Zvládneme v rodine šteniatko?

28. júl 2021

Sme v dome, 3 deti od 3+ do 15, manžel sa dištancuje od pomoci so psikom, deti ho chcú, ale ešte nie sú tak zodpovedne,.bolo by všetko na mne. Najstaršie dieťa pôjde na internat. Uvažujeme o malom plemene čivava kratkosrsta, dnu v dome. No však mám obavy ako zvládneme hygienické návyky...dosť ma to odrádza, s exkrementami na dlážke mám dosť veľký problém, taktiež aj chlpy v jedle, smrad zo zvieraťa. Neviem čo mám očakávať, psíky mám rada, mali sme doma v byte tiež malé plemeno, no viac menej všetko riešila mama, takže si to veľmi nepamätám, ani chlpy v jedle a smrad. Skôr si spomínam aký to bol zlatý verný psík, veľa cez deň prespal, túlil sa. Pracujem na polovičný, takže som mimo domova 5 hodín. Ďakujem Vám za názory.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
syslik81
28. júl 2021

mas tolko pochybnosti,ze ti ho nedoporucujem .. keby si bola pripravena tak neriesis .. ale ides kupis a proste vychovas ... ja si domacnost bez zvierat neviem predstavit ale chlpi v byte mam .. aj ked upratujem kakanie nie .. teda obcas ma nehodu ale ona je uz stara a ja som mimo domu aj dlhsie ... ale to uz fakt musi byt aby nevydrzala .. proste kym nedospeje je to dalsie dieta a je jedno ake je male ..

luccija
28. júl 2021

Zvládnete veď máš ideál, že nebude dlho sám doma.Prvy mesiac bude horší, keď ho majiteľ nenaučí hyg.navykom, ale v pohode.Nas prišiel naučený cikať na plienkovu podlozku v noci nevydržal ako šteniatko a pekne sa tam vycikal.Aj doteraz sa stane, že večer po prechádzke veľa vypije a plienku dávam preventívne každý večer a to ma 3 roky.To, že sa Ti občas vykaka u nás asi raz za 2 m, keď sme menili granule či mal virózu musíš u psa rátať.Kratkosrsta čivava má pichlave chlpy a to budeš mať všade zapichnuté aspoň kamarátka sa na to sťažuje, že horšie ako dlhosrsty pes.Chlpy v jedle neviem myslím, že nemáme veď nechytám psa, keď varím.Kup si psa, ktorý nepúšťa chlpy yorksir, bisonik, pudel.Nikdy už nebudeš mst tak čisto, keď budeš mať psa🙂bude pršať umývať labky...u nás ide robotický vysávač denne

anthessa
28. júl 2021

A maciatko nechcete ??? Nesmrdi ako pes, a ak si ho zadovazite z chovatelskej stanice bude mat socialne aj hygienicke navyky, bude mat vlastny zachodik. Psika treba vencit, macka vydrzi aj jeden dva dni sama, treba zvazit ci budete mat kam dat psika ak budete chciet alebo potrebovat niekam odist

zuzubb007
28. júl 2021

Mam psika a akoze chlpy som za x rokov nemala v jedle ani raz ked hladkam psa potom si umyvam ruky a nejdem krajat rozky, male plemena nesmrdia pokym si nekupis mopslika ten dychci sapuch z huby ma fajny, co sa tyka navykov 2-3 mesiace a psik vydrzi doma pol dna ako nic bez cikania ci kakania, takze male plemeno uplna balada to vyvencis za dve minuty a nie ako velke co potrebuju vybeh

luccija
28. júl 2021

A tiež sa mi zdá, že nevidíš nič pozitívne je to pre deti aj o láske k zvieratu, zodpovednosť dať mu žrať vodu pohrať sa veľa ich to naučí.nas pes voní od deky od aviváže kde stále leží🙂z pusy je to bežný pach, umývam zuby z času na čas dostáva dentálnej kosticky, ale nemám pocit, že u nás smrdí psacina a ja ho často kupem.

lara8888
28. júl 2021

Odporúčam yorkshire, má vlasy neplzne

autor
28. júl 2021

@luccija
A tu podložku na cikanie kam dávaš? To ma na noc?
Tie plemená ma až tak veľmi nezaujali, ale teda poradím sa ešte.

Ešte taká vec, zničil Vám psík veci v dome? My máme kôz.gauc, nebude toto problém?
Ďakujem.

leuchtturm
28. júl 2021

tiez som mala velmi silne pochybnosti, ci zvladnem psa v byte, ale vsetko dopadlo dobre. Ziadne nehody na podlahe. Psy su este ucenlivejsie ako ludske mladata

luccija
28. júl 2021

Dnes mal práve 3 roky🙂

autor
28. júl 2021

@syslik81 hlavne viem že psík nie je hračka na 1 mesiac..takže je lepšie sa báť dopredu ako potom zľaknúť..to hovorí moja svokra. Chcem si to premyslieť z každej strany, lebo to bude práca navyše pre mňa.

autor
28. júl 2021

@anthessa keď deti chcú havina na hru, blbnut, šalieť..chodiť na prechádzky.

luccija
28. júl 2021

Nás zničil iba raz plyšáka s ktorym dcéra spávala ako malá.Inac vôbec je strašné dobrý.A to som sa bála, že ako jazvečík bude robiť diery v záhrade hrabať...ale sú psi, ktoré okusu topánky zničia vankúš.Tiez máme koženú sedačku a chodí hore.nemame prehoz cez ňu a nič sa nestalo.Podlozku dám normálne na zem ona nepresiakne na parkety.Kupujem také babatkovske čo sa dávajú pri prebaľovanie v DM.Ale, keď sa vycika nevyvíja toľko čo vonku to je skôr cvrknute a fakt sa to stane vynimocne

ava11
28. júl 2021

Naši majú malú bradáčku a nepĺzne vôbec, ani chlp. Plus je to plyšová hračka, maznáčik náš, deti zbožňuje.

autor
28. júl 2021

@zuzubb007 ďakujem za rady...s tým mopslimom som sa pobavila

luccija
28. júl 2021

My odkedy ho máme chodíme oveľa viac do lesa, chodí so mnou behať už si neviem predstaviť, že by sme ho nemali.V bicykli v košíku...

luccija
28. júl 2021

@ava11 krása deti by mali vyrastať so psom.Nas smúti pokým nie sme všetci doma a nalepený stále na nás strašne je kontaktný a nie tvrdohlavý ako sa hovorí o jazvecikoch

autor
28. júl 2021

@luccija Áno práve pre to to riešim, lebo mne psík chýba v rodine, je to aj starosť ale benefit je obojstranná láska a je to dobrá škola aj pre deti presne ako si napísala.

autor
28. júl 2021

@ava11 nádherná je.

autor
28. júl 2021

@luccija jazvečíky sú krásne

nika_val
28. júl 2021

Ak máte pochyby a viac negatív ako pozitív, tak radšej nie..
Prvý mesiac možno aj 2 (to záleží od toho ako sa mu budete venovať) hygienické návyky katastrofa.. ideš po chodbe zrazu stúpiš do mokrého ( to bývajú niekedy tak malé mláčky že si to človek nevšimne keď je tmavšie v dome), podložka za mňa určite nie keď sa na ňu psík nauči môže mať problém naučiť sa chodiť von.
Otázka či budete dovolovať mu vykonávať potrebu na dvore alebo ho budete chodiť venčiť..
Ak na dvore pozor pri menších deťom, keď sa tam budú naháňat a hrať (tie kôpky vedia byť tiež pekne zradné a nie vždy len na 1 kope)
Ak venčiť tak prvé mesiace aj každú hodinu venčenie, postupne predlžovať po 30min.. až sa naučí vydržať niekoľko hodín
Ohladne nábytku mám 3 fenky.. 2 si nábytok nevšímali iba vankúše, deky dohryzené 1 z nich išla po všetko gauč, stoličky, zárubne, dokonca aj stena ( a to hlavne ked sme ju nechcali samú)
Chlpy.. u mňa je to extrém kedže mám 3 vnútri ale aj pri jednom psíkovi sa to dá udržať naozaj pravidelným upratovaním každodenné vysávanie, prach atd.. ale existujú aj plemená čo nemaju srsť ale vlasy a nepĺznu teda úúplne minimálne
Pri fenke si treba zvážiť aj obdobie hárania.. psík vo vnútri potrebuje háracie nohavičky aby neboli všade kvapky alebo fliačiky krvavé..
Treba zvážiť aj finančnú stránku.. kvalitné krmivo, vet starostlivosť.. pri menších plemenách to síce tak nie je lebo netreba každý mesiac kupovať 8kg vrece 😀 ale je tu aj to
Ja teraz píšem iba tie negatíva samozrejme je tam hrozne vela pozitív a krásnych vecí.. ale píšem to kvoli tomu že som nie raz zažila že dieťa chcela psíka a všetka starosť zostala na rodičoch.. a nakoniec psík skončil v útulku alebo zanedbávaný

jaga18
28. júl 2021

Naše šteniatko má už 2 roky (a týždeň) . Hygiene sme sa učili pár týždňov, tak necelý mesiac. Ale my sme sa pri ňom striedali, 2x za noc vencili... Podložku ignoroval, tak sme ho radšej nosili aj v noci von. Cez deň pekne vydržal, boli sme s ním doma na striedačku prvé 3 týždne. Bolo to o niečo náročnejšie, ako som si to predstavovala.
Teraz je to už pohoda, akurát denne upratovať chlpy, 2x týždenne poriadne vykefovat...
On miluje deti a deti zas jeho. Sám je ešte stále také veľké dieťa 😀 darmo mu už týždeň vysvetľujem, že už je dospelý, nech sa tak aj správa 😂

autor
28. júl 2021

@jaga18 tak to je riadny havkacik, deti musia byť paf..

autor
28. júl 2021

@jaga18 vencili ste aj v noci?

autor
28. júl 2021

@nika_val
Potrebu bude robiť na dvore a potom budeme zbierať trávnik.

timetotime
28. júl 2021

pokial chces psa musis si byt na 100% ista, ze to zvladnes, nemala by si mat pochybnosti. on bde dalsi clen rodiny a samozrejme je to v istom zmysle aj obmedzenie hlavne kym je to male steniatko co vsetko hryzie, ocika alebo moze zdrhnut.

gleep1
28. júl 2021

Prosím ta kúp civavu z útulku alebo čivavu s papiermi. Nekupuj z bazosu a podobnych stránok od množiteľov.

Ak si sama na výcvik netrúfas tak si môžeš zaplatiť profika alebo nájdi na okoli kynologicky klub a poraď sa v ňom s niekym.
My mame civavu a yorka a chlp v jedle som v živote nenašla a ja vôbec nie som taká že by som každý deň behala a odstraňovala chlpy. Keď sa toto niekomu deje, že ma chlpy v jedle tak to je podľa mna fakt extrém.

Uvedom si že je to naozaj ako ďalšie dieťa. Všade bude musieť ísť s vami alebo budeš musieť hľadať opatrovateľov. Či pôjdete niekam na víkend alebo na dovolenku, už to nebude len tak že sa zbalite a pôjdete.

Podľa mna pre deti super príležitosť ako sa naučiť zodpovednosti a mylsim si že chlpy môžeš dať pokojne na starosti 3 ročnému dieťaťu, samozrejme po tom čo ho to poriadne naučíš. V takom veku už by malo mat 2 veci v domacnosti na starosti. Ak ešte nemá tak je správny čas 🙂

jaga18
28. júl 2021

Áno, zo začiatku sme ho pre istotu vencili ajv noci. Veľmi rýchlo sa naučil, že von nechodím len tak zo srandy, tak sme ho len vzali na dvor na voditku do minutky urobil potrebu a hneď sme šli dnu. Bolo to v septembri, takže pohodicka, teplé noci, len tak v pyžame sme vyšli 😀 Ale zato bol zlaté šteniatko, takmer nič neznicil, okrem nejakých topánok, ale nábytok, či steny nikdy neobhryzal. Ani len svoje hračky neznici, dáva si na ne pozor, na rozdiel od jeho staršieho kolegu (zlatý retriever 11,5 ročný), ten všetky hračky zlikviduje do 5 min.

nika_val
28. júl 2021

Jasné dá sa aj tak že na trávniku a po každej jednej potrebe, pripadne po par dnoch zbierať pri 1 psikovi to je okej
Venčenie v noci zo začiatku ano.. postupne prespala polku noci potom celú 😊 teraz ich kolko krat musim aj budit rano 😀
Naozaj si budte na 1000% ista ze to chcete, ono za tým naozaj nie je len pekné
Naše vyrastali v dome a teraz ked sme sa prestahovali do bytu tak nemôžu zostať samé, lebo moc vyvadzaju stale s nimi niekto musí byt. 🤦‍♀️

lindusss2016
28. júl 2021

@anthessa prepac, ale to mas odkial, ze maciatko musi byt z chovatelskej stanice, aby malo hygienicke navyky? 😂 mali sme uz x maciek, z ulice, z dvora, zachranenych, kazda jedna macka, co ju donesies domov a ukazes jej zachodik, bude chodit tam. Nerob si iluzie, ze v chovatelskych staniciach chovatelia trenuju maciatka, aby vedeli chodit na zachod 😂