Žuvací tabak na školách

9. mar 2023

Ahojte,

niekde som čítala o rozmachu žuvacieho tabaku na školách.

Mám doma chalanov v pubertálnom veku, chcem sa spýtať, dá sa to zistiť , ak by náhodou takéto niečo užívali / žuli /. Často im prehliadam veci, zatiaľ som nič nenašla, je mi jasné , že by to nepriniesli domov , ak náhodou, ale môžem na nich niečo spozorovať?
Aké to môže mať dopady na ich zdravie? Môžu to vôbec predať násťročným?

Ďakujem za každý postreh.

pelopeia
9. mar 2023

ja som v škole posielala rodičom taký súhrn o žuvacom tabaku aj nikotínových vreckách, môžem to preposlať. Predaj je rovnako obmedzený ako cigarety.. takže deti nemajú veľký problém sa k tomu dostať. V školách sme sa stretli s prípadmi, kedy sa deti medzi sebou hecovali, aby si naraz dali viac tých sáčkov.. skončili s kolapsom v nemocnici.. takže áno, má to dopad na zdravie detí a oveľa horší ako klasické cigarety.

pribinak
9. mar 2023

Aj zuvaci tabak obsahuje nikotín takze neškodná zábavka to rozhodne nie je

lulana79
9. mar 2023

u nás v škole sa to objavilo vlani, syn bol siedmak a na konci šk.roku odpadla spolužiačka po jeho požití... takže sranda to nie je... mali už niekoľko prednášok ohľadom toho... sú spolužiaci, čo to stále bežne nosia, pravidelne im to učitelia nájdu, nič si z toho nerobia, ani z toho, že im už hrozí trojka zo správania...

kacernakokse
9. mar 2023

Pokiaľ by to užívali často, mali by ďasná také rozožrate z toho, neviem ako to popísať ale je vidieť že to ďasno je na tom mieste iné. Ale keď to užívajú sporadicky, asi sa na to prísť nedá.

autor
9. mar 2023

@kacernakokse nedá sa to vycítiť ani z dychu napr?

kacernakokse
9. mar 2023

To vôbec, sú to mentolové alebo ovocné sáčky. Nepoznáš rozdiel od normálneho dychu. Jedine dôverovať svojim deťom, prípadne sa zmieriť s tým, že nie všetko v ich živote dokážeš ovplyvniť. Aj keby na to prídeš, neviem či by si si pomohla.

samskia
9. mar 2023

no ved to prave, ze sa ani podla mna neda ich uzivanie len tak odsledovat ako pri klasickych cigaretacha a prave preto su hlavne teda u deti v celku oblubene, lebo na to mama len tak nepride

mirka438
9. mar 2023

Mna by zaujimalo baby, da sa to kdesi nahlasit? Ked na vlastne oci vidavam pred jednou skolou ako si to deti medzi sebou podavaju ako taki dileri?

heln
9. mar 2023

ahoj, ja pracujem na internate, tam frcia skor nikotinove vrecuska, pokial to nenajdes, tak to nezistis. doveruj svojim detom, ze to nezuju.
ale vyvugli si ako sa prejavuje predavkovanie, pre istotu.

beybitko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lias3915
11. feb 2024

Viem že je to už nejaká doba ale zapojím sa. Cigareta má obsah nikotínu 2-4mg. Nikotínové vrecka 5-50mg. Ja používam 10mg a muž 20mg. Takze nikotínové vrecka su omnoho silnejšie ako cigarety. Jedno vrecko je teda cca ako 5 cigariet (keď berieme priemer) takze dopad je naozaj zlý. Ohrozuje to hlavne srdce, pri dlhodobom užívaní rakovina tvare, úst a tráviaceho traktu. Že to niekto užíva nezistis, nie je to cítiť. Maximálne tak tesne po úžití ale môže sa vyhovoriť že mal cukrík alebo žuvačku. Pokial naozaj nenájdeš obal poprípade samotné vrecúško nezistis to… čo sa týka stôp na dasnach tak to uvidis vtedy keď si dáva príliš často, avšak ak nejaké stopy po nich su tak stačí jeden deň a ďasná sa vrátia do pôvodného stavu. Maximálne tak môžeš vidieť podráždene alebo zapálene ďasná. Ale aj to len málokedy. Ako tu písali žienky predtým musíš len dôverovať že to neberie… a ešte je dosť obľúbené vapovanie a pri tom treba sledovať pach.. ak cítiš sladkú vôňu pravdepodobne to bude ono.

elly23
26. okt 2024

@pelopeia Ahoj, prosím mohla by som poprosiť ten súhrn?