Ahojte. Hladam nejake rady, tipy na knizky. Ake tituly z klasickej literatury (ci uz slovenska, zahranicna) by mal mat podla vas precitane kazdy alebo ake odporucate vy osobne? Dakujem.
Victor Hugo- Bedári, Chrám matky Božej v Paríži, Cosette, Lev Nikolajevič Tolstoj- Anna Karenina, William Styron- Sophiina voľba...
Môžeš sa inšpirovať aj tu :
https://www.pantarhei.sk/klasika?p=2
https://www.slovart.sk/knihy-v-slovencine-a-ces...
https://www.preskoly.sk/k/knihy-beletria/beletr...
Ja milujem Remarquea❤️ okrem toho by mal každý raz prečítať Orwella, či už Zvieraciu farmu alebo 1984
Leninove spisy ;)
Mengeleho dievca
Boh múch, Súostrovie Gulag a The Rise and Fall of the Third Reich (neviem, či vyšla v slovenčine).
Komu zvonia do hrobu, Peter a Lucia. aj po 20 rokoch viem presne ako som sa citila pri čitaní tych knih
Sienkiewicz: Quo vadis. Je to romantický príbeh v prostredí prenasledovaných kresťanov za rímskej ríše.
Šolochov: Osud človeka. Veľmi dojimavá knižka, kde hlavný hrdina popisuje svoj život. A teda taký život by si prial málokto.
Dostojevskij - Zločin a trest
Zola: Nána, Zabijak
Victor Hugo- Bedári, Chrám matky Božej v Paríž
Alexandre Dumas: Gróf Monte Christo, Traja mušketieri
Sestry Brontë Búrlivé výšiny, Jane Egyre
Prus -Faraón
Saint-Exupéri :Malý princ
Swift -Gulliverove cesty
Ale aj Jack London či hore spomenútí ruský autori.
Gogoľ - Mŕtve duše
@uhnakova vďaka za inšpiráciu 🥰
Anna Karenina, Doktor Živago
Via Mala je tiež úžasná kniha
Remarque - Na západe nič nové
Malý princ. Mastičkár. Orwell.
Všetko od Remarqua,Puškin-Onegin.
Ja trochu odbocim od témy.Prepáč autorka. Dámy ktoré čítate fakt veľa. Považujete Mengeleho dievča za dobrú knihu? Asi má niektoré zvozia pod čiernu zem, ale ja ju za dobrú nepovažujem.
Keby si ľudia čítali také majstrovské diela miesto toho čo čítajú na fb, tak by ich to motivovalo dobrým smerom. Mne sa páčili knihy od Hemingwaya - Komu zvonia do hrobu alebo Starec a more. Sú tam také zmysluplné myšlienky, ktoré pôsobia povzbudivo, nabádajú k vytrvalosti.
Aj poézia - Sládkovič, Wolker, Smrek, Rúfus.
Pridam este Hesse Stepný vlk.
@lenkasarka ehm, ja sa priznam, ze som Mengeleho dievca nedocitala. Uz to bolo sice davno, ale necitala sa mi dobre. Taktiez som nedocitala ani Hlavu XXII. A to mam precitane takmer vsetko z povinnej literatury, aj knihy tazsie na citanie, ale tieto dve som nedokazala docitat. Ale nepovazujem to za vyslovene zle knihy, len proste to nemusi byt pre kazdeho asi.
@diewcatqoo ha som rada že nie som sama pre koho je Hlava XXII nečitateľná😀 nikdy som sa nedostala ďalej než po stranu 20
Sofiinu volbu.
A potom este Klobucnikov hrad a Pani Bovaryovu.
Aj Portet damy nie je zly.
Su to skor psychologicke knihy, ale poskytuju pekny pohlad do niektorych zivotnych situacii a pomahaju trochu lepsie porozumiet, ked to clovek vdaka knihe preciti.
@petronellla87 kedysi davno som videla niekde zostaveny rebricek nedocitanych knih a Hlava XXII bola na prvom mieste, takze urcite nie sme same 🙂
Ja som tu knihu citala na 2x alebo na 3x, dosla som az po stranu 300 aj nieco, ale proste nedokazala som dalej. A to nebola vyslovene zla kniha, dokonca bola miestami aj vtipna, ale neviem, necitala sa mi dobre.
@diewcatqoo nie ste ani ja som ju nedočítala a ani nemienim 🙈
Ak chceš poznať klasiku, tak odporúčam najmä ruskú, pre mňa je to najkvalitnejšia literatúra a často sa k nej vraciam: Puškin - Eugen Onegin, Tolstoj - Anna Kareninová, Vojna a mier, Kreutzerova sonáta, Čechov - poviedky aj dramatická tvorba - Višňový sad, Gogoľ a Mŕtve duše, Dostojevský - Bratia Karamazovovci, Zločin a trest, Bulgakov - Majster a Margaréta, S. Jesenin - Anna Snegina, Šolochov - Tichý Don... A ešte starých severanov ako boli dramatici H. Ibsen, A.Strinberg, ak prózu, tak nositeľov nobelových cien - Knut Hamsun, Selma Lagerlofová - najmä Jeruzalem, Cisár z Portugálie, Lowenskoldov prsteň, Sigrid Undsetová, B. Bjornson... Z Nemcov určite tvorbu Thomasa Manna - Smrť v Benátkach, Francúzi - G. Flaubert - Pani Bovaryová, Emil Zola...
Za mna Velky Gatsby, Na zapade nic nove
Honore de Balzac - Šagrénova koža. A špeci pre ženy Krásna Catherine 1-7.
Bulgakov - Majster a Margareta ❤️
ja mam rada Oscara Wilda