Žlté a oranžové oblasti na radare SHMU.sk

1. aug 2021

co znamenaju prosim na stranke shmu tie oblasti zlte az oranzove?

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. aug 2021

@veronika4495 ja uz sa bojim pomaly kazdeho zafuknutia a burky, sama katastrofa je to teraz 🙈

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
1. aug 2021

@veronika4495 ved hej, musim to brat tak ako to je, ak sa nieco ma stat, tak sa aj tak stane. ale hadam to bude dobre a nenarobi to velku sarapatu :D

kamajka
1. aug 2021

Klud.. hlasili na dnes sice apokalypsu, no..kusok poprsalo, to ani na hriby nie dost a uz prazi Oskar. Oni sami velmi nevedia co a ako 😃

domka222
1. aug 2021

Až na neskoršie poobedie je výstraha 2.stupňa. Vraj silný vietor, krúpy

janulik2008
1. aug 2021

Ja pozerám SHMÚ väčšinou kvôli tomu aby som vedela či bude horúco a výstrahy preto aby sme vedeli čo čakať 🙂

miselar
1. aug 2021

https://www.imeteo.sk/clanok/nebezpecna-situaci... toto som sa dočítala a taka som dostrachana že až. Takže nepodceňujem výstrahy.

zuzanka.zuzu
1. aug 2021

aj toto je dôvod prečo som polročného syna šupla do nosiča išli sme do búrky, tešili sme sa, že prší a hrmí.... aby v budúcnosti v nedelu neštudoval od strachu shmu s vetou "bojim sa každého zafuknutia" 🙄

autor
1. aug 2021

@miselar to kde hrozi to tornado? v ktorej oblasti Slovenska? poslednu dobu dost casto to pisu. aj vtedy ako bolo na tej Juznej Morave.

miselar
1. aug 2021

No včera som to čítala a bolo napísané že prevažne na východnom Slovensku ale dnes to pisali tak ze na západnom Slovensku budú silné suoercelarne búrky a môže zosadnut tornádo. Takže neviem sledujem stránku i meteo.

autor
1. aug 2021

@miselar ja sledujem zase to shmu.sk , a odvtedy co to sledujem tak takmer vzdy to je tak ako predpovedaju. mne pride ze to i meteo vzdy len velmi katastrofalne scenare predpoveda a tam ked sa pozriem a precitam si nieco tak mam vzdy depky z toho :D a nakoniec sa z toho nic nevyplni.
ked pride to tornado tak mame po domoch.

miselar
1. aug 2021

Ja pozerám aj SHMÚ aj meteo. Dúfam že sa nič také nestane. Nervózna som z toho riadne.

palisko
1. aug 2021

Tie oblasti sú predpoklad intenzity zrážok. Vietor sú tie paličky z chvostíkom. A keď sledujete radar na shmu, zapnite si v tabuľke cappi2km, keď máte zapnuté maximum, tam berie aj oblačnosť a hoci nad vami je už na radare zelené a neprší. Takže Cappi 2km. Kľud, tornádo vzniká na supercelárnych búrkach. Odkiaľ si? Len kôli tomu tornádu, nie všade sú vhodné podmienky na jeho vznik.

autor
1. aug 2021

@palisko som zo zapadu Slovenska, Zahorie. kde sa prosim da kliknut na to Cappi som na tom shmu na radare a nikde to tam neviem najst..

palisko
1. aug 2021

červená šípka. Všimni si rozdiely, keď poklikáš.

autor
1. aug 2021

@palisko aha, dakujem, uz som to nasla a skusila preklikat, este pre upresnenie, to CAPPI 2km znazornuje vietor, jeho silu? Maximum su zrazky, oblacnost a preklikala som aj ten EchoTop a tam ukazuje toto, same oranzove a cervene miesta na severe a juhu Slovenska a na Ukrajine to tam maju katastrofu teraz? :O

palisko
1. aug 2021

Nie je to vietor, počítaj tu:
http://www.shmu.sk/sk/?page=1566
SHMU zobrazuje len hodinové aktualizácie sily vetra na úvodnej mape keď ukážeš myšou na daný obrázok (obláčik, slnko...)
Sú len predpovede sily vetra - aladin, ale to je len orientačné.
Doporučujem ti teda si kúpiť domov meteostanicu, čo meria silu vetra a nárazy vetra, časom a sledovaním získaš odhad, podľa prejavov na okolí, ako silno fúka.
Zo svojimi obavami nie si sama, v 2007 roku keď sa cez nás prehnal orkán Kyrill a susedovcom vzalo strechu tak ma ten strach z vetra držal asi rok, čo som sledoval každé pohnutie konárov na stromoch.
A tú meteostanicu ja mám túto: https://www.mall.sk/meteostanice/optex-meteosta...
meria silu a nárazy vetra, preto som ju zobral.

autor
1. aug 2021

@palisko a odkial pochadzas?aj v Tatrach bol tusim taky silny vietor ktory tam spustosil tie lesy ci? podobne to mame teraz aj my u nas, s tym strachom, kedze tu nedaleko od nas sa prehnalo to tornado.
na tu meteostanicu mrknem.

palisko
1. aug 2021

Ten strach chápem. Na tornádo musí byť splnené viacej podmienok nedá sa to paušalizovať supercela = tornádo. Počítaj nejaké stránky stormchaserov, tam je to bližšie vysvetlené.
Z Liptova
Ten čo vylámal Tatry bol v 2004.

kikuska8
6. aug 2021

Žlté a oranžové oblasti označujú úhrn zrážok, červená, fialová až biela je najväčší úhrn. Pri tornáde v ČR bola farba až biela. https://reflex.markiza.sk/aktualne/2035166_torn...

palisko
6. aug 2021

Biela sú už väčšinou krúpy