Klasická literatúra

25. mar 2023

Ahojte! Chcela by som začať čítať nejaké klasiky či už zahraničné alebo slovenské…aké odporúčate? Ktoré stoja za prečítanie?

grace55
25. mar 2023

Od Timravy čokoľvek.

lindous
26. mar 2023

Steinbeck - O myšiach a ľuďoch.. Neviem, či sa to radí medzi klasiku, ale čítala som tom ako odporúčanú literatúru na gympli a za mňa skvelý príbeh...😊 Potom mi ešte napadá Komu zvonia do hrobu, Nahí a mŕtvi a samozrejme Na západe nič nové a ešte Kafkova Premena....a zo Slovenkskej literatúry ak by som mala vybrať jednu vec, tak Psie dni od Mitanu...

sundew
26. mar 2023

Anna Karenina…úžasná kniha,nielen o láske ale aj o prvych zmenách v spoločnosti

buberova
26. mar 2023

https://www.google.com/search?q=malé+ženy+alcot... neviem či sa to rata medzi klasiky ale mne sa to veľmi páčilo

diewcatqoo
26. mar 2023

Zalezi na tom, aky styl mas rada ty. Kazde literarne obdobie ma svoje specifika, niektore diela su narocnejsie na citanie, ale ich myslienka je krasna. Literaturu milujem a myslim, ze takmer vsetky diela, ktore su uvadzane ako povinna literatura, by mal clovek precitat.
Zo starsich diel odporucam Dona Quijota, Dekameron a Fausta. Z realizmu ruske diela: Annu Kareninu, Vojnu a mier, Idiot, Bratia Karazamovovci, Zlocin a trest, zo svetovych Burlive vysiny, Oliver Twist, Quo vadis, zo slovenskych cokolvek od Kukucina, Timravy a Tajovskeho.
Z novsich diel odporucam Na zapade nic nove a Nebo nepozna oblubencov od Remarqua, Na vychod od raja a O mysiach a ludoch od Steinbecka, Hlavu XXII od Hellera, Kto chyta v zite od Salingera, Sachovu novelu od Zweiga, Zvieraciu farmu a 1984 od Orwella, cokolvek od Roalda Dahla (moja naj je Moj stryko Oswald) a cokolvek od Solzenycina.
Zo slovenskych Smrt sa vola Engelchen od Mnacka, Matku od J.B.Ivana, Kym kohut nezaspieva od Bukovcana, Jozko Pucik od Stodolu... urcite som nieco zabudla, ale pisem este pred rannou kavou, tak mi to moc nepali 🙂

babababka
26. mar 2023

Čenkove deti,Rysavá jalovica,Demokrati,Reštavrácia,Slávy dcéra,Biblia,Peter a Lucia,Hemingway,Remarque,Kvety zla,Schiller.

minsi
26. mar 2023

Vo mne tak najviac zanechalo knihy Pýcha a predsudok alebo Malé ženy 🙂

terezka1947
26. mar 2023

S knihami sa veľmi radiť nedá,vieme ti napísať,čo oslovilo nás. No vôbec nemusí teba. Lebo každý sme iný a veľa robí aj situácia,v ktorej tú, ktorú knihu čítame.
Čiže zájdi do knižnice a začni čítať.....

simsalabim
26. mar 2023

Cokolvek od Jane Austen je moja srdcovka a este sa mi paci starsia severska literatura - hlavne Trygve Gulbransen, Selma Lagerlofova.

stanulienkat
26. mar 2023

Hrabal: Obsluhoval jsem anglickeho krale. Bronteova: Jana Eyrova, Heller: Hlava 22. Idiot

lucia31
26. mar 2023

@lindous O myšiach a ľuďoch...moja najobľúbenejšia 🥰

lubhomira
26. mar 2023

Theodore Dreiser - Americká tragédia a celkovo všetky jeho diela 🤩

missviolet
26. mar 2023

Moje top - Velky Gatsby, Na zapade nic nove, Rebecca, Jane Eyre, Adam Sangala, Marina

yoxinka
26. mar 2023

@diewcatqoo
Dobre si vybrala. K tvojmu výberu by som pridala ešte Sto rokov samoty od Marquéza (milujem magický realizmus 🤪) a k slovenským Živý bič od Mila Urbana.

simsalabim
26. mar 2023

@yoxinka ked spominas magicky realizmus, ja zboznujem Isabelle Allende. Hlavne Dom duchov. Ale ci sa povazuje za klasiku, to netusim.

rebrambora
26. mar 2023

Na zapade nic nove, Oliver Twist.

abditory
12. apr 2023

Ako maturantky určite odporúčame Na západe nič nové či Petra a Luciu, obe napínavé vojnové príbehy, ktoré by sme dali prečítať úplne každému!
Zo slovenskej klasickej literatúry sa oplatí siahnuť aj po knižke Tri gaštanové kone alebo Živý bič. Aj tvorba Boženy Slančíkovej Timravy stojí za zmienku, najmä pokiaľ obľubuješ výrazné ženské charaktery.
Hemingway je tiež skvelý autor. Od neho odporúčame Rajskú záhradu. Nie je to jeden z jeho najznámejších príbehov, no to mu určite neuberá na kvalite, práve naopak. 🙂
Pokiaľ by si chcela nabrať inšpiráciu napríklad aj na súčasnú literatúru, pozývame ťa na náš web, kde nájdeš plno recenzií: https://abditory.235.sk/ .
Pekný deň a veľa prečítaných chvíľ !