Ahojte,
nenasla som takuto temu tu na MK, tak hadam to bude ok.
Som mama na MD, teda RD, ale chcela by som v spolupraci s mojimi kolegovcami rozbehnut nejake inovativne programy pre ludi na zosuladenie rodinneho a pracovneho zivota.
Mozno aj vdaka Vam najst napady, ako podporovat ludi (ci uz zeny na MD, RD, pracujucich rodicov, ci ludi, ktori si kvoli rodine tazko hladaju pracu, ci ako by firma mala reagovat a co zaviest), aby sme boli na jednej strane skveli rodicia a na druhej malli pracu, ktora nas bavi.
Budem rada, ak sa tu rozprudi debata a padnu napady.
zaujimava tema.neviem si to nejak predstavit.ale ja mam tiež taky problem ak mi maleho nezoberu v marci do skolky tak pridem nie o lukrativnu pracu ale predsa pracu 😒
No ja som mala o to postarané. Mám dobrú mamu a tiež aj svokru, pracovala som popri RD ale keď som nastúpila na VŠ tak som to už nestíhala, lebo aj moja práca nieje ktovie čo a tak som sa vrátila opäť na RD a pri tom mi neskončil TPP No som toho názoru, že matka má byť pri dieťati do tých troch rokoch. Samozrejme, ak je práca OK ale´bo nezaberá toľko času, alebo nevychádzajú € tak hej ale inak je dobre keď je pri dieťati. Poznám to lebo som išla od syna keď mal 10 mes. a vrátila som sa späť keď mal vyše 1 a 1/2 roka a celý ten čas ubehol ako voda. To obdobie mi už nikto nevráti tak si to ešte chcem do tých troch rokoch užiť a nestratiť ani minútu, potom sa narobím ešte dosť 😉
zienky dakujem za reakcie, ale ta moja otayka nie je len o tom, ze co s detmi do 3 rokov, ale vseobecne, 3 roky ubehnu a ked nechceme byt zienky domace, tak co by nam pomohlo? co uz pocas toho casu, ked sme doma . co by Vam mohla zabezpecovat firma..., co potom, ked nastupite spat do prace? aby ste to vedeli zvladat a zosuladit
1/ napr. v mojej firme by sa teoreticky dalo pracovat aj z domu, ale je s tym spojena tolka "byrokracia" (povolenia od x sefov, vselijake zabezpecenia pripojenia a pod.), ze sa o to momentlane ani nepokusam
2/ to, ze je zena na md alebo rd, neznamena, ze sa nemusi vzdelavat, prave naopak, mozno by zamestnavatelia mohli takymto svojim zamestnankyniam poskytnut trebars nejaky online kurz
3/ po navrate do prace je asi najhorsie "kam dam svoje dieta" skolky su preplnene, niekde beru vyhradne od septembra (akoby sa deti rodili len v septembri 😝), sukromne su pre vacsinu nezaplatitelne - zamestnavatelia by mohli mat svoje vlastne skolky (uplne najlepsie v blizkosti zamestnavatela 😀) s prevadzkovou dobou prisposobenou pracovnej dobe zamestnancov
4/ nie v kazdej firme sa to da, ale my sme napr. ako krpci obcas chodili s mamou do roboty - ked nas proste nemala kde nechat, zobrala nas do roboty, rozdala papiere, farbicky, ukladali sme sanony a pod. 😀 pre nas to bol zazitok
No bude to ťažké, na to sa priprav, ale každú to čaká 😉 Ja som to riešila a aj budem potom zasa riešiť tak, že vľa vecí si budem robiť tak, že vstanem skoro ráno a zasa zavčasu budem chodiť spávať. Mne to tak proste vyhovuje, lebo ráno som najviac čulá a tak. Variť, žehliť, prať, pripravovať a všetko čo sa len dá. 😅
keby mi niekto rano vodil deti do skolky a ked pridem z prace tak mat navarene a upratane aby som sa mohla venovat iba detom.asi tak som to pochopila 😅
hm, dobra tema, prave ju doma intenzivne riesime🙂
Myslim,ze to nie je ani zdaleka uloha len pre zamestnavatela, ale aj pre spolocnost
ale k veci:
zo strany zamestnavatela by pomohlo:
-flexibilny pracovny cas
-moznost prace z domova
-skrateny pracovny uvazok
-prispevok na jasle alebo skolku
-v pripade velkych firiem mozno rovno jasle alebo skolka patriace k firme
stat/obec by mohol:
-zriadit moznost oficialneho opatrovania cudzieho dietata formou zamestnania na cely uvazok( napr. mama A chce byt doma s vlastnym dietatom 3 roky, priberie si do celodennej starostlivosti dieta mamy B a od obce dostava priemerany plat+ plati dane a obec za nu plati odvody) viem,ze to znie ako utopia, ale napr. v Dansku to vyborne funguje
- zvysit kapacitu jasli/ skolok,aby rodicia, ktori chcu ist pracovat mali realnu sancu dostat miesto pre dieta
-dotovat miesta v jasliach/skolkach, aby si to priemerna rodina mohla dovolit
No a na zaver celkom subjektivne. ani jeden z nas nema na blizku rodicov, mozeme sa spolahnut akurat sami na seba.
nemam sancu malu rano odviest do jasli-jedine,ze by som ju tam tahala o 6.30 a tak to robi manzel, pri vareni , nakupovani a drobnom upratovani sa striedame podla potreby.
1x do tyzdna k nam chodi pani na upratovanie, takze ked pridem domov, venujem sa malej a manzelovi
Ahojte - mne by uplne stacilo, keby skolky boli otvorene tak, aby rodicia mohli pracovat 8 hodin + cesta z/do prace. Nevidim celkom vyznam v skolke, ktora je otvorena od 7,30 do 15,00 tak ako u nas(dedina 35km od krajskeho mesta). A pritom cesta do najblizsieho vacsieho mesta (s moznostou dobrej prace) trva minimalne hodinu.
Podobne ako emjee by som uvitala volnu pracovnu dobu, resp. moznost pracovat z domu. Ved maily a telefonaty viem vybavit uplne kdekolvek. Uz davno nevidim zmysel, ked zamestnavatel trva na 8-hodinovej pracovnej dobe bez ohladu na odrobenu robotu (hlavne ked vacsina administrativy v zahranicnych firmach ma v zmluvach formulku o praci nadcas, ktora je uz zohladnena v mzde... ale skor ta domov nepustia).
A jeden moj znamy ma skvelu teoriu o "toceni penazi". Keby kazdy priemerne zarabajuci tocil peniaze, bola by na tom aj ekonomika ovela lepsie - menej nezamestnanych, lacnejsie ale dostupnejsie sluzby a pod. A to v style - ja dam zarobit pani za upratovanie, hoci aj len dve hodiny do tyzdna - mna to nezabije(financne nezruinuje) a mam cas na svoju rodinu, pani nesedi doma nezamestnana a ma peniaze na to, aby ich "tocila" tam, kde potrebuje ona, odvadza dane a pod.
...v prvom rade by si zamestnávateľ musel uvedomiť, že matka zamestnankyňa nie je pre jeho firmu hrozba, ale výhoda ... prečo? pretože je to žena,ktorá si preskakála všetkým možným, prácu potrebuje, je zodpovedná... tých pár dní,ktoré strávi na OČR by sa nemali brať ako tragédia...
- flexibilný pracovný čas (je mi strašne keď nemôžem ísť na synovu besiedku do škôlky ☹)
- práca možná aj z domu v prípade OČR
ja som dostala notebook, aby som mohla v pripade potreby pracovat z domu....
mam skoro flexibilny pracovny cas
nerobim nadcasy
a co by mi este chybalo?
hned ako som videla temu, tak ma napadla skolka (ako uz bolo spominane), kde zriadovatelom bude zamestnavatel, blizko nasho arealu... ale u nas to je nerealne, nebol by vysoky zaujem, lebo vekovy priemer zamestnancov je dost vysoky....
ale prijala by som akcie rodin s detmi, napr. Mikulas, lyzovacka, MDD - tu sa maju sancu aj neformalne spoznat rodiny s detmi... niektore firmy to maju, ale je ich minimum, a velmi si to pochvaluju, hlavne manzelky zamestnancov, ktore su na MD a takto maju prilezitost niekam ist, spoznat kolegov manzela.
No takuto moznost maju asi len vo Svédsku. A robit pracu co nas bavi a nielen pre peniaze o tom vela ludi moze len snivat. Ja budem pracovat doma ako zivnostnik neskor ale budem sa musiet obracat ak chcem nieco zarobit.
Emjee bod c. 4 si neviem ani predstavit, lebo tu by to urcite ziadny séf nepovolil. 😒
mne by stacil flexibilny pracovny cas ..... to mi strasne chyba, hlavne ked potrebujem ist po maleho do jasli, pretoze sa mm neda alebo odist na besiedku .... je mi jasne, ze nie vsade je to mozne, ale tam kde sa to da, by mohli vyjst v ustrety
ahojte,
tak ja napisem najskor co mame a potom co mi este chyba:
nasa firma zabezpecuje:
- mamicky na md maju notebook, ak nie na ich vlastnej adrese su pravidelne informovane o akciach vo firme , o zmenach atd., maju pozvanky na vsetky firemne akcie ( robi sa letna akcia pre rodicov s detmi, mikulas a ine prilezitostne )
- moznost pracovat na polovicky pracovny uväzok
- moznost pracovat z domu - home office
- nikto nikomu nenadava ked v pripade potreby prinesie dieta do prace ( nie je to ale politika firmy, kedze pracujeme v open space )
co by som privitala:
- zabezpecenie miest v skolkach blizko firmy ( v ba dost tazke )
- prispevok na skolku ( mozem dat dceru len do skolky sukromnej, ine casovo nesplnaju moje naroky )
ja si nemyslim ze treba byt nevyhnutne doma 3 roky - moja mala je napr. velmi socialna, ideme ju dat do skolky teraz - ma 2,5 - bola uz 2x na pol dna v skolke a velmi ju chvalia ucitelky ako spolupracuje a je sikulka, ma tam uz kamaratov a vecer mi uz rozpravala ze ide zase do skolky ako sa tesi...( je to trieda 3-4 rocnych deti ) v poctate bola podla mna na skolku pripravena uz v 2-och rokov psychicky a tiez fyzicky, ale nemali nikde volne miesto...deti su rozne...spolocnost by mala byt pripravena zabezpecit skolky aj pre taketo deticky...
taktiez ked mamicky musia alebo chcu ist skor do prace, mohla by vzniknut nejaka siet opatrovateliek overenych statov - mozno aj nejaka forma vyucby takychto ludi, ktore by v takychto pripadoch zaskakovali za statne zariadenia...
my mame momentalne opatrovatelku, ako hovorim zacinami skolkov, od marca na ostro ...ja som v praci od 15-tich mesiacov mojej dcerky, zamestnavatel mi vychadza v ustrety vo flexibilnom pracovnom case, moznosti home officu a pod. ... na druhej strane kedze mam cast podriadenych aj v zahranici, musim chodit raz za cas na sluzobky aj ked mi to vobec nie je po voli a radsej by som bola doma s malou ☹ v tomto veku to este tazko chape ze sa vratim po viacerych dnoch a dost tazko to preziva ☹ cize by som privitala moznost brat dietatko so sebou s tym ze v inych krajinach by boli nejake miesta kde sa o dietatko pocas dna postaraju, kde sa moze v mojej blizkosti zahrat... aj ked to by som uz asi vela chcela 😅
hm, skrateny pracovny uväzok a flexibilna pracovna doba su dvojsecne, moze sa to obratit proti zamestnancovi. Napriklad pri skratenom pracovnom uväzku a teda aj nizsom plate moze zamestnavatel pozadovat rovnaky vykon - ved to mnohe iste poznate, ked sa vratite po dovolenke, caka vas halda prace na stole, nikto to za vas nespravil. Podobne aj flexibilny pracovny cas -zamestnavatel vam moze povedat, dnes tu ostanes, kym sa to nevybavi, trebars do jedenastej v noci , vsak zajtra prides neskor. A ked sa to stane pravidlom, niekolko krat do mesiaca, mate problem.
zienky, super, vdaka za vsetky prispevky, i ked som cakala viac reakcii 😉
emjee, , albireo ale aj dalsie - trefne
chcela som sa aj vdaka Vam pozriet aj na ine moznosti, ci napady, ktore tu padli. Mna napr napadlo, zeby sme ako rodicia pracujuci privitali mat v praci nejaky poradensky servis - skolskeho psychologa, logopeda... ako zvladat deti a ich svet a problemy...
A mozno dalsi podnet, skusme sa na to pozriet aj pohladom oteckov, lebo rodic je aj muz, takze tie programy zo strany zamestnavatela, nemusia byt len pre nas zeny na MD, RD, ale aj pre vsetkych rodicov.
tak, co dalsie okrem skolka, pruzny pracovny cas, vzdelavanie (ake konkretne by ste privitali, ked ste doma...)
vdaka
Ja by som najviac uvitala, keby spolocnost prijala fakt, ze deti su absolutna priorita spolocnosti a zaroven jej buducnost. To, co do nich vstepujeme v spolupraci so skolstvom, si ponesu na cely zovot. Pre mna je vsak strasny fakt, ze moje dieta travi v skolke 8 a viac hodin a to mam ustretoveho zamestnavatela, mam flexibilnu pracovnu dobu, viem pracovat z domu atd..... Ale bezdetni kolegovia vzdy strasne na mna zazeraju, ked posledna prichadzam a prva odchadzam. Mnohi ani netusia, ze si pracu potom dokoncujem v neskorych nocnych hodinach, ked moje dieta uz spi. Este viac by som uvitala, keby pracujuce matky mali za rovnaky plat zo zakona minimalne o hodinu denne skratenu pracovnu dobu. Myslim, ze by to bolo osoznejsie ako nemenovanym spoluobcanom stavat domy, ktore si aj tak znicia.... Dalej ma napada, ze jeden z rodicov by mal mat napriklad o pat dni viac dovolenky v roku. Narok na ciastocnu nahradu mzdy pocas OCR. Dieta ked je chore, potrebuje rodica.Dalej by mal mat jeden z rodicov narok na dodatkovu dovolenku v pripade, ze pocas prazdnin nema kam umiestnit dieta.
to co mne na Slovensku chyba je najma viac pracovnych ponuk na polovicny uvazok 😒
Zijem v UK uz druhy rok a tu je bezne,ze maminy pracuju par hodin do tyzdna,resp. 2-3 dni v tyzdni a zamestnavatel je velmi ustretovy co sa tyka pracovnej doby.
ahoj,
ako Vas tak citam baby,môj plan na otvorenie sukr. MS ktora rodica nezruinuje by sa super hodila, no ma to jeden veeelky problem. A to su peniaze.Z fondov EU ich nemôzem dostat a uver v banke nedostanem, vzhladom na nasu hypoteku.A som aj logopedicka 😉 , tak u mna by ste to mali vsetko v jednom.
A teraz k teme :
mne zasuladenie rodiinneho a prac.zivote vychadza iba na jedno. A sice, ak budem pracovat na svojom.Takze ak mladsi syn bude mat dva roky chcem si otvorit sukr.logop.ambulanciu.O pracu sa nebojim, deticiek s tymto problemom je neurekom a logopedov malo.
V sucasnej praci nikto neberie ohlad na to, ze mam dve deti.Vychovavala by mi ich mamina a to nechcem.Takze aj ked to bola super praca a dobre zaplatena,musim sa jej vzdat 😔
daducha, teraz idu nove , EU vyzvy a fondy, skus sa na to pozriet, mozno by ti to preslo a mozno skus ponuknut tu moznost skolky nejake firme a skombinovat tie fondy, skoda ze si v KE🙂)
holky vdaka za tuto temu, su tu podla mna vyborne tipy.
Pracujem v zahranicnej firme a vidim, ze v Nemecku napr. je bezne, ze zeny pracuju z domu alebo na polovicny uvazok. Povedala by som, ze u matiek sa malymi detmi je priam ojedinele pracovat na plny uvazok. Len mi je luto, ze napr. tu v Cechach to este nie je az tak bezne + su preplnene jasle a skolky do posledneho miesta.
hada - ja mám prácu čo ma baví a už pracujem - vieš čo by pomohlo mne? napríklad jasličky - alebo škôlka..... to mi sľubovali než som odišla na MD a bohužial z toho zišlo a tak sa mi o malú stará mamina...