Knihy nášho detstva, retro knihy

17. okt 2022

Ahojte, mam taku dilemu. Nechávate si knihy zo svojho detstva? Napríklad grécke báje, trojruza, babička, rozprávky tisíc a jednej noci a mnoho iných
Rozmumeju im vobec deti?

elenka.k
17. okt 2022

máme, tie knihy u babičky 😉 ale deti po nich ani nepípnu
Lujza a Lotka, Babička, ....

kiwi3
17. okt 2022

comu by na nich nerozumeli? kolko maju stare grecke baje alebo take rozpravky tisic a jednej noci? kolko stoviek generacii na nich bolo odchovanych a dnesny clovek by im zrazu nerozumel? nechapem fakt

petronellla87
17. okt 2022

Ano... Moje oblubene mam odlozene pre moje deti😊

louise
17. okt 2022

Áno, všetky svoje detské knihy mám odložené. Aj som ich deťom čítavala. Mnohé sa im páčili. No sú aj také, ktoré som aj ja vnímala ako dieťa inak a ako dospelú nezaujali ani mňa ani deti - Psíček a mačička niektoré príbehy rozosmiali, niektoré ich nudili. Maťko a Kubko si radi pozreli ako večerníček, ale počúvať knihu ich nebavilo. Niektoré sú plné výrazov, ktoré sa už toľko nepoužívajú a plné zdĺhavých opisov - staré vydanie knihy Guliverove cesty. Pamätám si dodnes, ako som neznášala knihu Čin-čin kvôli ilustráciám, takže aj to dokáže ovplyvniť zážitok z knihy. Takže určite si ich nechávam aj naďalej, ale nevnucujem našim deťom všetky doradu. Aj teraz je veľa pekných kníh, ktoré im odkladám a raz budú čítať deťom.

autor
17. okt 2022

@louise presne to som myslela výrazy ktoré uz tejto generácii nič nehovoria

knaza
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
louise
17. okt 2022

@knaza Štoplíka obaja radi počúvali, keď som čítala. Opice z našej police sme čítali dokonca veľakrát a počúvajú doteraz aj na CD.

h2
17. okt 2022

Ahoj, pred chvíľou som sem písala do inej diskusie, že som vyhodila všetky zošity zo školy, dokonca aj svoju diplomovú prácu. Ale na knihy to neplatí. Niektoré svoje detské knihy mám, oveľa viac ich však už nemám. Nikdy som žiadnu nevyhodila, ale rodičia ich popožičiavali, či rovno porozdávali po rodine a knihy sa už k nám nevrátili. ☹️ Je mi to veľmi ľúto, jednu, čo som mala najobľúbenejšiu, som si dokonca pred pár rokmi vyhľadala v antikvariáte a kúpila. 😊

autor
17. okt 2022

@h2 ja som tak kupila staršie doslova retro knihy a teraz uvažujem ci ich vobec citat deťom nakoľko sa aj literatúra úplne zmenila veď ak prečítam napr taku futovu je to úplne ine
Neporovnávam s knihami Danka a Janka, o psickovi a macicke toto je nestarnúce
Skôr naozaj grécke báje, tisíc a jedna noc, z poľovníckej kapsy, junacka pasovacka a podobne

h2
17. okt 2022

Presne o tomto sme sa minule s mužom rozprávali, lebo sme požičiavali jeho sestre Čenkovej deti, synovec to dostal v škole ako povinné čítanie. Zhodli sme sa na tom, že sa nám to už v dnešnej dobe nezdá byť vhodné. Odkedy sme boli my mladí (nehovoriac o tom, že odkedy boli napísané Čenkovej deti) sa literatúra výrazne zmenila k lepšiemu, sú doslova tisícky úžasných kníh pre deti a mládež. Nemyslím si, že len preto, že je niečo staré, musí to byť nevyhnutne literárny skvost. Áno, sú aj staré knihy, ktoré stojí za to prečítať si hocikedy. Ale mnohé sú prežité, neaktuálne a dnešným deťom nedajú vôbec nič. Okrem odporu, že ich nútia ich čítať.

katulienkax
17. okt 2022

grecke baje a tisic a jedna noc je predsa tiez nestarnuca literatura. a inac to by som ani ja nemala citat literaturu opisujucu 19 storocie lebo je to stare? Teraz som precitala par takych knih, dava mi to obraz o tej dobe, ako ludia zili.

h2
17. okt 2022

@katulienkax Nestarnúca literatúra a stará, prežitá literatúra je rozdiel.

autor
17. okt 2022

@h2 presne si vystihla co som myslela. V podstate je to od knihy. Su knihy ktoré su nadčasové a preziju desiatky rokov. A su knihy, ktoré patria tej dobe. A je rozdiel citat grécke báje v 10tich a v 30tich je to iný pohľad na prečítané

saxana000
17. okt 2022

Myty a.legendy a vsetky Disney de luxe