Dobry den,da sa pouzit screenshot ako dokaz,ze niekto pouzil na svojom profile fotografie mojich deti ? Pretoze fofografia je uz zmazana,neviete mi poradit ako postupovat ?
A čo dotyčného resp.dotyčnú zavrú do basy či ako.
Súhlasím s Butyha, ak niečo zavesim verejne nejake foto, musím rátať s tým že to niekto môže použiť.
Nevravim ze zavru do basy ale predsa neviem kto tie fotky pouziva tu osobu nepoznam tak je jasne ze mam o svoje deti strach .Vy by ste to nechali tak ? Nepodavali by ste tresne oznamenie keby ide o vase deti?
Určite by som nepodavala žiadne oznámenie. Pouc sa z toho.
Ja chcem podat hlavne kvoli tomu aby policia vypatrala meno kto to urobil lebo nevystupuje pod svojim
@emmaemm
Presne ako pise @mondolina - treba si z toho zobrat poucenie a co sa da vsade pomazat (aj ked co je raz na internete...)
A ci by som to tak nechala? Uplne hypoteticka otazka - ja by som sa do takej situacie ziadnym sposobom nemohla dostat.
Ja len zasnem nad tym, co su ludia schopni zavesit na (a)socialne siete...
Co tak sa zamysliet aj nad tym, ako to budu s odstupom casu (par rokov) brat ich deti....?
@butyha Ja tiež občas len oči otváram, minule ma šokovala kamoška, ktorá zavesila na sociálne siete úplne nahé fotky svojho ročného syna, toto fakt nepochopím. ☹
@janickacrazy
Pekny priklad - a to napr. deckam na posmievanie/zosmiesnovanie v skole staci ovela menej - smiesna ciapka, ktoru mal spoluziak v detstve (za 10 rokov bude deckam "smiesne" v podstate vsetko co je teraz podla mamiciek "cool"), odstavajuce ucho, cumlik s korytnackou, ...
Deti vedia byt velmi zle, zlomyselne :|
Ja som len chcela poradit ,co si myslite,co vyriesi tresne oznamenie na osobu,ktoru ani nepoznam menom,ci ho vobec budem moct podat a zistia to meno podla ip alebo ako?
@emmaemm no problém je ten ze to nie je trestný čin takze trestne oznámenie bude bez výsledku a polícia sa tym zaoberať nebude. U nas je trestný čin len skutok ktorý je v trestnom zákone presne definovaný. Jedine co by sa dalo napadnúť su mozno autorské práva k fotografiám. chapem ze takáto situácia u rodiča vyvolá silne emócie no jedine riešenie je mysliet na prevenciu a neuverejňovať fotografie tam kde sa daju voľne stiahnuť.
@emmaemm
Ako som napisala hned v povodnej odpovedi - screenshot nema podla mna ziadnu vahu. Naozaj nie je nieco take problem vytvorit.
Co sa tyka trestneho oznamenia - s tym skusenost (nastastie) nemam, ale predpokladam, ze by v nom malo byt uvedene, aky priestupok/zlocin bol neznamou osobou spachany - dost tazko si aj s mojou pomerne velkou fantaziou viem predstavit, co tam uvediete....
Ak by sa tym aj policia zacala zaoberat (sklzavame do roviny utopie...) - zavisi, kde tie fotografie boli zverejnene, t.j. ci su dane stranky vobec v "dostupnosti" nasej policie - dost tazko bude admin nejakeho zahranicneho portalu vytahovat a posielat obsah logov (ak nieco take vobec loguju) na ziadost policie SR....
Ak by sa aj take stalo - staci, aby ten, co fotografie uverejnil pouzil nejaku jednoduchu formu anonymizacie (VPN, ...) - IP k nicomu (vacsina VPN providerov zo zasady neloguje komunikaciu). Nehovoriac o tom, ze jedna IP ako taka je casto na urovni poskytovatelov pripojenia zdielana velkym poctom koncovych uzivatelov....
Takze aj ta utopia vyzera fakt ze bledo.
Ak sa predsa len rozhodnete podat trestne oznamenie, napiste nam prosim, ako sa k tomu policia postavila a ake kroky podnikla - naozaj by ma to zaujimalo, bez ironie.
Osobne si myslim, ze by sa mali venovat podstatne zavaznejsim podnetom.... Ale jeden nikdy nevie.
Bolo to zverejnene na instagrame v tzv "pribehu" cize fotka co do 24 hodin zmizne takze preto tam uz nie je ,ja sa v tom taktiez nevyznam ale mam strach preco takto niekto pouziva nie jeho vlastne fotky viem ze tazko dosiahnem aby bol ten co to urobil nejak potrestatny ale neviem co podniknut ked to nechcem nechat tak
Mna by zaujimalo ako si sa k tym fotkam dostala. Predsa, ak je to v pribehu na IG, tie pribehy sa ukazuju len o ludoch, ktorych sledujes, nie?
A trestny zakon sice pozna cast o ochrane osobnych udajov, ale je tam vynimka. Ak ty zverejnis fotku na socialnej sieti alebo hocikde na internete a vie si ju vyhladat kazdy, nie je jej zneuzitie trestny cin. Da sa aj instagram a aj Facebook skryt pred ocami verejnosti a do "sukromia" si pustas len ludi, ktorych si sama schvalis. Ked uz chces zbierat lajky na fotky, tak si zamkni profil ;)
@jeniixaa
Je v podstate jedno, ci to clovek zverejni public, alebo len v nejakej private skupine - raz je to nazdielane v ramci danej siete (ksichtokniha, ...) tak uz len tym, ze sa tam clovek zaregistruje, suhlasi s podmienkami danej sluzby - vsetko co tam da, je automaticky "ich".
Nieco clovek zmaze? Iba naoko, v archive vsetko zostava :|
A to, ze teraz platia nejake pravidla, umoznujuce uzivatelom selektivne obmedzovat pristup k informaciam (vratane fotografii), ktore tam daju je super, ale ziadna z tych sluzieb negarantuje, ze tie pravidla budu platit navzdy - ked sa rozhodnu ze je pre ich bussiness model vyhodne nieco ine, ludia sa mozu aj povesat a nic s tym nespravia.
@butyha ja to chapem, len mi nejde do hlavy ako to objavila v pribehu na IG..ja tiez pouzivam instagram, ale pribehy vidim len od lidi, ktorych sledujem..takze logicky, musi vediet, kto jej fotku pouzil...a co sa tyka toho, co je raz na nete, je tam stale, mne je to jasne...ale ak si profil uzamknem, je mensia sanca ze sa k tomu niekto dostane...zial, na instagrame ma profily odomknutych 90%uzivagelov, lebo cim viac lajkiv mas, tym viac si instaclovekom 🙂
@jeniixaa
Ako na to prisla, netusim 🙂 "Instaclovek" - trefne 😎
@emmaemm
Ok, autorsky zakon by sa na to (povedzme, s pritiahnutymi vlasmi) mozno aplikovat dal.
Predpokladam teda, ze ste tam mala uvedene, ze tie fotografie su vasim vlastnictvom a ich pripadne sirenie je bez vasho suhlasu zakazane... Asi nie, ze?
Dokonca predpokladam, ze to ani na ziadnej socialnej sieti nie je kvoli jej pravidlam mozne (ako som pisala vyssie, co tam clovek da, je "ich").
A teraz si to porovnajme s nezakonnym sirenim ilegalnych kopii hudobnej a filmovej tvorby (autorsky zakon sa nejakym sposobom snazi chranit prave zaujmy velkych korporacii/studii) s mnoho-mnoho-milionovymi stratami (vycislene studiami) - a co s tym robi policia...? Recnicka otazka 🙂
Ako pise @mondolina - "bububu" je fakt vystizne.
Nepredpokladam, ze sa tu na MK objavi na tuto oblast odbornik, a este aby zabludil tu do fora. Miziva sanca.
Ak podanie trestneho oznamenia citite ako potrebne, smelo do toho.
Nas (opacny) nazor je nepodstatny.
Naozaj by ma ale v tom pripade velmi zaujimal pristup policie.
policia take hovadiny riesit nebude. Fotka je zmazana a ty mozes premyslat, ci sa ti nabuduce oplati zverejnovat fotky svojich deti. A ked ich budes aj nadalej zverejnovat, nediv sa, ze ti ich niekto zase ukradne.
Myslím, že polícia sa takýmto prípadom zaoberať nebude. Pokiaľ máte fotky na FB, tak si treba nastaviť viditeľnosť fotografií, priatelia fotky s veľkou pravdepodobnosťou nezneužijú. Ak sú viditeľné pre verejnosť, tak žiaľ, treba s tým počítať.
Polícia by pátrala po IP, ak by existoval ešte reálny dôkaz v čase, keď sa TO podáva. To, čo máte vy, dôkaz nie je.
Ja zásadne nezverejňujem fotku svojho syna na FB a ani na sociálnych sieťach, max. pošlem fotku súkromnou správou, ale keďže nezvyknem pozerať ani cudzie profily a ani instagram cudzích ľudí, sotva by som na takéto niečo aj prišla.
@andrbeata ked mas o svoje deti strach naco vycapujes ich fotky ?? takisto ako facebook instagram tak isto aj modry konik ... je to vsetko verejne .. naco to robite ??? sa necudujte potom... myslim si ze s tym nic nenarobite. Ak dana osoba tu fotku dala prec zial mate smolu aj e to len a len vasa chyba. Vela zien je hlupych a davaju si fotky narodenych holych babatiek deticiek. Necudujte sa.
Nemyslim, ze screenshot moze byt pouzity ako "dokaz" - take nieco sa da velmi jednoducho vytvorit v lubovolnom foto editore.
Ked raz nieco zavesite na internet, cudovat sa naslednemu "zneuzitiu" sa mi zda detinske...