Pekný deň,chcela by som sa informovať,či može banka alebo spolu disponent učtu zrušiť učet majiteľovi po smrti ale ešte pred dedičským konaním?Ďakujem za informácie.
Lenže nám sa to stalo my sme s mamou jediné dedičky ale spolu disponent a aj banka učet zrušili ešte pred dedičským konaním,čo mám teraz robiť?
Ďakujem za odpovede.
@angyalok jednoznacne chybu urobila banka. ak ten clovek bol iba spoludisponent a nie majitel uctu, tak taky clovek nesmie ucet rusit. Ak bol vsak spolumajitel a mal rovnake pravomoci ako majitel ucet zrusit mohol. Otazne vsak je, ci banka vedela, ze majitel zomrel. V kazdom pripade treba ist do banky a riesit to tam s riaditelom pobocky...
@angyalok to je nejake divne.... po smrti majitela uctu ho nesmie zrusit ani disponent... dokonca ani vybrat z neho nema narok
a zrusit ucet moze len a len majitel uctu ...
udaje o umrti zadava matrika do systemu a banka to vidi...
je iste ze ten ucet bol vybrany pred umrtim ? a aj zruseni?
inak ty v banke asi tazko nieco poriesis info o tom ucte ti nedaju, treba to oznamit v dedicskom konani... oni si vedia vytiahnut vypisy z toho uctu a zistit kedy a co sa presne s nim dialo. potom sa to zapocita do dedistva
Notárka mi dala vedieť,že učet bol zrušený po smrti.
Mali sme už aj dedičské konanie ale nevedeli sme,že otec mal učet v banke až teraz sme sa to dozvedeli tak som hneď volala notárke a ona dala žiadosť do banky aby jej dali informácie o učte,banka dala odpoveď,že učet bol zrušený.
Samozrejme,teraz to už budem riešiť cez sud.
@angyalok ja teda nie som pravnik, ale nemala by aj notarka rozposlat vsetkym bankam ziadost ci tam na neboheho nebol vedeny ucet? ved tych bank na SK nie je tolko... A myslím, že by si pochodila aj banke ak by si sa isla informovat aj s dedicskym rozhodnutim, kto zrusil ucet a z akeho titulu, kedze ucet moze iba majitel, alebo pozostalí.
ja som pred materskou robila v banke, určite spoludisponest účet zrušiť nemôže. Viem, že niektoré banky ponúkajú možnosť spolumajiteľa (ak to náhodou bol tento prípad) tak neviem aké sú tam postupy. Určite treba zájsť do konkrétnej banky, ale pokiaľ ste vy neboli na účte ako disponent, tak vám nemusia poskytnúť ani žiadne info. Ale určite by som zašla na vašom mieste do banky.
K notárovi - ten by si mal vyžiadať od banky informáciu, či nebohá mala v banke účet a ku dňu úmrtia aký bol zostatok. Ak sa aj peniaze vyberú, zostatok ku dňu úmrtiu by mal byť záväzný a suma by mala ísť do dedičského konania.
Nie nebol to spolumajiteľ ale iba spoludisponent,mne v banke nechceli dať info iba mi toľko povedali,že otec tam mal spoludisponenta a že učet zrušily ani toľko mi nechceli povedať že kedy až teraz to dali vedieť pani notárke tak od nej viem že učet zrušili po smrti pred dedičským konaním,
Neviem kedy nás bude volať k sebe notárka vtedy už budeme mať aj v dedičskom aj ten učet potom mi už budu vedieť dať všetky informácie ale ja aj tak budem žalovať banku lebo fakt toto je sila nemali na to právo to urobiť.
Nie, banka by mala iba stopnut nakladanie s uctom a ucet sa zrusi alebo prevedie na noveho majitela az po dedicskom vysporiadani.