Zlý psík a strach o dcéru

gupka27
29. aug 2017

Ahojte prosím poraďte: mame doma šteniatko krizenca niečo väčšie s jazvecikom. Doniesli sme si ho ked mal cca 7 týždňov. Už vtedy bol dosť hravý, lenže to vo sme si mysleli ze vyrastie z toho tak to sa zhoršuje.

Teraz ma 5 mesiacov dosť už narástol a problém je v tom ze nas stále hryzie, škriabe, vyskakuje na nas, vôbec neposlucha, behá ako raketa a naráža do nas. Pohladkať to nehrozí hneď hryzie do ruky, ale nie tak ze pohryzie ale tak bláznivo ako by sa hral, len už to nieje šteňa a dosť to boli. Este mi ako tak ale dcéra už nechce chodiť von, akonáhle sa tam zjaví ma psa na hlave, bojím sa ze jej ublíži.
Neviem co ďalej, chcem veriť v to ze je maly a ze sa este ukľudní ale co ak nie. Bojím sa o dcéru. Vzdy sme mali doma psíka az pokial na starobu nezomrel ale tohoto nezvladam

angelikaaa123
29. aug 2017

Môj pes - 5rokov = toto isté správanie :D z toho nevyrastie iba ho možno naučiť napr. v nejakej psej škole na aspoň na základné povely.. Psiu školu odporúčam preto lebo ja ho neviem od toho odučiť. Je to Taliansky grifon keď namňa vyskočí siaha mi hlavou pod bradu...
Ďalej mám psíka cca 1,5 ročného z ulice som si ho priniesla pred 4 mesiacmi ten to nerobí vôbec
Ďalej ani 4 ročná čivavka tiež sa správa dobre a nazáver 2 ročný kokeršpaniel ale ten asi ani rozum nemá to správanie sa nedá opísať :D takže buď si zvyknete alebo tým poveríte odborníka.. Každý psík je úžasný aj keď je šialený :D

denae
29. aug 2017

@gupka27 psík vôbec nie je zlý, len má zlého pána🙂 zlého v tom zmysle, že jeho správanie nekoriguje.
Neexistuje zlý pes, existuje len zlý pán.

drobcek26l
29. aug 2017

@denae snažím sa mu venovať ako sa len da, tak mi skús poradiť ako to robiť dobre.

drobcek26l
29. aug 2017

@denae prepáč mala som najskôr napísať ze mam ten istý problém z havinom, len prsty píšu skôr ako hlava mysli. 😀

gupka27
autor
29. aug 2017

@denae no veru aj mna to zaujíma, ako to robiť aby sa psík zmenil.

angelikaaa123
29. aug 2017

@denae

Aj môj priateľ mi vraví, že nie som pre nich autoritou preto sa tak správajú... Ale aj u ľudí sú priklady, že matka vychováva dieťa najlepšie, ale predsa to dieťa sa podľa toho správa (myslím násťročných, ktoré sa daju napr. na drogy) Prečo by to tak nemohlo byť aj u psov? Tiež ma vlastný rozum a sú povahy psov ktoré si pôjdu za svojím.. Nielen to len chyba jeho "pána"

zalka
29. aug 2017

No 5m psík je stále len šteniatko, doma mám 4m šteniatko, a samozrejme skáče hryzie do kolena predtým hryzol do členkov ako rastie posúva sa ale viem to ukorigovať. Dôrazne hovorím a opakujem, že nesmie.
A mám po ruke nejakú hračku tak mu to doslova podsuniem do papulky, vtedy začne hrýzť hračku.
Steniatko si tým svojím správaním vynucuje pozornosť, vidím to na tom čo mám doma. Akonáhle sa mu začnem venovať a hrať sa s ním tak zabudne na to, že skákal a hryzol mňa. Ale samozrejme pomaličky s ním už cvičíme. základné povely ovláda, sem tam dáky pamlsok dostane ... ak spraví niečo dobré ..

Držím palec aby si psíka ukorigovala, a naozaj skús mať nejaké hryzadlo kúsok lana, handričky po ruke ked ideš vonku a zabav šteniatko týmto.

Teraz takto sladko

denae
29. aug 2017

@drobcek26l
@gupka27
nie som síce žiadny naslovovzatý odborník na výchovu psíkov, hoci mala som dvoch, teraz už len jedného , vyše 16 ročného.
Ale som doslova alergická na výrazy "zlý pes" a "škaredý pes". Mala som ich od šteniatka a obdobie, keď sa ešte nevedeli zmestiť do kože, bolo obdobím ráznych príkazov - nesmieš - nie - fuj, prípadne aj s vyťahaním za kožu na krku, alebo zvihnutím za predné labky. Ale aj tak to boli dvaja grázlici, lebo som nebola dôsledná. Ale to, čo mi najviac vadilo, to sa mi podarilo odstrániť alebo z toho vyrástli🙂

jannyr
30. aug 2017

Odporúčam videá od Cesara Milana. Nášho sme podľa neho odučili štekať do vysávača a trvalo to asi 7 minút. Najprv treba pochopiť prečo to robí a potom odstrániť tento zlozvyk cvičením a opakovaním. A pes dospieva až po cca 2 rokoch, potom sa skľudní. Treba sa psíkovi veľa venovať, unavený pes je dobrý pes.

hettinka
30. aug 2017

@gupka27 mýliš sa, 5-mesačný psík je šteňa, do 1 roka sa považuje za šteňa. Psík sa ukľudní až po 1. narodeninách, alebo aj neskôr. A kedže ste si kupili kríženca poľovníckeho psa, tak bude pravdepodobne živší stále. Treba ho vyťažiť, nebude to typický "gaučák". Toto robia ľudia chybu, že si vyberajú psíka skôr podľa výzoru, ako podľa povahy. Aj malý psík môže byť ostrý, pohyblivý, ušetekaný - trebárs aj ten jazvečík. Povyhu nezmeníš, čo sa dá, je psa vychovať. Dookola a dôsledne zakazovať, trestať (nie bitkou), za pozitívne prejavy odmeňovať.

V tomto veku je v puberte, to je ťažšie obdobie, kedy aj kludné psíky rebelujú. Hryzie možno aj preto, že sa mu ešte mení chrup, to by malo prestať, kupte mu hračky, hryzátka, kusacie paličky.

cavabcici
30. aug 2017

Ja myslim ze to je to ako s ludmi, niektore psy su šalene a niektore kludne. Je to o povahe. Ja som chcel kludneho psa a mam opak...a nevyrastla z toho.
Ale vycvikom ho dokazes urcite usmernit, ale je najvyssi cas aby si zacala! Na nete mas presne navody v ktorom mesiac co treba psa naucit. Moja tiez skakala po mne, nedala si povedat tak som pritvrdil a teraz sice poskakuje okolo mna ale labami si nedovoli ma uspinit! To by bolo keby som sa musel pokazdym co idem von prezliekat!
Ked vyskoci jemne pristupit nohou labky alebo kolenom ju odsotit a povedat fuj, ak to pochopi odmenit. Ked hryzie rovnako povedat fuj...to uz pozna dobre, na cokolvek ked poviem fuj vie ze to nesmie. Aj na jej hracku ked jej poviem fuj tak ju necha.

kikusa008
12. sep 2018

Ty mu v prvom rade musíš ukázať, kde je jeho miesto, že ty si pán... Ste vo "svorke" kde ty si pán a on je na konci.. V prvom rade najprv poriadne výbehat, aby nemal nadbytočné energiu a potom cvičiť základné povely, odmeňovať, netrestat, keď niečo zlé spraví, dajme tomu vyskočí, daj ho rázne dolu, a zvýšeným hlasom povedz fuj, nesmieš, on to pochopí... Neexistuje zlý pes, len zla výchova, mam dvoch psov a poslúchajú na slovo, druhá bola utulkacka a tiež mala tento problém, vyskakovala a od radosti hryhla, behom troch dní sa odnaucila...