpoveď
Tak ako to bolo u nás zaužívane : po birmovnom rodičovi 😁
A vobec ma netrápil nejaky vyznam mena, proste sa to u nas tak robí tak som musela tak 🙈😁😁
Nemám ani páru.
Jana 🤣
Viktória 😄
Laura
Veronika
Anežka, aj napriek tomu, že by som mala mať meno po krstnej mame Cecília, presadila som si to, ktoré sa mi páčilo.
Terézia
Lucia
Katarína. Vybrala som si ho sama, vždy som sa tak chcela volať, tak aspoň som bola tak pobirmovaná. U nás taká tradícia, že po krstnom nieje, ani som o tom nepočula, ale aj to by bolo pekné - Anna.
Nemam take nastastie.
Veronika
Barbora 😀 Mama má to isté
Veronika sa mi páčila
Emerenciána…Nechcela som také tie typické a keď som videla, že toto meno je sväté, tak hneď😅…
Terézia, moja sestra, ktorej som birmovna mama ja je Felicity.
Marta...od birmovky som sa s mojou birmovnou krstnou nebavila (kazdemu sa vyhyba)..strasne kresťanské
Maria
Bernadeta, podľa Bernadety Lurdskej.
Eulália 😄
Helena - volá sa tak moja mama, a volala sa tak aj moja babka, ktorá zomrela skôr, ako som sa narodila.
Dominika podla Dominika Savia. Vyber bol ovplyvnený asi 3 snami so sv. Dominikom.
Viera po mojej krstnej
Boze, ked to beriete na lahku vahu, to je smutne. Ale to bude asi tym, v akom veku ste mali birmovku (tak to beriem s rezervou) a to, ze ma byt po birmovnej mame, zas "pocujem" prvy raz. Ja som bola krstena ako dospela, druhykrat teda z istych dovodov, mam 4 krstne mena. Birmovku som mala uz ako vydata a mama takmer rocneho dietata, mam 2 birmovne mena, po svatej Monike a sestre Faustine. Mam velmi v ucte Bozie Milosrdenstvo, tak preto Faustina a Monika preto, ze by som chcela byt takou dobrou a svatou mamou, ako bola svata Monika sv. Augustinovi. Nie vzdy sa mi to dari...🙃😅. A mala som sa volat Monika tak ci tak, ale sesternica sa narpdila prva a jej dali take meno. Takze som si tak trochu splnila sen o mene 🙂.
Sara
Dominika. Birmovku som mala ako 17-ročná a meno som si vybrala po rehoľnej sestre, s ktorou som sa stretávala mimo školy.
Monika
Ja som sa na birmovku pripravovala ako siestacka - siedmacka. Myslela som si, ze mamina mi nahlasi meno po krstnej/birmovnej mame, to bola v nasej obci tradicia, ale sokovala ma tym, ze mi vybrala meno Terezia, lebo vtedy som sa casto a s oblubou modlila k sv. Terezke Jeziskovej a mamina to vedela 🙂 Dnes mojim detom hovorim, aby si vybrali patrona, ku ktoremu si budu vediet vytvorit vztah, ktory im bude vzorom a inspiraciou v ich duchovnom zivote. Je to dalsi orodovnik v ich zivote. Je dobre vediet, kto je nasim patronom 🙂
Inak, prikladám link na super stránku, čo sa týka birmovných mien, je to tam pekné vypísané, aj s významom: https://birmovnemena-sk9.webnode.sk/?_ga=2.5395...