Dobrý deň, bývam ešte u rodičov, mám tam už niekoľko rokov svoju mačku. Idem sa ale sťahovať s partnerom do vlastného bývania, čakáme dieťa. Neviem ale či si mačku zobrať so sebou, nakoľko je už dlhé roky zvyknutá na rodičovský dom, zároveň ale mame silne puto, a neviem čo bude pre ňu lepšie. Čo by ste robili na mojom mieste ? Na mojich rodičov nie je naviazaná, neviem či by nebola smutná, zároveň neviem či by bola v novom šťastná, je dosť plachá povaha, tuto v rodičovskom dome ma už svoje skrýše.
mam znamu, ktora cakala babatko a mala macku v byte, vsetko prebehlo dobre. macka mala samozrejme vysterenia pred narodenim babatka, ze je zdrava.
Samozrejme, aj placha macka si zvykne v novom dome...
Ja ked si spomeniem na odyseu s nasim prvym kocurom 😂 Zachranene maca od nasich rodicov zo zahrady, co som doniesla manzelovi, ked sme spolu boli este len dva tyzdne, ze na tu mas macku 😂 Isiel s nami zo Slovenska do nemecka, s nemecka sa stahoval do UK (chudak kde ho tri mesiace colaci drzali vo francuzku na hraniciach, lebo sme zle vypocitali karantenu po ockovaniach), potom tri roky s nami v UK a nazad do nemecka... On bol taky splachovaci, rychlo si zvykol.
@anamaria75 to ale nebola otazka 😂 macky v byte nemaju ziaden vplyv na tehotenstvo zeny 🤷♀️ ale zaujimalo by ma, ake vysetrenia sa podla teba robia 🤔
Ja by som si vzala, aj ked sa hovori, ze macky su fixovane na miesto, nie na ludi. Ale ja som sa s mackami stahovala uz x krat. Moj prvy kocur zil na 5 roznych miestach. Momentalne mame v byte 2 macky, starsi kocur bol zvyknuty len tu, ked sme kupili pozemok s chatkou, zacali sme ho tam nosit, najskor sa bal a otukaval sa postupne kazdy den trosku a teraz je uz kral dzungle a beha kade tade. Mensiu macku sme tam naucili od malicka, tak pre nu to bolo hned prirodzene, ale nase macky teraz maju dva domovy a spokojne su vsade. Nosime ich so sebou aj na dovolenky, na cudzich miestach su trosku vyplasene, ale zvyknu si, neboj, kludne ber.
My sme sa stahovali s mackou, oni su teritorialne, takze sa potesila, ze nieco nove moze byt jej 🙂 Hned si vsetko pobehala, onuchala, ked ziatila, ze ozaj tam ziadna ina cica nie je, tak si to vo svojej hlavke zabrala pre seba a uz bola spokojna 🙂
Iste si zvykne, my smrnraz zobrali kocura na prázdniny k babke a po vikende u sa s nami nechcel vratit. Cize sa mu na novom mieste zapacilo...
@lindusss2016 to vážne nemajú mačky vplyv na tehotenstvo?
A čo tak toxoplazmóza...
Ďakujem vam, ja to teda skúsim 🙂
@zazvorka87 pracem smrad po mačkách a psoch už roky, a nevadí mi to 🙂 a dieťa nechodí na zachod a nemusíš ho prebalovať? Mačky sú práveže veľmi čistotne.. a neviem teda kde som napísala že sa sťahujem do bytu 🙂 a hlavne som ešte nenapísala ci to je vonkajšia alebo vnútorná mačka, mačka ktorá žije cely život vnútri by sa asi moc dobre vonku nemala, a naopak ta čo žije vonku by sa nemala dobre vnútri .. a to že ťa žiadna mačka nemala nikdy rada, neznamená že mačky nemajú radi ľudí .. nechápem celkom tuto nenávisť ľudí voči mačkám 😅
@lilianka28 toxoplazmózu prekonajú najčastejšie už mačiatka, a neodporúča sa v tehotenstve chytať cudzie mačky, inak pokiaľ ma človek doma zdravú mačku, je riziko nízke. A toxoplazmozu môžeš chytiť aj z masa, vajec, zeleniny, to by sme nemohli nič jesť ani piť, nič chytať a nikam chodiť 🙂
@lilianka28 toxoplazmozu dostanes na 95% z neumytej zeleniny a nie macky... hadam nechyta macacie vykaly v toalete a potom ides neumytymi rukami jest? To hadam nie...
@lilianka28 predpokladáme, že svoju mačku má odčervenú, očkovanú a veterinárne sledovanú. Toxoplazmózu môže dostať od cudzej mačky nie tej svojej. Vždy si pre istotu môže dať urobiť test na toxoplazmózu v tehotenstve pre istotu, aj ja som tak urobila... vyžiadala som si test
Ak je na Teba naviazaná, určite si ju vezmi so sebou. Vždy sa vraví, že pes je naviazaný na človeka a mačka na miesto, ale nie je to vôbec pravda. Po jednej obzvlášť dlhej dovolenke sme sa vrátili domov, naša mačka mala 4 týždne opatrovateľku, ale keď nás počula pred dverami... Ďalšie dva týždne sa od nás doslova nepohla, spala pri našich nohách, vždy bola v izbe, kde sme boli my... Tiež sme sa s ňou sťahovali niekoľkokrát a vždy sa v priebehu 2-3 dní prispôsobila novému miestu, hoci je veľmi plachá.
Do nového bytu jej vezmi jej obľúbené veci. Jedlo, vodu a záchodík daj na bezpečné miesto (ľahko dostupné, tichšie, blízko možného úkrytu). V byte už asi budeš mať svoje veci, tak to sú pachy, ktoré pozná. Pokojne nechaj tu a tam, na gauči, na stoličke, na vani... prehodené svoje nosené tričko. Ak je na teba navyknutá, bude jej v novom dome s tebou oveľa lepšie než na starom mieste bez teba.
@lindusss2016 môžeš mi o tých dovolenkách napísať viac? ako to funguje? púšťaš ich aj vonku? A ak áno, tak po akom čase?
My prázdninujeme na dedine a berieme so sebou aj mačičky... už tam boli 3x, ale nikdy neviem ako dlho ich mám nechať adaptovať sa na dom pred tým, ako ich pustím vonku...
@lilianka28 kto ma aspon zakladne poznatky o chove maciek a o toxoplazmoze ako takej, tak vie, ze pri bytovrj macke sa toxoplazmozy bat naozaj nemusi 😉 toxoplazmozov sa nakazia macky len raz v zivote (ak vobec) a su infekcne len par dni. Macka chovana v byte na granulaich sa v zivote s tou nakazou ani nestretne 🤷♀️ takze nie, nema vplyv na tehotenstvo zeny....
@marseillefan na dovolenky som myslela tak, ze si niekde prenajmeme chatu a tam ich nepustame von. Ale na nasej chate ano, tam behaju, aj nirkolko hodin o nich nevieme. Ale teda prebiehalo to tak, ze sme kocura prvykrat doniesli do chaty, najskor bol asi len 2 hodiny vo svojej prepravke, potom sme ho vypustili, ale hned si nasiel miesto pod postelov a odtial cely den nevysiel, dvere boli prve dva dni zavrete, kym si zvykol na interier, potom sme ich otvorili, ale von nesiel. Az po par dnoch zacal vykukat, pomaly sa vzdaloval od chatky, ale pri kazdom zvuku utekal rychlo naspat. Parkrat sme ho nechali v prepravke na dvore nejaku chvilu, odtial sledoval dianie. Potom uz zacal chodir volne po dvore, ale sledovali sme ho nejaku dobu, ani sa nevzdaloval. Teraz uz chodi kade tade, nevieme o nom aj par hodin, ale vacsinou na volanie pride. Mame vsak velky pozemok na konci dediny, za nami pole a les, aut minimum, vacsinou sa motka po luke a nahana motylikov 😁 ale je kastrovany.
@lindusss2016 a keď teraz chodíte na vašu chatu, rovno ich púšťate von, alebo ich necháte nejaký čas adaptovať sa vo vnútri?
Lebo my máme takú mačku, ktorá bola síce kastrovaná, ale vo vnútri dlho nevydrží a hneď sa pýta vonku (aj keď sme na prázdninách)... a vie byť vonku aj viac ako deň. Zrejme je to kvôli jej loveckým inštinktom, lebo často niečo prinesie... majstri, čo u nás robili, ju volali tiger, lebo raz doniesla (a to si nevymýšľam) menšieho zajaca (alebo králika?)
No a bojím sa ju hneď pustit vonku, obávam sa, že si nebude prostredie od minula pamätať a bude hľadať svoj normálny domov a stratí sa...
asi by som nemala srdce nechat ju len tak rodicom v dome, ano zvykla si, ale teda to je podobne ako so psom, to proste je clen rodiny a tam to pre mna hasne 🙂
@zazvorka87 Ako kŕmičku? Mačkou sa dá vytvotiť si rovnako nádherný vyťah ako s hociktorým iným zvieraťom. Psom, koňom, slonom.... len to musí byť človek človekom a nie netvor. To zvieratá vycítia. S niekým takým by som ani ja nič nechcela mať, tak sa im nečudujem.
A odpoveď na pôvodnú otázku, mačka si na presťahovanie bez problémov zvykne, tiež sme sa sťahovali s mačkou.
@marseillefan rovno ako otvorime dvere auta, tak vypustame z prepravky 😂 celu cestu tam mnaukaju, nemozu sa dockat. Ked odchadzame, uz su v aute ticho a spia 😂
@lindusss2016 😂 😂 😂
@lilianka28 toxoplazmózu dostanete skôr z mäsa, alebo zle umytej zeleniny, ako od mačky. Dá sa nakaziť z mačačích výkalov, nie priamo od mačky. Predpokladám, že dodržanie hygieny pri upratovaní mačacej toalety je samozrejmosť. Ak je mačka držaná len v interiéri, nie je takmer šanca, aby mala toxoplazmózu. Mačky sa nakazia od hlodavcov a infekčné sú len krátky čas.
Ak si ju vezmete k sebe bude určite viac rada ako s rodičmi a bez teba, možno bude zo začiatku vyplasena z nového prostredia ale zvykne si rýchlo
@zuzanaam presne tak
@zazvorka87 nesúhlasím. Áno sú mačky svojské ale. Máme kocúra kt je fixovaný na sestru. Keď šla na mesiac preč kocúr ako počul že sa otvárajú dvere hneď utekal že kto to ide. To robil týždeň. Má so sestrou vzťah taký pretože keď prišiel bola to vystrašená mačka kt nevedela čo je to jesť z misky. Sestra si ho brala na ruky a k sebe do postele. Mačka je čistotny tvor, hovienko po sebe zahrabe. Smrad nie je ak je záchod uzatvorený.
Mačka nám ochorela, pred týždňom zomrela a nie je to IBA zviera je to člen rodiny pre niektorých
Urcite si ju skus vziat. Zvykne si. Ked si zvykla nasa, tak podla mna uz kazda. My sme mali macky roky dnu, lebo byvame pri hlavnej ceste. Potom sme odisli stavat inde. Mackam sme dali moznost ist von. Jedna bola zo stahovania v takom strese, ze som ju nemohla ani vnutri najst, nechcela jest, som sa bala, ze skonci na infuziach. uz som vymyslal inzerat, ako ju darujem. Trvalo to par tyzdnov. A teraz je to uplne uzasna macka, cely den chyta mysi, revir ma obrovsky, skace po stromoch, necha sa pohladkat aj detom, co inak ani doma nechcela, vecer sa vrati na veceru a na noc macky zavriem, aby ich nieco nezozralo.
Druha macka sa s nami stahovala uz 2 x a zvykla si 🙂
Ano vzali sme aj macku, vzdy ked sme sa stahovali, rychlo si zvykla...bol to proste clen rodiny. Prve dni bola v dome, potom skumala novy teren vonku...vyskusaj a uvidis, ked sa zmeni spravanie, mozes ju odviezt nazad domov...ale podla mna - pokial tam bude mat teba, svoje zradlo, svoj pelech, rychlo sa preorientuje...