Zle vytrhnutý kliešť u psa

veronikanika28
2. máj 2021

Ahojte dnes som zle vytrhla kliesta u nasho steniatka. Stale viac a viac som sa snazila a dopadlo to tak ze tam ostali nohy aj s hlavickou. Velmi ma to mrzi bude to ok? Treba ist k veterinárovi?

simisi
2. máj 2021

@veronikanika28 Nam sa dnes stalo presne to iste..vydezinfikovala som mu to a budem sledovat

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
durianka1973
2. máj 2021

Nam veterinar vzdy hovoril, ze dolezite je najma to, aby bolo prec “brusko” kliesta. Dat to brusko prec skor, ako sa jeho obsah dostane do tela psika. Najlepsie do 24 h. Ak tam zostala len hlavicka s nozickami, nemalo by to vadit. Postupne sa z toho stane akoby chrasta a odpadne. Urcite to ale vydezinfikujte. Samozrejme, ak by ste pozorovali, ze sa tvori nejaky zapal alebo by sa Vam nieco nezdalo, vtedy urcite navstivit veterinara. Inak na vytahovanie kliestov odporucam zaobstarat si haciky na vytahovanie kliestov (najdete aj na internete, ako to vyzera). Vytahuju sa s tym klieste velmi komfortne a bezpecne. Neviem, ako je stare steniatko, ale v takych 6 mesiacoch urcite odporucam pipetku spot-on medzi lopatky proti kliestom a blcham alebo nejaky iny pripravok, ktory Vam bude vyhovovat.

veronikanika28
autor
2. máj 2021

@durianka1973
@cocolino234
Ďakujem upokojili ste ma. Určite volam zajtra veterinárovi neodpustila by som si keby sa jej nieco stalo

strongi
2. máj 2021

Nic sa jej nestane. Aj nam sa to zoparkrat stalo, telo to vyluci.

lilope
2. máj 2021

@veronikanika28 kúpte si háčik na vyberanie kliešťov. Treba ho bez zachytenia srsti vložiť čo najbližšie pod telo kliešťa k telu psíka a v smere hodinových ručičiek kliešťa jednoducho vytočíte a on sa po pár vykrúteniach sám pustí úplne celý. Potom ho len rozpučím vonku kameňom. Používam to tak roky a dobre to funguje.

veronikanika28
autor
3. máj 2021

@lilope Ano pozerala som to na nete mam v plane to dnes kupit. Len vytahuju sa s tym uz taketo velke klieste ako je na obrazku? Ja som vcera vytahovala omnoho mensieho, nestastne.

hennyinnsbruck
3. máj 2021

Nič sa mu nestane, telo vypudi. Ak pes drží môžeš s ihlou vyskrabkat ja tak robím. Samozrejme dezinfekcia.

durianka1973
3. máj 2021

@veronikanika28 S malym hacikom maleho kliesta, s velkym hacikom velkeho 🙂 Ide to pekne s tymi hacikmi, naozaj.

lilope
3. máj 2021

@veronikanika28 ja som kúpila sadu, kde sú tri veľkosti tých háčikov. Samozrejme, najlepšie sa vyťahujú tie najväčšie kliešte, ale dajú sa aj menšie. Úplne malé bez bruška, teda nenapité, by som určite nevyťahovala pinzetou ani ničím podobným, lebo tie sa zvyknú roztrhnúť ako sa to stalo Vám. Psovi vôbec nevadí, keď ho kliešť trochu vycicia a až potom sa odstráni. On, keď na ne dočiahne, sám si ich vyškriabe a keď nie, kliešť po dosiahnutí veľkosti sám odpadne. Určite je to lepšie ako keď psovi v tele zostane časť kliešťa, potom sa to zvykne zapáliť a zrejme ho to aj bolí.

lidia73
3. máj 2021

treba to rozhodne sledovat a raz za cas mu to vydezinfikovat. ono sa take obcas stane, no zvacsa sa pozostatky vylucia same a nie je s tym potom ziadny problem