Čítajú dnešní ľudia ešte poéziu?

17. okt 2024

Ahojte, zaujímalo by ma, či ešte dnešní ľudia čítajú poéziu? Je to pre ľudí stále zaujímavé?😄 Prípadne píšete niektorá básne?

wolf_
17. okt 2024

Neviem ako iní ľudia no ja síce čítam knižky, ale poéziu nie, nebaví ma 😏

biba_18
17. okt 2024

ja čítam, aj keď nie nejako pravidelne. ale nebránim sa jej…

haraburdova
17. okt 2024

Ja áno a veľmi rada. Mám svojich obľúbených autorov, ku ktorým sa stále vraciam, obľúbené básne. Poézia je niečo úplne iné, nedá sa to pochopiť, treba ju prežiť a precítiť. Ako povedal John Keats, je to ako plávanie vo vode. Nesnažíš sa dostať hneď na breh ale cítiš vodu, jej hĺbku a pocit na tele, taká je poézia pre dušu.

tululu
17. okt 2024

No tak poezia je pre dnesneho instantneho cloveka tazky oriesok, pretoze tie skryte vyznamy a jemne odtienky casto treba rozlustit, precitat viackrat, polozit knihu a rozjimat a na to treba tu najvzacnejsiu komoditu - cas.

tululu
17. okt 2024

Ale ako ano, citam poeziu, ale zial uz nie tolko, ako kedysi. Ale vacsina v mojom okoli nie.

biba_18
17. okt 2024

inak, nepočúvam veľmi slovenskú populárnu hudbu, ale niektoré texty sú taká nádherná poézia že až… napr. nagy, no name, starý elán…

tululu
17. okt 2024

@biba_18 na toto som inak presne myslela! taky Nagy, Nohavica, Kryl, to su basnici s gitarou...

petronelag
17. okt 2024

@biba_18 Tie texty piesni píšu aj skúsení básnici, aj u tých starších spevákov písali texty, ktoré oslovia napr. aj Duchoňovi, Gombitovej aj Elánu. Mne sa poézia páči, aj som skúšala písať ešte počas stred.školy a raz sa mi skoro podarilo zvíťaziť na krajskom kole, ale potom som bola len druhá. Mali sme napísať báseň o svojom meste.
Tak som písala o NR : Mohutná socha Pribinu, díva sa svoju krajinu, až zdá sa, že ju chráni, mĺkvo a bez zbrani.

hederamonstera
17. okt 2024

Ano, poezia je stale oblubena.
Ja tomu neviem prist na chut, akoby moj mozog automaticky nerozumel tym slovam v basnach😀

tykat
17. okt 2024

Moj 18r. syn ano, cita.
A dokonca si pod stromcek par x zelal knihu basni. Kyticu, Krvave sonety a zbierku basni od J.Botta.

earlgrey
17. okt 2024

Kedysi som písala, aj v slovenčine, aj v angličtine 😁

petronelag
17. okt 2024

Taký text ako napísal Ľ.Zeman (básnik) pre K.Duchoňa a vznikla z toho pieseň V dolinách, tak to je stále dobrá poézia, prespieval to aj Kuly.

lelelienka
17. okt 2024

Ja pisem basne, ale pre deti 😉 A mam samozrejme aj rada poeziu pre dospelych (tu nepisem), ale len taku, co sa rymuje, takze si obcas citam moje stare oblubene basne, tie sucasne “bezrymove” ma nejak neoslovili. A presne ako vyssie pisu, niektore texty piesni su velmi pekne basne, aj ta piesen je vlastne ovela krajsia a “spevavejsia” ked sa rymuje 🙂

biba_18
17. okt 2024

ja vám mám ženy rada haiku, zopár sa mi ich podarilo… a aj celkovo som pár básní napísala, ale ja mám asi radšej tie bezrýmove 😂 ale či to je teraz moderné? no, v podstate dvadsiate storočie nebolo až tak dávno…

autor
17. okt 2024

Ja teda tiež píšem básne, a viacej inklinujem k voľnému veršu…vraj to je teraz moderná poézia😅 ale myslím si, že to má niečo do seba. Aj keď sama tvorím, mám pocit, že aj ja sama mám problém nájsť tie skryté významy v iných dielach😃

sszuzu8
17. okt 2024

Čítam sufijsku poéziu. Milujem ju 🩷🩷

martinmmartin
17. okt 2024

Roses are red
My name is not Dave
This poem makes no sense
Microwave

mamickalisticka
17. okt 2024

Milujem Ján Smrek Básnik a žena. Aa teraz ma celkom zaujala taká Češka, aj v talente bola s jej tvorbou. Inak nečítam poéziu, potrebujem niečo na vypnutie hlavy, pri poézii ešte viac rozmýšľam, čo tým autom myslel 🫠

biba_18
17. okt 2024

@mamickalisticka ☺️ možno tým že som dcérou umelca a matkou umelca a sama som tak trochu ☺️ som sa nikdy nezamýšľala nad tým čo tým autor chcel povedať… podľa mňa umenie nie je o tom… tvorba umenia áno - ale prijímanie je čisto idnividuálne a osobité pre každého inak… takže skús čítať bez toho rozmýšľania, čisto to nechaj plynúť tebe do hlavy a celého tela…

buberova
17. okt 2024

Čítam knihy ale poéziu nikdy...

abcabcada
17. okt 2024

Áno a áno 🙂 Čítam si svoju obľúbenú slovenskú ľúbostnú klasiku, píšem šuflíkovky, ktoré, pravdepodobne, nikdy neuzrú svetlo sveta 😁

deedol
17. okt 2024

Par rokov dozadu ma sokoval jeden ziak, ked z neho vyslo, ze cita sylviu plath. Takze stale su aj taki ludia, co citaju basne. Len je ich malo 🙂

autor
17. okt 2024

@abcabcada aaaleee, veď netreba sa hanbiť😄 mňa by napríklad zaujímala tvorba iných ľudí

lenkahvh
18. okt 2024

urcite citaju, len to je skupina, ktora zjavne nechodi na konik 🙂

slnkompobozkana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tiezjedna
18. okt 2024

neviem kto je "dnešný" človek, ale ja mám 40+ a nie, nečítam. Nikdy som nečítala, teda okrem povinného čítania kedysi v škole. Nebaví ma. Nie som snílek. Inak knihy milujem a čítam.

lenkahvh
18. okt 2024

toto je moja oblubena posledne

Sudden Light

By Dante Gabriel Rossetti

I have been here before,
But when or how I cannot tell:
I know the grass beyond the door,
The sweet keen smell,
The sighing sound, the lights around the shore.

You have been mine before,—
How long ago I may not know:
But just when at that swallow's soar
Your neck turn'd so,
Some veil did fall,—I knew it all of yore.

Has this been thus before?
And shall not thus time's eddying flight
Still with our lives our love restore
In death's despite,
And day and night yield one delight once more?

lenkahvh
18. okt 2024

inak mam velmi rada Erika Jakuba Grocha - z toho vyberam detom na HK a ani ucitelky ho nepoznaju
sucasni basnici nie su na zahodenie

lenkahvh
18. okt 2024

Asi by som ti mal vysvetliť, prečo
píšem chvennie s dvoma nn.
Robím to,
pretože chvenie s jedným n sa jednoducho
nechveje. Ako
keby to slovo nikto nikdy
nevyslovil. Alebo sa
nikdy nepočul. Alebo sa
nikdy nechvel. (Súkromné hodiny smútku)

alenka58
18. okt 2024

Zachcelo sa mi zrazu šepkať slová moja rodná..................vždy keď prídem k mame tak si túto báseň od Kostru nahlas zarecitujem. Mám rada poéziu, ale v živote som nestretla až tak veľa ľudí čo by ju čítali, skôr keď som chodila na večer poézie tam bolo veľa ľudí. Myslím si že poézia je špecifická a je jedno v ktorej dobe, určite má svojich priaznivcov ale všeobecne ľudia ju poznajú skôr pretavenú do piesní.