Zisk verzus tržby

2. júl 2022

Dobrý deň. Ako môže mať napr firma pri zisku 600 000 eur, zisk len 10 000? Kde môžu všade ísť tie peniaze?
Ďakujem.

marseillefan
2. júl 2022

Stačí keď kúpiš tovar za 590 tisíc a predáš ho za 600 tisíc a sme doma... tržby 600 tisíc,, zisk 10 tisíc.
To je zjednodušený príklad... V realite majú firmy kopec rôznych nákladov - na mzdy zamestnancov, prenájom, stroje, haly, autá, energie, benzín, materiál, účtovníkov, právnikov, atď, atď...

derdia
2. júl 2022

@marseillefan fiha dobra odpoved... 👍👍👍

zuzinka888
2. júl 2022

Najom za priestory, mzdy - odvody, odmeny, energie, rezijne naklady(veci nevyhnutne na prevadzku)dovolenkove poukazy, investicie- nove auto , stroje,...skolenia zamestnancov, pracovne oblecenie, nakup tovaru....

eeffka
2. júl 2022

@derdia co jr na tom fiha? Toto jr tak hlupa otazka ze niekedy nrverim co tu citam

lienka.7
2. júl 2022

Veľmi jednoducho. Lebo mas aj nejaké náklady predsa. Tie sa ti zo zisku odpocitaju. A potom ešte aky zisk mas na mysli?
Uctovny? Ekonomicky?

autor
2. júl 2022

@marseillefan ďakujem. Len nerozumiem tomu, ak ide o normálne fungujúcu firmu, akoby mohla z takého zisku pri takých obratoch normálne fungovať, resp. či má také podnikanie zmysel, alebo tam niečo nie je v poriadku a ten zisk je len na papieri taký nízky.

autor
2. júl 2022

@eeffka venovala by si čas podnikaniu za 10 000 ročne pri takých obratoch?

banalu
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
banalu
2. júl 2022

Ved ale ked si do nakladov dam aj moju mzdu, dajme tomu 5.000€ mesacne v cistom, tak co by ma nepotesil zisk 10.000. Hlavne ze niesom stratova 😉

zaba21
2. júl 2022

Autor/ka zjavne nemáš ekonomické vzdelanie alebo aspoň ekonomicko-pravne povedomie, preto sa tak dosť hlúpo pýtaš. Odpovedali ti už predo mnou a vysvetlila ti to polopate banalu.

lienka.7
2. júl 2022

Ty nechapes ze tých 10k rocne je len akýsi výsledok? Sumár po odpocitani všetkých výdavkov? Tam moze byt pokojne zarátana mzda 10.000 € mesacne (obrazne povedane).
A plati sa daco také ako dan zo zisku, ergo, tak asi nebudem mat zisk milion, aby som z toho platila vacsie dane, nie? Stačí mi aj 10k. Rozumies? A na svoje si prides tak ci tak 😉

rikarika
2. júl 2022

Autor - nehnevaj sa na mna, ale ak nie si podnikatel, ak si klasicky zamestnanec a este uctu nerozumies, tak prosim ta neries. Firmy mozu byt pri milionovych vynosoch dokonca aj v strate.....Na stranke register uctovnych zavierok si vies prezriet uctovne zavierky vsetkych firiem a ak trochu rozumies strukture vykazov, tak presne vidis o ake naklady sa jedna...

autor
2. júl 2022

@lienka.7 ďakujem, rozumiem, čiže radšej sebe vyššiu mzdu ako potom platiť vyššie dane zo zisku.

rikarika
2. júl 2022

Ako sebe vyssiu mzdu? V s.r.o.? Zo mzdy sa tiez plati dan aj odvody..

sttupel
2. júl 2022

Hlavne vela firiem sa snaží optimalizovať a každý podnikateľ sa snaží čo najviac veci nakupovať na firmu. Aj veci osobnej spotreby a tým si navyšuje náklady.

daniela1911
2. júl 2022

Ideš podnikať ? Či len kontroluješ známym účtovné závierky ?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eeffka
2. júl 2022

Samozrrjme ak by som stopila prrvadzkovr naklady vo firemnych, mas dost naivne predstavy o podnikani

autor
2. júl 2022

@daniela1911 potrebujem si overiť jednu firmu, ale keďže ten zisk môže byť úplne iný na konci, tak to je jedno..

rikarika
2. júl 2022

A ked si tu firmu overis, co spravis?

autor
2. júl 2022

@rikarika rozhodnem sa, či danú vec kúpim u tej firmy alebo konkurencie

moonlight1210
2. júl 2022

Preverujes si takto dopredu i tesco, kaufland, obi, ci iny retazec?

autor
2. júl 2022

@moonlight1210 nie, lebo rajčiny je mi jedno, či kúpim v tescu alebo v lidli

daniela1911
2. júl 2022

Tržby-náklady je “len” výsledok hospodárenia. Zisk/strata môže byt úplne ina, kvôli pripocitatelnym a odpočítateľným položkám.

marsmykkok
2. júl 2022

autorka zo zisku sa platí daň, teda firmy sa ho snažia minimalizovať, teda mať čo najväčšie náklady, preto veľa podnikateľov napríklad na konci roka kupuje autá aby si ich mohlo odpísať a tak.

rikarika
2. júl 2022

Ok, len to musis rozumiet strukture vykazov, aby si svojho eventualneho dodavatela vedel vybrat z portfolia dodavatelov. A teda nehnevaj sa zisk alebo strata urcite nie je hlavny ukazovatel, vlastne z dostupnych zverejnenych zavierok ani nevies ci sa jedna o danovy zisk/stratu alebo len o uctovny. Az v DP sa prihliada na mnozstvo pripocitatelnych a odpocitatelnych poloziek a DP nie je zverejnene na portali, jedine pri velkych mega projektoch ti moze dodavatel udaje z neho poskytnut.

rikarika
2. júl 2022

Ked tak rozmyslam za moju 20rocnu prac v medzinarodnych holdingoch, si ani nespominam zeby sme niekomu poskytovali udaje z DP, vsetky poskytovane udaje sa tahaju zo zavierky, a to fakt ide o mega projekty, pri beznych dodavkach sa posudzuje len bezne cena/kvalita/prip.casovy horizont....

daniela1911
2. júl 2022

@rikarika DP pýtajú len banky, či už pre posúdenie nových uvérov alebo ako každoročnú podmienku pri bežiacom úvere/kontokorente..

sono2
2. júl 2022

Jasne môžu byť aj nulové.
Daňovaci by ti vedeli rozprávať ako vedia šudiť podnikatelia.

rikarika
2. júl 2022

@daniela1911 od mensich firiem asi banka pyta dp, neviem, uz som male firmy davno neuctovala. Od nas banka pyta konsolidovanu UZ a vela udajov, ale tie su skoro vsetky v poznamkach, nie v DP.