Život a práca pred a po materskej

xlucia
5. máj 2011

co ste robili pred materskou, myslim ake zamestnanie, prip. post ste zastavali a co ste robili po materskej resp. rodicovskej.dovolenke. a kolko rokov ste boli doma? a ako dlho vam trvalo sa adaptovat a aspon ako tak zabehnut sa do kolaji aj rodina, aj praca, deti v skolke... kym to proste zacalo trochu klapat?

peepka
5. máj 2011

ja som na materskej uz dva roky a budem este dalsie tri. o rok si planujem privyrabat opatrovanim, aby sa nam zvysil prijiem a aby som mohla aj ostat doma s babatkom(opatrovat budem z domu) a zatial sa skolim a ucim z domu, cize po skonceni meterskej budem kvalifikovanejsia ako pred materskou a tiez budem mat prax v obore kt.chcem pracovat nakolko planujem o rok raz tyzdenne pracovat ako dobrovolnicka v mojom obore. cize ja som velmi stasstna stym ako som to vymyslela 😀

maznacik007
5. máj 2011

pri dcere som sla do prace po 1.5 roku s tym ze som v tom case ukoncila druhu VS, pri malom som pracovala v podstate kontinualne... a teda pracujem stale../ ale teda najma z domu/ . pre mna by 3 a viac rocna prestavka velmi skomplikovala pracovnu situaciu.. /pracujem ako konzultant a auditor/ popri tom pracujem aj ako dobrovolnik v jednej neziskovke vacsina zien matiek z oblasti kde pracujem sa vracali skor do prace / teeda robili potom z domu resp. kombinovali to/

ono je dobre mat zabezpecne najma opatrovanie dietata pocas choroby ... nie v kazdej praci su ochotni tolerovat OCR a to pri dvoch detoch najma s malym vekovym odstupom je dost caste... a deti pri nastupe do skolky zvyknu chorlaviet

ale musim sa priznat ze u nas v praci kazda zena ktora bola doma 3 a viac rokov aj ked sa snazila pocas toho vzdelavat tak bola po navrate prepustena alebo sla na horsiu pracovnu poziciu ako mala predtym. to je veru casta realita vo vela firmach

xlucia
autor
5. máj 2011

@maznacik007 a ako riesis opatrovanie a choroby deti ty? mne toto tiez robi dost starosti, ako to vymyslime

maznacik007
5. máj 2011

@xlucia nuz podla mna je jedina moznost si platit opatrovatelku 😉 najlepsie nejaku starsiu pani prve dni sa da ostat doma kym je to akutne a potom na dobranie liekov a doliecenie ide k opatrovatelke..

ja robim teda najma z domu ale ked musim chodit mimo domu tak maleho davam k mame ona ma taku miniskolku doma ale samozrejme mi ho choreho nevezme.. vtedy to treba riesit inou opatrovatelkou
podobne to riesia aj ine mamicky... co poznam...
ono ako je fajn aj ked ti opatruje deti mamina co je na RD ale tam si zasa obmedzena tym ze ti chore ci doliecujuce sa dieta nevezme.. resp. ked ma ona sama chore dieta tak svoje nemas kam dat.. preto ja radsej volim bud studentku alebo starsiu pani

xlucia
autor
5. máj 2011

@maznacik007 a ako je to uvas s tou opatrovatelkou financne? ja som orientacne pozerala ze 5 eur hodina, no tak to nepripada do uvahy

maznacik007
5. máj 2011

@xlucia ja som odtial ako ty teda okres BA takze je to podobne cenovo ako uvadzas... ono zavisi aj od toho na kolko hodin davas dieta opatrovat .. ci je to dlhodobe a pod. my sa teraz budeme stahovat do domceka a tam by som chcela si najst pani co nam pomoze aj s domacnostou pravidelne a aj s obcasnym opatrovanim.. lebo je teraz dost prace a nestiham

pokial by mi to nevychadzalo financne tak kaslem na robotu a idem radsej ucit tu v meste a neriesim OCR a pod.

vandavanda
6. máj 2011

ahojte baby! tak toto tak do pol roka caka i nas. aktualne mam dohodnutu opatrovatelku, ktora sa stara o 3-4 deti. ak by malinka ochorela, svoku mame uz na dochodku a prislubila pomoc. moji rodicia byvaju kusok od nas, takze mozu sem tam pre malicku zaskocit. malinka bude mat cca rok, ked budem nastupovat do prace. troska sa toho bojim. konzultovala som to vsak u psychologa, predskolskeho pedagoga i pediatricky - za urcitych podmienok sa to proste da zvladnut bez akejkolvek ujmy na jej dusicke alebo zdravi. a co praca? mmm.. uvidim, co mi ponuknu. prislubili mi nieco ako povysenie po materskej - no moc tomu neverim. u nas vo firme sa ale neda nikam padnut. je to obchodna pobocka zahranicnej firmy a prakticky su vsetci kancelarske mysky :D tak uvidime. inak z financneho hladiska je navrat do prace u mna nevyhodny - chcem ist len na 3 dni do tyzdna na zaciatku. no nechcem stratit navyky, jazyky a ani sa zabudnut v odbore.. privela som pracovala na to aby som zacala odznova po 3 rokoch :(

kvojtanikova
6. máj 2011

ahojky, ja sa tiez pridavam do diskusie. Ja ako ucitelka som sla do prace pri synovi po 1,5 roku, siel do jasli, a ja som robila len 2 dni v tyzdni - financne mi to nijako nepomohlo ale psychicky ano a tiez som "nevysla z cviku". Maly ked bol chory tak tie dva dni postrazila svokra (moji rodicia byvaju 350km daleko) a zvysok tyzdna ja. Potom som po polroku zacala pracovat naplno, a bolo dobre. Ked bol chory, obvykle som aj tak od neho ochorela aj ja, tak som sa dala vypisat na PN a bolo. Najprv ma to hrozne hnevalo, stale som mala pocit ze v robote chybam, ine kolegyne musia robit za mna, atd... ale potom som si povedala ze zdravie je len jedno a tym som vzdy argumentovala. Teraz tiez neplanujem byt na materskej cele 3 roky, rada by som to urobila tiez tak podobne, ze nastupim najprv len na par dni a potom po nejakom polroku ked uz bude mala adaptovana v jasliach/skolke by som nastupila naplno. Mam okrem prace totiz aj zivnost, takze to, ze budu deti v skolke a ja doma mi vyhovuje, stihnem si porobit co treba. Takto to platam po veceroch a nociach, ked su nejake zakazky, a na druhy den som vystavena.

xlucia
autor
6. máj 2011

@maznacik007 cize ak ti dieta strazi cely den, tak denne na opatrovatelku davas 50 eur??? ratam to tak ze mas 8 hodinovu prac. dobu, plus hodina do prace, hodina domov...

m.i.r.i
6. máj 2011

ja som pracovala az do porodu ( posledny mesiac z domu) a skoncila som pracu ked ma chytili kontrakcie....bola som na materskej len prve 2 mesiace,, odvtedy to prevzal tatino a ja pracujem na plny uvazok z domu. Tiez som uz mala prilis zabehnutu pracu na to, aby som si dovolila vypustit, takto to bolo po kazdej stranke vyhodnejsie.. a super to funguje doteraz, lebo ja cez den pomaham mojmu muzikovi ( kolko mi dovoli praca), spolu obedujeme, nevstava nik rano do prace a neprichadza vecer domov...je to pre mna niekedy aj dost, kedze tych 8 hodin pracujem a zvysok som s malym, lebo muzik musi "vypnut", tiez domacnost je na mne po veceroch, vikendoch a ked maly spi.. na druhej strane ale ocino je vlastne opatrovatel a to ich neskutocne zblizuje a nas ocino sam povedal, ze taketo nieco by odporucal kazdemu chlapovi aby si vyskusal 🙂 ale inak to je super aj pre drobca, ma vlastne doma oboch rodicov, manzel ho berie vonku, ked mam viac prace...chodia na vylet alebo sa hraju v zahrade...niekedy je prace menej, tak sa mozem aj ja pocas tyzdna viac povenovat..

titkovamiriam
6. máj 2011

tak ja som s najstarším bola doma do 6rokov,medzitým sa mi narodil aj druhí syn-išla som do prace ked mal 1,5 roka po 6 rokoch a pripadala som si ako z ineho sveta,dost som sa musela znovu učiť.No bola som rada ked som nasla pracu ktoru som vzdy chcela.Pri tretom tehu som pracovala este 7 dni pred porodom a bola som doma ,,len,, dva roky-praca mi chýbala.starsie deti mi strazievala mamina a teraz Mareka druha babinka,ked ochorie ako napriklad aj teraz idem na očr,nastastie je chorý tak 2-3 krat do roka 😉 Co sa týka toho kolko trva nez si clovek zvykne na pracu, skolku potom skolu-ide to tak za pochodu 🙂 napriklad ja som mala strasne obdobie ked pred 10r mamina dostala porazku-ona v nemocnici,deti skolka,skola,domacnoct-potom nam ju bezvladnu vratili z nemocnice...to som spavala maxim tri styri hodiny denne bolo to strasne sa starat o maminku ako o male mimino,no nastastie sa po pol roku z toho ako tak dostala,otec sa stal jej opatrovatel...

maznacik007
6. máj 2011

@xlucia nie nie.. ja som pisala ze pracujem najma z domu.... co je tak 90 percent pracovneho casu, a ak musim ist na stretnutie mimo domu a neberiem maleho / niekedy sa aj to da ked sa dohodneme na stretnuti pri kave pri nejakom ihrisku tak ho opatruje zatial moja mamina / profesionalna opatrovatelka co ma doma viac deti/ a jej tolko EUR nedavam tu pani mam len pre pripad choroby maleho kedy nemoze ist k mojej mame...

ale teraz uz budeme hladat pani co nam bude vypomahat aj v domacnosti tak to poriesim spolu aj s obcasnou opaterou maleho cenu ratam tak mesacne okolo tych 300 EUR... min.

ja ale nemam klasicku pracovnu dobu ... samozrejme ked mam audit tak prosto frcim na plny plyn ale potom je zasa chvilu klud a tak...
niektore kamaratky to riesili tak ze bud dali deti k starym rodicom alebo ti pricestovali k nim.. kazdy si pomaha tak ako vie..

dai
7. máj 2011

ahoj zlucia,
ja som pracovala na obchodnom - dost stresova praca ,nie prave na 8 hodin - doma som bola 15 mesiacov, potom som sa vratila ale zacala som robit na marketingu - tam bola omnoho vacsia flexibilita, nie taky velky tlak...
Na opatrovanie som mala pani opatrovatelku , ktora bola normalne zamestnana u muza a mala aj normalny plat ( bola som s nou ale velmi spokojna )
Teraz ma caka dalsia materska a zase ratam s tym zeby som bola doma nejaky rok a nieco... samozrejme zalezi od toho ake bude babo ( malinka bola zdrave velmi spolocenske dieta - teda stale je 🙂 takze sa jej neadaptovalo tazko...)

xlucia
autor
9. máj 2011

@dai a ta pani opatrovatelka brala kolko ked bola zamestnana u muza? a strazila dieta u vas doma?

dai
9. máj 2011

ahoj xlucia,
pani mala poziadavku na cisty plat nejakych 650 euro, k tomu platil za nu manzel normalne vsetky odvody a tak. Chodila k nam a mala na starosti len nasu malicku...

xlucia
autor
25. júl 2011

obnovujem temu, hadam pribudnu nove zazitky

lubikan
23. aug 2011

baby tak teraz prosim,radte a radte a radte....v septembri by som mala nastupit do prace,,konci mi RD...ale nemam ani sajnu kam..neviem ani jazyk...v podstate mozem robit len daku robotnicku vo vyrobe........

s mm sa "hadame",ze ako to funguje,on mi tvrdi,ze vsade kam chcem ist musim napisat ziadosti....ja som tiez za,ale sla by som sa spytat na personalne do danej firmy....alebo to sa tak uz nerobi?som 8 rokov doma

myslite,ze mam sancu ,ked uvidia moj biedny zivotopis?

to ozaj aj v skutocnosti beru vsade len VS s milion jazykmi a x rocnou praxou?

titkovamiriam
23. aug 2011

@lubikan to zaleží kde žiješ,V Bratislave by si prácu urcite našla 😉 kukni stranku profesie 😉

lubikan
23. aug 2011

@titkovamiriam pozerala som,90% hladaju manazerov,asistentov,obch. zastupcov a pracu pre chlapov...Trenciansky kraj

titkovamiriam
23. aug 2011

@lubikan lubi a ten jazyk popripade PC zrucnosti sa nechces naucit?urcite by si mala vacsiu sancu .inak dnes asi dobre praca jedine po znamosti. 😠

lauricka
23. aug 2011

presne, znamosti, kamaradickovanie, tlacenky, pripadne 100rocna prax...hm, drzim palce

lubikan
24. aug 2011

@titkovamiriam mne sa jazyky v hlave neudrzia..keby na to mam hlavu,uz davno to viem..

zaklady PC ako take mam,ale to nikde nestaci....ja som cez MD nemala vobec,ale vobec cas na dake kurzy..nemal kto byt s detmi..

lauricka
24. aug 2011

ak sa neda nic lepsie na zaciatku najst, treba zacat proste s niecim a postupne sa snazit o nieco lepsie, hlavne neostat trcat doma, clovek zakrnieva postupne, drzim palce vsetkym, co si po MD hladaju uplatnenie! Zeny to maju v tejto spolocnosti velmi tazke, niekedy chlapom zavidim, su lepsie hodnoteni, su povazovani za sikovnejsich, lahsie ziskaju pracu oproti zenam, ani nemusia byt az tak sikovni a skuseni v skutocnosti, proste, stale sme spolocnost, kde prim hraju chlapi, to vidim stale. A rodinne orientovana spolocnost tiez vobec nie sme, hlavne, ze rodina je dolezita a deti treba, aby bolo na dane a dochodky do buducna....ale pomoz si mamicka sama.

bubatinko
27. aug 2011

aj ja riesim pomaly tuto otazku kde po rodicovskej ... mam 2 deti a manzel cele dni v praci/dochadza do BA co je 60km/, ani po deti do skolky by nestihal ist ani rano zaniest, deti v case choroby nema kto opatrit okrem mna, rodinu tu nemame..... tak si lamem hlavu nad tym, ze kde sa zamestnat... s dochadzanim je to tiez tazko a v nasom meste je to s ponukami biedne... manzel chce aby som si nasla pracu v BA a tiez dochadzala, ale to je z mojho pohladu nerealne stihat pri detoch... a neoplati sa mi to ani koli tomu co by som precestovala.... tak som trochu v depresii aj z jeho postoju lebo sa sprava ako by sa mi ani nechcelo ist do prace :( ale ja chcem velmi pracovat, ale myslim, ze v nasej situacii je to nerealne ... a aj nechcem aby deti boli od rana do vecera v skolke a este aj par hodin s nejakou opatrovatelkou .... a nie sme na tom az tak zle financne aby sme to museli riesit tak ako on chce....

lubikan
1. sep 2011

@bubatinko ..ja tiez nemam bohvie aku podporu od manzela...on si to predstavuje uplne jednoducho...on nechape,ze proste bez skoly,jazykov si "nevrznem"...a zase ked by som si chcela dake studia porobit,neni ani na to cas....kto by bol s detmi... 😒 ...takze hlavne si musim najst pracu na rannu smenu..lebo pobedna a nocna nehrozia...to mi povie,ze to on radsej bude pobede v praci,ze zarobi viac....potom zase je strasne zvedavi,ze ako si najdem pracu...takze niekedy sam ani nevie,co vravi...takze je to momentalne u nas take o nicom...v tomto smere....zase nevie pochopit,zatial co ja som sa komplet venovala detom,on mal za tie roky cas si vybudovat v praci postavenie ake ma...takze ked teraz chcem ja..nemozem

ach ti chlapi

uvazujem,ze zacnem doma sit vseljake hovadiny a predavat

bubatinko
1. sep 2011

@lubikan je to strasne s nimi .... ja by som si aj pracu nasla mam aj skolu dobru aj nejake skusenosti len vsetko su to velmi casovo narocne povolania :( a to pri detoch nechcem kym su taketo male aby boli stale v skolke abo s opatrovatelkou.... chcem byt s nimi co najviac ved ked vyrastu tak uz ma nebudu tak potrebovat

drzim ti palce aby ti to vyslo 🙂 a budem drzat aj sebe 😀

pimpulienka
1. sep 2011

pred materskou som robila s deťmi, chcem byť doma určite 3 roky s dcerkou a naplno sa jej venovať.Po materskej sa pustim do nejakych kurzov a možno sa zahryznem do toho,. čo som študovala, čiže do terapií- liečebnej pedagogiky

zuzana710
6. dec 2011

maminky, mam strasny zmatok v hlave mometalne.....starsieho syna mam v skolke, mladsi bude mat 2 roky ... od januara som planovala si hladat nejaku pracu a pomalicky sa zaclenovat do pracovneho zivota....najskor nieco na skrateny uvazok, aby to hned nebol pre mna aj pre deti sok...ALE...prave sa mi naskytla taka dost lukrativna ponuka, ktora sa mi uz v zivote tak skoro nenaskytne....len hacik je v tom, ze je to hned praca na plny uvazok a este k tomu v BA (ja som z TT), takze neviem co robit...bojim sa takto zhurta vhupnut do toho, som vyse 3 roky na materskej, citim ze som totalne "oblbnuta" a neverim si vobec....myslite ze je lepsie po zacat pracovat postupne alebo hned takto v plnom prude??? Diky za povzbudenie 🙂

ronja31
6. dec 2011

zuzana710, ja osobne som doma uz 2,5 roka a este asi raz tolko budem, lebo dcerka ma 5 mesiacov.Co sa tyka toho ci hupnut naplno alebo nie, zavisi od toho ako to mas poriesene s detmi - v pripade choroby, prazdnin v skolke a pod. urcite by som sa nebala nastupu v plnom prude, dolezite je mat zazemie doma. podla mna sa dokazes rychlo adaptovat ked budes vediet ze chlapci su zabezpeceni. budem drzat palce, daj vediet ako to dopadlo. Ja mam este na toto rozhodovanie dost casu, ale uz teraz sa desim ked to pride.

olo2003
6. dec 2011

@zuzana710 my pracujeme obaja v BA a dochadzame z TT. Ide len o dobre zorganizovanie,napr. ráno som chodila skor, aby som stihla poobede skolku a rano odviedol syna do skolky manzel, tym padom bol dllhsie v praci. Co sa tykalo chorob, tak to sme sa striedali podla toho kto mohol zostat doma. Svokrovci su 200 km, takze varovka ziadna a moji rodicia su este zamestnani, takze som rada ak mi pomôzu aspon s prazdninami. A urcite by som sa nebala vhupnut do toho, aspoň sa hned nacvicite a nemusite neskor riesit nove situacie, ktore budu inak bezne. Nad tym, ze si bola 3 roky doma a citis sa oblbnuta by som sa az tak netrapila, takmer kazda tym presla a zvladli to. Urcite by som to skusila, aby si niekedy v buducnosti nelutovala, ze si to ani neskusila. Inak ja som tiez mala takú ponuku pred rokmi, velmi som vahala a manzel ma velmi podporil, zobrala som to a nelutujem.