Život v Česku a na Slovensku

jojo_jojo
3. okt 2024

Ahojte,

Rád by som sa opýtal ako hodnotíte život v Česku (ty kt. tam žijete, nie len dochádzate).
Je rozdiel v životnej úrovni na SLV a CZ ? v školách, u lekára? Čo životne náklady vs. mzdy (rozumiem je to individuálne), no nejaké aktuálne postrehy?
Ide o to že by sme sa radi asi presťahovali zo Slovenska (už dlhodobejšie nad tým uvažujeme), no teraz nevieme kam. Reálne sme pri BA (prisťahovaný vo svojom, no nič nás tu nejak nedrží), čiže buď Rakúsko, alebo potom napríklad do CZ do Brna (nie je podmienka, no radi by sme zostali do 4 hodín cesty autom z Oravy, z kt. pochádzame). Rakúska sa bojíme (i keď vieme reč, no nie na 100%), že nikdy tam nebudeme domáci a teda myslím, že v CZ sa človek viac "vžije, či udomácni" (možno sa mýlim).
Možno pre doplnenie situácie, sme mladý (30r.) pár s dieťaťom 2r. a jedným čerstvo narodeným bábom, manželka je na materskej, je zdravotná sestra a asi by rada už nastúpila do prace mimo SK. Ja pracujem ako majster vo výrobe. Máme priemerne Slovenské platy (nie zlé, no zázraky to nie sú).
Rád by som si len vypočul konštruktívny názor pre lepšie rozhodovanie.

babina_33
3. okt 2024

Tiez si myslim, ze v Cechach je asi lepsia sanca sa nejakym sposobom zabyvat a asi by som sa tam citila viac doma ako napriklad v takom Rakusku. Ale tak to uz je na kazdom. Co sa tyka vlady, tak si myslim, ze im je istotne lepsie jak nam tu.

lucka_ke
3. okt 2024

neviem či v Rakúsku bude až tak dobre pozri si kto tam vyhral voľby... podobne v ČR

jojo_jojo
autor
3. okt 2024

práve to, že viem kto vyhral v rakúsku a bojím sa že tie nálady sa budú ešte stupňovať a mne je možno jedno, no pre deti to nebude ideálne. To isté v CZ no nejak dúfam, resp. domnievam sa že k Slovákom budú čosi priateľskejší ako k iným cudzincom. Rakúšanovi je asi jedno či Slovak, Ukrajinec, Bulhar, pre nich sme všetci východ.

tiezjedna
3. okt 2024

Nám sa v CZ žije dobre, ako píšeš, je to veľmi individuálne a keď si odmyslím finančnú stránku (nestrádali sme ani na SVK), tak celkovo je tu nastavenie ľudí iné. Lepšie. Zdravotná starostlivosť jednoznačne lepšia než na SK, školstvo rovnako spiatočnícke ako na SK by som povedala (to základné mám na mysli). A hoci s politickou kultúrou a zodpovednosťou to tu nie je žiadna lambáda, tak oproti Slovensku je to stále nebe a dudy.

diewcatqoo
3. okt 2024

Zijem na Morave (okolie Brna) uz xy rokov. Obaja sme Slovaci, stahovali sme sa ako slobodni par bez dietata. Stihli sme tu svadbu, narodili sa nam dve deti, vlastnime nehnutelnost... nas domov je uz tu a neviem si vobec predstavit, ze by sme sa niekedy natrvalo vratili na Slovensko. Nemali sme tu zatial nikdy ziaden problem typu, ze by sa k nam spraval niekto menejcenne za to, ze sme Slovaci.
Co sa tyka politickej situacie, tak ano, vyzera to tak, ze sa vrati Babis. Ale ani ked bude vladnut Babis, urcite to nebude tak zle, ako je na SK.

belle_vie
3. okt 2024

Studovali sme ( aj ja aj muz) v cr, zostali sme tam aj chvilu zit ( Brno).
Pokial ide o fungovanie statu ( skolstvo, zdravotnictvo), su roky pred nami. Na 10 000 obyvatelov maju 2x pocet lekarov. Vybavenie klinik, ale i univerzit je diametralne ine ( len pre porovnanie, plesnive steny na Komenskeho a najmodernejsie labaky na Masarycke). Tiez ako pacientka som mala kulturny sok, ked som v nemocnici videla krasne, ciste zachody s toaletakom a mile, pozitivne sestricky 🙂. Urcite netahaju 60 h nadcasov mesacne ako nase 🙂.

Skolstvo - viem posudit len to, ze dieta vo veku 3 r hned zoberu do skolok. Tiez sa mi pozdava flexi system cerpania materskej a rodicaku.

Zial, aktualne maju obrovske urokove sadzby, tak dostupnost byvania je pomerne nizka.
Pokial ide o politicky system, tiez uz idu smerom populizmu. Ale demokraciu maju silnejsie ukotvenu. A tiez su nezavislejsi od cirkvi, v nasej krajine vstupuje cirkev aj do politiky.
Ak by sme nemali preferenciu byvat blizsie pri rodine, urcite tam zostaneme. Ale zasa, nam nie je ani na SR zle.

diewcatqoo
3. okt 2024

@belle_vie nie, dieta, ktore dovrsi 3 roky neberu hned do skolky. Mozno v nejakej malej dedine ano, ale v mestach alebo primestskych satelitoch je so skolkami hrozny problem a funguje tu aj pobytova turistika, kde rodicia fiktivne nahlasuju deti na pobyt, len aby dostali miesto v skolke/skole.
K zdravotnictvu: stava sa coraz vacsim problemom najst specialistu a dostat nejaky dobry termin. Ale stale je to ovela, ovela lepsie ako na Slovensku.

la_dolce_vita
3. okt 2024

Dam ti nazor z opacnej strany, kedze som Ceska zijuca na sk. Slovaci maju CR dost zidealizovanu. Vzdy ale zalezi od lokality a pokial byvas na zapade, az tak si nepomozes. Ine je odist z vychodu. Zalezi aj na praci, aku mas. Vacsina zije priemerny zivot ako tu, nic viac extra. Slovakov beru inak ako v Rakusku, suhlasim. Ja sama sa citim ako Cechoslovak. Inak mam info od rodiny z 1.ruky a bude zmena aj tam. Ja si na zivot tu nemozem stazovat, nevidim ani rozdiel v nasich naturach. Chcela som odist po volbach, ale to, ze sa "zbavim" Fica, mi nestoji za to menit zivot od zakladu. Vy ste mladi, tak preco nie.. to by malo byt ale iba vase rozhodnutie, kazdy to mame inak.

tundra
3. okt 2024

@la_dolce_vita mudro pises👍

tiezjedna
3. okt 2024

@la_dolce_vita ja ten rozdiel v náturách vidím. Ty ho možno nevnímaš, pretože si išla z opačnej strany. Nikdy to asi nebudeš môcť vidieť inak, a to je v poriadku👍 Slováci sú síce srdečnejší, pohostinnejší, ale na druhej strany závistivejší, na úspech pozerajú cez prsty, stále majú v sebe zakódované to, že je lepšie skloniť hlavu a šúpať nohami, než vystrčiť lakte a postaviť sa. Česi sú v tomto proste iní, hoci nie všetci samozrejme. Úspech vedia priať, zaujímajú sa ako ho človek dosiahol, vie byť pre nich inšpiráciou, nové možnosti vítajú, kdežto Slovák sa rád drží svojich mantinelov. Aby to bolo správne pochopené - nepaušalizujem. Pochopiteľne sa všade nájdu tí z tej "druhej" sorty. Ale takto to naozaj vnímam po 25 rokoch života na SK a viac než 18 rokoch života v CZ. Veľmi dlhú dobu sme pendlovali medzi SK/CZ kvôli podnikaniu, pretože moja firma mala základňu na SK a v rámci dennodenného kontaktu s obomi stranami bol ten rozdiel fakt markantný...

la_dolce_vita
3. okt 2024

@tiezjedna ďakujem za reakciu, je to zaujímavé, čo píšeš... Tiež celý život pendlujem, synovia sa mi narodili tam, som naozaj Čechoslovák 🙂. Mám veľmi rada Slovensko a Slovákov. Obklopená som dobrými ľudmi, mám dobrú prácu, nestretávam v podstate nič zlé. Je pravda, že istý čas nepozerám správy, ale zasa v Čechách obdivujú Babiša a to je pre mňa tiež naprosto nepochopiteľné. Všetko je ale relatívne. Slováci sú malý národ, veľa robí aj história, to uznávam, ale byť Čechom rozhodne neznamená byť niečo viac. Závisť je rozšírená úplne všade. O tom by sa dalo dlho... chápem ťa, chcela som len povedať, že odísť za hranicu neznamená automaticky mať sa lepšie, vždy je na nás ako si to zariadime a kým sa obklopíme. Potom je rozdiel Morava a samotné Čechy... atď atď.

tiezjedna
3. okt 2024

@la_dolce_vita naprosto s tebou súhlasím. Prekročenie hranice (akéhokoľvek štátu) nikomu neprinesie lepší život, pokiaľ sa sám nebude snažiť. Slováci sú vo svojej podstate dobrosrdeční ľudia, ale akonáhle začneš "vykúkať", mať sa lepšie, mať viac peňazí, tak sa v nich spúšťa nejaký divnoprístup🤷‍♀️Najviac sa to podobá závisti, ale neviem, či je to to správne pomenovanie. Ja som mala okolo seba tiež vždy skvelých ľudí, priateľov, ale keď sa mi v podnikaní začalo dariť, tak tá prajnosť a dobrosrdečnosť sa u niektorých začala vytrácať, hoci vedeli, že som si všetko vybudovala sama a koľko ma to stálo úsila, bezsenných nocí. Pomaly som sa hanbila priznať, že sa mi darí, že konečne (po 5 rokoch) sa karta začala obracať... Neverila by si, čo som sa o sebe podozvedala, ale to by mi vôbec nevadilo, išlo skôr o to, kto to trúsil!😢 To ma fakt vnútorne rozkladalo🫣V Česku som sa s týmto fakt nikdy nestretla, tu sa mi od začiatku "dýchalo" dobre, voľne, žiadne ohováračky a falošné úsmevy. A čo sa týka politiky - Babiš je taký light Fico, čo sa týka lacného populizmu, to bez debaty. Snáď tie opraty nebude držať len jeho partaj, aby sa začali vyhadzovať nezmyselné dávky, prídavky, doplatky a bonusy v tak šialených výškach ako na Slovensku... Chcem veriť, že k takému politickému dnu, ako je na SK sa CZ nikdy nepriblíži🙏

la_dolce_vita
3. okt 2024

@tiezjedna to mi pripomenulo, čo mi nedávno hovorila moja najlepšia kámoška žijúca v mojom rodnom meste. Dobre sa 2x vydala a s mužom naozaj veľmi veľa cestujú po celom svete, ale v práci o tom nemôže hovoriť, pretože jej všetci závidia.. Takto sa vyjadrila. Bohatým, úspešným ľudom sa väčšinou závidí všade, pretože je to proste ľudská vlasnosť, to nesúvisí s národnosťou, ale povahou človeka.

la_dolce_vita
3. okt 2024

*vlastnosť

jojo_jojo
autor
3. okt 2024

Ďakujem za postrehy. Čo sa týka práce a bývania tak je to v poriadku? nie sú nejaké osadzovania cudzincov? Ktoré mesta, či miesta, regióny by ste skôr odporučili ?

barka1
3. okt 2024

@jojo_jojo určite Moravu, Brno je úžasné mesto. Slovákov určite nevnímaju rovnako ako inych cudzincov. Byvanie je drahé, ako už vyššie pisali. S pracou problém nie je.

tiezjedna
3. okt 2024

@jojo_jojo my sme zakotvili neďaleko Prahy a tiež fajn bývanie. Keďže je tu strašne moc cudzincov, tak Slovákov už berú skôr ako "svojich"😅

fido69
3. okt 2024

Praha a Brno - mám dojem, že tu žije viac slovakov než čechov. V Brne je to citiť všade na uliciach aj v obchodoch. 😁

yoxinka
3. okt 2024

@fido69
Boli sme v Brne túto sobotu. Na pocit to bolo ako byť v lepšej Bratislave 🤪

ahhola
3. okt 2024

No urcite to AT. Mozte skusit niekde "na kraji" - Neusiedl, Kitsee, Bruck a L., Parndorf, Gatedorf, vsade je uz dost slovenskych rodin, budete sa s kym mat druzit, casom mozte skusit samotnu metroplu, ci juznejsie .

belle_vie
3. okt 2024

@diewcatqoo byvaju v Brne, v Lieskovci. Skolku maju statnu a bola som prekvapena, ze skolka bola dokonca flexi v tom, ze mala mohla chodit len na 3 dni doobeda- u nas by taketo vymysli v skolke ani neriesili.

Ale mas pravdu, mozno je to danou lokalitou a nemusi to platit implicitne i na dedinu, i na Prahu.