Ahojte, chcem sa spýtať či niekto nemá skúsenosť. Žijeme v dome a pred 2r sme dávali zaviesť optický internet s TV. Muselo sa kopať od brány do domu, aby káble natiahli. Lenže operátor, ktorého máme (lokálny) dosť výrazne zvýšil ceny a teda uvažujeme, že odídeme k tomu, kde máme aj paušály (núkajú celkom výhodný balík za fajn cenu). A moja otázka znie - vedia sa oni nejako napojiť na tie už zakopané káble? Alebo sa musí znovu rozkopať dvor? Tomu kopaniu by sme sa totiž radi vyhli a starý operátor si zas tie káble určite nepríde vykopať, takže tak či tak ostanú v zemi.
Len podotýkam, u operátora som sa na to pýtala, ale pani na linke nevedela, že to až technik sa vyjadrí.
Ďakujem za odpovede 🙂
Starý op.ich nepríde vyťahovať zo zeme...😎
@aaaa1111 to mi je jasné, len som počula, že iný operátor si ich na stĺpe proste prepojil. Len teda neviem či to je u nich bežná prax a či to konkrétne aj Orange robí 😅
@niekto2hy veď to určite nie, preto by som bola najradšej, keby si ich oni prepoja nejako. A vnútri nech si kľudne ťahajú nové. Ide mi len o to nech nám zasa nerozkopú záhradu
Treba sa spýtať nového operátora. Môže sa stať, že má trochu inú technológiu, kabeláž, ako ten pôvodný. Aj keď sú to optické káble, Orange káble môžu mať trochu iné parametre.
ja ked som kupoval byt, bola tam natahana optika od orange, net som objednaval z telekomu. ked prisiel technik, tak mu vravim, ze uz je tam opticky kabel, nech zapoja ten. hned som dostal odpoved, ze nie, lebo kabel je majetkom orange, tak mi natiahli druhy. mozno mate kabel ulozeny v chranicke, cize len vytiahne stary, vlozi novy a nebude sa nic kopat
@aaaa1111 áno, dávali to do takých modrých krytiek alebo čo to bolo. Takže odtiaľ vytiahnu a zasunú svoj? To by bolo teda super. Ďakujem 😃
ano, ak je to v tej krytke, tak to pravdepodobne spravia tak. tie krytky sluzia aj na to, ze ked sa bude menit kabel, tak nech sa znova nekope, ale stary kabel sa vytiahne a prestrci sa novy
Ešte som zabudla. Orange ťahá optiku až do routra. Niektorí operátori len po hranice pozemku alebo do pivníc bytoviek a potom do bytu ide už len obyč kábel (aspoň 5 rokov dozadu to tak bolo). Máte optiku priamo až do domu potiahnutú?
@jana0215 áno, po dom je v zemi a potom je ťahaná cez poval a priamo do routeru v obývačke. Takže ani toto by snáď nemal byť problém.
@jana0215 aby som to lepšie vysvetlila, lebo to blbo vyznelo, vonku zo zeme kábel potiahli po dome na povalu a tam ho spustili priamo rovno do routeru.
kazdy operator si taha svoje kable. casto byvaju kablove rozvody majetkom operatora