Život vo veľkomeste

mirka_halabala
4. dec 2023

Ahojte, vaše názory na výchovu detí vo veľkomeste vs. malom meste? Mám 2 možnosti:
- veľkomesto (Viedeň): bližšie k rodine a známym, šanca na dobrú prácu, veľa príležitostí
- malé mesto: ďaleko od rodiny (700km), zlé vyhliadky na prácu, ale zato pekné prostredie
Máte niekto skúsenosť s deťmi a veľkomestom? Najlepšie priamo Viedňou? Bojím sa uponáhľanosti, toho že nebudem môcť deti dlho pustiť nikam samé, že tam budeme tak nejak stratení. Sme skôr prírodné typy, máme radi hory, ale zas v malom mestečku v horách nebudeme mať nikoho, rodinu by sme videli pár x do roka, ja by som si pravdepodobne nenašla dobrú prácu (muž bude mať dobrú hocikde).
Zvažujeme veľmi Viedeň, ale neviem si to predstaviť, aké to je, žila som síce pár rokov v Bratislave, ale tá je menšia. Nemáme problém s mestami, metrom a pod., máme dosť pocestované, ale ide mi o to, ako budú deti vyrastať (momentálne 2 ks do 3 rokov). Nevieme sa rozhodnúť, poraďte 🙂

simsalabim
4. dec 2023

Tak akurat Vieden je na vrchole rebricka, co sa tyka kvality zivota. Volila by som Vieden

pettom19
4. dec 2023

Keby som bola ja na tvojom mieste, volim Vieden. Ani ja nie som nejaky velkomestsky typ, ale minimalne kvoli praci by som to skusila. Ja som roky zila vo velkom meste a vydala som sa na dedinu, do kraja, kde je sice krasna priroda, ale pracu najdes tazko. S mojou kvalifikaciou prakticky nulova sanca. Uz len to, ze budete blizsie k rodine, je velke plus. A do prirody sa da zbehnut kedykolvek.

wade
4. dec 2023

Vieden je fakt top v kvalite zivota. Ak by som sa este raz stahoval, urcite by bola na shortliste. Pre mna prave aj blizkost hor je plus (momentalne zijem na nizine, a najblizsie hory su 600km, a hrozne mi to chyba). Mam prirodu rad, ale aj ruch velkomesta. Praca a moznosti pre deti v buducnosti (kvalita skol, mimoskolskych aktivit) by jednoznacne zavazili v prospech velkeho mesta.

bloger
4. dec 2023

Viedeň je určite krásna a oplatí sa to tam zažiť. Baby majú pravdu.

titla
4. dec 2023

Volila by som Vieden. Ponuka kvantum moznosti na volnocasove a outdorive aktivity. Zaroven je skvely vychodiskovy bod na vylety. V neposlednom rade pracovne moznosti pre teba. Deti Ti vyrastu ani sa nenazdas a za par rokov uz budu prioritou kruzky a kamarati a nie les priamo za domom.

luccija
4. dec 2023

@mirka_halabala tam, kde budete mať obaja prácu.Za lesom a lepšim vzduchom budete chodiť na vylety

h2
4. dec 2023

@mirka_halabala Veď podľa toho, čo píšeš, jedinou výhodou toho malého mesta je pekné prostredie. Prepáč, ale to je taká blbosť, ze až. Do pekného prostredia vieš docestovať každý víkend. A Viedeň je predsa tiež veľmi pekná. Tak načo žiť niekde, kde nemám nikoho, ani prácu, len preto, že je tam pekne?

zobaka
4. dec 2023

ja som sa prave vcera zamyslela, ze som rada, ze nam nevyslo stahovanie do rodinneho domu v dedine, kde sa mi ani nepacilo, dom pri ceste, v dedine len pole, nic, som mestsky typ, mam rada velkomesto, vsetko po ruke, obchody, kaviarne, posilka, hocico si zmyslim a potrebujem vecer, mam k dispozicii, uz by som si neodvykla od toho komfortu, blizko praca a isla by som este do vacsieho mesta

mirka_halabala
autor
4. dec 2023

@h2 pravda, až keď to čítam po sebe mi dochádza, aká je to blbosť :D neviem, je to proste taký strach z neznámeho, obaja sme s mužom vyrastali na dedine : lesy, kopce, deti behali samé vonku...to mesto som nezažila v tomto zmysle, preto je to ťažké si predstaviť, ale áno, na hory sa dá ísť hocikedy a predsalen je človek vačšinu času v práci/škole/škôlke..

slniecko5
4. dec 2023

Určite ta Viedeň, deti ti za to raz podakuju.
Bývať na dedine znie veľmi romanticky, ale nie nadarmo sú vyľudnené, tam
Človek nemá budúcnosť.
Bývame 7-10 min od KE so super spojmi a to je úplný strop, čo ako rodina vieme zvládnuť. Máme 3 puberatkov a ich naozaj nezaujíma lesik poblizku a ani to nemôžem od nich chvieť. Chcú žiť, rozvíjať sa, mať aktivity, vybehnúť do kina, na pizzu a tráviť čas s kamarátmi, presne tak, ako sme chceli my v ich veku. Za mňa bývať niekde na konci sveta je jasne nie.

tttbb
4. dec 2023

Zi vo velkomeste kde mas pracu a dobru vyplatu. Nejaku chatu na horach si kupis a mozte tam chodit na vikend. Ak budes zit "tam kde je pekne" tak z toho sa nenajes a ta priroda je sice balzam na dusu, ale bez penazi sa proste zit neda.

jaond19
4. dec 2023

@mirka_halabala s dobrou pracou si budes moc dovolit peknu prirodu na dovolenkach. V peknej prirode ale s "holym zadkom" si nebudes moc dovolit nic. Mozno pritiahnute za vlasy, ale fakt sa radsej drzat dostupnosti prac.prilezitostí....

dankabetka
4. dec 2023

@mirka_halabala ahoj, ja by som volila tiez mesto. My to mame poriesene tak, ze mame byt v Ba, zahradku v zahrakarskej kolonii - 20 minut autom od bytu ( na volny cas, grilovacky s kamosmi...nie na pracu) a chatu v prirode 1,5 hodiny autom, myslim,ze o prirodu neprichadzame.... vyletov mame tiez kopec. Moj sen nebol nikdy dom na dedine.

beata_k
4. dec 2023

@mirka_halabala Urcite Vieden. Ani nerozmyslaj, ze zahodis lepsiu buducnost pre svoje deti kvoli poliam a lukam.

kiwi3
4. dec 2023

ovela zaujimavejsia ako vieden sa mi zda praha. ale ak tam mate konkretnu pracovnu prilezitost, tak by som tam isla. skoly su tam vyborne a prilezitosti tiez dost. u mna je to asi je aj tym, ze vieden uz mam prelezenu krizom-krazom a ta rakuska mentalita mi nejak nesedi, stratila som o nich iluzie v poslednych rokoch.

mirka_halabala
autor
4. dec 2023

Ďakujem pekne všetkým za odpovede, potrebovala som sa utvrdiť v tej Viedni. Momentálne žijeme už pár rokov v Nemecku, takže nemčina nebude problém ani pre nás, ani pre deti, len sme chceli ísť bližšie rodine. Alpy lákajú tiež, ale asi ich necháme na dovolenky :D

misulka22
4. dec 2023

Mamina s bratom ( 13) ziju vo viedni.su tak ze kusok maju dunaj a prirodu maju psa takze to velmi vyuzivaju,v lete tam je aj take detske vodne ihrisko.nemaju auto, metrom a elektrickou sa dostanu vsade.skolu nema daleko,potraviny hned pod oknom.vyzitie super aj pre decka aj kultura atd...akoze na navstevy tam chodim rada,osobne by som tam zit nechcela ale to je moj problem ja som dedinsky typ.inak keby si uz mam vybrat napr vieden a blava tak berem vieden.mne co take vadi ze ked aj prideme pol navstevy zabijeme prepravou po viedni.na mna to je moc velke 😅