Nájdu sa tu žienky, ktoré nejak netúžia po deťoch? Je jedno z akého dôvodu.. Alebo aj túžia, ale majú strach?
Alebo jednoducho len premýšlajú a uvažujú, že síce mať možnosť priviesť na svet dieťa je krásne, ale nie je to nutné a človek má predsa slobodnú vôľu..
Prosím, aby neprispievali žienky, ktoré túžia po bábatku a nechápu alebo nerozumejú ženám, ako ja..
😉
@barborkark ahoj nechapem cco konkretne by si chcela pocut ja mam jedneho syna a ten mi priniesol najkrajsiez obdobie mojho zivota pre mna je dieta vsetkym a vzdy som tuzila mat dieta a aj som odjakziva diti zboznovala ale pokial to necitis tak ze by si chcela mat niekedy v zivote dieta je to len a len tvoje rozhodnutie pokial sa stym stotozni aj tvoj partner je to ok len vela chlapou tuzi po dietatku
@barborkark určite existujú také ženy čo niesú na materstvo stvorené,je to ich rozhodnutie,ale podla mna sa ochudobnujú o niečo také krásne čo žiadna bezdetná žena nepochopí kým to nezažije.Ja za seba považujem to obdobie za najkrajšie v živote.Samozrejme,že nič neide hladko anieje to len ružový sen ,ale stojí to zato
@barborkark mam kamaratku, kt. uvazuje tiez ako ty, ma uz 33r a deti proste nechce. Ja sa ju snazim vzdy prehovorit nech neblazni, ze co bude robit na starobu, taky prazdy zivot, bez deti, vnucat.... Inak moja sestra tiez nechcela mat dlhu dobu deti! Precestovala cely svet, robila super karieru a v 36r predsa len porodila. Povedala ze tu radost co jej da jeden usmev jej dietata jej nedala ziadna dovolenka, ziadna nova diamantova retiazka ci znackova kabelka!! Takze ja by som to na tvojom mieste este takto velmi neuzatvarala, mozno ta tuzba po dietatku u teba este pride, mozno nemas pri sebe toho spravneho partnera a to ta odrazda...ak sa na to este necitis, tak to teda zatial este neries a zamysli sa nad detmi opat povedzme o dva-tri roky. Ludia sa menia a mozno aj ty zrazu zatuzis...
ja som deti nejak nikdy nechcela, resp som nad tym nejak zvlast neuvazovala ale stalo sa a hovorim, ze si neviem predstavit, ze by som ich nemala. Davaju zivotu uplne iny zmysel a rozmer. Muz ta moze prestat lubit ale dieta svoju matku nikdy lubit neprestane. Ale respektujem zeny ktore deti nechcu. Vzdy lepsie dieta nemat ako mat a ublizovat mu.
máš 29 rokov, možno sa momentálne na to necítiš, nechala by som tomu volný priebeh...možno o 5 rokov- sa Ti život nejakym sposobom radikálne zmeni, stretnes muža s ktorým jednoducho bude vsetko tak dokonalé, že zatúžiš mat aj ty dieta a bude Ti to pripadat ako najdokonalejsia vec na svete a pojde to uplne prirodzene, bez tazkých životných úvah mat- ci nemat dieta...ak ak také obdobie nenastane a jednoducho tvoje vnútro nezatúži po dietati, tak to tak jednoducho asi tak má byt...teraz si mladá, uzívas si...len treba mysliet aj do budúcna...o 20- 30 rokov...nebude tvoj zivot chudobný? ked ta nebude mat kto prist pozriet, mat pri sebe tých najbližších? kamaratky? tiez uz dávno budu mat svoj zivot...a aby si raz neostala sama...ale nemusi to tak byt..vsetko zálezi od povahy, zivotného stýlu...a hlavne nechaj tomu volnú cestu 🙂 drzim palce
@pragmaticka to že má žena dieťa neznamená, že sa na starobu jej deti na nu nevykaslu a ze bude mat vnucatá..
To je dost úbohý dovod na to , aby som mala dieťa.
Ja skôr tento svet beriem ako nejakú znečistenú rieku, ktorá funguje podla nejakych divnych pravidiel.. a moc sa mi do tohto sveta nechce priviesť človeka. Nechcem mať dieťa preto, lebo sa to patrí, lebo je to prirodzené atď.. vidim okolo seba kopu zien, "matiek", ktore na internet vypisuju ake su uzasne mamicky a pod..ale ked ich clovek stretne a pocuje, aky s akym slovnikom sa rozpravaju s detmi, a ako ich vychovavaju, tak to je este len hanba podla mna..
@barborkark
Snazim se Te pochopit, ale pokud nemas deti, nemuzeme mit "stejny" pohled 😉
Kdyz vidim, co prinese a odnese zivot...Zivot je plny Nalezu a ZTRAT..a ja uz vim i to, ze nektere "Nalezy" jsou horsi, nez jejich ZTRATY... 😎 😔
...mam strach..Az vekem prisel 😉 Mam strach, ze odejdu driv nez me deti budu mit silna kridla, aby se mohly rozletet tak, ze kdyz pristanou, tam, kde si preji, a kde je pro ne misto..aby mely zaroven i silne nohy,ktere je unesou pri "doletu"..a budou mit dostatecne koreny k tomu, aby to tu zvladaly "SAMOTNE"
Vzhledem k situaci - nejen celosvetove mam dojem, ze chapu zeny, ktere rikaji, ze radeji samotne a bez deti, nez videt deti trapit se a nemoci vyresit jejich budoucnost..
Dokazu pochopit zeny, ktere se zamysli ve sve beznadeji nad tim, ze byla "chyba" mit deti, protoze je to zodpovednost nejen narocna ale mnohdy i nevyresitelna a pohled na bezvlladne dite cini matku "pochybujici" o sve roli...
Mysli si ze by bylo lepsi to tu nejak "doklepat" samotna, nez muset "odchazet" s pocitem , ze tu nekoho nechava samotneho ..svym zpusobem "bezvladneho" se na vlastni nohy postavit..at uz je duvodem cokoliv- nemoc ci velmi tezka socialni budoucnost.. 😔 🤐
A v mojom živote mi zatial moje materinske pudy plne zamestnavaju zvieratá 🙂
Ked nebudem mat dieta do 35 tak potom uz rozhodne nie.. to je podla mna uz blbost.
Ja to chápem, raz by som chcela mať dieťa, ale úplne si viem predstaviť aj život len ja a partner - vo dvojici.
Nemyslím, že žena, ktorá nemá deti, prežíva menej naplnený alebo menej plnohodnotný život.
Mať deti nie je povinnosť a zďaleka to nie je jediná a jednotná cesta pre všetky ženy.
@wena dakujem, som rada ze nie som sama, kto takto rozmysla..
@barborkark TVUJ Prispevek v 8.09h svedci o Tve nevyrovnanosti..myslela jsem si, ze jsi k zaveru dosla po jine ceste..ale rikat, ze mit dite po 35.tem roku, je BLBOST..to je nevyzraly (unahleny) pohled.. 😒
t.j. nemas v tom jasno..bylo by lepsi se vratit ke zviratkum a zavrit MK..😉
@barborkark ja som na tom bola ako sestra @pragmaticka. a sice jedno dieta mam, ale nevidim v tom naplnenie zivota. ano, mam ho rada najviac na svete (spolu s manzelom). ja som taky emocne nezrely jedinec tiez. 😀 takze ti rozumiem. nemyslim, ze bez dietata by bol moj zivot prazdny. a mam obavy, co s nim bude, ci mu obstarat surodenca, ked nemam prilis vztah k detom 😒
@barborkark tvoj dovod mi pride velmi smiesny. Svet vzdy bola a bude mat aj svoju zlu stranku. Nie je to len teraz tak, ale vzdy tomu bolo, ci v staroveku, stredoveku...tolko nespravodlivosti. Ked si myslis ze tento zivot je fakt az tak katastrofalny ,ze nechces priviest do neho tvoje dieta, pytam sa sama seba ako tu potom mozes zit?? Co si si uz davno nezobrala zivot???? Ked si tak velmi presvedcena o svojej pravde, fakt nechapem co tu este robis???!!! Si tu, pretoze asi predsa len je tu nieco co sa ti tu paci, co by sa tu pacilo aj tvojmu dietatu!! a koli takemu nazoru nemat deti je fakt podla mna to posledne. Neznamena ze ked zijeme v takomto svete, tvoje dieta nemoze viest plnohodnotny zivot!
@majka99999
BYT MATKOU JE DAR; STAT SE MAMINKOU JE STESTI 😉 🙂
Pokud zena citi, ze ani narozeni ditete nezmenilo jeji "citeni" a poznala ze nema matersky cit, nemela by se rozhodnout pro tuto roli 2x 😉
Matersky cit neprichazi automaticky s narozenim ditete, ...z vlastni zkusenosti vim, ze drive nebo pozdeji pro dite , ktereho matka nedokaze byt maminkou...bude trpet CELY zivot..
barborka,
ja zatial nemam deticky, ale rada by som aspon jedno, ale chcem ti povedat, ze pocuvaj svoje srdce, nie kazda zena a muz su stvoreni stat sa rodicmi, ale to neznamena, ze su nieco menej, vedia menej lubit, ci su egoisticki a podobne. Aj tu na MK to mozes krasne vidiet, je tu kopec "matiek", ktore su velmi necitlive, surove, utocne... takze neplati ziadne take delenie na krasne zeny - mamicky a tie ostatne zrudy, ktore deti nemaju 😀
Clovek moze mat krasny a plnohodnotny zivot aj bez deti, pokial je s tym vyrovnany a siel do toho DOBROVOLNE, môže ho mať dokonca oveľa bohatší ako ten, kto má tie detičky. Ono všetko je to o postoji človeka, o postoji jeho srdca, o spokojnosti jeho so svojim životom. Pokial ty si spokojná s tým ako žiješ a cítiš naplnenie svojho života, určite nechod s davom len preto, "lebo sa to tak patri".
Moj nazor je taký, že ja považujem za zlé mať dovody k dietatu: aby sa o mna niekto postaral, lebo sa to patri, lebo pre zeny je to "prirodzene", lebo "materstvo" musis mat v sebe zakodovane, lebo inak si taka a hentaka....
A taktiez tvrdim, ze vsetko ma vo svojom zivote cas, niekto sa citi byt mamičkou už v 20 tych rokov (vtedy som ja drala školské lavice a slovo dieta pre mna bolo ako slovo "dochodok" teraz 😉 ), niekto až po tridsiatke a je to OK. A pokial by si sa na to necitila nikdy, aj to je mozne, ale ber do uvahy, ze nasa zenska plodnost je velmi obmedzena.
@irriss ano, preto vaham. moj syncek je uzasny, a predsa zrejme necitim uplne to, co by som mala... je mi to luto, ale co uz narobim, snazim sa mu dat najviac lasky, ako sa len da. 🙂
@majka99999 ja som nikdy netvrdila ze dieta znamena naplnenie zivota!! Ale za vyjadrenim ze na starobu to bez deti ci vnucat bude prazde - za tym si stojim. Nebudes vladat cestovat, nebudes mat chut sa vzdelavat, ci hladat nove poznanie, budes chora, kamaratky budu mat dost co robit so svojimi rodinami a ty budes uplne sama. Budes mat popri sebe (mozno!) svojho muza, s ktorym si tak ci tak po 30-40r spolocneho zivota nebudete mozno az tak spolu rozumiet ako volakedy. TAk o com je ten zivot?????? Uz len s tou myslienkou ze tu pomne NIC nezostane by sa mi fakt nechcelo zomriet!!!
@pragmaticka ja si myslim, ze nazory o "zlom svete" vyplyvaju skor z dost takeho pesimistickeho pohladu na veci... a v tom dokaze velmi zene pomoct manzel,..ktory ju dokaze nasmerovat na pozitivne vnimanie veci, je jej oporou... 🙂
@barborkark moja naj kamoska vzdy tvrdila,ze zeny sa delia na dve skupiny: mamicky a teticky 😀 a ze ona je v tej druhej...deti zboznuje,ale sama ich mat nechce,dokonca ani vydat sa-hoci nechapem,lebo ma tooolko napadnikov(mozno ich ma prave preto 😀 )
a ked mam ja prispiet osobnou skusenostou-ja som deti vzdy chcela...aaaale ked som otehotnela,zo zaciatku som mala neskutocny strach,normaaaaalne panika,co ja s babatko budem robit,ved ho nebudem vediet vychovavat 🙂 a pomaly to prechadza 😉
ale chapem,vsetky zeny,kt.pre nieco-nejaky svoj vlastny dovod deticky nechcu-boja sa,atd....jednoducho kazdy sme iny a odsudzovat za to niekoho nemozme.
@majka99999
Soustred e na neho... 😉 Zaval ho Laskou, ktere jsi schopna a neriskuj, ze bys pro DVA (tri) nemela dostatecne mnozstvi.. 😉
@pragmaticka mne sa nechce zomriet vobec. je mi jedno, ci nieco po mne ostane alebo nie. ja uz som taka povaha, naozaj to pochopi clovek, ktory je ako ja. ostatnym sa to moze zdat divne. a hovorila som, ze som bola ako tvoja sestra. teraz uz mam dieta, hmotne statky a cestovanie uz sice nie su prioritou, ale rada by som malemu trocha ukazala svet. 🙂
@irriss idem sa radsej s nim hrat, nez nam tu rozoberie DVD rekorder. 😀
@majka99999
No to mi povidej!! Ja mam deti uz velke..NIKDY mi nic nerozebraly..neznicily, nic nepomalovaly.. a vcera slecna nejstarsi:
"Mami, muzu si neco napsat na drevo-zed u postele?" Ja na ni, jasne,ze muzes.!!!.Povazovala jsem to za vtip "dokonaleho ditete"..po chvili jsem si vsimla, ze zed je pomalovana 😅 😅 😅 😅
@pragmaticka dovolim si nesuhlasit s tebou s tou starobou. Aj tu velmi zavisi od postoja stareho cloveka, ako zije, ake ma zaujmy, comu sa venuje, aky ma postoj k zivot, ku vsetkemu... Su stari ludia, ktori maju kopec zaujmov, su aktivni, maju zahradku, venuju sa pisaniu, maju vselijake kluby pre dochodcov...chodia na prechadzky..a mas starkych, co sa zavru doma, zapnu TV a to je cely ich kulturny zivot. Taktiez dnes je bezne, ze deti su "rozlezene" po svete... takze stari ludia vacsinou ostavaju sami.
@barborkark ahoj, ešte si mladučká, ja som bola s priateľom od mojich 23 rokov a vôbec sme o dieťati nehovorili až raz, presne keď som mala 29 ako ty, prvýkrát mi to prišlo, že to asi chcem a odvtedy sme začali. A nedarilo sa nám, až teraz po 5 rokoch konečne som tehu, takže možno aj ty zmeníš názor, keď prebehneš 30-ku a možno aj nie. No a čo, nemusíš mať deti len preto že sa to patrí v tejto spoločnosti a na tých, čo ich nemajú všetci pozerajú, že akí sú divní (teda ja som to zažívala, tak viem o čom hovorím, nikomu som na nos nevešala, že sa nedarí) takže len s týmto sa zmieriť, býva niekedy problém, tie otázky, už by sa ti patrilo atď. Či budeš šťastná len so zvieratkami, alebo aj s detičkami, je len tvoja vec, ja som bola až doteraz len s mužom a psíkom šťastná a teraz ako som tehu som ako v nebíčku, úplne sa mi zmenilo myslenie - tiež som si to nevedela predstaviť. Prajem veľa šťastia.
ja si myslim ze je dolezite najst ten spravny balance a neobetovat cely zivot len detom! Este som deti teda nemala , ale urcite to neplanujem robit ako moji znami. Rada by som totiz aj po narodeni robila vsetko ako predtym,prisposobila dieta nasmu zivotu a nie opacne. Tzn. nadalej sa venovat hobby, nadalej sa stretavat s kamaratkami, chodit do kina na vecere a pod. (bez dietata), chodit na dovolenky ci spolocne vikendy (nie vzdy s dietatom). Proste nemat 24h. denne dieta na krku, ale fakt si najst aj cas na partnera, priatelov a pod. Samozrejme je mi jasne ze kym budem kojit, to asi nebude hned na zaciatku mozne - preto mam v plane kojit do 6. mesiaca a potom pekne dokrmovat a dat na flasku. Tymto som teda len chcela povedat ze mat dieta neznamena hned zit zivotom ako to vidite u kazdej druhej mamicky - byt cely den zavreta doma a chodit max. na prechadzky kocikovat! Uz teraz som dokonca povedala mojim kamaratkam, ze ak bude jedina tema na kt. sa po porode budem bavit plienky a vsetko len okolo dietata, maju ma prefackat.. 🙂 Dufam ze ma zato ta druha skupina obetavym mamiciek neodsudi, neznamena to totiz ze mojmu dietatku dam menej lasky! Len sa budem snazit nebyt LEN matka, ale zostat aj dobra partnerka, super kamoska a pod..
@barborkark Asi to tu uz odznelo... Ale zavisi od postoja zeny. Poznam bezdetne zeny, ktore su bezdetne vedome a su uplne spokojne, lebo si taky zivot vedome vybrali. A nemyslim, ze budu neskor nestastne.
Poznam aj baby, ktore su bezdetne nedobrovolne a tam je to uz rozne - niektore sa s tym vyrovnali, ine nie... Je to ako so vsetkym, co ti v zivote nevyjde uplne podla tvojich predstav - zalezi, ako sa k tomu postavis 😉
@barborkark Ja rešpektujem slobodu slova a vyjadrovania a všetky tieto veci. Ale na čo píšeš takúto otázku na fórum sociálnej siete vytvorenej pre mamičky a budúce mamičky, to mi teda uniká 🙂