Život na Slovensku verzus odchod do zahraničia

30. sep 2023

Ahojte.
Buduci rok budem koncit vysoku skolu a celkom casto pocuvam, ze idealne je sa zobrat a ist zit prec, mimo SR, lebo tu nie je dobry zivot. Ja som nikdy az tak nepremyslala nad odchodom, vzdy som mala taky nazor, ze nas zivot zalezi v prvom rade od nas samotnych a v ziadnej krajine nie je blaho ako to niektori opisuju. Ako vsak tieto reci stale pocuvam, dostala som chrobaka do hlavy, ci neskusit aspon CR alebo Rakusko. Avsak, neviem sa vyrovnat s myslienkou, ze by som bola vsade znackovana ako cudzinec a mozno podla toho casto medzi ludmi aj posudzovana.

Zaujimaju ma skusenosti ludi, ktori odisli - ste spokojni, nechyba vam domov? A aj ti, ktori ste neodisli do zahranicia, ako to vnimate? Lutujete alebo ste radi?

syslik81
30. sep 2023

ak odides niekam nie moc daleko budes mat aj rodinu ako tak po ruke.. ale cim dalej pojdes tym rodina bude viac chybat a neskor pridu deti etc a bude to este horsie.. ak to sama necitis tak,ze to das tak ostan doma a urob si krasny zivot tam .. zahranicie mozes nechat na cestovanie spoznavanie krajin - kratkodobe brigady a posunut s zas o kusok dalej ... az kym sa neusadis ..ale ak si neni cestovatelsky typ cloveka tak naco?

valeria_h
30. sep 2023

Ja žijem v ČR a značkovaná ako cudzinec nie som. Manžel je Čech. Mám občianstvo. Som rada, že som odišla, nikdy som neoľutovala a na Slovensko ma to neláka, zvykla som si na vyššiu životnú úroveň a celkovo sa mi tu žije lepšie.

lulahausi
30. sep 2023

Odisla som do Nemecka kvoli priatelovi. Som tu 12 rokov a nikdy som nelutovala. Ja mam rada vyzvy, Slovensko bolo pre mna male. Naucila som sa jazyk, spoznala inu mentalitu, mnoho inych kultur, otvoril sa mi svet. Bolo to narocne, ale moj zivot je bohatsi ako predtym. Nemusis odist navzdy. Nie kazdy to chce a ma na to povahu. Na co sa nutit. Ako cudzinec si nepridem i ked v podstate som bola. V Nemecku je to ale uz jedno.

petamich
30. sep 2023

pracovne som fungovala v zahranici niekolko rokov, domov som chodila sem tam na vikend a nie nezila by som v zahranici, nam sa na Slovensku zije dobre, mame tu rodinu, zazemie, dobru pracu a v zasade zijeme nadstandardne, nemam dovod ist do zahranicia

a hlavne, kedze som mala moznost relativne vela pracovne cestovat a niekde aj dlhsie pobudnut, tak nie na darmo sa hovori, ze u suseda je trava vzdy zelensia 🙂 vsetko ma svoje pre a proti, my sme si zvolili zit tu, napriek moznosti zit inde a nelutujeme a rovnako to mozu mat ti, ktori sa rozhodli zit v zahranici a vytvorili si tam zivot

bublinka1426
30. sep 2023

SLOVENSKO SPEJE K ZAHUBE. pomaly ale isto. sasa prestrieda iny. super, tlieskam.

olimuc
30. sep 2023

Zivot si vies zariadit dobre hocikde, ked si sikovna. Byt cudzincom niekde … uz je to xy rokov, co sme boli ostblock , potrebovali pracovne povolenie a pod … ano okolo 97-2000 sme este boli “exoti”, ale to je davno prec. Pokial ovladas jazyk a mas nieco v hlave, vies sa vypracovat. Samozrejme na vyssich poziciach je tazke pre niektorych prekusnut, ze si cudzinec, zena a pod … ale mas usta a vies sa obhajit, “posluchat” musia a sproste komentare mozes mat na haku. Kym si mlada vyskusaj. Ked budes mat rodinu bude tazsie niekam odist (ja som uz leniva a pohodlna, mam na vyber 3 krajiny a nic … a to sa snazim nakopnut k stahovaniu uz od leta a stale to posuvam… pritom by sme fakt brali len osobne veci a par oblubeny h drobnosti)

marca12
30. sep 2023

Keby som sa mala este raz rozhodovat,kde zakotvim po skole,tak idem do Prahy. Milujem to mesto plne moznosti,uzasne fungujuce mesto a je blizko Slovenska,takze ani rodina nepride skratka. Alebo by som si vybrala vacsie mesto v Polsku Krakov,Varsava

mikadooo
30. sep 2023

Skús čr. Tam to značkovanie nie je až také silné, vieš preraziť, nebudeš stále len "gastarbeiter". V at je to horšie.

subartic
30. sep 2023

Ja som rada že som sa rozhodla ostať na Slovensku . Zahraničie som si pochodila aj pracovne aj súkromne a vždy som sa rada vrátila domov. Mám tu celú rodinu ( okrem sestry ) , dobrú prácu a žijem v meste ktoré mám rada.

subartic
30. sep 2023

@mikadooo je pomerne sile aj v CZ , len nie je také okaté ale to čo si Češi hovoria medzi sebou o Slovákoch to už málokto počuje.

laurita285
30. sep 2023

Najradšej by som každému kto chce odísť poradila nech na Slovensku zostane lebo tam zostane žiť len doslova pliaga 😀 ale... ber nohy na plecia a choď 🙂

mikadooo
30. sep 2023

@subartic hehe, no Slováci o Čechoch "medzi sebou" tiež nehovoria zrovna v superlatívoch 😂.

jovka
30. sep 2023

@lulahausi a kde cca v Nemecku si? Ako dlho si sa učila jazyk?

subartic
30. sep 2023

@mikadooo no nehovoria , ale napríklad keď som bývala v meste v centre tak tu je relatívne dosť Čechov ( vojaci ) a nestretávajú sa s takou akobysom to povedala miernou nevraživosťou ako Slováci v CZ . Už ani si z nich srandu nerobíme, akosi sme ich prijali za svojich . Možno je to tým že tých Slovákov v CZ je už veľa.

veselo_neveselo
30. sep 2023

Ak budes mat vysoko kvalifikovanu oracu, tak nebudes posudzovana "ako cudzinec" v negativnom slova zmysle.
Ak pojdes za pomocnu silu, alebo do odvetvia ktore robia len cudzinci, tak ano to sa potom z tej nalepky nevymanis.

Treba hladat joby z tvojej profesie, nenechaj sa zlakat vidinou rychlo zarobenej a len o malo vyssej mzdy ako na sk. Pohladajbpotiadne lracovne miesto aj keby to malo chvilu trvat.
Za ten rok sa douc po anglicky minimalne, ale.tak, aby si sa nemusela hanbit v profesionalnom svete.

Co sa rodiny, chybania domova atd, to ma kazdy inak. Ide o dusevne nastavenie. Domov si vytvaras sama, musis najst miesto kdr sa budes citit dobre. Su ludia co odisli mladi a nikdy sa nevratili a nelutuju, a su taki, vo odisli a po pol roku sa museli vratit levo mali neznesitelny srdcabol za domovinou. Ale to je take, ze neskusis - nevies.

terezka1947
30. sep 2023

Keď všetci chcú odísť a odchádzajú,kto má Slovensko niekam posunúť?
Krajinu vždy posúvajú ľudia,či hore,či dole.
Za to,ako sa na Slovensku žije môžeme všetci,čo tu bývame. Úplne všetci.
A keď ešte zvolíme opäť Fica,tak to bude opäť naša chyba.
Voliť mnoho ľudí nechodí,kašle na to....a ozaj nerozumiem,prečo je polhodinka raz za 4r.problem.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ysseba
30. sep 2023

Počkaj do výsledku dnešných volieb, možno ti to pomôže v rozhodovaní (to je vtip, ale jedným dychom dodávam, že na každom vtipe je kúsok pravdy 😂)

lulahausi
30. sep 2023

@jovka Frankfurt. Ucila som sa trochu nemecky este doma. Po prichode som hned studovala, takze som musela makat s jazykom. A nie, lahke to nebolo. Skoncila som bakalara nakoniec. Ale ked chces vsetko ide. Su tu ludia, ktori ani po 20 rokoch nerozumeju. Ja som citala vsetko nemecke, plus filmy, TV.

miadi
1. okt 2023

Hmm ked to su nazori druhych co vnimas ze idealne je odist .. tak to nebude tvoj pripad. To treba citit v sebe ze chces odist aj keby ti okolie vravelo ze to neprezijes ze to nedas ze nie si taka a onaka. Clocek by mal ist za svojim snom nie nasledovat ako ovca sny druhych. Ja zijem v Kanade mam obcianstvo nikdy som sa necitila ako cudzinec. Tu to nie je ako v uk 🇬🇧 zila som aj 2r v London. A 2.5r v Mexico City krasna krajina fantasticke mesto len mi vadila mentalita. Ale to ze ja som spokojna kde som ti nijak nepomoze zistit ci by si bola aj ty. Kazdy ocenuje ine veci na inej krajine, Mne sa paci nizka kriminalita vysoky level beznej slusnosti medzi cudzimi ludmi. Vyborne sluzby priatelsky narod. Ked si spokojna tam kde si nemusis nasledovat druhych . Chod za svojim snom nech je cokolvek kdekolvek aj doma.

marca12
1. okt 2023

Po vysledku volieb ber nohy na plecia a chod. S nasou krajinou je to v prdeli uz uplne.
@terezka1947 nasa chyba? Moja chyba to teda nie je

obleckodogymu
1. okt 2023

Keďže je evidentne Slovensko nepoučiteľné, na tvojom mieste by som odišla. Keď som sa ja rozhodovala či ostať/odísť, svitalo na trochu lepšie časy no žiaľ dnes sa to už povedať nedá 🤦

lulahausi
1. okt 2023

Ano po dnesnych volbach som rada ze som odisla a ze mam i nemecke obcianstvo.

stannkal
1. okt 2023

Ist na čas žiť do zahraničia je najlepšia životná skúsenosť. My sme boli 10r v Nemecku, a teda v Mníchove je každému jedno ci si cudzinec, je to celkom internacionalne mesto. Niekto kto nikdy nežil mimo SK istým spôsobom stále žije v bubline. Život v zahraničí ti trochu otvorí oči a prinajmenšom zväčší tu tvoju bublinu 😀
A nesúhlasím s tým, že na SK nie je dobrý život. Politická situácia by pre mňa nebol dôvod na odchod.

terezka1947
1. okt 2023

@marca12 chyba všetkých....
Toto tu nie je iba chyba jedných volieb.
Pozri,nikto Fica nevolil a aha ho výsledok😔

lulahausi
1. okt 2023

@terezka1947 tak niekto ho volit musel.

terezka1947
1. okt 2023

@lulahausi bohužiaľ 😔

lulahausi
1. okt 2023
terezka1947
1. okt 2023

Život na Slovensku nemôžu posudzovať a odsudzovať ľudia,čo hneď po škole odišli do zahraničia.
Oni odniesli svoje schopnosti a možnosti na napredovanie inej krajiny.
Pravdepodobne v nej pracujú na jej prosperite.
Čiže majú právo tam nadávať a kritizovať .
Kto nič pre Slovensko neurobil,iba tu zdarma vyštudoval,by mal mlčať.

marca12
1. okt 2023

@terezka1947 boze moj aspon netrep. Schopnych ludi vystvala tato banda a schonym ludom ani neda sancu. Nie kazdy sa dokaze podielat na rozkradani a mat krv na rukach. Jezisi ty si ani neviem predstavit,coho vsetkeho su schopni spinavi politici. Kazdy,kto sa im naivne vzoprel je par metrov pod zemou. Niektori mali stastie na dostojny pohreb,no mnohi su bohviekde zahrabani.