Zlatý retriever - kedy ho dať von v zimnom období?

ivanak49
1. feb 2022

Ahojte, mame doma šteniatko zlatého retrivera ma 15 týždňou keďže bola dosť zima a ešte stále je nechali sme si ho v nutry kým trosku podrastie. No už premýšľame ho dat von aby nebol moc zvyknutý na vnútro lenže nevieme či je to dobrá voľba či to ešte není skoro..... Psík by mal samozrejme zateplenu budú len nevieme či by tam spával v noci bojíme sa aby nespal niekde len pred dverami a nebola mu ozaj zima. Viete nám nejak poradiť lebo psíka mame veľmi radi a chceme pre neho to najlepšie len nevieme čím mu uškodí mé viac nechať ho v nutry alebo vonku

0silvia0
1. feb 2022

@ivanak49 nechajte ho teraz vo vnutri, je to stena, von ho date ked bude teplejsie, v aprili napriklad.

marienkakf
1. feb 2022

@ivanak49 ešte ho treba vnútri nechať..

andrea_82
2. feb 2022

Skúste ho cez deň dávať postupne na hodinku-dve-tri von, keď je nad nulou a na noc zase dovnútra.

janne318
2. feb 2022

@ivanak49 ak bol ten psík doteraz vnútri, nie je rozumné a ani vhodné vystrčiť ho v polke zimy na dvor. Bez ohľadu na to, či je to šteňa alebo dospelý psík - treba si uvedomiť, že to zviera nie je na studené počasie aklimatizované. Zvykať by si mal vonku postupne - a to nielen z "biologického" hľadiska, ale aj z hľadiska socializácie a výchovy. Ak bol doteraz s vami vnútri, cítil by sa vonku veľmi osamelý.

karhu
2. feb 2022

vonku ho dajte v lete, v jeseni ako bude chciet, podla toho i zima a dalsi rok uz bude aklimatizovany..teraz URCITE NIE🙈

ivanak49
autor
2. feb 2022

Veterinárka nám odporúčala nejaký čas ho dávať von cez deň potom na noc do vnútra len psík bol pekne naučený na podložku cikat aj kakat a ako náhle začal chodiť von cez deň... Tak v noci robí svoju potrebu hoci kde... A aj teraz cez deň už sa len tlači do vnútra tak sa obávame ako dosť bude naučený na vnútro :( najhoršie je ze nechceme mu ublížiť ani tak ani tak nevieme co je pre neho dobre

loliki
2. feb 2022

@ivanak49 To je plemeno na von. Do vnútra sa pýta len kvôli vašej spoločnosti. Teraz nie je zima, že -20 stupňov.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
98
2. feb 2022

@ivanak49 ja by som ho nechala dnu, my sme minuly rok mali stena cuvac/No, je septembrovy, sme na liptove, oni ich mali v koterci a uz boli prve mrazy, ale my sme ho celu zimu mali dnu... von ani a svet, len na potrebu a hned dnu...zacalo sa oteplovat, na hodinu von, na dve, najskor s nami potom sam.. potom sme mu dvere nechavali otvorene az zrazu sme ho sli poriet ku veceru a jeho nikde tak on v bude uz spal, tak sme avreli dvere a je sam vonku+ ine zvery. Teraz celu zimu je von a postupne sa zasrstil od augusta. A k spaniu mimo budu... ten pes si lahne kde mu je dobre... nas spi na snehu, v sene, pod vlečkou na bude ale v nej bol len na silvestra 🙂 🙂 poznam to, tiez sa ucime s muzom a bohuial aj na vlastnych chybach

marienkakf
2. feb 2022

@ivanak49 na noc ho skúste dať do prepravky, pred tým von vyvenčiť, hneď ráno vybrať a ihneď opäť von..cez deň si ho musíte odsledovať,často von chodiť..

janne318
3. feb 2022

@loliki hej... Aj človek je plemeno na von 🙄 - keď je na von zvyknutý. Skús si ty vybehnúť vo februári na dvor - len tak v domácom ohoze - a ostaň tam do rána. 🙇🌨️👍⛄ Šak v pohode, nie? Veď nie je -20°C! Na Aljaške to naše "plemená" zvládajú. 🙈

erickatt
3. feb 2022

@ivanak49 nema zimnu srst. Teraz určite nie. U nas tak mame macky. Jedna v pohode ostane celu noc vonku spat v slame, ale dve krpane len vnutri. Maju uplne inu podsadu na sebe.

0silvia0
3. feb 2022

@loliki je to steniatko este, toto treba brat do uvahy...

0silvia0
3. feb 2022

@marienkakf do akej prepravky myslis?

simca06022011
3. feb 2022

pes si musi zvyknut na chlad, cize teraz postupne. Jemu musi zhustnut srst, on ju nema celorocne "hrubu" na von, je este maly, cize urcite nema riadnu podsadu. Presne pre toto som si vybrala jarny vrh, pes bol do zimy uplne aklimatizovany, nauceny a zvyknuty vonku. Urcite by som teda stena nevyhodila von teraz na zaciatku ferburara. Uz vydrzte do jari a dajte ho von najskor cez den,po case v noci (zase netreba to natahovat, nech sa nauci na budu, alebo kde bude spavat). On sa bude dobijat dnu, dlho a je dost mozne ze aj keby byval vonku od zaciatku, tiez to robi (moj pes je vnutri, dobija sa, ked bol maly byval ale vylucne vonku a aj vtedy to robit, susedia nikdy nemali psa vnutri a stale chce ist dnu, doskriabane maju dvere, okno... proste nechce byt sam). Nehody treba riesit bud tym, ze ho zavriete aby nechodil kade tade a nerobil "skody", castejsie s nim vybehnete von alebo od znova zacat trenovat (to sa inak zide, pretoze napr. ja som mala psa vonku, nerieisla som a potom nastal problem, oznackoval mi kvetinac v knacelarii, v hoteloch som tiez mala stres a musela som byt v pozore)

loliki
3. feb 2022

@janne318 Tak mu uštrikuj svetrík a uši kabátik. Aj pred 100 rokmi ho chovali vnútri?

loliki
3. feb 2022

@0silvia0 4 mesačné. Mne je to jedno, keď ho budú mať vnútri. Ale psy roky rokúce žijú vonku, taktiež mačky a pod. a prežili.

simca06022011
3. feb 2022

@loliki nejde o svetrik a o to co bolo pred 100r, ten pes je uz vnutri a nema srst na zimu. Keby bol vonku od malicka, tak by ju mal ako tak, predpokladam, ze keby to bol poulicny pes, este by sa so surodencami a mamou vyhrievali. Ked bude vonku od jari, na jesen sa normlane zacne zasrstovat a v zime bude vonku :D Ked si kupim stena za 1000EUR nenecham ho prechladnut a zdochnut vonku (niezeby by som ine nechala, to len pre priklad, ani zadarmo by som nenechala krpca vonku mrznut v bude), kolkym poulicnym psom / mackam sa podari prezit do dospelosti ak sa tam narodia?

loliki
3. feb 2022

@simca06022011 By si sa čudovala. 🙂

simca06022011
3. feb 2022

@loliki jasne urcite by som sa :DD vidim kolko maceniec kazdy rok sa narodi a kolke sa doziju jesene u nas...

0silvia0
3. feb 2022

@loliki
@simca06022011 ti napisala vsetko potrebne.

nadazdi
3. feb 2022

@loliki s tebou sa nedá nesúhlasiť, veď vidíme ako si krásne pri sebe hoveju ❤️❤️❤️❤️❤️

loliki
3. feb 2022

@0silvia0 Ďakujem.
@nadazdi Asi sučka nenašla hniezdo záchrany. Ktovie, čo by ich čakalo v tej osade.

janne318
3. feb 2022

@loliki asi sme sa celkom nepochopili. Pokiaľ by sa ten pes narodil vonku a bol vonku aj celých doterajších 15 týždňov svojho života, bol by na zimu a vonkajšie prostredie zvyknutý. Ibaže tento psík na zimu zvyknutý nie je. A tiež nie je zvyknutý byť osamote (najprv bol so svojimi súrodencami a mamou, a následne až doteraz so svojimi novými majiteľmi). Zvyknúť si na zimu u psa predpokladá zasrstiť sa zimnou podsadou a vytvoriť si kožnú tukovú vrstvu. Vďaka tomu psík nepremokne ani keď prší, a nie je mu zima, ani keď mrzne. Toto šteniatko však takúto "zimnú výbavu" nemá. Vyšupnúť ho teraz von by bolo asi rovnako šialené, nezodpovedné a bezcitné, ako keby teba vyhodili do zimy bez kabátu. Žiaden normálny chovateľ takúto hlúposť neurobí! A určite žiaden ani nepotrebuje, aby jeho pes dostal zápal pľúc! V tom lepšom prípade by ho mal totiž opäť na dlhé týždne vo vnútri - nehovoriac o tom, že by bol ľahší o pár stovák eur, ktoré by nechal u veterinára.

marienkakf
3. feb 2022

@janne318 presne tak..

0silvia0
3. feb 2022

@marienkakf jaaj, presne takuto mam pre macky ked ideme k veterinarovi. Neviem si moc predstavit tam zatvorit psa na noc. A preco vlastne by ho mala zatvorit?

loliki
3. feb 2022

@janne318 Kiežby sa toľko trápili ľudia kvôli bezdomovcom, ktorí musia vonku mrznúť.

marienkakf
4. feb 2022

@0silvia0 lebo si písala, že špini vnútri .

janne318
4. feb 2022

@loliki nie... Bezdomovci vonku mrznúť nemusia. Ich nikto nepriviazal o reťaz k búde, ani ich nik nezavrel do voliéry, a ani neohradil dvojmetrovým plotom. Títo ľudia sú slobodní a svojprávni. Za svoj život a za svoje rozhodnutia zodpovedá každy sám.