Život v Austrálii

luccia21
13. jan 2015

Ahoj dievčence chcela by som vedieť či niektorá z vás nežije alebo žila v Austrálii.
Ide o to že s priateľom uvažujeme nad odchodom zo Slovenska máme dve deti 2,5 roka dvojičky.
Po anglicky tiež nevieme, ja viem po nemecky nie úplne perfektne ale dohovorím sa.
Priateľ tu má dobrú prácu ale Ja po materskej to nevidím ružovo mám chemickú školu s maturitou ale v obore som nikdy nepracovala, čiže nemám žiadnu prax.
A zamestnania čo som mala pred materskou - opatrovatelka v Rakúsku ale bez opatrovatelského kurzu.čiže skôr spoločníčka.
Rozmýšlali sme nad Sydney ale čítala som na nete že vraj je tam dosť draho...diskutabilný pojem ...
Veľmi by ma zaujímalo ako sa tam žije napr. zo začiatku aj s takou obyčajnou prácou ako upratovač či sa to dá utiahnuť aj popri škole ako je to tam so škôlkami a celkovo.
Vopred veľmi pekne ďakujem za každý koment 🙂

stary_ujco
13. jan 2015

Sydney je jedno z najdrahších miest sveta. Ani imigracna politika Austrálie už nie je to, čo bývala. Priprav sa na množstvo aziatov. Ale v každom prípade to skús, hoci bez jazyka to nebude žiadne terno.

zuzkaanicka
13. jan 2015

@luccia21 nechcem Ta odhovarat, ale ist tam bez znalosti jazyka, s malymi detmi ... toto by som neriskovala ... ale mozno sa rychlo ucis, tak zacnite v s anglictinou este kym ste na Slovensku.

luccia21
autor
13. jan 2015

@zuzkaanicka No plánovali sme to tak že by som išla najprv ja prvá sama a cca. po roku možno skôr by prišiel priateľ s deťmi záleži od situácie.
že v podstate aj keby mi to napriklad nevyšlo tak sa vrátim dom prídem akurat o peniaze.

luccia21
autor
13. jan 2015

@stary_ujco mne to príde ako najlepšie mesto, štyri roky po sebe bolo vyhodnotené ako najlepšie mesto na život. Aziatov viem že Je tam veľa a podľa teba ktoré z tych miest Je v poho.

miadi
13. jan 2015

no ked ti American a Kanadan povie ze v Australii je draho..tak tomu ver 🙂 V USA sa da lacnejsie zit v Kanade drahsie za elektrinu platime $200 mesacne v USA kde maju svokrovci zimny byt platia tak $40..
v Australii som mala kamosku co tam zila s manzelom (ona Mgr on Pravnik)2roky ona vedela dobre anglicky robotu si nasla v bagetarni robila bagety..jemu to trvalo dost dlho kym si nasiel pracu.neviem aj pol roka.anglicky vedel zakladne no za tie 2roky tam sa naucil...zatial ich zivila ona..potom robili v masiarstve plat mali tak $15 Australskych dolarou co je tusim minimum co je asi v prepocte raz tolko ako Kanadske minimum. Ubytko mali izbu v dome ktory zdielali malu skaredu a stalo ich to tusim 1000 (v kanade si za to mozes prenajat rodinny dom v mestecku vo velkom meste je to viac$)Nikdy nemali sancu si uvarit vecne tam bud varili ti druhi alebo nechali po sebe spinave riady..Treba si uvedomyt ze letenka do Australie je velmi draha.Je to daleko opacny koniec sveta ak tak by som ti radila skusit najprv Anglicko alebo Irsko je to blizko naucis sa anglicky a v najhorsom pripade mozes ist domov aj autobusom za 24h..prenajom v anglicku najdes lacnejsi..ale vobec by som neodporucala cloveku co nevie aspon hovorovu anglinu aby siel do sveta robotu najdes len tu najhorsiu.Dalej v anglicku mozes pracovat staci najst pracu v Australii je tazke ziskat pracovne povolenie oni tam boli na studentske viza a na tie mozes robit iba obmedzeny pocet hodin+musis si platit daku skolu..no jasne ze robili na cierno lebo z toho co mali dovolene by nevyzili. Takze najbezpecnejsie by bolo keby ste skusili to anglicko odtial sa mozete vratit zo dna na den...naucite sa jazyk a potom mozete skusit tu australiu+na australiu musite mat dost vela nasetrene pre zaciatok

miadi
13. jan 2015

@luccia21 najlepsie na zivot pre domacich 🙂 nemozes ocakavat ze cudzincom sa dari hnet tak ako domacim..prve roky su najtazsie. Nevies jazyk mas velmi limitovane moznosti na to co si robila predtym zabudni tam budes potrebovat ich domace certifikaty..daju ti najhorsie roboty ked nevies jazyk mozes umyvat riady v kuchyni..alebo nieco take...upratovat 200izieb za den v hoteli..Budes tam sama daleko od domova plakat kazdy vecer. to iste ta caka v anglicku az na to ze je to blizsie ze sa mozes vzdy vratit alebo chodit na navstevy domov...bud sa nauc anglicky nez pojdes prec alebo skus rozmyslat nad nemecky hovoriacou krajinou lebo lacnej pracovnej sili je vsade vo svete vela.Zamestnavatelia to vedia a potom sa k cudzincom aj chovaju ako k odpadu.

stary_ujco
13. jan 2015

Aj som sem napisal prispevok, ale kamsi zmizol...
V zozname najlepsich miest na zivot je pravidelne Oslo, Sydney, Zurich, Kodan, ...
Najdrahsie mesta sveta. Ano, zije sa tam dobre, ale len vtedy ak na to mas. Bol som nejaky cas v USA, videl som americky sen nazivo. Ale len pre vyvolenych. Nekvalifikovane sily tam makali ako farebni kdekade 12 hodin denne, 6 dni v tyzdni a byvali v drevenych haraburdach dve hodiny cesty z mesta. Australia uz davno nie je zem zaslubena, to bola tak v roku 1970. Ani ta Kanada uz neberie hocikoho, ale vybera si profesie a ludi, co jej maju sancu nieco priniest.

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccia21
autor
13. jan 2015

@stary_ujco medzi voľbou Slovensko verzus Australia čo by si volil?
Na Slovensku vyhliadky nevidím žiadne, No som pripravená na to že by to nebolo ľahké zo začiatku ale cca. za 5 alebo 6 rokov by som snáď niečo mohla dosiahnuť čo na Slovensku nehrozí.

miadi
13. jan 2015

@luccia21 poznam slovakov co za 10rokov nedosiahli viac ako na zaciatku - maju dom a splacaju 3auta ale zarabaju stale len tu minimalnu mzdu=tak ako domaci co nemaju vysokoskolske vzdelanie...a vecne len trepu o tom ako je na SK dobre a ako sa tam vratia zit hoci ani na dovcu tam za posledne 4roky nesli..potrebujes si urobit skolu v danej krajine.Bez vzdelania sa nikam nedostanes jedine ze by si si zalozila dake svoje podnikanie a to tiez nie je len tak. Nemas co stratit ale zivot v cudzine je tazsi ako doma hlavne prve roky za 5rokov nemas velku sancu sa vypracovat ked este ani nevies anglicky. Skor keby si mala uz vystudovanu urcitu profesiu a potom si len dorobila skolu v zahranici..domorodec co ma ich strednu skolu ma vyzsie sance na uspech ako ty. Uz len z principu ze vlady nutia podnikatelov dat prednost domacemu uchadzacovy o job pred cudzincom. za tych 5rokov mas prakticky sancu naucit sa rec a nasetrit si na skolu maximalne si ju vystudovat. uspech mozes ocakatat o takych cca 10rokov. Alebo len zit normalne a skutocne uspesne budu az tvoje deti ktore budu mat sancu a zazemie vystudovat univerzitu a zarabat 40-50 na hodinu..

ena70
13. jan 2015

@luccia21 no ísť do zahraničia bez znalosti jazyka....čistá hlúposť !!!.... ja viem super po anglicky ale keď som bola v USA tak som veru mala občas problém rozumieť dobre černochom.... majú aj svojský štýl vyjadrovania... nuž a ty chceš ísť vonku takto??? hmmm...odvaha.... ja do Austrálie ísť chcem a aj pôjdem, ale len na výlet... nuž šetri veľa veľa peňazí.... dobre Ti tu radia...skús radšej anglicko alebo írsko keď sa ti na SVK nepáči....

stormie
13. jan 2015

To co si napisala o sebe a rodine a podla toho co viem o migracnej politike v australii tak bez urazky ale snivaj dalej, nechod ani ziadat o viza lebo to budu zbytocne vyhodene peniaze, mozno tak kanada ale na tvojom/vasom mieste si to este raz premyslim ci sa stahovat na druhy koniec sveta s detmi a bez znalosti jazyka a bez perspektivy co dalej

sunshineka
13. jan 2015

@luccia21 nechcem ta urazit,ale treba oddelit sen od skutocnosti.australia je velmi nedostupna krajina a neviem si predstavit,ze by si dostala viza.a za dalsie.ty dokazes zit rok bez deti?nevidiet ich,neobjat,nepocut?mas predstavu,co stoji letenka tam?a byvanie,strava...navyse bez jazyka.odvahu teda mas.ak tu ma priatel dobru pracu,neviem,ci by som odisla.ty si este ani neskusala nic hladat a uz chces odist?ako si tam chces najst pracu,ked nevies jazyk?ako sa dohovoris?na odchod je najvyssi cas,deti sa este adaptuju,no neskor to uz bude problem

ena70
13. jan 2015

navyše nevidím dôvod odchádzať ak tu má priateľ dobrú prácu, však vás živí ....a ty bez akejkoľvek praxe....čo ponúkneš svetu???? ...tvoja prax je mizivá.... keby si mala nejaké špeciálne zameranie, čím nie je presýtený trh a vedela perfektne anglicky, tak možno...ale takto.... takže nasaď okuliare "realita" a začni sa pozerať po práci tu na SVK...kto chce, prácu si nájde....

miadi
13. jan 2015

@stormie Kanadu by som neodporucala ak nevie perfektne anglicky aj s akcentom by to mala tazke zohnat job vobec ako servirka alebo predavacka maximalne by mohla niekde za pasom vo fabrike alebo v greenhousi paradajky ukladat do prepraviek. alebo upratovacka +pracovne viza sa vybavuju rovnako tazko asi ako do Australie skor zozenie visa do usa..
Kanada je ok pre mladsie generacie co vedia jazyk a robia IT...alebo tak chlap moze ist robit drevorubaca alebo sofera kamionu a to tiez nie je lahka praca.
Najskor v tom rakusku to v com uz ma prax a vie jazyk moze uspiet. Rakusko je tiez jedna z top krajin pre zivot 🙂 (a hlavne pre rakusakov )

mikema
13. jan 2015

@luccia21 ja som prvá čo všetkých posiela do zahraničia, veď sama som preč ale nepodceňujte to. Po prvé bez jazyka by som nešla ani na krok. Treba ti ist po úradoch,hľadať prácu a dnes je dosť lacnej pracovnéj sily po svete,ktorá vie jazyk. Po druhé prečo tak ďaleko? Možno je to lákavé ale po čase uvidíš,aké to je namáhavé byť tak ďaleko od rodiny a priateľov.jasné,clovek si vybuduje nový život a ja tu mám napr dosť aj z rodiny a aj veľmi veľa blízkych priateľov no rodičia mi neskutocne chýbajú a vidím na sestrách,ktoré už majú deti,ako by aj deti chceli častejšie ist ku starým rodičom... Prečo neskúsiš rakúsko,ked vies nemecky? Ak keď veľa Slovákov zvykne nadávať,Rakúsko je skvelá krajina a aj ľudia tu.

tova
14. jan 2015

@luccia21 podla mna nerealny plan pokial na vas niekto necaka s pracou, bytom ochotou pomoct, tlmocit. Je uplne ine ked sa chces len tak prestahovat sama s priatelom ako ist s detmi. Stahovat sa je velmi narocne aj na deti. Ked by si to chcela skusit kdekolvek ked uz bude treba, posli najprv muza, matka by od deti nikdy nemala byt dlho viac ako tyzden. poznam xxx pripadov co tak rodiny spravili a deti su uz dosplele 30+r. a vsetci maju zle vztahy v rodine hlavne s rodicmi. ja som mimo sk 20r. chod radsej do nemecka, aj tam sa da zit rovnako ako v kanade, australii, + je to blizsie na sk, vies nemecky, Europa.... na sk sa da spravit kurz opatrovnictva, aj ked chodia zo sk obycajne na 2t tam byvat, najdu sa rodiny ktore by chceli opatrovat len cez den a na noc by si chodila domov, zatial muz by bol s detmi, prip. nasiel si nejaku nocnu pracu v sklade a postupne odtial sa vytiahnut nahor.

nithy
14. jan 2015

@luccia21 ja zijem v Australii.. a to co ti tu vsetci pisu, pisu ti dobre... asi si si este nepozerala, ake narocne je emigrovat do Australie, vsak? a ich vizovy system? to nie je ako v Europe, ze sa pobalis a prestahujes sa... Pokial vase zamestnanie nie je na zozname ziaducich zamestnanii v Australii tak mate prakticky NULOVU sancu na to, aby ste ziskali dobre viza.. Co robi priatel??Vela veci sa odvija od viz... Pretoze pokial nie je odbornik v nejakej ziadanej profesii, jedine viza, ktore by ste mohli ziskat su studentske... a to by bola v pripade rodiny s dvojickami doslova financna samovrazda... Duplom, ked neviete po anglicky...To si ani nevies predstavit, ake velke palky by ste tu platili ako neobcania za zdravotnictvo, skolku, naklady na zivot, potraviny... Vies napriklad kolko stoji taka skolka? Cena sa odvija od 100$ na DEN na JEDNO dieta... Pokial si obcan alebo pernament citizen, vlada ti 50% preplati na daniach, ale aj tak... Z toho co si napisala ti poradim jedine - nasporte si a do Australie sa pridite pozriet ako turisti 🙂

nithy
14. jan 2015

a este - ak neveris nam tu, pridaj sa na facebooku do skupiny Cesi a Slovaci v Australii, skupina ma okolo 3000 clenov tusim a ked tam napises svoj dotaz, mile radi ti to tam ludia vysvetlia a poradia, ako na tom si 😉 ale necakaj diametralne inu odpoved od tej mojej 🙂

hradnapani
14. jan 2015

@luccia21 keby ste sa tam chceli vystahovat tak v roku 1991, tak by vas este aj privitali s otvorenou narucou, preplatili jazykovy kurz, pomohli najst ubytovanie (a este na neho aj prispeli), skolku. Ale sme o 20 rokov dalej a ich imigracna politika je totalne niekde inde... uplne sa stotoznujem s nazorom nithy

violett30
14. sep 2021

Dobrý deň. Nájde sa tu žena, matka, ktorá žije dlhodobo v Austrálii a chcela by poskytnúť rozhovor o živote v Austr. pre ženský časopis? Ak áno, prosím píšte na majzunova.veronika@gmail.com
ĎAKUJEM