Ahojte mamičky.Chcela by som sa spýtať hlavne mestských mamičiek,čo sa presťahovali na dedinu ako si zvykli.byvame na dedine už 3roky a neviem si zvyknúť.Prve 2roky v pohode vytesovali sme sa.V podstate sme tu trávili menej času,lebo práca,malý škôlka.Cize denno denne sme boli v meste.Ale teraz som na materskej,a bývame na dedine kde nič nie je.Ani obchod,škola,ihrisko ...Malý je doma nudí sa,nemá tu rovesnikov
Priateľovi to vyhovuje,lebo on chodí každý deň do práce do mesta.a doma je veľmi málo.najviac ma štve koľko peňazí sme tu už nechali na dome.mame to tu krasne,ale samej mi je smutno.Proste vzdy myslim na to,keby sme byvali v meste,tak by som chcela k mame,svokre,sestry by prišli sa pohrať s deťmi,ale tu neprídu len raz za čas. Kamosky mám v meste.a tie ku mne raz za mesiac prídu.
Tiež sme chceli ísť bývať na dedinu,no teraz som aj rada,že sme nešli.Je tu všetko po ruke.
Školy,obchody,lekári,nemocnica atď.Z domu mám vsetko pešo na 10 minút do mesta a je to výhoda.
Dieťa nemusi cestovať do školy busom celý život,z domu máme školu 3minúty pomaly pekne.
Keď vidím denne ako sa deti vozia busom do školy,že musia skôr vstať a potom ešte cesta naspäť domov a stále sa spoliehať na bus,no nezvykla by som si veru.
keď sme zháňali pozemok, prvé čo bolo, som zisťovala občiansku vybavenosť - obchody, škôlka, škola, lekári, lekáreň, pošta....nie každá dedina je diera,
ja milujem dedinu, 23rokov som zila v meste ale kazdy vikend sme boli u babky na dedine, potom ked som sa vydala som sa nastahovala k manzelovi na dedinu, nemenila by som, mame tu obchod, kaviaren, dve ihriska, skolu, skolku,aj autobusy do mesta a z mesta chodia casto, takze ja som spokojna 😊
No co sa tu da radit, ak sa nechcete odstahovat. Jedine si kupit druhe auto, aby si nebola iba pri dome uviazana. Vela ludi sa teraz stahuje naspat do mesta, hlavne ak treba rano a vecer travit vela casu v zapchach. To je potom ten dom aj zahrada nanic.
My byvame 12 rokov na dedine,ziaden zapadakov, je to mestska cast od mesta vzdialena 6km a dodnes som si nezvykla a keby mi niekto ponukol ist naspat so bytu,okamzite balim. Okrem toho ze nemame obchod a ked je muz 4 dni v robote mimo bydliska tak beham hore dolu s kocikom v akomkolvek pocasi do obchodu,lebo vsetko sa neda kupit dopredu. Vadi mi ta izolacia,kazdy na svojom dvorku. Nulova anonymita,kazdy sa stara do niecoho. Hluk od rana do vecera z kazdej strany. Jedina vyhoda pre mna je co sa tyka deti, to je super ich len tak vypustit von a nemusiet sa bay ze ich nieco zrazi.
Veď toto tá izolácia.Este ani kocikovat sa tu nedá,lebo sme na kopci a chlapcovi sa nechce do kopca chodiť.:( Ale priateľ ani nechce počuť o sťahovaní naspet.Pri prvom dieťati,som nechcela ísť na dedinu už viem preco
@janka1990 ja obehnem s kocikom celu dedinu za 15 minut a potom co? Stale sa mi mama cudovala ze sa s detmi trepem do mesta,ale donedavna sme ani ihrisko poriadne nemali. A cez leto sa na nom neda byt,tak tam cely den pecie slnko. Tak chodim busom do mesta,aj s troma detmi, ja niesom pohodlna. U nas to bol iny pripad,my e pozemok dostali od muzovej babky, inak by sme nestavali, lebo hypoteka by nam nestacila. Muz nechcel byt za tolko ako dom,vtedy boli take ceny, tak sme sa do toho pustili,ale uz stavba bola cista katastrofa,nikdy viac.
Ja som sa prestahovala z Bratislavy na Kysuce,na dedinu. Som tu spokojna,len nemam poriadne kade kocikovat kedze tu je len hlavna cesta 😀 vobec ale vobec mi nechybaju obchodne centra, uz ma to tam ani nebavi a vsetko objednavam cez net. Niekedy mi ale chyba ist do mesta na prechadzku,popri tom si sadnut na kavu a kolac v nejakej peknej kaviarni.
@janka1990 nastastie moj muz ma v tomto nijako neobmedzuje. Ale jemu tiez staci ze s detmi vyjde do lesa. Lenze im to uz nestaci, su to velki chlapci a chcu nieco zazivat, nudia sa tu. Nasi niesu nejako extra na pocitace, ani tablety, ale zas ta ista prechadzka do lesa kazdy den je onicom.
@janka1990 Skus si v dedine najst nejaku kamosku s detmi alebo sa pridaj do nejakeho spolku, suboru, zboru, kruzku... na lazdej dedine nieco je. Aby si mala nejaky program mimo domu. A super napad ti tu radili, urcit si den v tyzdni, kedy pojdes vzdy do mesta busom/autom/vlacikom. Navstivite ihrysko, park, zmrzku. Urobite si pekny den.
Najhoršie je že má nebaví práca na záhrade.Myslim pestovanie,kvietky ...Máme obrovský pozemok,ale mňa to nebaví :( radšej sa zabávam s deťmi,proste neviem sa premôcť :( Je mi to ľúto,lebo ja som s tým začala s domom.A teraz má to tu nebaví.Jedine leto keď je pekne,a príde k nám nasteva
@pininka mne chodí svokra sadiť,a potom nadáva že sa o to nestarame.Ale ja to neviem,a nebaví ma to.Aj ja som vyrastala v meste,na dedinu som nechodila.Ked sme kupovali dom,trošku inak som si to predstavovala asi.Lebo malý chodil do mesta do škôlky,a mal tam aj chodít do skoly.Ale keďže som MD tak sme ho dali do vedľajšieho dediny
hm, ale aj na veľkých dedinách tá obč. vybavenosť slabne... my sme malé mesto - cca 6000 obyv. Bola tu učňovka - už nie je, lebo nemali žiakov, ZŠ má už len 300 detí, kedysi mala 1000, a stále to ide dole, pošta bola otvorená od nevidím do nevidím každý deň - teraz už len 2 hod. ráno a 2 hod. poobede - neviem prečo, asi nemá kto robiť, VUB - mala tu roky pobočku už nemá, detský lekár bol roky rokúce - už nie je - zomrel a iného nezohnali, zubárka ordinuje tiež nie celý týždeň a takto by sme mohli pokračovať.....čo tu ale máme sú krčmy, bary, krčmy s krycím názvom pizzéria a pod - takých 15 určite.... a to sme MESTO.... ako to potom vypadá na dedine kde je 500 - 1000 obyv. tak to si neviem predstaviť...
Tu tazko radit. Urobili ste zbrkle rozhodnutie, teraz to tak lahko nezmestis. Mna by nik do takej diery nedostal. A este bez auta a spojov, no na slaktrafenie a to ked pribudnu skoly, kruzky, praca, to este len bude vesele.
@janka1990 ty si v tom Slanskom? hm ... 500 ludi ... nejake deti sa tam urcite najdu, treba sa len "socializovat" ...muzovi jednoducho povedz, ze raz do tyzdna ides s malym do herne/centra/niekde, aby aj on mal iny zazitok a ze aj ty potrebujes vyvencit sa. my aj preto mame dve auta, aby som aj ja bola mobilna ... my sme odisli 25 km od mesta. ale jednak som kazdy den v praci a pocas MD som aspon raz do tyzdna bola v meste (nakupy/kamoska/rodina) ... tiez som isla do uplne cudzej dediny, ale nasli sme si tu znamych a navstevujeme sa a deti sa hraju ...
ad zahrada: ked chce svokra sadit, nech si aj pleje ... ja tiez na to vobec nie som, ja chcem len dake ribezlove kriky, ovocny strom a maliny, daco, co v co najvacsej miere "rastie samo" 🙂🙂🙂
@janka1990 ahoj, ja som byvala 20 rokov na dedine, velkej, vybavenej 3 obchodmi, ihriskom, krcmami, skolkou a skolou, aj hudobna skola tam bola par rokov, 4km od mesta.. neznasala som to tam, povinnosti v zahrade ze som si rokmi vybudovala k tomu odpor.. nemohla som chodit na kruzky, lebo vtedy nebolo tak v mode ze by rodicia robili taxikarov a busy mi vecne nevychadzali.. neskor z mestskej bavenice rychlo na posledny bus domov, z diskotek vzdy zhanat odvoz, obcas taxi ocino... potom som odisla na vysoku samozrejme do mesta, vydala sa tam, pracovala, porodila... zivot sa vyvinul tak, ze sme byt predali ked mala krposka 2 mesiace a rok sme zostali trcat na dedine v dome, kde sme mohli aj zostat keby chceme.. dedina spojena s mestom, 6 km od mesta, moje kocikovanie spocivalo v hodinovej prechadzke do mesta, kde som sa konecne stretla s nejakymi ludmi.. od malej 4 mes som chodila busom na plavanie, do detskych centier.. tie cesty spat busom boli otrasne, busy praskali vo svikoch neohrabanych skolakov.. vobec som si matersku neuzila podla predstav... presne o rok sme sa v zaujme zachovania mojho psych zdravia prestahovali do mesta.. poviem ti, mala som pocit ze konecne som zacala zit.. v horucavach ci zime, ziadne trckanie sa v busoch, ziadne presne planovanie kvoli spojom..ked som si zmyslela, vybehla som na ihrisko, jeden den tam, iny onam, do obchodu, detskeho centra, len tak na prechadzku po sidlisku, namesti atd.. mala ma teraz 3 r, ja pracujem, uz ma odchodeny rok skolky.. v peknom pocasi casto ideme po skolke sa napapat a potom von... na dedine by sme uz zostali doma na zahrade, nuda.. takto ideme opat do centra, ihriska, bicyklovat sa a nie po ceste.. dedina nie je nic pre spolocensky zalozenych.. radsej budem cely zivot na byte a mat vsetko po ruke... to je teraz tusim taka moda mat dom.. poznam nejednu co potom vyplakava...
@janka1990
prestahovat sa do mesta, urcite 👍 ako pisu aj ostatni, aj ja ti radim - v meste je vsetko- xxxx moznosti pre teba a deti hlavne, ak chces, aby boli s rodinnymi prislusnikmi a tiez mali kvalitnejsi zivot (skoly, skolky, kruzky, plavaren, klzisko, urady, nemocnica, posta, obchody, kino, atd) 😀viem, co ti pisem a aj ako sa citis. drzim palce. 😉
neverim,ze na celej dedine si sama s detmi isto sa tam najdu ine mamicky ci uz tam alebo vo vedlajsej .. skus ist za starostom,zi nahodou tam daco nieje nekae konicky stretavky etc.. najdes si kamaratku a bude hned lepsie .. neake hobby ..
@syslik81 starosta ťa pošle kade ľahšie....už každý starosta rozmýšľa o voĺbách...😉
No ja to mam naopak...z dediny sme sa prestahovali do mesta a nedokazem si na to zvyknut. Nenavidim to tu. Zit v byte je nieco priserne. Vobec neviem co mam robit, citim sa ako v klietke zatvorena. Stale hluk, zvedavy susedia, ziadne sukromie...ako nehnevajte sa na mna ale ja naozaj neviem ako travit volny cas v meste. Ano skusala som obchodne centra a kaviarnicky a podobne mestske vymozenosti no po pravde nic mi to nedava. Na dome bolo vzdy co robit a ak nie na dome tak v zahradke urcite a ked nebolo co robit vzdy tak sa kavickovalo alebo grilovalo raz s jednym susedom, raz s druhym alebo vsetci spolocne....viem ze ma ukamenujete ale mne to tu pripada ako keby mamicky vencili svoje deti podobne ako psov, vypustim v centre, herni a uz sa socializuj...mne sa strasne nepaci tento styl zivota a to nehovorim o tom ake zle su deti v skole v meste(proste dzungla, sirsie lakte preziju) nedokazem pochopit ze vonku krasne slnecno a mamicky s detmi si sedia na kavicke v nakupnom centre. Ja to proste takto nedokazem, kazdu volnu chvilu potrebujem byt v prirode, no tu je jedina priroda park preplneny psickarmi, bezcami a pod.....hned by som s tebou menila, denne si poplacem koli tomu....podla mna by si sa mala troska skamaratit s obyvatelmi dediny bude ti veselsie a urcite objavis aj ine deticky k tvojmu dropcovi.
keď som bola prvý krát na materskej žili sme v meste.Ked malý začal chodiť chodili sme denno denne na ihriská,atď.Cez zimu do nákupných centier .Vôbec som nemyslela že mi to tak bude chýbať :( A aj malému 6rocnemu synčekovi.A neviem si predstaviť čo bude keď druhý krpcek bude rásť,a nebudem s ním môcť tak chodiť hore dole.