Žienky, dajte tip, kde dostanem kvalitný knihy od Dobšinského, Bendovej, Durickovej, Pavlovica, Cepcekova, Podjavorinská. Hľadám klasiku, veľa priamej reči, žiadne skrátené a upravené verzie. Mam pocit, že tieto nové moderné majú síce krásny obal a ilustrácie, no po obsahovej stránke sú o ničom.
Vdaka
@deti95060810 áno to jasne, zabudla som dopísať, že už zháňam darceky deťom na Vianoce, tak chcem kúpiť. 🙂👍
@snezienkaaa82 skus kuknut na https://www.knihyprekazdeho.sk/, alebo na inych eshopoch, resp ak ti ide o nejake starsie vydania, tak jedine asi antikvariaty
Vsak to vsade maju martinus, phanta rhei ...
My máme napríklad takú malú lokálnu knižnicu a tam sú super aj knihy aj ceny 🙂 Takže to je asi podľa toho v akom meste pozerať, nemyslím, že by si nenašla aj ty nejaké, kde by sa dali kúpiť 🙂
Na martinus-e nájdeš všetko:
Pavol Dobšinský
https://www.martinus.sk/?uMod=list&uTyp=search&...
Mária Ďuríčková
Ľudmila Podjavorinská
Taká tá klasika, ako Danka a Janka, Žabiatko, Do školy, Čin-Čin, Veselí prváci atď. to sa mojim deťom páčilo, ale Dobšinskému na "chuť" neprišli.
Ináč, naozaj sa Ti zdá, že "nové" knihy sú o ničom? Čítala si z toho niečo, alebo naozaj len pocit? Skvelé knihy píše napr. Braňo Jobus, Gabika Futová, František Zacharík, Petra Nagyová-Džerengová atď. Samozrejme, záleží aj na veku dieťaťa...
@sovica zle som to napísala, dcérka dostala knihu rozprávok, kde je popoluška, zlatovlaska..... Krásne ilustrovaná, no text úplne o ničom. 20 viet a je po rozprávke. To som tým myslela. Nie to, že by noví autori a ich diela boli zle, to nie 🙂👍
@sovica ďakujem za tip o nových autoroch, určite popozerám aj týchto 👍🙂
V antikvariatoch su. A casto vyzeraju aj ako novw
@snezienkaaa82 Úplne s tebou súhlasím, tie moderné verzie sú častokrát brak, ešte aj zlý preklad z angličtiny. Keď už majú deti čítať, tak niečo poriadne. Žiaľ, už táto klasika často len v antikvariátoch. Namiesto Martinusu odporúča pozriet tú istú knihu cez google, lebo je nenormálne drahý. Napríklad PreŠkoly má dobre ceny.
@snezienkaaa82 skúsiť môžeš,len aby si nebola sklamaná..že knihy,ktoré sa páčili tebe,sa tvojim deťom budú stáť zastaralé..ja som obrovský knihomol,od mali ja a tiež som deťom podsuvala knihy,ktoré som milovala..ale s odstupom času sa aj mne zdalo čudné..
Je kopec nových a úžasných kníh,z ktorých sa fakt dá vybrať
@snezienkaaa82 futová je výborná..rovnako milovali aj Slávnu päťku od Enid Blyton
@snezienkaaa82 Teraz mi je to už jasné. Tak to si naozaj zle napísala, lebo z toho Tvojho prvého príspevku vyznieva, ako keby novodobé knihy boli len brak a noví autori nevedeli písať. Jasné, že je na trhu veľa "nečitateľných" kníh, aj moje deti také podostávali od rodiny. Ale na druhej strane, je kopec krásnych a "čitateľných" kníh aj v tejto dobe.
My nežijeme na SK, takže keď sme na Slovensku, tak návšteva kníhkupectva nás neminie, starí rodičia tiež vždy vezmú decká, nech si sami vyberú, čo sa im páči a chodíme aj do knižnice. Máme tam super tety, ktoré nás poznajú od malička a dovolia zobrať vždy pár kníh aj na 3-6 mesiacov. Sme im za to veľmi vďační. A práve takto cez knižnicu sme "spoznali" veľa dobrých autorov a kníh. A až keď sme mali overené, že ten a ten autor deťom (aj mne) vyhovuje, tak sme knihy od toho autora aj začali kupovať.
Čiže, odporúčam, aby ste zobrali nejakú knihu z knižnice napr. od Dobšinského, či to bude Tvojej dcére vôbec vyhovovať. Mojim deťom tá "staroslovenčina" znela strašne čudne. Myslím, že sme nedočítali ani jednu rozprávku a stopli ma. Škoda totiž dávať peniaze za niečo, čo Ti potom bude stáť v knižnici.
Koľko rokov má Tvoja dcérka?
@sovica ma 5 rokov
Dlhé roky som pracovala vo verejnej knižnici, kde gro chodili deti. Rodičia sa taktiež radili.
Choďte do knižnice, požicajte si " vzorky", čo sa deťom zapáči to pozri v kníhkupectvách a na nete. Klasiku, alebo súčasne série detskej tvorby, starých aj nových autorov. Klasika asi patrí do každej rodiny, to bude mať stále svoju hodnotu, Dobšinský, Feldekove zlata a strieborná kniha rozprávok,
Futovu poznám osobne, je top, Jobus, Pavlovič, Hevier a mrte iných
knižnica?