Chcela by som poznat,ake nastaly zmeny u vasich deti,ked ste si zadovazili psa,macku,skrecka....
Ci ostali zodpovednejsie,pripadne ci sa im zlepsil zdravotny,psychicky stav,ak boli chore.......
Alebo ste olutovali,ze ste si to zviera doniesli domov ?
Dakujem
@lubikan asi tak ako luba28, a takisto maju urcite kopec protilatok proti vsetkemu, lebo moje nahananie ohladom umytia ruk je bez odozvy, chytaju psika a pritom jedia, trebars vecer po osprchovani a v cistom pyzame si zoberu psa na kolena na gauc....
No ta zodpovednost tam je-od krmenia, cez prechadzky az po kupanie. Ale my mame malu maltezacku.....
ohľadne citovej stránky to hodnotím ako veľmi veľké plus, máme mačičku, malá ju miluje ako svoju sestričku, ale o ostatné sa starám prevažne ja, je to predsa len dieťa.
noo tak deti ti naslubuju hory- doly len aby si ho kupila, ako sa budu on starat a tak a vysledok? ostane tebe na krku. takze s tym pocitaj. 😉
podľa mňa je super vec mať zvieratko ... čo sa týka starania tak v tomto neporadím ja bývam v dome takže psa máme vonku a mačky máme tiež vonku no máme aj mačky vnútri. My so ségrou sme veľké tak napríklad čo sa týka mačiek kto vidí že majú plný záchod tak ten vypratá a psík? s tým chodíme vonku stále niekto iný.
ja ľutujem- môj syn ako 5r. bol denne u susedov,lebo oni si kúpili psíka /nie,nevadil im,majú ho radi/..a vyrobil si takú alergiu,že dovidenia,už tam samozrejme nechodí 😒 jediné zviera,ktoré by som dovolila v paneláku sú rybičky...u dedka máme psa a mačky,to musí stačiť
@lubikan ak ty sama nemáš vzťah k zvieratám, tak by som zviera pre deti radšej dlho zvažovala. Deti toho nasľubujú a zviera ich poväčšine aj tak onedlho omrzí (česť zodpovedným výnimkám). Deti treba kontrolovať, nemôžeš sa na ne stopercentne spoľahnúť. Kľudne môžu zvieratku zabudnúť vymeniť vodu aj týždeň a zvieratko v klietke si ju vypýtať samo nevie. Inak je to samozrejme s mačkou a psom, tí sa ozvú, keď sú hladní 🙂 Vonku máme psa, ale máme aj vo vnútri králička, bude mať tento rok 6 rokov a starám sa o ňu ja. Ale deti ju milujú, vždy za nimi chodí a pýta si od nich niečo pod zub (náš králik je bežne pustený po dome, v klietke je len na noc), maznajú sa s ňou, hladkajú ju, ale starám sa ja. Myslím, že deti sa učia pri zvieratkách jemnosti, citlivosti, ale nikdy dospelý človek nemôže nechať starostlivosť o zviera bez kontroly. A nikdy som neoľutovala jej prinesenie domov, stala sa členom celej rodiny.
@lubikan tak - my mame macku asi mesiac, chalani su z nej nadseni a ano - badam isty posun v myslienkach starsieho a to bol ucel, pre ktory som macku zadovazila....
a aj pre mna je to posun inde - vecer ked deti spia sa tak necitim sama ked ma kto so mnou pozerat vecer napriklad telku 😀 alebo len tak pri mne vrci na gauci... 😀 😀 😀
ALE - zaraza ma to, na co upozornila aj
@maria1989 - napisala si "to zviera" .. ja ked som brala kitty (ma tri roky, je z utulku) tak som bola napevno rozhodnuta a aj ked sa deti dusovali, ze sa budu o nu starat ( a zatial obcas dosypu granulky, maju vsak ani nie 3 a 4 roky takze sa staraju adekvatne k veku) tak je jasne, ze sa o nu budem starat iba a iba ja.... takze ak zvazujes pre svoje deti - doporucujem. Ak si si ale nie si ista - tak si ziadne zvieratko neber, ani pod tlakom detskych slziciek 🙂
a este jedna vec - vedela som, ze chcem macku, pretoze psa by som sama s dvomi takto malymi detmi nezvladla.. rozhodnutie pre macku bolo iba a iba o mojej pohodlnosti. A rovnako som hladala vhodnu macku k nam - dala som si podmienky, co absolutne nechcem u macky tolerovat, a aka musi byt - a az ked som takuto povahu nasla (teda kamoska mi taku nasla) tak som si ju vzala... a je presne ako som chcela - je to macka, ale absolutne neskace po nabytku, na stol, ci na kuchynsku linku!!!
@maria1989 @kaktusik007 a co ked som to nazvala zviera...ved to je normalne slovo pre zivocicha ,zviera je stale len zviera...a ked mam na mysli viac zvierat naraz,...macky,psy,skrecky,rybycky,hadi,zaby,vtaky...tak ich nebudem zvlast pomenovavat...ale poviem zviera....clovek to teda rozhodne nie je...alebo to mam zdrobnelovat,ze zvieratko,zvieratenko,nunusik,nusinko a neviem este ako??
@lubikan Neodporucam kupovat psa DETOM. Mozno az budu mat tak 15+. A to zas kvoli puberte tiez nebude ideal. Ja som si zadovazila psa, deti mi s nim pomahaju. Davaju mu zrat, cesu ho, hraju sa s nim, chodime s nim von, ale vzdy to bol a bude primarne MOJ pes.
Nemyslim si, ze deti dokazu pochopit, co vsetko obnasa starostlivost o zviera, obzvlast ked to velakrat nedokazu pochopit ani dospeli. 🙂 Ak nemas vztah ku zvieratam, neodporucam. To nie je vec, ktoru v pripade potreby odlozis. A o kvalite chovu psov vylucne na dvore a bez kontaktu s ludmi si myslim svoje. Treba vzdy mysliet na dosledky - veterinar je drahy, zradlo tiez co-to stoji, obmedzenia vlastnej slobody - nemozme ist napr. na cely den prec bez toho, aby sme nezabezpecili vencenie a zradlo, dovolenky a podobne... Je toho vela.
Ja som cele detstvo a ranu pubertu drankala psa domov, nevedela som mojej mame odpustit, ze nam ho nekupila. Teraz ju hlboko chapem a myslim, ze spravila dobre. Som si ista, ze by starostlivost skoncila na nej.
@lubikan my mame psa,ale uz to neni take ako bolo-uz musim sem-tam kricat ked treba s nim ist von,....... 🙂