Život so šteniatkom

pizza2003
7. feb 2021

Dobrý deň mám 2,5 mesačne šteniatko vola sa Bruno.
Akurát je to môj prvý psíček takže by som v pár veciach potrebovala od skúsenejších poradiť.
Ako prvé by som potrebovala poradiť v Tom ako naučiť malé šteniatko zostať samé doma keď musím niekam ísť?
Totiž to moje keď zostane samé hrozné zavíja, plače, búcha do dvery (v chodbe) má tam hračky všetky aj vodičku aj hovorím že iba na chvíľu idem ale nezvláda to..zatiaľ som to skúšala iba 2x keď som potrebovala k lekárovi ísť cca na 1 hodinku bol sám ale úplná hrôza ako ho mám naučiť vydržať bezo mňa? Alebo mu skôr vadí že je zatvorený? Totiž mama sa o neho starať nemôže keď tu nie som lebo on všade behá a všetko trhá a vykonáva potrebu vnútri čiže mama sa mu nevie venovať keď tu ja nie som má inú prácu ako to teda vyriešiť s jeho učením na samotu?
Ako ďalšie by som potrebovala poradiť v Tom ako ho naučiť vykonávať potrebu iba vonku (chápem je malé ešte to pár mesiacov nebude dokonale) ale potrebujem hlavne v Tom poradiť že kedy konkrétne ho brat na prechádzku aby urobil potrebu? Akosi to stihnem len pár krát nikdy neviem kedy ho vziať aby to urobil...
A aké dlhé má mat šteniatko prechádzky mimo vykonania potreby? Ja som s mojim viac krát denne po 30min je to málo? Lebo vždy ma ešte kopeeec energie keď prídeme...
A ďalšia vec že všetko trhá problém je v Tom že hlavne káble čo sú v elektrike ako to zakázať,odnaučiť? Nemôžem všetky káble vypojiť a schovať...
A ešte tá vec že občas z ničoho nič začne zúriť štekat útočiť na nohy normálne si behá po dome a zrazu príde začne štekať zúriť a hrýzť mi papuče a keď nemám tak nohy to ako odnaučiť a prečo vôbec je agresívný?
To by bolo zatiaľ všetko veľmi sa ospravedlňujem za toľko otázok ale veľmi mi pomôže každý kto odpovie🙂
Ďakujem veľmi pekne

margitaf
7. feb 2021

Asi by bolo najlepšie najprv zacat s nejakou knihou...

zlostitko
7. feb 2021

@pizza2003 no ano neviem kde zacat, len hadam, ze to bude dlhy proces. Steniatko treba vencit tak casto ako sa to da, hlavne po napapani, 2,5 mesacne je este velmi male a bude tych nehod este vela, kym sa nauci cikat vonku. Co sa tyka toho co opisujete ako agresivitu, to je klasicke spravanie stenianok, proste sa chce hrat, to nie je agresivita. Nohy a papuce su velmi oblubeny terc, treba razne napomenut a dat hracku namiesto papuce. Energie maju na rozdavanie a to bude este dlho trvat, kym sa skludni. Ked odidete z domu, skuste nechat radio zapnute, aby pocul nejake hlasy a nam pomohlo nezatvarat ho do jednej izby. Ale chodila som domov a malou dusickou ze ake prekvapko ma zas caka 😂. Zaciatky su velmi tazke, vela trpezlivosti zelam.

konikkon
7. feb 2021

@pizza2003
Jednoducho a žiaľ musis ho nechať samého. Zvykne si, neboj. Zatiaľ ho skus všade, kde sa dá brat.
Potreba vonku : vždy ale úplne vždy ho zober von venčiť každé ráno, zakaždým keď sa naje /nápije (cca každé 3 hod.). Vždy keď vykoná potrebu vonku, prehnane ho chvál, naopak, keď to urobí v nutri, ho hreš (aby z tvojho hlasu identifikoval, čo je žiaduce a co nie) Čakaj, že to bude trvať minimálne 1-2 mesiace.
Káble : musíš schovať žiaľ, je to nebezpečné. A zase hrešiť, keď urobí zle.
To hryzanie a besnenie prejde, to šteniatka robía.

Jednoducho sa mu venuj a ukazuj čo áno a čo nie.

jumama
7. feb 2021

Mame 6 mesacne stena, tak mam este v cersvej pamati cosi...
1. Cikanie... vzdy po zobudeni, po hre, po jedle ist von. Je to tazke, my sme zo zaciatku chodili aj 10 krat denne. Striedali sme sa. Von staci byt kym sa vycika, netreba vzdy megadlhu prechadzku. A casto sme nestihli, hlavne ked sa dohral, ale bola som pripravena, ze mi to vadit nebude. Take tie save hubkove utierky + sanytol s rozprasovacom. Jednou utierkou som ciku vysala, na suchu dlazku nastriekala sanytol a druhou cistou do utrela. Ten sanytol aj dezinfikuje aj pekne vonia. Potom vyplachala vo vode, aby boli vzdy ciste nachystane. A v noci mal tie podlozky plienkove jednorazove. Ale vdaka tomu v 4 mesiacoch uz doma necikal. Najprv sa zacal pytavat cez den, a v noci este na tu podlozku cural. A potom okolo 4 mesiacov uz aj dlhsie spal a stihli sme rano curkat vonku. Nas teda doma nikdy nekakal, to sa pytal vzdy od zaciatku, iba raz v noci sa nam nechcelo, ze vsak ma plienku na zemi a tam cikne a spravil aj hovienko...
2. Stena sa nevycika na cloveka, ak ho rychlo po zobudeni alebo po hre chytite na ruky, a tak idete von, a az tam ho polozite do travy, tak si zapamata, ze tam do travy ma cikat az. Najlepsie, ak ma kto pomoct, a kym sa chytro obleciete, tak vam stena podrzi a potom poda.
3. Na hryzenie noh funguje zakvilit ako male stena Aaauuu. On kuska, lebo je to stenacia hra, steniatka sa medzi sebou kuskaju, klbcia a skusaju, kolko mozu stisnut zuby na tom druhom, nemaju odhad, ci to boli. Nie je to agresivita, je to stenacia hra.A daju si to najavo, ak ich to boli praVe tym zakvilenim. Nas aj ruky hryzkal, ale stacilo to au a on uz iba tak jemnunko stisol. A potom cca po tyzdni aukania prestal uplne. A ucte povel fuj. Na vsetko, co robit nema ho ucte fuj to, alebo fuj. Casom sa nauci. Nas tak po dvoch mesiacoch uz vonku nic nevezme do papulky, iba kamene, ale smeti, spaky, ak sa najdu v trave, to uz staci povedat.
4. Steniatku rastu zuby a potom okolo 4 mesiacov stolicky, okolo 5-6 mesiacov prezubuje. A vtedy potrebuje vela hryzkat. Na nasho napriklad hracky hryzkacie nefunguju, on miluje drevo. Z kazdej prechadzky si donesie palicku. Ako male decko. A tu potom hryzka. Spravi okolo seba smeti, ale je to lahsie pozametat ako potom plakat nad ohryzenym nabytkom. Existuju aj take kosticky, rurky z byvolej koze, aj to dokaze zabavit, no nas to moc nechcel, skor to drevo. A vravia, ze su lepene lepidlom. Niektori povedia, ze drevo zas je kvoli trieskam nebezpecne, no veraboze ten nas hryzie kazdy den dajaku palicku a je ok. Aj chovatelka povedala, ze aj jej psy si takto navlacali drevo z prechadzok.

kockopes2206
7. feb 2021

2,5 mesacne steniatko treba brat von asi kazde 2 hodiny. Dlho s nim byt nemusis, take male stena sa rychlo unavi. Zober ho h ed rano ako sa zobudi a potom kazde 2 hodiny, ked bude mat 3 mesiace predlz to na 3 hodiny. Tolko by mal v pohode vydrzat, ak pochopi co sa ma vonku robit. Vonku odmenit, ked spravi doma a vidis ho vyhresit.Na vacsinu tvojich otazok by bolo dobre vediat, ake je to plemeno. Co sa tyka hryzenia jumama to pekne vysvetlila. Pripadne ked silno hryzie odist na chvilu od neho. Kym hryzka slabo napr.ruky, nechaj ho ak stisne silnejsie, odid a hra konci. Nauci sa aky stisk je vhodny. Neciem co som spravne pochopila, ze mama je doma ked odides a ty ho nechas vtedy na chodbe. Ono v tom je problem, na tej chodbe sa nudi a nema sa kde ulozit. To bude zacarovany kruh. Treba mu nechat priestor, aby si nasiel vhodne miesto kde precka samotu. Pes si najde sam miesto kde bude v klude. Telka alebo radio su na samotu dobre, lebo nepocuje kazdy zvuk zvonka. Lenze ak je mama doma a on ma byt sam v inej izbe, to asi nebude fungovat, bude sa snazit dostat k cloveku, ktory mi ostal. On ju citi, ze je tam a nechape preco nemozu byt spolu. Inak to treba robit postupne, nie odist na hodinu, ale na 2 minuty, vratit sa ked je ticho a odmenit.postupne predlzovat...nevracat sa ked steka alebo knuci. Na nicenie veci, treba aktivitu, tu zasa velmi zalezi od toho, ake je to plemeno. Ked ho vidis, vyhresit, dat hracku, on pochopi co je jeho a co nie. Skusaj rozne hracky, zistis co mu sedi. Daj mu na obzuvanie bravcove uch, bykovec, parohy...s drevom je to rozne..moja moze hryzt drevo, lebo ho vypluva, ak by ho jedol, treba nu palice brat a nekupovat drevenne.

thewitch
7. feb 2021

No je to maličké šteniatko plné energie, hravé čiže prechádzky 30 min pohoda, hlavne treba sledovať stolicu či sa vyprázdni a pochváliť ho i keď to bude ešte dlhá cesta od zbierania a čistenia nehôd vnútri postupne sa to ale naučí ale tak aj naša vyše ročná a stala sa jej nehoda v kuchyni🙂
Každý pes pochopí že človek niekam ide a verne ho čaká, niektoré sú s tým ok niektoré pistia od radosti keď vás zbadajú po dvoch minútach čo ste boli na wc a šteniatko to ešte nechápe prečo ho nechávate samé ale treba mu zabezpečiť hračky aby sa malo s čím zabaviť
To že zúri sú len pudy akoby mal pri suredencoch a učia sa dominantnosti, nadradenosti a celkovo na takých hrách sa stavia ich... Morálka? Ale je to o tom usmerniť ho presne akoby ho usmernila mama keď to už preženie 🙂
Káble, veľmi nebezpečné ale človek sa bez elektriny nezaobíde a preto je potrebné stále šteňa učiť a opakovať aby to nehrýzol a riadne ho sfúknut za každý krát čo zabudne a začne znovu a takisto to platí pri nábytku a všetkých zlozvykoch štenacich

yollanda
7. feb 2021

@pizza2003 treba postupne. Najprv 2 minuty, potom 5 minút. Ono pochopí že sa vždy vrátiš