Život v Nemecku

nitija022
26. sep 2015

ahojte🙂 hladam nejake nazory mamiciek,ktore zili ale ziju v nemecku...manzel tam pracuje a zije uz nejaky cas a uvazujeme nad prestahovanim...nemam obavy o mna,ale mame male deti - skoro 4 a druhy ma len 3 mesiace. teda by som chcela vedet co a ako ...nielen o legislative,zakonoch,pridavkoch, zapisu do skolky a pod. viete nechcela by som mat socialku na krku ked dam malému na ulici "vychovnu po zadku". vopred dakujem za rady🙂

damuska
26. sep 2015

@nitija022 ahoj, tak my zijeme teda tu ale moja svagrina bola s manzelom 6 rokov, vyslala ho tam nemecka firma v ktorej na slovensku pracuje, isli tam ked mal syn 6 mesiacov, potom sa im tam narodila aj dcera, svagrina si to velmi pochvalovala, ale nechceli tam ostat natrvalo tak sa vratili ked isiel maly do skoly, skolku aj predskolsku chodili v nemecku, je to super, ako prvak sa vedel dohovorit po nemecky a mala tiez, cize hned od mala vedeli dva jazyky, o socialke sme sa so svagrinou nebavili moc, ale viem ze normalne tam brala pridavky na oboch za tych par rokov boli fakt spokojni, najma ze sa deti naucili super jazyk 🙂

saska.t
26. sep 2015

Zivot v nemecku je fajn,kym si ochotna dodrziavat ich zakony a zvyky... o deti sa bat nemusis,socialny system v nemecku je na vysokej urovni,cim su deti mensie,tym rychlejsie si zvyknu a naucia sa jazyk a rychlo zapadnu...vychovnu po zadku na verejnosti urcite neskusaj,to sa tu nesmie,kazdy si to riesi doma v sukromi... poziadat o pridavky ci rodicovsky nie je problem staci vypisat ziadosti,dolozit rodne listy-prelozene a duplom nie,ak tu manzel pracuje a nie je problem ani zdravotne poistenie,vsetko pojde cez muza vcetne teba. To iste aj zapis do skolky ´,staci vyplnit tlacivo 😉 Myslim,ze najtazsie to bude pre teba,kedze budes bez priatelov a rodiny a ak neovladas jazyk ,budes mat tazsie chvile,ale rozhodne sa to da prekonat a zaclenit sa,ludia su ochotni a pomozu ti. Z mojho hladiska je tu uroven zitia omnoho vysia ako na SK 😉 @nitija022

mawka
27. sep 2015

@saska.t suhlas. navyse je to multikulti krajina a osobne mam pocit, ze tu nikto neriesi skade si a ako velmi dobre vies jazyk. tu nie su na to az taki narocni 🙂 ako napriklad v rakusku, co som zazila.

@nitija022 zije sa tu fajn, chodim sem bez deti robit, chcela som sem s detmi, ale rozmyslela som si to. z viacerych dovodov, ale nie preto, ze by tu bolo zle. fakt tu maju premakany socialny system. a ked nejdes ze sama s detmi, ale mas uz zabehnuteho muza, tak to je super.
mne osobne zo vsetkych moznosti sa zapacila jedna jedina: skoncit tu, ist do rakuska /z domu to mam de facto na skok/ a zit na slovensku. v nasom regione je dostupne vsetko, byvat sa da za dobry peniaz a zarabat pritom v rakusku s tym, ze som sama s dvomi detmi, tak to je asi najidealnejsie. keby som sla sama s dvomi do zahranicia, mala by som dost tazke zaciatky, hoci jazyk je ok. neboj sa toho, zvyknes si 🙂 /aj na to, ze sa desat rocne decko trieska v hrackarstve o zem a rodicia nemozu nic 😀 /

nitija022
autor
27. sep 2015

dakujem Vam pekne za rady a nazory 🙂 este sa chcem opytat Vas co zijete v nemecku na tu situaciu s imigrantmi....aka je situacia priamo v nemecku? slovenske media vykresluju ten "stav" vselijako, a pravda moze byt niekde inde...rada by som vedela ako to vnimaju ludia zijuci v krajinach ktorých sa to priamo tyka... media informuju o tom ze cielom su prave nemecko a jemu podobne krajiny s podobnym socialnym systémom... trosku sa bojim ci by sme sa nestahovali v tom nespravnom case... 😒

mawka
27. sep 2015

@nitija022 uprimne? som v bavosku a stretla som tu zopar integrovanych ludi tmavsich. ktori su pracujuci a normalni. pobehovat som tu imigrantov nevidela. je tu klud. a sla som cez passau v case, ked strasne vsetko v spravach dramatizovali ako sa caka 4 hodiny v kolone a ja neviem co. a ideme, ja natacam, reku bude show, no nemala som co natocit. vsade bol klud, nikde sme nestali, policajti nekontrolovali a nikde nebolo ani jedneho utecenca. uz mam pocit, ze nas manipuluju. mne doslova padla sanka, lebo som vecer predtym pozerala spravy a stale dokola to iste, velke kontroly, masy utecencov, v passau je to zle, caka sa, bla bla bla. asi tolko. neviem ako je to v mnichove napriklad.

saska.t
27. sep 2015

@nitija022 suhlas s @mawka nic dramaticke sa nedeje horsie to vyzera v spravach 😉

mawka
27. sep 2015

@saska.t sak ja som sla v nedelu a prve, co ma napadlo, ze komparzisti maju asi volno 😀 ako nie je to na smiech, ale zaroven mi to smiesne strasne prislo, ze co media dokazu vyrabat. je tu klud. a to som dokonca v meste, kde ich zberaju a stadeto potom zase rozvazaju. a je tu absolutny pokoj.

saska.t
27. sep 2015

@mawka ja zijem na severe, par ich tu je ale su pekne zacleneni do bezneho zivota deti pekne do skoly chodia a naozaj sa snazia prisposobit sa, takze urcite nie tak ako v Sk spravach, mam sk/cz telku a tam je to vykreslene katastrofalne, ja sa na markize dozvedam ako to tu zevraj je 😂proste peinlich. ...

michaellasl
12. feb 2016

Ahojte

My sme s manzelom druhy rok v Nemecku, presnejsie v Giessene..., momentalne som v 21.tyzdni a termin mame na 20 juna chcem sa spytat ako je to potom s tymi ziadostami o matersku a prispevkami o dieta, co vsetko ste prekladali do nemciny a na aky urad ste to potom odniesli. Aj vam byva smutno ked ste same doma mne strasne niekedy , estze existuje skajp🙂

vicki75
6. apr 2016

@nitija022 Ahoj, my sme sa s manželom a 17-mesačným synom prisťahovali vlani v decembri, manžel robí na kamióne, tak ja som v podstate celý týždeň sama doma s malým, ale okrem toho, že mi chýba rodina, sa nemôžem sťažovať na nič. Bývame v Bavorsku, v Landshute, je to príjemné mesto. Čo sa týka migrantov, tak ja ich vidím dosť a nemám na nich pozitívny názor. Stalo sa mi nie raz, že ma chceli zastaviť, doslova si ma vytipujú, kedže sa pohybujem iba s malým a skúšajú finty, najprv že sa chcú niečo opýtať a potom prejdú na to, že chcú geld - peniaze, to ich posielam po slovensky alebo po maďarsky (kedy čo ma napadne) kade ľahšie. Takže si myslím, že o integrácii takéhoto množstva ľudí nemôže byť ani reči. 😒
Čo sa týka sociálneho systému, ten je naozaj perfektný, hlavne, ak už tu máš bydlisko, vtedy nie je problém vybaviť ani detské prídavky, ani úľavy na daniach.
Jasle, škôlky, to ešte nemám skúsenosť, aj keď som počula, že treba skúšať s prihlasovaním na viacerých miestach.

majooocka
3. máj 2016

Ahojte je tu niekto z Berlina?

majooocka
3. máj 2016

@majooocka myslím Slovenka žijúca v Berline?

saska.t
3. máj 2016

@majooocka najdi si na FB grupu cesi a slovaci v nemecku, tam ich najdes dost

dendinda
13. jún 2016

@majooocka ja som

majooocka
13. jún 2016

Jej a kde z ktorej casti?

dendinda
13. jún 2016

@majooocka Pankow a ty?

majooocka
13. jún 2016

Tiergarten

dendinda
13. jún 2016

@majooocka to nieje tak daleko ;)

majooocka
13. jún 2016

Si na fcb čs mamičiek?

dendinda
13. jún 2016

@majooocka myslim ze ano

monka3110
8. nov 2016

Dobry den mamičky ak môžte prosim poradte.....manžel začal pracovat v Nemecku....ja som zoatala s detmi 8r. a 2r. doma na slovensku. Čo musím vybaviť? Myslim tym socialka zdravotna poistovna atd. Na aké pridavky má manžel nárok a ako sa vybavuju. Pripadne poznate nejaku nemecku agenturu ktora by nam mohla s tymto všetkým pomôcť. Viem že manžel musí aj priznať DPH a podať daňové priznanie v Nemecku aj s tym potrebujeme poradiť. Ďakujem.

saska.t
8. nov 2016

@monka3110 tvoj manzel ma narok na detske pridavky Kindergeld ,tlacivo staci najst na Internete pod nazvom Kindergeld Antrag, bude potrebovat prelozene rodne listy deti a potvrdenie o pobyte v nemecku, meldebescheinigung - dostane v mieste bydliska na Rathaus ci samtgemeide 😉. Co sa tyka dani ,musi si najst Steuerberater - danovy poradca ,ten zanho vsetko vybavi, najde cez Internet "Steuer Hilfe" a zada v meste v ktorom hlada

monka3110
8. nov 2016

@saska.t ďakujem veľmi moc.....no manžel pracuje ako kamionista a takpovediac "byva" v kamione. Tiez dostane potvrdenie o pobyte na tom Rathaus?

monka3110
8. nov 2016

@saska.t a este otazka....kde ma odovzdat vsetky dokumenty potrebne na detske pridavky Kindergeld?

saska.t
8. nov 2016

@monka3110 ma tvoj manzel nemecku pracovnu zmluvu ? Bez pobytu nahlaseneho v De a de zmluvy nema narok alebo je nahlaseny ako Pendler ? tj dochadza do de len pracovat?

saska.t
8. nov 2016

@monka3110 pridavky musi podat na familienkasse v okoli kde byva /pobyva

monka3110
8. nov 2016

@saska.t pracuje na nemecku pracovnu zmluvu u nemeckeho zamestnavatela.

saska.t
8. nov 2016

@monka3110 v tom pripade urcite narok na pridavky ma, ale od januara myslim sa meni zakon pre cudzincov, ak deti neziju v De, najlepsie by bolo dohodnut sa so zamestnavatelom, aby mu to zariadil a tvoj muž mu iba doda potrebne dokumenty.

monka3110
8. nov 2016

@saska.t v Vďaka

popolusska
8. nov 2016

@nitija022 Ahoj, my sme uz 3 roky v DE. Kludne napis IP, rada odpoviem 🙂