Ahojte,
chcem sa vas spytat na nazor..
Moj priatel je original Rakusan. Ozenil sa na SVK a ma dieta. Jeho manzelka vsak zomrela. Ja mam tiez dieta a bola som sama. Dali sme sa dokopy a vsetko je ako ma byt perfektne a bezproblemove. Poslednu dobu uvazujeme, ze chceme mat spolocne byvanie. Dospeli sme k zaveru, ze mozno by sme mohli ist zit do Rakuska, nakolko tam obaja dokazeme lepsie zarobit a mame viac moznosti ako tu na SVK. Taktiez jeho rodina v Rakusku je velmi napomocna a srdecna. Trochu sa vsak obavam, nakolko moj 4 rocny syn vie len slovensky a isiel by do rakuskej skolky s nemeckym jazykom kde by nikomu nerozumel a nikto by nerozumel jemu. Takisto priatelova dcera vie len slovensky a anglicky a sla by do skoly s nemeckym jazykom. Co sa tyka mna a moho syna ide tiez o to, ze vsetkych pribuznych mame na SVK a maly potrebuje rodinu, nakolko je velmi naviazany a babky a dedkov. Chcem sa vas teda spytat na nazor co by ste robili vy. Na jednej strane je moznost prilepsenia v zivote co sa tyka prace, byvania a financii. Na druhej su deti (a to je podstatne).. Mate nejake skusenosti ci je mozne, ze sa deti aklimatizuju rychlo ako to psychicky zvladnu, aby hlavne oni boli v pohode. Nehovorim, ze uz nikdy neuvidia pribuznych, ale nebude to ako teraz, ze sme spolu takmer kazdy den s babkou a dedkom. A tiez je dolezita komunikacna bariera a jej prekonanie. Dakujem za vase nazory a prosim, aby sa diskusia niesla v pritelskom duchu. Pekny den.
čo by som robila? Skúsila to Rakúsko. dieťa sa prispôsobí rýchlejšie ako dospelý. aj jazyk sa naučí rýchlejšie. a potom z Rakúska na Sk nie je až tak strašne ďaleko....Moja švagriná žije v Angl. a doma sa rozprávajú len po slovensky. Deti sa síce narodili v Angl., ale chlapa ma ze Žiliny...
.
@deti95060810 ďakujem za nazor 🙂
@hilda2017 pokial si robis starosti o jazyk, tak s tym mozes prestat, deti sa jazyk naucia velmi rychlo. moje tiez ziju v AT a jazyk nie je problem, tu su ucitelky v skolkach zvyknute, ze sa k nim dostavaju deticky,ktore nehovoria nemecky. co sa tyka skoly, poznam dievcinku, ktora sa sem pristahovala s rodicmi a isla rovno do skoly, naucila sa dost rychlo nemecky a uci sa velmi dobre. moja dcerka uz tiez chodi do skoly a patri medzi najlepsich ziakov.
horsie to vidim s rodinou a pribuzenstvom.... nase deti maju potrebu vidiet starych rodicov a to dost silnu potrebu. ked sme tu cca 8 tyzdnov, to je este ok, ale potom uz zacinaju otazky typu, kedy cestujeme, kedy sa balime, a samozrejme chyba nam dedko, chyba mi babka, sesternica a pod.
@hilda2017, uff, nuz, prepla by som komunakaciu postupne do nemciny (zasluzil by chlap 25 po zadku za tu anglictinu, ale skoda sa uz stala), zacala by som hned (teda na jeho mieste), bez ohladu na to, ci sa stahovat budete ci nie. Dolezite je aj to, kam by ste sli, ono je rozdiel prestahovat sa 80 km z Bratislavy do Viedne ci 1300 z Humenneho do Bregenzu... Ale ak obaja ovladate jazyk (teda hlavne ty 😉) a mate sancu na pracu, ostatne by nemal byt problem...
Najlepsi zaklad, aky mozes dat detom do zivota, je plynula znalost cudzich jazykov. Ak vie jeho dcera slovensky a anglicky, s plynulou nemcinou sa v buducnosti rozhodne nestrati. Rovnako ako tvoje dieta. Kamaratka sa nedavno stahovala do Rakuska a dceru dali pre istotu kvoli jazykovej bariere opakovat rocnik, a krasne sa za ten rok adaptovala.
@hilda2017 zalezi ako daleko pojdes do at ak okolie vieden nevahaj.ja osobne by som dalej nesla.tiez kvoli monej rodine..jazyka sa ne oj.deti sa ucia ry hlo a v at maju na to inak prispisobene skoljt.to je najmensi problem...zalezi od toho ako si zijete na sk ak slusne.ostala by som na sk ak ratate kazdu korunu.potom by som at zvazovala.
ahoj urcite chod zit do rakuska... deti sa prisposobia a naucia sa rychlo nemecky neboj sa toho.... budu mat ovela lepsiu buducnost ako na Sk...bohuzial ze to tak musim napisat o vlastnej krajine.... aj ty sa budes mat lepsie..len mi na slovaci sme taky narod ze sa vsetkeho bojime a myslime si ze sa nemozeme mat lepsie... mozeme...
ahoj, aj ja by som urcite sla. 4 rocne dieta sa lahko adaptuje. ked s nimi otec bude hovorit po nemecky - co sa divim, ze nehovori, ked je Rakusan, mali byt bilingvalne od narodenia - chytia sa velmi rychlo. Moje dieta, zo slovenskej rodiny, po troch rokoch v Belgicku, prisli sme, ked mala tri roky, sa naucila po francuzsky a anglicky, na urovni svojho veku a to doma hovorime len po slovensky. Urcite sa neboj, deti to zvladnu. Drzim palce.
@hilda2017 príležitostne sa rozprával s dcérou slovenský? Rakúšan vie slovenský, žena hovorila iba anglicky.... To chápem, ale nechápem, prečo nehovoril so svojím dieťaťom prirodzene materinský jazykom a ta slovenčina sa kde zobrala?
Mate v rakúsku bývanie? A kde konkrétne?
@hilda2017 asi budem jedina, co povie, ze asi by som nesla. Hlavne koli detom. Jeho dcera uz nema mamu, aky ma vztah ku svojim starym rodicom z maminej strany? Su blizsko? Staraju sa o nu? V podstate ziskate 1 starych rodicov a 2 stratite. Kde na Slovensku zijete, kde by ste sa mali stahovat? Preco tvoj priatel prisiel zit na Slovensko?Preco tu po smrti manzelky ostal?
Sama zijem v zahranici uz dlhe roky. Takze nemam zidealizovanej zahranicie.
@hilda2017, nechapem. On so svojou dcerou komunikuje ako? S tvojim synom by som si starosti nerobila, je maly, v skolkach su casto na inojazycne deti zvyknuti a do roka bude hovorit plynule. Jeho dcera sa tiez nauci, len mi je zahadou, preco jazyk svojho otca neovlada uz davno.