Zvládnutie skúškového s dvoj - trojtýždenným bábätkom

bambulka222
16. aug 2013

Ahojte, chcem sa spýtať mamičiek, ktoré popri bábätku ešte študovali, či sa dá zvládnuť skúškové s tak maličkým bábätkom a či to stojí za tie stresy alebo radšej prerušiť školu na rok...pretože termín pôrodu mi vychádza dva týždne pred začatím skúškového a neviem či to zvládnem. Ďakujem.

jana121212
16. aug 2013

@bambulka222 kamoska studuje pravo a zvladla to. jej ale pomohla dost mama a starala sa dost o dieta a kamoska sa citila po porode dobre. velmi zalezi co studujes, ako sa budes citit, ake bude dieta a ci ti niekto pomoze. co studujes? ja by som sa spytala na studijnom, ci sa da skola prerusit v tvojom pripade aj cez skuskove a ci by si muslela platit nejake skolne dalsi rok. pripadne ci by si nemohla mat predlzene skuskove alebo naopak si spravit skusky skor

bambulka222
autor
16. aug 2013

@jana121212 no ja mam trosku problem, pretoze rodicia z oboch stran byvaju dost daleko a su este pracujuci...mama by si mozno vedela zobrat dovolenku, ale len na den, ked mam skusku...a aj to nie vzdy ju musia z prace uvolnit...studujem ekonomiu, len profesori na nasej skole nikdy nepatrili k tym ustretovym...na studijne sa chystam popytat, len maju este dovolenku...

hradnapani
16. aug 2013

@bambulka222 s dvojtyzdnovym dost tazko, s dvojmesacnym snad ano. Vlastne ani tak nejde o babatko, ako o teba ;) Chod na studijne, vybav si individualny plan, musia ti vyjst v ustrety, skolu prerusovat nemusis.

lujzabb
16. aug 2013

@bambulka222 ja som na rok studium prerusila...cez skuskove mala akurat 4 mesiace, bolo to pre mna narocne, sice som to skusila (v septembri som normalne nastupila do skoly), ale nestihala som sa ucit, tak som prerusila tesne pred zacatim skuskoveho.
ked mala rok tak som pokracovala a zvladli sme to...a teraz idem uz do posledneho rocnika...ma 2 roky a urcite to bude zase o nieco lepsie...
tak ak sa ti da tak ako mne...mozes nastupit do skoly, skus sa ucit aj skor a ak to nahodou nebudes stihas, prerusis potom, ved sa nic tak strasne nestane...len o rok dlhsie budes student. A ja nelutujem ze som vtedy prerusila...bolo toho na mna proste vela.

jankaja
16. aug 2013

@bambulka222 mne vyšiel termín pôrodu na skúškové, aj som porodila uprostred zimného skúškového 11.1. Ale teda po pôrode sa mi podarilo ísť na skúšku asi až o 2 mesiace (spravila som v decembri v predtermíne okrem jednej skúšky všetky a tú jednu som dorábala v marci na mimoriadnom termíne u daného docenta, ktorý mi vyšiel v ústrety). Tiež mi veľmi nemal kto pomôcť s malou (mm tiež študoval, rovnaký odbor), a teda začiatok bol u nás riadne náročný. Následne sme si ale našli systém a bez väčších problémov sa mi podarilo v máji odovzdať diplomovku, spraviť skúšky z letného skúškového a v júni zoštátnicovať.
Asi by som sa rozhodla podľa toho, v ktorom si ročníku, koľko skúšok máte v zime a aká je možnosť dohovoru so skúšajúcimi, prípadne možnosť robiť zimné skúšky v lete. Držím palce 🙂

saurian
16. aug 2013

@bambulka222
ahoj nepises ci chodis denne alebo externe, ktory rocnik, ktora skola...
napisem z vlastnej skusenosti - ja chodim externe na eu v ba, rodila som v prvom rocniku koncom aprila a v tretom - bakalarskom v novembri, v juni som mala mat ing statnice ale idem do predluzujuceho rocnika takze skoncim neskor. mam viac spoluziacok, ktore pocas studia otehotneli a tie ktore prerusili sa uz k studiu nevratili, ktore neprerusili vacsinou skoncili aj ked narocne to bolo ale skoncili. nemyslim si ze s rocnym dietatom sa lahsie studuje ako s uplne malickym, lebo malicke v podstate sa zobudi, napapa odgrgne prebali a spinka dalej. a medzitym sa da hocico. od rocneho sa uz prakticky nepohnes. neviem na aku skolu chodis - ale ak ti neschvalia individualny je dobre si zistit ci je mozne prejst na externe studium, ci nie ne ja skole distancna forma - pretoze v sobotu ci piatok popoludni skor najdes niekoho kto moze byt s dietatkom ako cez tyzden. tiez je dobre si zistit ci v skole pri externom ak je mamicka na materskej neznizuju skolne, prip. neodpustia (ja som platila v 4 rocniku 70e a v 5 som platila 100e na tri splatky). potom sa to da aj platit, nie je to take hrozne.
zvladnut sa to da, samozrejme ak budes ty aj babetko v poriadku, a ak mas dobreho partnera - buduceho otecka ktory je ochotny pomoct trocha s domacnostou ci drobca zobrat von, alebo aspon tolerovat neporiadok a studene vecere 🙂
ja som chodila na skusky ale aj do skoly tak, ze tatinko siel so mnou (my to mame tak 1 hod cesty), nakojila som drobca, sla na skusku ci do skoly a oni sa prechadzali zatial. mozes aj odstriekat mliecko, ale ak budes dlhsie moze sa stat ze ta budu tak boliet prsia ze aj tak si ich budes musiet vyprazdnit.
dalsia otazka je ustretovost skusajucich - tu by som vela neocakavala, su taki co vydu v ustrety ale aj naopak (stretla som sa napr s tym ze som nemohla odovzdat seminarku bo som bola s drobcom viackrat v nemocnici a povedal ze to je moj problem). tiez ak mas termin napr v januari, da sa urobit vela skusok v predtermine - budes mat mozno pocit ze uz nevladzes s tym "bruchom" ale ver tomu ze kym je babo dnu tak mozes urobit a stihnut a ist hocikam a hocico.
nakoniec ak sa aj nejaka skuska nepodari, da sa preniest do dalsieho rocnika (ak nie si v statnicovom samozrejme).
myslim ze pokial budete v poriadku a otecko pomoze tak sa to da. ja sice predlzujem, ale my mame s mensim vazne problemy.
kazdopadne drzim palce akokolvek sa rozhodnes.

cokyna
16. aug 2013

ja som štátnicovala, keď mal malý 20 dní a to sme státnicovali obaja s mužom. Rodičov sme pri sebe nemali a bolo to v pohode. Záleži veľmi veľa na dieťatku a tebe. Ja som sa cítila super a malý bol dobré bábätko. A po štátniciach som všetko dospala s ním.