Zmierenie sa so smrťou

6. dec 2024

Ahojte, táto diskusia bude možno pre mnohé z vás smiešna, aj preto píšem anonymne. Mám 23 rokov, nedávno mi zomrela sesternica rovesníčka. Bola zdravá, prišlo to náhle zo dňa na deň. Strašne ma to bolí, na pohrebe som sa zosypala a neviem odvtedy na nič iné myslieť aj keď je to už skoro mesiac. Keď som bola dieťa umrela mi babka, odvtedy som nebola na žiadnom pohrebe a so smrťou som sa takto blízko nestretla. Sesternicu som videla naposledy plnú života, zabávali sme sa, smiali a o pár dní na to len mŕtve telo v truhle.
Poraďte mi prosím nejaké knihy, články, podcasty o smrti. Je to súčasť života, aj keď bolestivá.. cítim, že sa musím naučiť to prijímať a pracovať s týmto typom prázdnoty a bolesti. Čítali ste niečo kde pekne píšu o umieraní a procesom zmierenia sa so stratou?

janinah
6. dec 2024

Si veriaca?

autor
6. dec 2024

@janinah áno

zuzudrnda
6. dec 2024

Veľmi odporúčam E.K.Rossovu - Svetlo na konci tunela - rozhovory o živote a umieraní. Pomôže veľa pochopiť, prijať. Škoda,že som ju nečítala skôr. Autorka - lekárka, kt.pracovala roky s ľuďmi v terminálnom štádiu.

enmery
6. dec 2024

@zuzudrnda Perfektný tip.

betulinka1
6. dec 2024

Smrt treba prijat. Neda sa s nou zmierit. Hlavne, ked je to necakane. Az cas vylieci bolest. Mne pomohlo povedat si, ze to bola jej cesta a jej sviečka uz dohorela. A snazila som sa mysliet na tie dobre veci co sme prezili . Za mna kazdy z nas to tam ma napisane hore niekde, ze kedy je ten koniec. Okrem toho, kto odide tomu je dobre, smútok maju, ktori sme ostali. Neboj ten sok prejde. Dusu treba pustit a nedržal ju smútkom v rodine.

oslo1
6. dec 2024

Odporucam toto:
Ethics in Palliative Care: A Complete Guide https://amzn.eu/d/f1wxoGJ

Being Mortal: Illness, Medicine... https://www.amazon.co.uk/dp/1846685826ref=ppx_p...

Este si aj do re tie knizky, co mam v profile, ale to je pre deti

autor
6. dec 2024

ďakujem všetkým❤️

enmery
6. dec 2024

Kali má takú krásnu pesničku-Púšťam Ťa. Konfrontácii so smrťou sa veľa ľudí vyhýba, lebo nás to "konfrontuje" s vlastným uvedomením, že tu nikto z nás nebude večne a nedá sa vybaviť, obkecať, zaplatiť miliardami, ani si objednať dátum "kedy". Hlavne si dovoľ smútiť, vyrozprávať sa. Úprimnú sústrasť.

nikamonika
7. dec 2024

Prepáč, že sa pýtam, bol to infarkt alebo niečo iné? Ak by sa ťa to dotklo , tak, prosím neodpovedaj.

kacena4
7. dec 2024

mne velmi pomohli knihy chatrč a hlavne razcestie od younga. napisal toho viac vsetky su dobre. chatrc je aj sfilmovana.

aurelia2000
7. dec 2024

Keď zomrieš náhle, nestihnes si ten proces uvedomiť. Keď vážne ochories, budeš sa najprv liečiť. Ak liečba nezaberie, telo sa tak vyčerpá, že ti bude všetko jedno. Budeš stále viac a viac spať. Jedného dňa zaspíš a už sa nezobudis. Nebudeš vedieť, že už si mŕtva. Je úplne zbytočné báť sa niečoho, čo nijako nebudeš cítiť. Teraz ti je ľúto kamarátky a je ti za ňou aj smutno, ale ona ničom nevie.
No a keď si veriaca, tak ťa predsa čaká kráľovstvo božie a iné vychytávky, to by si sa tam mala tešiť.

procrastique
7. dec 2024

Najlepšia kniha na túto tematiku, Máme konec na paměti? (Kathryn Mannix)

bloger
7. dec 2024

Ked blízky odchádza. Fredrik Wisloff. Je napísaná veľmi láskavým štýlom. Má len okolo 60 strán ale veľmi ti môže pomocť. V každom slove je cítiť úprimnú snahu pomôcť žialiacemu. Tak ti prajem aby si v nej našla povzbudenie. Môžeš si vypočuť aj nejaké podcasty Plamienka. Príjmi moju úprimnú sustrasť. Posielam objatie.