Zvláštne správanie psa

26. jún 2023

Mal by som takú otázku. Máme psa kríženca (tatko bol husky, druhý kríženec zlatého retrievra). Psík je veľmi pritulny, miluje hladkanie, miluje ľudí, neznesie sa s ostatnými zvieratami, iba s niektorými psami. Cudzích ľudí má taktiež rád. Deje sa to našťastie len raz za čas- jeho povaha sa úplne zmení. Hrame sa s ním že mu niečo hodíme a schovame sa mu. On nás najde, pohakdkame ho vsetko je ok. Spravíme to znova, nájde nás a zacne na nás vyskakovat, vrcat a kusat nás. Nekuse z celej sily ale keďže pri tom vyskakuje a nechce pustiť ruky z papule tam to celkom bolí a mam otlacene zuby. Nejde vtedy nič robiť, capnem po zadku nic, poviem fuj , nič. Este sa to zacne stupňovať. Príde že je rad, lebo vrti chvostom ale akoby tu emociu nevedel spracovať. Jedine co ako tak zaberie je snažiť sa ho spacifikovat a drzat ho oboma rukami na zemi. Ak sa to nepodarí, zase začne byť takýto zly. V tom prípade ho zoberem na ruky , polozim napr na sedacku a upokojí sa. Má tri roky. Keď bol menší, robil toto často, do dvoch rokoch, to bolo až také že sa nedalo ani prejsť ku bráne lebo tahal za tepláky, vyskakoval a kusal, nedalo sa nič robiť. Našťastie z roho vyrástol ale raz za čas to spraví. Čo si o tom myslíte? Máme ho od šteniatka a všetci sa k nemu správame s láskou, vieme ho vykarhat ale samozrejme,, normálne ".

majlo1234
26. jún 2023

Ze sa extremne tesi, pomoze presmerovat pozornost napriklaf na hracku, pei spominanej hre, ked vas najde, vyskusajte mu hned hodit lopticku, aby vybil tu nahromadenu radost behom za nou

anonymanonym
26. jún 2023

Dobry trener, ktory vas nauci so psom pracovat. Davat psovi po zadku (hoc slabo), pacifikovat ho a drzat ho pri zemi, nemusi do buducna skoncit dobre...

colsami
26. jún 2023

Na to sluzi vycvikar, nakontaktujte sa na nejakeho aby Vas naucil pracovat so psikom a tento problem odstranit.
Ak teda mate zaujem to zlepsit.

simca06022011
26. jún 2023

treba ist s nim na vycvik, ale toto napr robi aj znamej pes, pomoze ho proste odreagovat a nenechat ho hryzt. tize dobehol ku mne nateseny, vyskakolva 2metre a sup uzsom mala ruku v papuly jeho xkrat... a ano samozrejme pes sa aj spacifikovat zvykne, kym sa ukludni aj sa potresta ak prilis prehana = trener usmerni. Ziadne tutuli mutuli, pes musi vediet co je ano, co nie, kto je pan a ked povie, tak sa posluchne.

anonymanonym
26. jún 2023

@simca06022011 ano, samozrejme, ze spravanie treba korigovat a ziadne tutuli mutuli. Ja vyzadujem po psovi posluchnutie na prvy povel, ziadne opakovanie povelu a pes ma ignoruje. Kedze mi ide aj o skusky a zavody, tak fakt je pre mna posluchanie za kazdych okolnosti na prvykrat dolezite. V pripade "pretocenia" (o to sa pravdepodobne podla opisu jedna v autorkinom pripade) mne staci "kluuud" a pes sa v momente skludni alebo "sadni" a pes v momente sedi. Ale urcite to nebudem ucit capanim po zadku a pacifikovanim na zemi. Ziadny normalny trener (tych s nazormi zo stredoveku vynecham) to nebude odporucat. Pridrzovanie pri zemi akurat tak psovi utvrdzuje myslienku, ze mu jeho majitel nerozumie a musi svoje spravanie este pritvrdit. U psov je pridrzovanie na zemi vnimane ako sikana. Pes sa tak akurat uci potlacat svoje emocie, ale to nema nic so sebakontrolou a zvladanim emocii. Skor naopak, len sa to hromadi, raz to moze buchnut a velky problem na svete. Pes sa sice po pridrzani na zemi vacsinou upokoji, ale to je obycajny instinkt. Reakcia takzvaneho zamrznutia...

simca06022011
26. jún 2023

@anonymanonym napisala som usmerni trener. staci. nemusim tu mudrovat o tom ake su kedy postupy, aj trener priamo napr. uci hmat ktorym spacifikuje psa, mame jedneho divocha v rodine a toto na neho fungovalo jedine aby sa skludnil, casom to uplne prestalo.. cize to nie je vymyslena vec a individualne sa pristupuje pri kazdom psovi. Vzdy si to urcia.. je podla mna jasne, ze psik trenovany nie je a neposluchne, ja nam mojho zvysim hlas a vie ze je zle, otocim sa a ignorujem cirkusy a neexistuje aby za mnou utekal a nebodaj ma uhryzol, to v ziadnom pripade.

elmivelmi
26. jún 2023

a akoze ty si tak ok ked sa hras so psom na schovavacku?Omg

elmivelmi
26. jún 2023

Ale dobra sprava pre teba,prestan sa s nim
hrat na schivavacku a on ta prestane obtazovat.No a problem vyrieseny za sekundu😀

hladamematku
26. jún 2023

davane po zadku a pritlacanie psa nasledne branie za ruky to keby videl nejaky psickar asi to v nom vzbudi velky hnev. Ja si myslim, ze vas pes je uzasna osobnost ze vas doposial nepohryzol do krvi....ved vy sa k nemu chovate uplne nenormalne. JEDNO RAZNE FUJ. To je to cim vychovavam ked zakazujem, ked ma pes v ramci hry hryzie, proste jedno razne trojpismenove fuj. nemlatim, netlacim k zemi, o moj boze,,,,co ste s tym psom porobili, stavim sa ze uz ma z vas psychicke nasledky, kde si videla taketo metody? V nejakych sprostych videach na youtube???? Ste schopni ist na normany cvicak? Potrebujete najst niekoho kto vam vysvetli ako mysli pes.

elmivelmi
26. jún 2023

@hladamematku radsej porad psychologa pre psa a sebe tiez.

zuzanaam
26. jún 2023

dobre radí anonymanonym. V tomto prípade vidím riešenie v obyčajnom cvičení poslušnosti. Keď sa začne "pretáčať" dať sadnúť, ľahnúť do ukľudnenia, na našu to funguje. Prišla k nám ako nezvládnuté odrastené šteňa, vyskakovala a cvakala človeku rovno pred nosom. Alebo uprostred prechádzky začala šklbať vodítkom, nemohli sme sa pohnúť z miesta aj 20 minút. Dnes je to už minulosť. Určite nechytať a žiadne fuj a podobné nezmysly. Pes je ako dieťa, povedať mu čo nemá robiť k ničomu nevedie, treba mu povedať čo má robiť. Takým konaním ( tlačením psa k zemi, nebodaj bitie ) môžu vzniknúť veľké škody na psovi.