Dominik Dán - dobrá kniha

10. dec 2021

Ahojte rada by som si prečítala nieco od D. Dána, ty knihy na seba nejako nadvazuju alebo vzdy nový príbeh? Ktorou začať? Pripadne sj prosím typ na kvalitnu literatúru pre mna 🥰 ďakujem zeny

janai1
10. dec 2021

Niektoré na seba nadväzujú, ale tých je iba pár
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Dominik_Dán

jana_eyre_2
10. dec 2021

Ja som čítala väčšinu z nich, aj troška nadväzujú, napr.vidno ktoré sa odohrávali v ktorom období, ale dejovo úplne nie..
Mne sa najviac páčila Červený kapitán a beštia.. bolo ich viac dobrých, ale teraz si nepamätám všetky názvy, tie dve sú moje najobľúbenejšie od neho..

lenka2710
10. dec 2021

Ja mam komplet všetky, dobre čítanie 👍👍👍

dadis
10. dec 2021

Ja mam tiez vsetky precitane. Ale asi uz iba zo zotvracnosti. Vzdy dostanem na Vianoce a casom zacali byt dost na seba podobne. Este sa mi vsak nestalo, ze by som nedocitala. Takze po akejkolvek siahnes, neurobis nejaku vyraznu chybu. Ale isla by som od zaciatku...lebo casom stratis prehlad, ktore si citala a ktore nie, lebo tie nazvy su dost podobne 😀 My ich citame s otcom a uz sa nam parkrat stalo, ze sme si od seba pozicali a potom po 2 stranach sme zistili, ze tu uz mame precitanu 😀

sissy27
10. dec 2021

Nadväzujú na seba, nie úplne priamo príbehy, ale okrem samotných krimi prípadov je tam aj dejová línia jednotlivých postáv, a v tomto to už na seba nadväzuje. V tej prvej detektív Krauz len nastupuje ku kriminálke a postupne sa zoznamuje s kolegami, každý z nich prežíva svoje radosti aj starosti, nejakí kolegovia pribudnú, nejakí ubudnú... Ja som najprv dostala nejaké tri úplne hala-bala, ale príbehy ma chytili, tak som si ich nazbierala všetky a prečítala pekne postupne chronologicky podľa deja a je to oveľa lepšie.
Ja ich mám veľmi rada a teším sa na každú novú, aj teraz na vianoce 😍 trošku menej ma bavili také tie politicky orientované, a najviac sa mi páčili tie, o ktorých čo-to viem aj z iných zdrojov, napr. Beštia.

bolarazjedna
10. dec 2021

Ako už predom ou písali nadväzujú sa na seba životné udalosti kriminalisti, ale príbehy samotné nie. Kľudne môžeš ich čítať v hocijakom poradí, není to ako napr. Harry Potter. A inak ani napísané a vydané neboli jednotlivé diely v chronologicky poradí, čiže aj to je dôkaz toho, že to nemusíš čítať chronologicky.

Ja som sa dostala ku knihám D. Dána náhodné (dostala som 2knizky ako darček), a odvtedy už ich mám 5, lebo sa mi tak zapáčili. V podstate každý diel co som doteraz čítala môžem odporučiť, sú uputave príbehy : Srmt na druhom brehu, Korene zla, Cigaretka na 2 ťahy, Nežná fatamorgana a Žiješ iba dvakrat (ja som ich čítala v tomto poradí).

kiki68
10. dec 2021

Za mna Popol vsetkych zarovna, Bestia, Mucha, Basnik

cacianka
11. dec 2021

@sissy27 doplním že máš 99% pravdu.
Autorka - vydávané boli akoby halabala. Samostatné kriminpribehy, čerpanie zo skutočnosti
Ale vydavateľstvo má zverejnený zoznam nielen ako vychádzali, ale ako nadväzujú chronologicky, začiatky v socializme keď sa hlavný hrdina Krauz dostáva z obyčajného policajta na vyšetrovačku, potom prevrat a nové zriadenie, prelínajú sa aj prípady , nejaké spomienky, odkazy, súvislosti, zobrazuje vzťahy na pracovisku, v súkromí, v spoločnosti, aj trochu politické a spoločenské pozadie,
My sme ich dlho čítali ako vychádzali, teraz sa fakt dajú zoradiť chronologicky a pekne sledovať vývoj.
A propo - výška aj stolová hra a treba chodiť aj po meste.
Mne sa páči irecity humor vraždárskej bandy, v pozadí ťažkej vraždy aj kolegialnost a trochu erotiky, vykreslenie postáv aj tie akože banality v pozadí čo musia vyšetrovať, zažiť riešiť. Tie z politiky sa mi nepáčili, aj film mi bol cudzí, lebo tie narážky boli mätúce, pritom miesta kde sa to odohrávalo a aj natáčalo poznám.
Danov jazyk kníh mi reže, je taký živý z reality, nehrá sa na umelé afekty, na umenie horných 10 000, je to blízke obyčajnému človeku.
Už som si ju chcela kúpiť, ale prinesie mi ju ježiško, musím pockat...

masinka
11. dec 2021

ja som ako prvu citala knihu Cela cislo 17 ( na lyzovacke pozicanu od dedka), zaujalo, teraz uz mam celu zbierku 😀