Zmena v správaní kamarátky

24. nov 2022

Došla som sa sem poradiť.Stretli ste sa s tým niektorá,že z ničoho nič kamarátka sa zmení v správaní.Vsetko vidí negatívne.Ked sa jej opýtam ako sa má alebo čo robí,či nemá čas sa stretnúť.Tak sa urazí že čo sa ju to pýtam,že také veci sa nepýtajú.Ja si myslím že to je normálna konverzácia ako sa máš,čo nového nie.Alebo niečo sa deje,alebo ju zavolám niekam,poviem jej o tom a ona že ju to netrápi že ju nič nezaujíma.Ked sa snažím vyzvedat čo sa stalo prečo je takáto.Ju barsco položí príklad má choré dieťa a uz vidí celý svet čierny.Lebo dieťa musí ostať doma a ona starať sa oň.Ked sa snažím pomôcť alebo utešiť ju tak vyprskne že či jej závidím.Fakt nechápem ju.Co by som jej malá závidieť,ja som spokojná s tým čo mám a snažím sa vnímať svet pozitívne.Som typ človeka čo má rada kamarátky a stará sa o ne o ten vzťah kamarátsky.Co by ste na toto povedali?

lilyianka
24. nov 2022

Áno, tvoje otázky sú úplne normálne a bežné medzi kamarátkami. Jedine co ma napadlo, ci sa niečo nedeje s ňou alebo členom rodiny (choroba,finančné problémy). Ale ťažko to zistíš ak sa s tebou nechce o tom rozprávať, ani s tebou nechce skočiť von.

micusa2222
24. nov 2022

moja zlatá,,,tá má k dobrej kamarátke veeľmi ďaleko..snaž sa od nej odpútať a nájdi si novú fakt že kamarátku...

daniela2202
24. nov 2022

Určite ju niečo trápi, bojuje s tým sama a nechce sa zdôveriť

deti95060810
24. nov 2022

ak by sa niekto ku mne takto správal - už by moja kamarátka nebola...

moonlight1210
24. nov 2022

Tak nieco sa deje. A moze to byt strasne vela veci. Od vaznych, po detinske (ktore su pre nu ale dolezite).

Moze mat financne problemy. Alebo vie, ze dostala vypoved a nova praca v nedohladne. Alebo ma problemy s muzom (ak dakeho ma). Alebo zdravotne problemy (ona, ci dakto v rodine). Atd.

Alebo su to take usmevne problemy.
Zalubila sa, on ju nechce, tak sa trapi pre neopatovanu lasku a to, ze nema sancu. Alebo sa zacala zaoberat svojim vzhladom a nie je spokojna. Alebo svojim vekom a je nespokojna. Alebo tym, ze je kazdy den to iste a ona by chcela zazit daco vzrusujuce.

Problem je, ze si to kompenzuje na druhych.

Ona je teraz ako z tej rozpravky o zlatej podkove. Ked ju zdvihnes zo zeme zle bude, ked nezdvihnes, este horsie.
Takze ked sa zaujimas, huci po tebe. Ked ju odstrihnes a prestanes sa jej ozyvat, budes patrit do kategorie tych zlych, co sa na nu “pre nic-za nic” vykaslali.
Mozes si vybrat.

eva112014
24. nov 2022

Autorka, napíš bližšie. Ty máš dieťa? Ak nie, už to je medzi vami dosť veľká priepasť. Ty máš moc času, ona nemá vôbec čas. A potom, čo máte spoločné? Aké témy? Asi nič, preto sa k tebe tak správa.

Inak ja osobne neznášam otázku: ” čo je nové?”
Hádam, keď mám niečo nové, poviem sama, keď chcem. A keď nechcem “vešať” všetko na nos tej pýtajúcej sa osobe, tak mám klamať?! Klamať, že nič?! 🙃

romikk22
24. nov 2022

Nemôže mať dáke psychické problémy? Možno ma úzkosti alebo depresiu aj to je možné keďže vidi všetko negatívne a akokeby ju nič nezaujíma

svetlonos
24. nov 2022

Uvedomila si si, ze chyba moze byt aj v tebe? Ty sa vidis aka si super dobre naladena a vidis to pozitivne. Ona s chorym dietatom unavena, ak chodi do orace, ma mozno strach z vypovede. Ak sa jej ty snazis tu situaciu vymalovat napriek ciernej na ruzovo, jasne ze na teba nema nervy. Ked je frustrovana a fakt jej chces pomoct, vypocuj ju. Bez toho aby si jej dala svele rady co ma robit aby bolo lepsie. Ona sa chce vtedy mozno len vyrozpravat a byt pochopena. Ja ked som naseana, frustrovana ci nespokojna, chcem sa z toho akurat vykecat aj si obcas zanadavat na situaciu. A keci typu- neboj to sa spravi, bude lepsie, ved sa tes ze si zdrava - no idem z nich z 0 na 360 raketovou rychlostou. Pokial ju nechces vypocut, lebo je pre teba negativna, tak jej nevolaj.
Evidentne ma toho momentalne dost a to posledne, co ju zaujima su tvoje klebety co sa kde nove stalo. Ona riesi pre nu vaznejsie temy a na drby nema energiu chut ani kapacitu.
A hlavne take premotivovane slnieckarstvo v tazsej situacii ( pre kazdeho je to ina) je na nervy.
Povedz jej na rovinu - vsimla som si, ze ta nieco zamestnava a mas toho zrejme vela. Ked budes chciet, mozes mi povedat o tom, ak nie v pohode. Ja ti obcas zavolam, ci mas chut sa stretnut. Inak sa ozvy ty, ok?
A ziadne vyzvedania.

gabika0825
24. nov 2022

No môže byt že má nejaký vážnejší problém možno sa týka jej rodiny, vážna choroba, alebo finančne problémy, boji sa že to neutiahne… a hambi sa zdôveriť sa ti o tom, možno ani nechce pomoc, možno tá s tým nechce zaťažovať, ale nič jej nedáva právo sa k tebe takto správať.. a tie otázky na ktoré ona hovorí že sa nepýtajú, tak to sú bežne otázky, čo ona s nikým iným nekomunikuje iba s tebou a preto je prekvapená že sa take veci pýtaš? A keď pomoc a zaujímanie sa nazýva závisťou, tak to je už iný level. Nuž čo na to povedať.. asi by som sa od nej pomaličky stranila

autor
24. nov 2022

@eva112014 Obe máme 2 deti,dokonca chodia spolu do triedy starší do školy a menší do škôlky.Mame veľa spoločných tém aj skrz deti riešime to isté.A prežili sme spolu veľa vecí.
@svetlonos Jasné aj vo mne môže byť chyba nehovorím že nie.Ja pracujem,ona je doma,tak sa rozhodla že ostane doma a bude s deťmi keď budú chorý.Len teraz ju štve že sú chorý a sú viac doma než v škole škôlke.Ona si zvykla že celé dni sama a teraz deti doma tak je nervózna z nich.Mozno preto je taká svojská,neviem.Inaksie problémy nemá.
@gabika0825 Okrem choroby deti nemá žiadny iný problém.Pozname sa celá rodina sa stretávame aj s manželmi.

gabika0825
24. nov 2022

Ako myslíš že choroby? Akože sú nejak vážne choré? Ak áno tak sa jej nečudujem je to ťažké s takými deťmi..

autor
24. nov 2022

@gabika0825 Ako bežné choroby deti kašeľ sopel a také.To mavaju aj moje deti a určite aj deti iných rodičov.Len ja si z toho nerobím ťažkú hlavu,nechám deti doma koľko treba vyliečia sa a ideme ďalej.

gabika0825
24. nov 2022

Aha tak… a čo keby sa s ňou porozprával tvoj muž? Alebo nech sa opýta tvoj muž jej muža že či majú nejaké problémy, ak ti na nej teda záleží aj na tom kamarátstve. Lebo poviem ti že takto to nebude fungovať dlhodobo, sama uvidis že tá toto vypytovanie a zisťovanie bude unavovať a hlavne keď má taký človek každý deň inú náladu. Ako mna by to osobne už dávno prestalo bavit, vtedy si treba zhodnotiť či ti je vôbec ten človek prínosom a že či to nie je toxický človek ktorý tá oberá o energiu a pozitívnu energiu.. vtedy by som to asi obmedzila, prestala s ňou komunikovat

lienoccka85
24. nov 2022

Zrejme sa v jej zivote nieco deje, kedze jej taketo otazky vadia. Netrap sa tym, zrejme si to musi ona vyriesit a potom to bude v poriadku, len proste potrebuje asi cas. Cim viac sa v tom budes sprtat, pytat sa jej preco sa zmenila alebo nieco, tak to nebude OK.

eva112014
24. nov 2022

@autorka ďakujem za odpoveď. Áno, spoločné máte teda veľa. 🙂 Tak nechaj ju nech sa ona sama od seba ozve, proste nerieš. Časom sa uvidí, že čo sa deje, nedeje …

Inak neber to v zlom, ale ako píšeš odpoveď svetlonos mi príde troška také ehm, povýšenecké?
Ty pracuješ, ona je doma, lebo sa tak rozhodla. Čiže ty si pozitívne naladená a ešte k tomu pracujúca žena. Deti máš choré a ty ako pracujúca žena nefrfleš, a ona? Ona je doma celý deň, môže si oddýchnúť a aj tak frfle. Čo tá vlastne chce?! Veď nemá žiadne problémy! Deti sú choré? Noa?! Veď je doma, ona sa tak predsa rozhodla.
Takto to vyznelo pre mňa, ako čitateľa. 🙃
Nikdy nezabudni, že 24 hodín s nimi nie si, nemôžeš, proste nevieš do detailov čo je u nich doma. Toto by som si ja nikdy o nikom nedovolila tvrdiť, že má, nemá problémy aj keď je doma celý deň.

kamatopo
24. nov 2022

Podľa odpovedí nie je spokojná so svojím životom. Niečo ju zgre a vybíja si to štipľavými odpovediami na tebe,lebo vie že ty si taký verný človek čo prezrie a bude ďalej pri nej. Ja by som jej neradila a ani sa jej na nič nepýtala.cakala by som aby sa ona prvá ozvala. Možno ten šok že si není vždy po ruke ju trocha zobudí a začne premýšľať. A keď nie tak asi to nie je už kamarátka.

svetlonos
24. nov 2022

Ako vies, ze nema inaksie problemy?? Ved uz len to, ze je nervozna ked ma chore deti doma je na zamyslenie! Nesla do praca aby bola presne v takom pripade s detmi. To by bolo pochopitelne, no ona ostala doma zrejme z uplne ineho dovodu, ktory ti nemieni vesat na nos. Mozno len nenasla pracu, casovo slucitelnu s vyzdvihovanim deti zo skolky/ skoly. Mozno sa obava vypovede v pripade odceriek. A mozno vobec nema naladu byt, pracovat s ludmi. To, ze ti o problemoch nehovori, neznamena, ze ziadne nema 🙈 Zrejme potrebuje byt sama a tie deti ju “rusia” ked su chore. A predpokladam, ze si uvedomuje svoje chovanie voci detom v pripade choroby a nie je zo seba preto nadsena. Ak to je tak, myslis, ze sa bude trhat hovorit ti o svojom vnutornom zlyhani? To pochybujem.