Veríte, venujete sa psychosomatike?Aké knihy vás zaujali?MK je ako studnica tých zlých rodinných vzorcov zlý otec, zlý partner, zlá mama, neveriaca si depresivna dcera, keď sa stane matkou a tak stále dokola a deti dedia z generácie na generáciu aj postoje
Až, keď som sa začala zaujímať o tieto témy veľa veci z môjho života mi zapadli ako puzzle.Tiez mám zle vzorce, ale týkajúce sa skôr lipnutia na detoch, sebaobetovaniu, dobré dievča čo nerobí chyby a nič si neodpustí.Moja mama dodnes na mne lipne a ja to robím mojim detom.Nechcem a robim....aby mali navarené, program, dobre úlohy, cítim tlak na seba, aby bolo všetko v poriadku.Vsimla som si, že pár nickov tiež nevie oddychovať, chváli sa úspechmi deti aj, keď majú bohate naložené, ale hlavne nech je obdiv a potrebuju si dokazovať aké sú dobre matky.Preco si ženy tak potrebujú ubližovať?
Pracujete na svojich chybách s terapeutom, sami či viete o nich a nechávate to tak?
Už teraz má chytá úzkosť aká bude puberta čo ma čaká a pod...a zrovna som dostala do vienka dcéru, ktorá je vzpurna a každý deň si potrebuje dokazovať svoju silu.
Tak ešte raz psychosomatika ukazuje sa Vám na čom máte popracovať?viete čo sú tie problémy čo Vam spôsobujú úzkosti, hnev?
vies..
@teleskop viem, prečo sa pýtaš?
Áno zaujíma ma táto oblasť. Ale psychosomatika nie je celkom to isté, ako primárne zranenia a programy, ktoré sme získali z rodiny, rodu.
Ale psychosomatika je nieco trosku ine ako pises…
Sorry omylom som poslala dvakrat komentar
Toto je daco mierne ine, co ty pises. Ja som citala doktora Hnízdila "Ako sa nestat pacientom". On je lekar v oblasti psychosomatiky, t.j. nazera na fyzicke choroby z pohladu psychiky (nefunkcne vztahy, krivdy a pod.). S otvorenymi ustami som kukala na paralely "ma zivot na posratie" "ide z toho do kolien" "ma tazke srdce na niekoho" s chorobami ako polypy v konecniku , bolesti kolien, srdcova arytmia... v knihe uvadza realne priklady... aj v mojom okoli asi kazdy jeden znamy ci clen rodiny s chronickym ochorenim sa dala jeho choroba objasnit skrz psychosomatiku. Ak nezmenia svoj zivot, vztahy,postoje, ajj zdravie bude nadalej sa kazit
Ahoj, nedavno som citala clanok o chudobnych rodinach, kde boli deti zanedbavane, vztahy aj vzory zle. Cele generacie zili zle, v biede, bez lasky. Nevedei si poradit.zlom nastal az vtedy, ked sa jedna z nich vzdala dietata, dala ho na adopciu. Sama velmi stratu dietata trpela, ale nemala podmienky ho vychovavat. Dieta sa dostalo do milujucej rodiny, kde sa ucilo novym vzorcom. Zrejme by teda mohlo pomoct, ak by si cast vychovy prenechala napriklad partnerovi a ty sama mozno prijala iny postoj, ku akemu si bola vedena.
@basska_b ak ťa zaujíma psychosomatika, prečítaj si knihy od autora Ruediger Dahlke, to je pán autor a majster svojho remesla! O lepšom neviem🤔 Jeho štýl písania je zložitejší, ale mne vyhovuje, mám od neho 29 kníh 😉. Ľahším štýlom píše Kurt Tepperwein, MUDr. Hnízdil píše ako do Nového Času (len tak pre porovnanie s R. Dahlke). Ešte by som odporučila knihu od Ctibor Bezdek Etikoterapie, veľmi obohacujúca+ostatné.
@basska_b rado sa stalo, ešte som vybrala pár zaujímavých knižiek z príbuzných odborov.
PS: R. Dahlke má súkromné sanatórium, je môj sen raz sa tam dostať
https://www.dahlke-heilkundezentrum.de/
PS: Príjemné čítanie a rozšírenie obzorov 😉
príklady, ktoré popisuješ sú skôr zo súdka: generačná trauma, opakované vzorce správania, (ne) harmonická výchova, syndróm poslušného dievčatka, syndróm prázdneho hniezda, neprestrihnutá pupočná šnúra, spasiteľský komplex, perfekcionizmus, potvrdzovanie svojho bytia na základe podmienok. Následkom týchto vyššie popísaných situácii môžu v budúcnosti nastať zdravotné problémy rôzneho psychosomatického charakteru. Stará múdrosť hovorí: V zdravom tele, zdravý duch. Alebo: Dušu, srdce neoklameš. Prípadne: Uzdrav sa skôr ako budeš mať deti, aby sa tvoje deti nemuseli uzdraviť z toho že si ich rodičom. Všetko so všetkým súvisí, dokázateľne na medicínsko-laboratórnej úrovni. Nedávno vznikol odbor psycho-imuno-neurológia, rozšíril sa o plus endokrinológiu. Je fajn, že si uvedomuješ tvoju situáciu v rodine a chceš to riešiť. Ver mi, bude to ťažká a vytrvalá práca, cesta úvah, skúšok, zakopnutí, aj zlyhaní až na kraj sveta. Avšak veľmi oslobodzujúca. A nezabudni: Jediný človek s ktorým MUSÍŠ žit do konca tvojho života, si TY SAMA.
Prajem všetko dobré.
@aurora33 napríklad, potrebujem aby mi stále niekto potvrdzoval svojim správaním, a uznaním(vyjadrením) že ma uznáva a berie na vedomie, spravím všetko preto aby ma "uznávali" Predstav si situáciu, predvianočný čas, ty máš chrípku, mama, babka, suseda očakávali, že napečieš vianočné koláče. Ty máš teplotu, si vyčerpaná, dáš si 2 Paraleny a 1 Ibuprofen, 2 dni rozmýšľaš nad tým, ako im povedať, že tento rok zákusky nebudú, ako budeš za zlú. Ale budú, lebo ty nedokážeš povedať nie, a ideš na to, ideš piecť...Počas pečenia si hundreš popod nos, sľubuješ sama sebe, že už poslednýkrát, a nikdy viac. Nadávaš si, aká si hlúpa, na čo si sa to dala... Potom, sopľavá, v teplote, absolútne vyčerpaná odovzdáš koláče, ešte ich aj poroznášaš. Mama, suseda, babka zalamujú rukami, aká si chorá, chúďatko prechladnutá, ale... zároveň aká si šikulka, určite si výborne napiekla. Teba obleje pocit šťastia, yes dobrá som, takto ma majú radi. Podmieňuješ lásku a sebalásku, sebahodnotu a prijatie tým, že sa obetuješ v chorobe a nevieš povedať nie. Veď ty si sa predsa prekonala v teplote a kašli..Myslíš si, že len vtedy ťa má niekto rád a berie ťa na vedomie ak dotyčnému vyhovieš. Hlúposť! Je to neskutočne vyčerpávajúce vyhovieť každému a v akejkoľvek oblasti. Úprimná Láska a priateľstvo, vzťahy sú bezpodmienečné.
@aurora33 ešte ma napadlo zo školského prostredia, napríklad: tlak bandy v škole, ublíž mačke, natoč na video, pošli všetkým, dokáž že máš odvahu to urobiť, že si frajerka. Ty to urobíš, partia ťa lajkuje, píše aká si cool. Tebe to dvíha mienku o sebe, že patríš do partie a si silný jedinec. Partia podmienila tvoje správanie a činy= akceptuje ťa na základe vykonaného činu. Ak nie, si lúzer. Ak nesplníš očakávania, Ty klesáš na duchu, lebo si nezapadla do ich predstáv. Blbosť ty ako jedinec máš mať svoju zdravú identitu, sebahodnotu a sebalásku. Máš si stáť sama za sebou a mať kožu na tvári. Nepotrebuješ partiu spolužiakov, aby ťa "uznávali" na základe ich predstáv a podmienok. Toto je myslím si dobrý príklad vzorca správania sa celkovo v živote, v škole, sociálnej skupine, rodine, na pracovisku, vo vzťahoch...
@jamimo Inak ked uz mas toho Dahlkeho takeho nastudovaneho, ktora kniha je taka naj, ze tu isto treba citat resp. s ktorou zacat? Fakt ma zaujali tie psychicke povody chorob, ktore odhaluje Hnizdil a jeho kolegovia psychosomatici... ja sama nemam tento problem, ale v okoli ho casto vidim... dakujem ti ... a kiez by sa ti podarilo niekedy sa tam ist pozriet - ale nie ako pacient 🙂
@basska_b tažko napísať, ktorá je naj, každá je iná, pritom tak hlboká a múdra. Ja byť tebou, najskôr idem do kníhkupectva a prečítam si pár strán z jeho kníh. Začala by som Nemoc jako symbol, Nemoc jako reč duše, a spoluautorská Choroba ako cesta. Mňa asi najviac fascinovala Čím onemocnel svet (kniha stará vyše 20 rokov a tak aktuálna) a Princíp stínu. Na Slovensku máme psychologičku, ktorá pracuje s tieňmi osoby, polaritou. Pre príklad posielam link:
https://zena.sme.sk/c/6445113/psychologicka-vla...
ešte táto chýba na foto, ak máš deti, zaujímavá.
https://www.martinus.sk/?uItem=109445
Ak si niekedy spomenieš daj vedieť či ťa oslovili.
PS: Sanatórium robí aj pobyty na báze holistického prístupu, ozdravných pobytov, hladovka pod lekárskym dozorom, joga, psycgológ, atď... ozdravné blaho pre bytie 😉 tak možno raz
vie co je psychosomatika???