Zlaté detské náušnice bez puncu

slavik79
23. mar 2014

Minuly rok sme dcerke kupili zlate nausnice cez internet. Po case jej zacala cernat ta cast, ktora je v usku. Prave jej ich idem cistit, ale vsimla som si, ze nausnice nemaju punc, co mi nenapadlo skontrolovat pri kupe, faktura bola v poriadku, takisto certifikat pravosti bol prilozeny. Mate s tym niekto skusenost? Vygooglila som, ze nie vsetky zlate vyrobky musia mat punc a ze cernanie je bezne, tak neviem co s tym dalej.

medyna
23. mar 2014

Najskôr by som šla za nejakým zlatníkom, nech ti preverí, či je to zlato alebo nie... a potom ďalej riešiť s predajcom, ak ťa oklamal/zaviedol pri kúpe, tak riešiť cez obchodnú inšpekciu.....
A ak je to skutočne zlato, tak ho dať vyčistiť ultrazvukom, ten ti náušničky vyleští nalepšie.

sisaha
23. mar 2014

@slavik79 tiez mam zlato s puncom a su zacernane.. treba to len vycistit..

miku1
23. mar 2014

@slavik79 Mojim dcérkam náušničky zčernali vždy, keď boli choré....treba to dať len vyčistiť. Ale príde mi čudné, že nemajú punc, toto by som si radšej u zlatníka preverila, či sa teda jedná skutočne o zlato.

slimstar
23. mar 2014

Podla mna musi byt kazdy zlaty vyrobok opuncovany. Preslo mi vela takychto vyrobkov rukami, ale uplne vsade bol punc. je to divne.

niki101988
23. mar 2014

Všetky výrobky musia mat punc, ak máš aj nejaký kameň tak tam nájdeš aj kód toho kameňa

ivett1
24. mar 2014

@slavik79 že zlato po čase sčerná je ok...obvykle u náušníc...to sa dá vyčistiť ...ja to čistím klasika so zubnou pastou...ale, že nemajú punc a pritom majú certifikát prevosti?...tak s týmto som sa zatiaľ nestretla...

lorela
24. mar 2014

@slavik79 Zlato punc mať musí, a ako bolo už viackrát napísané, daj si overiť ich pravosť a reklamuj u predajcu. Prípadne postupuj za pomoci obchodnej inšpekcie.

ultra
24. mar 2014

Oficialny predajca ma mat na kazdom vyrobku punc od Puncoveho uradu. Tento punc nedava samotny zlatnik (vyrobca) ale ako som pisal Puncovy urad . Za puncovanie predajca samozrejme plati poplatok. Pokial som si ja osobne daval robit vyrobok na zakazku (znamemu) tak sa ma pytal ci chcem punc ktory treba zaplatit alebo nie. Takze vyrobok ktory nema punc este neznamena ze to nieje zlato avsak pokial ste ho kupili u oficialneho predajcu a o tomto vas vopred neupozornil tak punc vyrobok mal mat. Napriklad ani vsetky talianske zlate vyrobky punc nemaju. Maju iba oznacenie rydzosti. 585 (14 karat.) -750 (18 karat) a podobne. Cernanie nieje na zavadu.

slavik79
autor
11. apr 2014

@ultra
@lorela
@ivett1
@niki101988
@slimstar
@miku1
@sisaha
@medyna dakujem Vam za reakcie, nausnice sme dali vycistit a skontrolovat zlatnikovi, punc bol "skryty" pod tym zacernenym miestom, takze sme si vyddychli, ze sme nekupili nejaky pozlateny brak 🙂

maria1989
11. apr 2014

a mimochodom, zlatý tovar musí mať punc rýdzosti len nad 0,5 gramu