Ahojte. Moj manzel o 2 tyzdne odchadza na 2-rocnu staz do Japonska. O par mesiacov by sme chceli ist za nim. Mame 3 deti a z toho to najmensie iba 6 mesacne. Mam obavy a velmi by mi pomohlo, keby sa tu nasla nejaka maminka, ktora by bola ochotna odpovedat na mnozstvo mojich otazok ohladom zivota v Japonsku. Dakujem. Mirka
ja ti neporadim, len tolko, ze otec tam bol min. rok na sluzobke a zazil kulturny sok - od obycajneho wc, ktore ho pozdravilo a nasledne ho nevedel splachnut, po neuveritelnu usluznost, dochvilnost a lacne nakupy... ale to bol len pohlad par dnoveho turistu 😉
Tiež ti asi neporadim, ale napr. keby môj MM manžel takú ponuku dostal, u nás je možnosť na 4 roky do Kórei, tak som zbalena aj s mesačnou dcérkou za 5 minút. Je to šanca, životná šanca, ktorú treba využiť aj keby to bolo na koniec sveta. Ktorý Slovák ma takú šancu?
Keby to bola krajina tretieho sveta možno porozmýšľam, ale Japonsko? Veď oni sú tam, kde sa mi nikdy nedostaneme...
Ahoj, ohladom Japonska sice neporadim, len viem o @barborka9 ktora zije v Cine, mozno by ti vedela povedar viac 🙂 Ale chcem ti napisat, aby ste sa nebali stahovania, novej krajiny a vsetkeho okolo toho, my sme sa zrovna pred tyzdnom prestahovali z Noveho Zelandu do USA, pre starsie deti je to uz 5.krajina a mozem povedat, ze uz teraz su tu uplne zabyvane 🙂 Ty mas deti este mladsie, neviem ako planujete skolku/skolu, ale my sme veru s tymto nemali problem nikdy, spoluziaci boli naozaj vzdy skveli, myslim ze v Japonsku je uz dost pristahovalcov, tak mozno ani nebudu tvoji sami. Drzim palce, nech vam to vsetko dobre dopadne 🙂
Ahojte. Aj ja sama tuto moznost beriem ako vyzvu a skusenost do zivota, ako pre nas, tak aj pre deti. V otazke 'ist ci neist' mam od zaciatku jasno. Aj sa tesim. Tiez som uz co to o Japonsku precitala, ale viem, ze realita moze byt trosku ina. Preto by mi najviac pomohli informacie z prvej ruky. Dakujem vsak aj za vase postrehy. M.
.
@evia13 Ahoj, bolo to úžasné. Určite sa oplatilo. V Japonsku sme boli cca 18 mesiacov a nedávno sme sa vrátili po 3,5 roku z Nemecka. Kultúrny šok som zažila najmä pri presťahovaní sa z pohostinneho a od začiatku priatelskeho Japonska do Nemecka zmietaného sa medzi radosťou a hnevom z príchodu cudzincov. Ale časom sa to zlepšilo aj v Nemecku, a priznávam, že nám je ľúto, že sme sa museli vrátiť.
Ak mate príležitosť vycestovať s celou rodinou do zahraničia, môžem len odporučiť. Určite neoľutujete!
@mirka93
ja len tolko, ze zavidim 🙂 Nezila som tam ale poznam vela Japoncov a lakalo by ma to tam presne tak na 2 roky by to bolo idealne. Nepises mesto, ani ostrov ale asi to bude velke mesto. Ich "vidiek" je nadherny. Zivot uplne iny, ale detaily radsej necham na niekoho ineho kto ti, dufam, na tvoje otazky odpovie 😉 Pekny vikend