Zmení sa narcistická osobnosť?

19. dec 2023

Aká je šanca že sa narcista a psychický tyran zmení k lepšiemu? Má zmysel tomu dávať nádej alebo tento cyklus sa bude stále do nekonečna opakovať, keď nie pri mne tak pri ďalších a ďalších?

stella03
19. dec 2023

Nie, nezmení sa.

unicornlady
19. dec 2023

Nezmení sa.

Tu máš knihu od slovenského psychológa, nedávno vyšla:
https://www.martinus.sk/811393-v-zajati-narcizm...

majamat
19. dec 2023

osobnost je nieco co je nasim zakladom, nase vnutro.
vnutro sa sice vyvija, ovllyvnuje, ale ten zaklad sa nikdy nezmeni.

clovek, tkory ma poruchu, ktorou negativne ovplyvnuje okolie, moze sa naucit korigovat svoje spravanie, aby bol schopny sa zaradit do spolocnosti. no tazo povedat, do akej miery to zvladne a zrejme budu obdobia, kedy to bude hrosie, obdobia, ked sa nebude tolko kontrolovat. zavisi od roznych okolnosti, od toho ci to on chce a ako an sebe pracuje.

no zazraky by som aj tak necakala.

alexandraas
19. dec 2023

Nezmeni sa.. sice sa o to pokusi,aj mu to chvilku vydrzi ale nenecha to na seba dlho cakat..

autor
19. dec 2023

Prečo je tak ťažké odísť od takého človeka ? Cez to všetko že mi nesmierne ublížil a ja si to uvedomujem a nechcem tak ďalej pokračovať. Dostal ma na také psychické dno že nedokážem tomu ujsť pretože stále mám v očiach jeho výroky že bez neho som niktoška, za všetko možem vďačiť iba jemu. Ja som tá ktorá si nič nezaslúžila s jeho strany. Su to veci ktoré realne vnímam už ako pravdu a to ma núti byť s ním a doporosovať sa mu. Vždy keď prepukne jeho výbuch tak ospravedlnenie je že to je moja chyba a možem si za to sama, cítim sa ako najhorší a najzbytočnejší človek na svete. Ja neviem ako toto všetko ukončiť a byť už konečne v psychickej pohode a aspoň na chvilu byť konečne šťastná😭

autor
19. dec 2023

Najhoršie je že nemám nikoho s kým by som sa mohla aspoň porozprávať nakolko všetci moji blízky “majú na mňa zlý vplyv” a ja som musela uplne prerušiť kontakt.

janettdamian
19. dec 2023

Jediná šanca ako si pomôcť, je začať pracovať na sebe pomocou skúseného terapeuta. Potrebuješ si zvedomiť, aké máš vnútorné zranenia, nastavenia. Z týmto potrebuješ pracovať.

kavenkaa
19. dec 2023

Nezmení sa. Môj rozchod trval takmer rok, nebolo to ľahké, ale dotiahla som to. Zvládla som to, našla som si skvelého chlapa, kvalita môjho života rapídne stúpla a teraz som na seba hrdá.. keď si porovnám, aký život som mohla žiť, ak by som sa neprekonala. Spätne trochu ľutujem, že som nevyužila aj pomoc psychológa/terapeuta, možno by to bolo rýchlejšie. Veľmi držím prsty, si oveľa silnejšia ako si myslíš. 🙂

kikusha2212
19. dec 2023

A ty si sa mu nikdy nepostavila? Nikdy si neoponovala? Nebranila sa?

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
euka210
19. dec 2023

Nie, nezmeni sa.

huxy
19. dec 2023

@fauko tu ani modlitba ani viera nepomôže. Kto to nezažil, nemôže pochopiť.

tom_i
19. dec 2023

Možno na začiatok si nájsť psychológa. Tam môžeš rozprávať otvorene. Tu ti možno pomôžu len tie/tí, ktorí si tým prešli. V podstate už trpíš štokholmskym syndrómom t.j. láskou k trýzniteľovi

negymama
19. dec 2023

najskor nie. Poznam cloveka, narcis psychopat, ktory je taky od detstva /podla rozpravania rod. prislusnikov/ a dnes ma 76 rokov a ostal taky.

autor
19. dec 2023

Jasne že som sa bránila, vela krát som si povedala dosť stačí no vždy ma zlomil aby som sa k nemu vrátila že všetko bude inak polepší sa ale netrvalo dlho a vždy ro vyeskalovalo do ešte vyhrotenejších situácii. Ja som stále uverila. Aj keď som sa zaťala na dlhšie zvolil taký psychický nátlak kedy mi nadával do tých najhroznejších vecí, ponižoval, verejne urážal, vyhražal sa mne aj mojim blízkym, že viac menej aj od strachu som sa k nemu vrátila.

hradnapani
19. dec 2023

online psychologicke poradne na zaciatok si neskusala? je ich niekolko, aj bezplatnych, aspon sa od niecoho odrazit. Aspon tu vyssie uvedenu knihu si precitaj, na nete najdes aj rozhovory so zenami, ktore si tym presli, mozno ti to pomoze.

kubkovamama
19. dec 2023

Nikdy sa nezmení.Zle je,že trvá dlho kým sa žena konečne dokope k rozchodu.V mojom prípade doslova k úteku.Uz po prvom roku vzťahu som tušila,že niečo nie je o.k a v podstate klamala samu seba,keď uz mi všetko docvaklo,zas som nemala odvahu spraviť nejaký rázny krok.Dokopy mi to vzalo 7 r života a negatívne ovplyvnilo komplet môj život,vzťah s rodinou, kamarátstva,prácu,financie.Vsetko išlo do kelu.Zacala som po ňom úplne od nuly.A bohužiaľ ti to navždy zostane v hlave,tie situácie,konkrétne konfrontácie atď.Radim čo najskôr pozbierať zvyšky ešte jasného rozumu a odvahy a zmiznúť.Alebo ho vyhodiť.Zalezi iba kto u koho je.

hanelka1
19. dec 2023

Žiadna šanca, nezmení sa.

aliaray1
19. dec 2023

Odporucam podcast s psychologickou

https://podcasty.sme.sk/c/23256164/ako-vznika-n...

alexandraas
19. dec 2023

Pokial vas nedrzia deti alebo ine fakt dolezite zavazky tak zatni zuby, zmen telefonne cislo,vsade ho zablokuj..par pokusov bude a ty sa nenechaj presvedcit,najde si inu obet...ale podla toho co pises,sa este budes dlho spamatavat z toho vztahu :( kolko mas rokov?

deniska2706
20. dec 2023

Tak na toto viem odpovedať úplne jednoznačne. Šanca že sa zmení je presne 0%
Snaž sa o tom rozprávať s nejakým odborníkom. Tu tie zvedavé mamičky to nepochopia keď to nikdy nezažili a ani sa im to nedá vysvetliť, nečerpaj svoju energiu tam kde je to zbytočné

timing
20. dec 2023

Nezmeni. Utekaj od neho aj za cenu,ze zacnes od nuly. Ak nie ste manzelia,nemate deti dakuj zivotu za druhu sancu a odid od neho bez varovania. Odchod musi byt pre neho moment prekvania. Ak nemas financie, urob si postupne nejaku rezervu,uskromni sa a peniaze odkladaj bokom.
Svojou manipulaciou Ta dostal tam kde Ta chcel mat, akykolvek vzdor neprichadza do uvahy z tvojej strany. On je sef a ty si nikto, recami ze bez neho si nikhu su klasicke znaky manipulatora. A toto je laska? Zena zobud sa, toto ma na mile daleko od lasky. Ked si nikto nech ta necha pre ineho chlapa a nech si najde lepsie ku sebe.

autor
20. dec 2023

Manželia niesme, mám 26 a 2 ročné babatko. Bojim sa odísť nakolko viem že začať od nuly ešte k tomu s malým dieťatkom je velmi náročné. Postavil ma do takej situácie kedy moje sebavedomie je hlboko pod bodom mrazu😔 stále mi tvrdil/tvrdí že ak nebudem s ním už nikdy si nikoho nenajdem pretože slobodnú matku s cudzím deckom si nikto na krk nezoberie, že on je chlap a že on može mať po mne xy žien ale ja nie. Bojím sa že na babatko zostanem sama a finančne to nezvládnem. Momentalne som sa dostala do tak zapeklitej situácie že sa nedokážem vymotať. Prepáčte ja vám tu nechcem dávať moj emočný výlev, ja sa len nemám komu zveriť a myslela som že tu by mi mohol niekto pomocť najsť riešenie. Nad tým psychológom som už rozmýšlala, ibaže neviem či to finančne budem vedieť uniesť spolu s ostatnými výdavkami a som rada ak z penazí ktoré mi ostanú navyše možem kupiť niečo viac pre dcerku.

huxy
20. dec 2023

Autorka, 2 ročné dieťa už dávno nie je bábätko. Veď za chvíľu môže ísť pomaly do škôlky. Verím že sa cítiš zúfalo, aj ja som x-krat uvažovala o odchode od alkoholika, manipulátora zároveň. Neraz som tu zakladala anonymné diskusie, hľadala rady. Ale až kým som nebola sama presvedčená, že s takým človekom už nechcem zabiť zvyšok svojho života, až vtedy som dokázala odísť. Ale neraz som ľutovala, že som to nespravila oveľa skôr, mohla by som byť niekde úplne inde. Ale asi to tak malo byť. A to, že si ty nikdy nikoho nenájdeš, som sa aj ja napocuvala. Že mňa by nikto nechcel atď.... Ver tomu, že záujem o ženu aj s dieťaťom je, ak je ten chlap normálny. Ale po tomto nevydarenom vzťahu by si si mala dať čas a nezakvacit si na krk ďalšieho. Venuje sa sebe, dieťaťu, keď pôjde do škôlky, chod do práce ...
Otec dieťaťa bude musieť prispievať na dieťa výživným..

timing
20. dec 2023

No najst riesenie je odist prec. Prva dolezita vec by bola kam mozes odist s 2 roxnym dietatom-rodicia/ podnajom. Financie su najpodstatnejsie. Mas pracu do ktorej sa vies vratit? Nastupit skor,dieta jasle a setrit na podnajom. Ak nemas, hladat cim skor. Najdolezitejsie je byt financne nezavysla od neho. Lepsie sa ti bude zit, fungovat.
Zaciatky budu narocne,velmi narocne. Ale nech Ta to neodradi. zit s manipulatorom ked nemusis by som si nevybrala,ale hladala cestu prec. Nie ste manzelia takze o veeelky kus menej nervov a psychickeho zrutenia. O dieta bude bojovat, neprekusne ze si odisla. Takze bojom o dieta Ta vytresta.
A za mna nemusis mat hned dalsieho muza po boku, kludne sa ten pravy moze najst aj o par rokov neskor. Ja radsej sama ako s hajzlom,ktory mi toto donekonocne bude trepat do hlavy aby ma zmagoril a poistil si ma,ze ostanem poslusne ako psicek. A on si moze uzit aj milenky
Odosobni sa, ignoruj ho,jeho slova,urazky nepusti do srdca,dusi. Pomoze Ti to, aby Ta viac nezlomil a ty budes silnejsia na odchod. Neodides za mesiac,ale mozno o pol roka sa budes nato pozerat inak,budes viac sebavedoma a budes si verit, ze odchod je najlepsie riesenie On ma nad tebou len taku velku moc ako mu das.
Spaja vas dieta,takze aj dieta bude ucit takemu to spravaniu,ktore bude pokladat za normalne,to chces? Radsej nech take spravanie vidi parkrat do mesiaca ako nonstop 24/7
To ze nemas ludi okolo seba je jeho taktika,aby ta u seba priputal. Lebo kto prichyli cloveka u seba ked na neho roky kaslal ze? Ma to s tebou veeelmi premyslene. Tento clovek sa nikdy nezmeni.

novana
1. mar 2024

Mám známeho, ktorý je narcista, chcela som sa o tejto psychickej poruche viac dozvedieť - veľa nových informácií mi poskytla výborná kniha Mužský narcizmus, ktorá o.i. hovorí i o tom, ako narcistovi pomôcť.